Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580088 razy)

Offline Antari

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2655 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:19:24 »
Bo wtedy Antari zdążyłby już kupić. A kolejni spóźnialscy albo tacy, którzy dopiero zaczną się interesować komiksami, są już mniej ważni, więc dodruk ma być, ale jeden (: Oczyma wyobraźni widzę te nagłówki w socialach Egmontu "OSTATNI DODRUK WERSJI LIMITED" - niektórym naprawdę rozum już odbiera z powodu tej książki z obrazkami. Bądźcie uczciwi wobec siebie samych oraz wydawnictwa i pogódźcie się z faktem, że tego wydania już nie będzie w sprzedaży (może poza pojedynczymi sztukami), bo limitowany nakład się wyczerpał. Do dyskusji pozostaje, czy tak szybkie tempo spowodował jedynie wysoki popyt, czy pomogły mu niektóre działania wydawnictwa (choćby te dwie okładki), ale istoty rzeczy nie zmienia to w żaden sposób.

Zapewne pojawi się za czas jakiś kolejne wydanie Broni X, chociażby w innym formacie, bo to zbyt kultowa pozycja, by jej nie trzymać stale w sprzedaży, ale pociąg z napisem LIMITED już odjechał. A przynajmniej powinien, jeśli wydawnictwo nie chce pozwolić wejść sobie na głowę. Naprawdę, większość z nas to dorośli faceci, więc traktujmy poważnie samych siebie i słowa, jakie komunikuje w naszą stronę wydawnictwo - brak dodruków oznacza brak dodruków.

Tak jak pisałem, obecnie wszyscy są na tej samej pozycji (zarówno ja, jak i osoby, które "dopiero zaczną się interesować komiksami"), więc nie wkładaj mi w usta słów i nie sugeruj, że domagam się "jednego i tylko jednego" dodruku. I, że w domyśle mam ku temu jakiś "interes" żeby inni nie mieli. Zwłaszcza, że pisałem, że mi to obojętne, mogą dodrukowywać cały czas.

Wiem tylko, że gdybym nie napisał o tylko 1 dodatkowym dodruku tylko NIESKOŃCZONYM dodruku, to zaraz wyskoczyłby z kapelusza jakiś cwaniaczek, domorosły drukarz z 30 letnim stażem, który by stwierdził, że przecież nie opłaca im się odpalać maszyn w drukarni żeby non stop wypluwały wersje Limited. I w ogóle to one by leżały i Egmont by popadł w długi finansowe.

Ja was po prostu za dobrze znam ;)

Offline Murazor

« Odpowiedź #2656 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:34:17 »
Niech zrobia kolejne wydanie, marvel deluxe czy cos, i to temat broni x calkowicie zamyka.
I to jest najlepsza opcja. Taki sam papier, kolory etc.

Offline Teli

« Odpowiedź #2657 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:37:37 »
O la la. Widać, że nie było Cię tu podczas historii z "Drogą" od Mandioki. :)

No i w punkt. Cała ta dyskusja jest o tyle zabawna że kiedy swego czasu Mandioca chciała zrobić dodruk limitowanej "Drogi" została na tym forum niemal rozjechana walcem. Teraz nagle walec jest odpalany bo Egmont nie wykazuje zamiaru dodruku limitowanej "Broni X".
Chyba już dawno przestałem nadążać za szalonym podwieczorkiem w forumowej króliczej norze. :)

Offline Murazor

« Odpowiedź #2658 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:42:46 »
Mandioca chciala zrobic dodruk limitki POMIMO dostepnosci innej wersji komiksu. Inna sytuacja i nie powinna byc porownywana.

Jak ktos chcial po prostu komiks to mogl kupic. Broni X nie mozna, ale znow rozwiazaniem jest nowe wydanie, a nie dodruk limitki. W sumie podobnie robi Mandioca, nowa wypasna wersja zamiast dodruku.

Niech zrobia kolejne wydanie, marvel deluxe czy cos, i to temat broni x calkowicie zamyka.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:44:45 wysłana przez Murazor »

Offline xanar

« Odpowiedź #2659 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:46:42 »
Widzę, że już po 400 chodzą, za miesiąc to będą po 1k  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #2660 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:46:49 »
Jeżeli chodzi o broń x, Egmont należy pochwalić. Widać że uczą się i wyciągają wnioski z własnej działalności. Pierwszy raz komiks wszędzie reklamowany wielkimi literami LIMITED faktycznie okazał się LIMITED.
Najgorsze co mogą zrobić to dodruk, cale założenie serii LIMITED straciłoby sens. No i HONOR, panowie HONOR🙃
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Teli

« Odpowiedź #2661 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:53:03 »
Mandioca chciala zrobic dodruk limitki POMIMO dostepnosci innej wersji komiksu. Inna sytuacja i nie powinna byc porownywana.

Zwróć proszę uwagę na wytłuszczone słowo "limitowana" :) Nie piszę o kolorowej drodze. Meritum tamtej awantury było "Bóg, Honor, Limitka" i wniosek że skoro wydanie jest "limitowane" to choćby skały srały nie ma opcji żeby dodrukować.
Wcale bym się nie zdziwił gdyby w katalogu 2025 pojawiła się "Broń X" w formie Marvel Deluxe (czy jak to się tam zwie) wszak na razie mamy tylko poglądowe zapowiedzi na przyszły rok. Zaś odwracanie kota ogonem w kontekście słowa "limitowane" co pół roku uważam za bezproduktywne marnowanie przestrzeni Internetu :)

Offline Gorzki

« Odpowiedź #2662 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 11:54:32 »
Widzę, że już po 400 chodzą, za miesiąc to będą po 1k  :)

Dla komiksowej braci.
"Mam dwie sztuki na stanie. Mogę mieć jeszcze 3 . Po cenie okładkowej. Jak będą chętni. Broń X."
Odbiór w Warszawie gratis. Wysyłka nie wiem ile. Jak przez allegro to doliczam 16 pln prowizji

Offline rekin

« Odpowiedź #2663 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 12:03:11 »
No dobra, ale ile o tym można jeszcze gadać?! Wydawnictwo poinformowało, że dodruku nie będzie. Chyba wyczerpały się wszystkie argumenty.

Życzyłbym sobie, aby w tym temacie gościły PRZEDE WSZYSTKIM wiadomości od Egmontu i opinie nt. ich komiksów. Wydaje mi się, że każdy już zarejestrował informację o wyczerpaniu nakładu tego feralnego komiksu. Temat można kontynuować chociażby tu - https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/sytuacja-na-polskim-rynku-ceny-rabaty-itd/
Trochę bawię się w moderatora, ale to forum jeszcze takiego się nie doczekało.

Offline kostuch

« Odpowiedź #2664 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 12:04:45 »
Zwróć proszę uwagę na wytłuszczone słowo "limitowana" :) Nie piszę o kolorowej drodze. Meritum tamtej awantury było "Bóg, Honor, Limitka" i wniosek że skoro wydanie jest "limitowane" to choćby skały srały nie ma opcji żeby dodrukować.
Wcale bym się nie zdziwił gdyby w katalogu 2025 pojawiła się "Broń X" w formie Marvel Deluxe (czy jak to się tam zwie) wszak na razie mamy tylko poglądowe zapowiedzi na przyszły rok. Zaś odwracanie kota ogonem w kontekście słowa "limitowane" co pół roku uważam za bezproduktywne marnowanie przestrzeni Internetu :)

Moim zdaniem sprawa mandioci i egmontu jednak troche sie rozni.
Droga B&W byla w pierwotnej wersji wersja deluxe o ograniczonym nakladzie(ktory prawdopodobnie nie bedzie dodrukowany bo to kooperacja kilku krajow itd) Zawiodla komunikacja na linii wydawca klient bo na ktoryms etapie de luxe zmienilo sie w limitke bo taki przekaz zaczal uzywac/naduzywac wydawca - swiadomie/nieswiadomie
Natomiast w przypadku Egmontu od samego poczatku byl jasny przekaz - sa to wydania do kolekcjonerow w okreslonej ograniczonej ilosci z gwaranacja braku dodrukow. I co ciekawe do niedawna to nikomu nie przeszkadzalo( no moze za wyjatkiem psioczenia na ceny). Do niedawna bo jak sie okazalo ze zabraklo to zasady zle i najlepiej zeby kazdy mogl je ustalac sam

Offline musznik11

« Odpowiedź #2665 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 12:22:26 »
Ja was po prostu za dobrze znam ;)

Nie mam niestety żadnej wiedzy o tym, kogo znasz i czy te osoby są teraz z Tobą w pokoju, ale ze swojej strony dodam, że w mojej opinii (która oczywiście nic nie znaczy i opiera się na intuicji) Egmont na tym dodruku tylko by zarobił i tabelki w excelu by się zazieleniły na wieść o takowym. To pewnie musiałby być taki sam nakład (900-1100 szt.), żeby utrzymać cenę, ale i tak byłbym spokojny o sprzedaż. Istnieje jednak coś takiego, jak odpowiedzialność za słowo - polecam wszystkim, to szlachetna cecha. I właśnie dlatego należałoby docenić wydawnictwo, jeśli tylko pozostanie wierne własnym zapewnieniom i, mimo oczywistej wizji zysku, dodruku tego wydania nie będzie. Co więc zrobić, by cnoty nie stracić, a rubelka jednak zarobić? Wydać to w mniejszym formacie chociażby w Marvel Deluxe.

A jeśli szukasz gdzieś domorosłych drukarzy vel scalperów, to owszem, są tutaj tacy, ale oni, chyba dla niepoznaki, raczej psioczą na wydawnictwo, jednocześnie pchając przez portale aukcyjne egzemplarze z przebitką x2 lub więcej względem tego, ile sami zapłacili. I nie podniecałbym się cenami pokroju 400zł, bo ludzi, których stać na takie ekscesy nie jest wielu, a tych ogarniętych wizją nadprogramowego zysku za chwile będzie tylu, że dojdzie do przegrzania rynku. Myślę, że to się w pewnym momencie ustabilizuje w okolicach 250-300zł.

Offline xanar

« Odpowiedź #2666 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 12:22:56 »
Moim zdaniem sprawa mandioci i egmontu jednak troche sie rozni.
Droga B&W byla w pierwotnej wersji wersja deluxe o ograniczonym nakladzie(ktory prawdopodobnie nie bedzie dodrukowany bo to kooperacja kilku krajow itd) Zawiodla komunikacja na linii wydawca klient bo na ktoryms etapie de luxe zmienilo sie w limitke bo taki przekaz zaczal uzywac/naduzywac wydawca - swiadomie/nieswiadomie
Natomiast w przypadku Egmontu od samego poczatku byl jasny przekaz - sa to wydania do kolekcjonerow w okreslonej ograniczonej ilosci z gwaranacja braku dodrukow. I co ciekawe do niedawna to nikomu nie przeszkadzalo( no moze za wyjatkiem psioczenia na ceny). Do niedawna bo jak sie okazalo ze zabraklo to zasady zle i najlepiej zeby kazdy mogl je ustalac sam

Tam nic nie zawiodło, było spamowanie wszędzie, że limitowana, nakład ograniczony itp. itd. w różnych konfiguracjach i na koniec okazało się, że za dobrze się sprzedało.
Tutaj można było się spodziewać, że tak się skończy, zresztą to i tak jest robione od drugiej strony. Powinno być tak jak ze Strażnikami, było normlane wydanie, wyprzedało się parę razy i wtedy dali w uber wersji, którego też już zresztą nie ma, przynajmniej nie byłoby tej parodniowej konwersacji.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Castiglione

« Odpowiedź #2667 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 12:27:21 »
A moim zdaniem przypadki "Drogi" i "Broni X" niczym się nie różnią, i tak jak wtedy uważałem, że nie powinno się robić dodruku, tak uważam też teraz. I nie widzę tu zbytnio odwracania kota ogonem, wtedy też zdania były podzielone.

Offline michał81

« Odpowiedź #2668 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 12:29:29 »
Ja się powtórzę. Idźcie w sociale Egmontu z tą dyskusją, pewnie inni jak ją zobaczą to się nawet do niej dołączą, a darmo trzepiecie tu posty na forum, które efektu nie przyniosą.

Offline radef

« Odpowiedź #2669 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 12:31:04 »
Tak samo jak sądzę, że wydanie limitowanej "Broni X" Egmont przerosło i można było nie popełnić kilku błędów, które popełniono, to po ostatnim nieszczęsnym filmiku promocyjnym zabrnęli tak daleko, że jakikolwiek dodruk byłby jeszcze większą kompromitacją.
To co napisałem wiele stron temu, Egmont po prostu powinien zastosować damage control poprzez niewspominanie o tej edycji od momentu wyprzedania nakładu, a jeśli tak, to zasugerowanie, że coś więcej w tym temacie szykują. Ponieważ nie zgadzam się z paroma opiniami wyżej, że wydanie przez Egmont innej, mniej ekskluzywnej edycji, to jest kwestia kilkunastu miesięcy. Egmont ma tak dobre relacje z Panini, że gdyby chcieli, to pewnie na kwiecień czy maj bez problemu taką edycję mogą przyszykować, bo skoro już parę razy pokazali, ze w pół roku potrafią od zera przyszykować cały tom, to nie przesadzajmy, że wydanie tego samego, ale w mniejszym formacie, to tak skomplikowana sprawa.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya