Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2460 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:01:26 »
Ale to nie może mieć pretensji do całego świata, że to ON ma problemy.

Czy to finansowe, czy z dzieckiem, czy cokolwiek innego

Możliwość kupna była przez bardzo długi czas, a mimo to mając wiele form zapłaty nie skorzystał z niej wylewając żale

Jeszcze tu ktoś pisał, że czekał aż komiks będzie fizycznie wydany i wtedy chciał zamówić, dlatego se wymyślił w swojej pokrętnej logice, że miał tylko 5 dni na to.
A kto mu bronił zamówić wcześniej, odebrać, poczekać na recenzje ludzi i ewentualnie oddać gdyby mu coś nie pasowało (ma 14 dni na to), albo sprzedać dalej.

Ludzie sami sobie szukają problemu i u kogoś widzą drzazge w oku (Egmont), a belki w swoim nie.

Chore czasy, społeczeństwo to już w ogóle, roszczeniowość i pretensjonalność w KAŻDEJ sprawie.
Ale żeby czasem spojrzeć z drugiej strony, krytycznym okiem w swoją stronę, to nie warto..

Podejrzewam, że duża część wpisów to zwykły trolling, bo ciężko wziąć na serio gościa, który se wyliczył, że na zakup komiksu miał 5 dni od premiery.

Rozumiem, że mang w twardej oprawie nie zamawia w pre orderze, bo boi się o "jakość" i czeka tylko na miękkie oprawy wylewając żale dalej?

Ale jakiej pokrętnej logice? Jest napisane kiedy komiks ma premierę i od tego dnia liczę, nie obchodzi mnie preorder.
Jakby od początku istniało założenie, jak np z biletami na mecz kadry, że mam stać w kolejce bo wszystko sie wyprzeda w ciągu jednej godziny od wrzucenia towaru to pewnie bym potraktował temat bardziej poważnie, ale że już mam kolekcyjne wydanie to aż tak mi nie zależało.

Na slipcase X-mieczy mi zależało i chciałem to kupić w preorderze (właśnie dla slipcase, bo w dniu premiery zdawałem sobie sprawę, że tego nie będzie) i nie załapałem się na to, a starałem się pilnować terminu, kiedy pozycja pojawi się w internecie.

I napisałem, że szkoda, ale nie wnoszę o to rabanu i nie spamuje na stronach wydawnictwa, że są tacy i tacy.
Tak jak napisałem, moja kasa pójdzie do kogoś innego i pewnie nie bedzie to komiks a jakieś dobro, o które nie muszę się zabijać bo jest ciągle dostępne.

Nie zamawiam mang w preorderze więc nie wypowiem się jak działa tam ten proces.
Ogólnie nie korzystam z preorderów, chyba że są one czymś premiowane. Jak wspomniane przeze mnie X-mieczy.

Offline Lipa

« Odpowiedź #2461 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:02:50 »
Tylko weź proszę pod uwagę, że każdego miesiąca tytułów wychodzi dużo, a budżet nie jest z gumy :)
Wiem czym jest PayPo bo z tego korzystam. Po prostu nie przypuszczałem, że Broń X tak szybko zejdzie. I niespodzianka: przekonałem się, że nawet zakup w preorderze nie daje gwarancji otrzymania komiksu. Kolekcjonerskie X Mieczy zamówiłem w preorderze a jednak moje zamówienie zostało anulowane i musiałem zadowolić się zwykłym. :)
A jedyny "żal" jaki mogę mieć to do kolegi, który znalazł sobie "ofiarę" bo gdzieś popełniła błąd i wyzłośliwianie się. Wg Ciebie mam w ogóle prawo przedstawić swoje zdanie, żeby jakkolwiek się bronić? Bo chciałbym, żebyś jednak wziął pod rozwagę i moje argumenty :)

I w tym miejscu serdeczne dzięki dla tych osób, które odpowiedziały mi bez niepotrzebnego poczucia wyższości, bez złośliwości, próbujący zrozumieć gdzie tkwi problem. Dzięki serdeczne!

Z tą zmianą pracy to niestety nie jest taka prosta sprawa ;) U mnie nałożyło się kilka czynników, niektóre wymieniłem więc to nie jest tylko jedna przyczyna, że zaliczyłem faila. Zawsze staram się coś ciułać awaryjnie. Miesięcznie wydaję dość sporo na komiksy, a oprócz tych ważniejszych wydatków pojawiały mi się miesiąc w miesiąc zamówienia specjalne od Atom Comics, które też swoje kosztowały. I dokładnie tak- nie przewidziałem, że akurat ten komiks tak szybko się sprzeda.

Ale ja nie mam "pretensji do całego świata" więc nie rozumiem skąd ta nadinterpretacja? Do tego masz jakieś dziwne tendencje do generalizowania. "Roszczeniowość w każdej sprawie, chore społeczeństwo" - Ty tak na serio? No to muszę Ci powiedzieć, że nigdy nie byłem i nie jestem roszczeniowy a jeśli gdzieś popełnię błąd to mierzę się z konsekwencjami. Zatem Twoja ocena jest niesprawiedliwa.

"Jeszcze tu ktoś pisał, że czekał aż komiks będzie fizycznie wydany i wtedy chciał zamówić, dlatego se wymyślił w swojej pokrętnej logice, że miał tylko 5 dni na to.
A kto mu bronił zamówić wcześniej, odebrać, poczekać na recenzje ludzi i ewentualnie oddać gdyby mu coś nie pasowało (ma 14 dni na to), albo sprzedać dalej."

- Ale o co Ci chodzi bo nie rozumiem? Napisałem tylko, że "Nie trzeba na każdego patrzeć z góry, bo są też komiksiarze, którzy np nie korzystają z tego typu forów gdzie można przeczytać o zmianach jakie zaszły na naszym rynku, że aby coś kupić to trzeba to zrobić zanim jeszcze towar trafi na sklepowe półki." - w czym problem? Jakie 5 dni? Pytam bo może jakiś wpis przeoczyłem.

"Ludzie sami sobie szukają problemu i u kogoś widzą drzazge w oku (Egmont), a belki w swoim nie."

- Akurat Egmont to moje ulubione wydawnictwo i jakoś nigdy go nie hejtowałem i nie zamierzam tego robić.  A mang od lat w ogóle nie kupuję.
I żeby nie było: rozumiem Twój punkt widzenia, choć w niektórych miejscach się z nim nie zgadzam stąd moja polemika w niektórych miejscach.

Byłem bardzo ciekaw czy Ci się uda. No cóż... Szkoda, że nie wyszło, ale i tak gratki za czujność :)

Też właśnie zwróciłem na to uwagę.

Dokładnie tak. Co do Studia Lain to mając wiedzę, że CE rozejdzie się szybko, zamówiłem niemal od razu, gdy tylko ruszyła przedsprzedaż. Na Darknessa już kasę zbieram. Nie spodziewałem się jednak po Egmoncie takiej sytuacji więc i dla mnie jest to pewna lekcja :)

Ostatnio dostałem po kieszeni za zamówienie crossoverów DC vs Top Cow. Trafiły mi się Batman/Darkness, Darkness/Superman 1 i 2, JLA/Cyberforce i JLA/Witchblade oraz niemal wszystkie komiksy z "Energetycznym Supermanem". Ale cieszę się, że udało mi się je ściągnąć pomimo, że były trudne do zdobycia. Chłopaki z Atom Comics potrafią zdziałać cuda.

Ja Ciebie rozumiem tylko zwróć uwagę na różnicę pomiędzy Egmontem i SL. Egmont nie podaje liczby wydanych egzemplarzy limitowanego nakładu. W przypadku Studia Lain masz właśnie na odwrót i dzięki temu doskonale wiesz ile egzemplarzy wydrukują, i że jak się nie pośpieszysz to nie kupisz. Tutaj jest klarowna sytuacja. CE to mój pierwszy zakup od SL i nie żałuję. No i SL czasem robi dodruki swoich limitowanych tytułów.

Przy takiej ilości postów musiało mi to umknąć, ale teraz będę się bardziej pilnował :D

Liczę na to, że będzie pomniejszony format, który mi w zupełności wystarczy. Tak jak w przypadku Strażników, których limitkę odpuściłem, ale jak wspomniałem wcześniej nie spodziewałem się, że to tak szybko zejdzie. Może mi nie uwierzysz, ale ja cholernie rzadko na coś narzekam a na skalperów pierwszy raz narzekam bo i pierwszy raz mi się zdarzyło, że nie udało mi się zakupić tego na czym mi zależało. Przed laty musiałem sprzedać wydanie od TM Semic i na razie jestem bez tego tytułu w kolekcji. Przy czym zwróć jeszcze uwagę na politykę Olesiejuka bo to też jest ciekawe (i chyba nowe) podejście do klientów/fanów.

Właśnie zauważyłem to ogłoszenie. Też mam napisać czy tylko wymiana wchodzi w grę i za ile ewentualnie sprzedasz? ;)
Odpiszę krótko (może później po pracy odniosę się konkretniej)

Może masz rację, że trochę i generalizowałem i wyolbrzymiłem, ale chciałem pokazać druga stronę jak wygląda. Staram się zrozumieć i Twój punkt widzenia, ale też proszę Cię żebyś zrozumiał drugą stronę, że jednak 2, czy 3 miesiące to był naprawdę długi czas na zamówienie.

Tym bardziej, że korzystasz z forum i gdzieś dało się wyczytać hajp na tytuł i możliwe problemy z dostępnością.

Nie wiem jak to funkcjonuje u innych, ale mam przeznaczony w każdym miesiącu budżet na komiksy. Wychodzą zapowiedzi - zamawiam, nie robię sobie żadnych ogonów, nie czekam aż gdzieś będzie 2% taniej, nie kombinuje

I powiem Ci, że taka taktyka mi się sprawdza od lat

A w dzisiejszych czasach, gdzie jest tyle możliwości płatności, sposobów na to, to można sobie pozwolić.

Co do sytuacji o której mówiłeś, że zamówiłeś produkt w przedsprzedaży i nie dostałeś, to jak najbardziej jestem po Twojej stronie - w 100% - i taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Ty jako klient zrobiłeś wszystko co się dało, a to sklep zawalił na całej lini

PS. A co do społeczeństwa tonie mów, że nie widzisz w jak złym kierunku to idzie

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2462 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:18:33 »
Właśnie zauważyłem to ogłoszenie. Też mam napisać czy tylko wymiana wchodzi w grę i za ile ewentualnie sprzedasz? ;)

Jakby co, to ja mam odłożoną swoją Broń X na gildii (biała okładka), jeszcze dobieram rzeczy do zamówienia żeby mieć darmową wysyłkę. Ale mnie interesuje tylko przeczytanie tego komiksu, nie chcę go sobie zostawić. Normalnie po pół roku sprzedałbym z jakąś przebitką na Allegro, ale jeśli będziesz chciał i nie będzie Ci przeszkadzać że jest używany (stan będzie taki jak po odfoliowaniu, bo tak czytam komiksy że nie widać by były czytane) to mogę Ci go potem odstąpić za tyle ile mnie kosztował. Tylko to tak jak mówię, potrwa parę chwil, bo jeszcze mi nie wysłali, no i parę dni mogę to czytać.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #2463 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:22:38 »
Jakby co, to ja mam odłożoną swoją Broń X na gildii (biała okładka), jeszcze dobieram rzeczy do zamówienia żeby mieć darmową wysyłkę. Ale mnie interesuje tylko przeczytanie tego komiksu, nie chcę go sobie zostawić. Normalnie po pół roku sprzedałbym z jakąś przebitką na Allegro, ale jeśli będziesz chciał i nie będzie Ci przeszkadzać że jest używany (stan będzie taki jak po odfoliowaniu, bo tak czytam komiksy że nie widać by były czytane) to mogę Ci go potem odstąpić za tyle ile mnie kosztował. Tylko to tak jak mówię, potrwa parę chwil, bo jeszcze mi nie wysłali, no i parę dni mogę to czytać.

Jasne! Byłbym chętny :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #2464 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:24:22 »
Odpiszę krótko (może później po pracy odniosę się konkretniej)

Może masz rację, że trochę i generalizowałem i wyolbrzymiłem, ale chciałem pokazać druga stronę jak wygląda. Staram się zrozumieć i Twój punkt widzenia, ale też proszę Cię żebyś zrozumiał drugą stronę, że jednak 2, czy 3 miesiące to był naprawdę długi czas na zamówienie.

Tym bardziej, że korzystasz z forum i gdzieś dało się wyczytać hajp na tytuł i możliwe problemy z dostępnością.

Nie wiem jak to funkcjonuje u innych, ale mam przeznaczony w każdym miesiącu budżet na komiksy. Wychodzą zapowiedzi - zamawiam, nie robię sobie żadnych ogonów, nie czekam aż gdzieś będzie 2% taniej, nie kombinuje

I powiem Ci, że taka taktyka mi się sprawdza od lat

A w dzisiejszych czasach, gdzie jest tyle możliwości płatności, sposobów na to, to można sobie pozwolić.

Co do sytuacji o której mówiłeś, że zamówiłeś produkt w przedsprzedaży i nie dostałeś, to jak najbardziej jestem po Twojej stronie - w 100% - i taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Ty jako klient zrobiłeś wszystko co się dało, a to sklep zawalił na całej lini

PS. A co do społeczeństwa tonie mów, że nie widzisz w jak złym kierunku to idzie
Jasne, nie ma problemu. Najbardziej cieszy mnie, że udało nam się jakoś dogadać bez skakania sobie do oczu jak to nieraz na forum bywa. :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2465 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:29:26 »
Jasne! Byłbym chętny :)

To dam znać jak dojdzie, pewnie w połowie przyszłego tygodnia.

Offline Rafa

« Odpowiedź #2466 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:31:30 »
A jednak to babol po stronie Egmontu wprowadzający Klienta w błąd:)

"
Z przykrością informujemy, że realizacja zamówienia o numer
@rafa daj znać czy u Ciebie zrealizowali. Może jednak gdzieś ten jeden egzemplarz zachomikowali.

U mnie póki co w realizacji.
Dzisiaj chyba mają wysyłać.
Dam znać czy wysłali i w jakim stanie.

Offline starcek

« Odpowiedź #2467 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:48:07 »
Teraz tylko pozostaje czekanie na informacje, co tam tłumacz odwalił w środku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Ragnar

« Odpowiedź #2468 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:05:13 »
Gdyby ktoś podobnie jak Sędzia nie planował zostawiać Broni X na półce, to ja jestem chętny na przytulenie po przeczytaniu :)

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #2469 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:28:05 »
ja będę miała z alternatywną okładką

Offline Rafa

« Odpowiedź #2470 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:31:14 »
To ja wstępnie piszę się na wypadek gdyby sklep E. jednak skasował mi zamówienie.

Offline Ragnar

« Odpowiedź #2471 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:36:20 »
W jaki sposób można "zaklepać"?

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #2472 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:47:23 »
odpisałam na maila :)

Offline Sparnage

« Odpowiedź #2473 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 12:16:54 »
Po MFCe Egmont.pl dodał Ronina do zapowiedzi na listopad.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2474 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 12:44:38 »
W październiku w USA wychodzi zbiorcze wydanie kontynuacji, może Egmont ma w planach puścić niedługo u nas.