A czemu ostatni?
Bo wtedy Antari zdążyłby już kupić. A kolejni spóźnialscy albo tacy, którzy dopiero zaczną się interesować komiksami, są już mniej ważni, więc dodruk ma być, ale jeden (: Oczyma wyobraźni widzę te nagłówki w socialach Egmontu "OSTATNI DODRUK WERSJI LIMITED" - niektórym naprawdę rozum już odbiera z powodu tej książki z obrazkami. Bądźcie uczciwi wobec siebie samych oraz wydawnictwa i pogódźcie się z faktem, że tego wydania już nie będzie w sprzedaży (może poza pojedynczymi sztukami), bo limitowany nakład się wyczerpał. Do dyskusji pozostaje, czy tak szybkie tempo spowodował jedynie wysoki popyt, czy pomogły mu niektóre działania wydawnictwa (choćby te dwie okładki), ale istoty rzeczy nie zmienia to w żaden sposób.
Zapewne pojawi się za czas jakiś kolejne wydanie Broni X, chociażby w innym formacie, bo to zbyt kultowa pozycja, by jej nie trzymać stale w sprzedaży, ale pociąg z napisem LIMITED już odjechał. A przynajmniej powinien, jeśli wydawnictwo nie chce pozwolić wejść sobie na głowę. Naprawdę, większość z nas to dorośli faceci, więc traktujmy poważnie samych siebie i słowa, jakie komunikuje w naszą stronę wydawnictwo - brak dodruków oznacza brak dodruków.
Ciekawe gdzie trafią te obite egzemplarze. Mnie takie defekty nie przeszkadzają, często ich nawet nie widzę. Trafi do jeszcze gdzieś do sprzedaży?
Tania Książka sama prowadzi sprzedaż outletową i pojawiło się tam przez chwilę kilka obitych sztuk Broni X (z okładką podstawową) z rabatem około -50%. @Motyl pisał, że Gildia miała kilka takich sztuk stacjonarnie na MFKiG z rabatem -50%, nie wiem czy to dokładnie miał na myśli @michał81, czy pojawiło się coś również na ich stronie. Na Egmont.pl nie widziałem nigdy jakichkolwiek pozycji po zwrotach, z uszkodzeniami etc., dlatego tam bym nie szukał.
Z moich obserwacji wynika, że takie pozycje (i to hurtowo) wracają do obiegu za pomocą osób trzecich, chociażby na grupach sprzedażowych na facebooku. Nie wiem czy wydawnictwo ma świadomość takich praktyk ani skąd ci ludzie mają zwrócone/uszkodzone egzemplarze w takiej liczbie, ale jeśli ktoś szuka niższej jakości za niższą cenę, to właśnie w tego typu miejscach. Z tego co pamiętam, wydania Limited też się pojawiały.