Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Genzo

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2490 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 11:27:21 »
Standardowo kabaret i standardowo egmont gra pierwsze skrzypce. Ten pseudo kolekcjonerski rynek komiksów w Polsce jest śmieszny jak nigdzie indziej. Co to za limitka jak robią dwie okładki po tyle samo sztuk ? Ciężko podać wcześniej nakład ? Ciężko zrobić od razu dwa wydania , jedno normalne z większym nakładem  i drugie faktycznie limitowane w powiększonym formacie i inna okładka ? Egmont się zachowuje jakby był niepełnosprawny. Znowu dojdzie do patologii jak na początku startu serii mistrzowie komiksu. Ja swój egzemplarz zdążyłem zamówić , ale polityka egmontu jest tak samo kretynska jak była 20 lat temu. Robienie z komiksów hobby dla snobów i pseudo rynku kolekcjonerskiego , co to za rynek kolekcjonerski jak jest wypuszczane 1 wydanie nakładzie tysiąc , sprzedaje się wszystko po czym resselerzy sprzedają to z zyskiem 10krotnym, a jak jest robione kolejne wydanie danej pozycji to cena pierwszych wydań spada do ceny początkowej ? i wtedy te pierwsze wydanie jest gowno warte. Wystarczy zrobić reedycję ? W tym kraju nie ma rynku kolekcjonerskiego i nigdy nie będzie

Online Castiglione

« Odpowiedź #2491 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 11:45:11 »
Co to za limitka jak robią dwie okładki po tyle samo sztuk ?
Kolejny od okładek ;D No taka limitka, że za chwilę obu nie dostaniesz.

Offline michał81

« Odpowiedź #2492 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 12:05:15 »
W tym kraju nie ma rynku kolekcjonerskiego i nigdy nie będzie
Sorry, ale cały rynek komiksowy to jest rynek kolekcjonerski patrząc jakie małe są nakłady komiksów w stosunku do nakładów książek.

Offline Genzo

« Odpowiedź #2493 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 12:31:04 »
No taka limitka, że za chwilę obu nie dostaniesz.
Akurat ja już swoją sztukę mam jak wspominałem

Sorry, ale cały rynek komiksowy to jest rynek kolekcjonerski patrząc jakie małe są nakłady komiksów w stosunku do nakładów książek.
To nie jest rynek kolekcjonerski tylko pseudo kolekcjonerski vel pato-kolekcjonerski
Zaraz swoją sztukę wrzucę za tysiaka na internet i wiem, że znajdzie się szaleniec co to kupi, a muszę zrobić to teraz bo za rok egmont zrobi reedycje i te wydanie będzie już 💩 warte , ot taki to rynek mamy
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Wrzesień 2024, 12:32:59 wysłana przez Genzo »

Online Castiglione

« Odpowiedź #2494 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 13:09:49 »
Tyle, że nie chodziło o ciebie, a o kwestię bycia limitką.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2495 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 13:18:57 »
To nie jest rynek kolekcjonerski tylko pseudo kolekcjonerski vel pato-kolekcjonerski
Zaraz swoją sztukę wrzucę za tysiaka na internet i wiem, że znajdzie się szaleniec co to kupi, a muszę zrobić to teraz bo za rok egmont zrobi reedycje i te wydanie będzie już 💩 warte , ot taki to rynek mamy

To znaczy że dziwi Cię że ludzie w PL wolą zapłacić mniej za mniej wypasione wydanie i olewają wydania wypasione, których nie można drogo sprzedać?

Wg moich kryteriów w Polsce w ogóle nie ma rynku kolekcjonerskiego, bo praktycznie nie ma kolekcjonerów. Są zbieracze, a to zdecydowanie co innego.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2496 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 14:05:06 »
Dobrze rozumiem, że twoim zdaniem nie ma rynku kolekcjonerskiego, tylko pato kolekcjonerski, bo Egmont wypuścił kolekcjonerskie wydanie bez zwykłego, komiksu który już miał na polskim rynku kilka wydań i pewnie zaraz będzie mieć następne?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline panAeL

« Odpowiedź #2497 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 14:41:18 »
Dobrze rozumiem, że twoim zdaniem nie ma rynku kolekcjonerskiego, tylko pato kolekcjonerski, bo Egmont wypuścił kolekcjonerskie wydanie bez zwykłego, komiksu który już miał na polskim rynku kilka wydań i pewnie zaraz będzie mieć następne?
Kioskowe wydanie z lat 90-tych, komiks wydany w ramach kolekcji w 2014 roku, właściwie niedostępny w sprzedaży 2 tygodnie później. Któreś z "kilku wydań" pominąłem?

Zgadzam się z Genzo.

Kiedy startowali Mistrzowie Komiksu, reklamowano serię jako ekskluzywne, limitowane wydania dla kolekcjonerów. Obecnie w ich standardzie wydawane są tak wyjątkowe pozycje jak przygody Niesamowitego Człowieka Banana z połowy lat 80. Rolę ekskluzywnych, limitowanych wydań przejęło DC Deluxe, a potem jeszcze bardziej ekskluzywne i limitowane Marvel i DC Limited. Co będzie dalej? Komiksy w formacie, o wadze i cenie drzwi zewnętrznych? Naprawdę tego powinienem oczekiwać po komiksach o facetach z majtkami założonymi na spodnie?

No i super, powie ktoś. Nie chcesz, nie kupuj. Widać nie jesteś "ekskluzywnym i limitowanym kolekcjonerem". Problem w tym, że wiele tytułów jest kompletnie niedostępnych w innej formie. Kiedy mieliśmy ostatnie wydanie Husha? Czy kiedykolwiek mieliśmy inne wydanie B: Black & White (2 i 3)?

« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Wrzesień 2024, 14:43:07 wysłana przez panAeL »

Offline parsom

« Odpowiedź #2498 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 15:00:10 »
przygody Niesamowitego Człowieka Banana z połowy lat 80.

Ktoś to wydał? Przegapiłem? Dawaj linka!

Offline donT

« Odpowiedź #2499 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 15:18:48 »
Kiedy startowali Mistrzowie Komiksu, reklamowano serię jako ekskluzywne, limitowane wydania dla kolekcjonerów. Obecnie w ich standardzie wydawane są tak wyjątkowe pozycje jak przygody Niesamowitego Człowieka Banana z połowy lat 80. Rolę ekskluzywnych, limitowanych wydań przejęło DC Deluxe, a potem jeszcze bardziej ekskluzywne i limitowane Marvel i DC Limited. Co będzie dalej? Komiksy w formacie, o wadze i cenie drzwi zewnętrznych?

Pamietam te szalone czasy i owczesna "ekskluzywnosc". Pamietam jak ludzie burzyli sie, ze byle oryginalny Marvel OHC byl wydawany lepiej niz komiksy "mistrzowskie" (bo szczerze mowiac byl!). Jakie bylo poirytowanie w komiksowie, ze Sandman: Noce Nieskonczone, pojdzie nie jak reszta serii, tylko za miliony cebulionow, w "wyzszym" standardzie. Wszystko oczywiscie zrobione po taniosci, w "najlepszej" polskiej drukarni wprost z Podlasia. Po jakims czasie burza ucichla, karawana jechala dalej, a kolejne tytuly na ogol wyprzedawaly sie na pniu.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2500 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 15:48:41 »
No i super, powie ktoś. Nie chcesz, nie kupuj. Widać nie jesteś "ekskluzywnym i limitowanym kolekcjonerem". Problem w tym, że wiele tytułów jest kompletnie niedostępnych w innej formie. Kiedy mieliśmy ostatnie wydanie Husha? Czy kiedykolwiek mieliśmy inne wydanie B: Black & White (2 i 3)?
Nie no, ja tam cały czas twierdzę, że najlepiej by było, gdyby zawsze obok wersji Limited była dostępna normalna wersja - czyli jak "Strażnicy" lub "Flashpoint" (abstrahując od tego, czy akurat ten komiks to dobry wybór). O ile jeszcze jestem w stanie kupić, że w pewnych przypadkach nie opłacałoby się wydać u nas standardowej edycji (choćby ten "Doctor Strange"), więc są do wyboru opcje Limited lub w ogóle, tak tytuł pokroju "Weapon X" już dawno powinien być wznowiony w Marvel Classic.

Ale to, że ludzie się teraz obudzili, że edycja limitowana wydawana jest w ograniczonej ilości i nie będzie dodruku, to według mnie zupełnie inna kwestia. Uważam, że komunikacja od początku była na tyle jasna, że można było przewidzieć, jak to się skończy.

Offline Death

« Odpowiedź #2501 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 19:39:32 »
Najśmieszniejsze, że ci Mistrzowie Komiksu byli chujowo wydrukowani. Pamiętam przesunięte plansze w Feralnym Majorze i Legendach naszych czasów.

Weapon X wyprzedał się, bo to po prostu zajebisty komiks. Tak zajebisty, że nawet ktoś taki jak ja, kto na co dzień nie czyta Marvela uwielbia ten komiks. Dla tych, którym podobały się Potwory pozycja obowiązkowa.

Ponadto Broń X nigdy nie była dobrze wydana. Tm-Semic to wiadomo jaka jakość. A Hachette to oczojebne kolory na kredzie. A teraz w końcu ładne wydanie i dodatkowo z super zimową okładką. Naprawdę brakuje takiego zwyklaka na rynku, format amerykański, twarda oprawa, niezły papier, to się ludzie rzucili na Limited. Poprzednie Limited nadal dostępne, a tego nima. Niech już wychodzi ten Potwór Limited, bo chcę już mieć swój egzemplarz Broni X ze Smaku Liter. I to w dobrym stanie.

Offline lis22

« Odpowiedź #2502 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 19:47:17 »
Ja jednak wolałbym wydanie na kredzie a nie na takim zwykłym papierze, ale co kto lubi ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #2503 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 19:48:09 »
No właśnie a Potwory cały czas nie wyprzedane.

Online radef

« Odpowiedź #2504 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 20:12:37 »
Ja jednak wolałbym wydanie na kredzie a nie na takim zwykłym papierze, ale co kto lubi ;)
To nie jest zwykły papier, a naprawdę dobry offset, coś dużo lepszego niż mierna kreda Egmontu, której jedyną zaletą jest to, że się błyszczy.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya