Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579988 razy)

Offline 79ers

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #795 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:01:13 »
Chyba Universum Marvela się rozwijało, teraz to się raczej zwija.

Fakt, odpuściłem Marvela od MarvelNow. Jak wszystko we współczesnej kulturze dobije ich lpg.

Offline xanar

« Odpowiedź #796 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:04:20 »
Byłeś za granicą? Bo w Polsce Batmana w tym roku raczej obejrzeć nie mogłeś (premierą miał we wrześniu 1990).

W Polsce, także mogło to być w 90r.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Danio

« Odpowiedź #797 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:04:33 »
Kto wpadł na pomysł żeby w roli Wonder Woman obsadzić kontrowersyjną Gal Gadot? Universum Marvela się rozwija, a DC co i rusz strzela sobie w kolano.
Gal Gadot jest kontrowersyjna? Nie wiedziałem. :D Trochę słaba aktorka, przyznam, ale w pierwszym WW była ok, a druga WW była po prostu bardzo złym filmem, nie uważam, że z jej winy.
Z kolei ja mógłbym zadać pytanie, kto wpadł na pomysł by w roli Cpt Marvel obsadzić "kontrowersyjną" Brie Larson? Nie wiem czy to ma znaczenie w kontekście popularności komiksów Marvela u nas.

Wg mnie Disney od ~5 lat (po Endgame) co rusz strzela sobie w kolano i wypuszcza z MCU w zdecydowanej większości gnioty.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #798 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:07:33 »
Byłeś za granicą? Bo w Polsce Batmana w tym roku raczej obejrzeć nie mogłeś (premierą miał we wrześniu 1990).

W kinie nie mógł, ale w PRL działała prężna scena piracka VHS więc jest bardzo prawdopodobne że można się było w kraju zapoznać z Batmanem przed oficjalną premierą chociaż głowy nie dam.

Offline 79ers

« Odpowiedź #799 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:11:29 »
Gal Gadot jest kontrowersyjna? Nie wiedziałem. :D
Jak ktoś ma satysfakcję, że po sąsiedzku giną niewinni ludzie, to chyba nie jest do końca korekt! Wiadomo dla amerykanów będzie Wonder.

Offline Danio

« Odpowiedź #800 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:18:11 »
Dziwisz się, że izraelska aktorka popiera Izrael w konflikcie z Palestyną? Jak wychodzisz na zewnątrz, to błękit nieba też cię dziwi? :P
+ np. Ron Perlman też czasami gadał takie głupoty, że gdybym przywiązywał do tego wagę, nie mógłbym czerpać przyjemności z jego ról w Hellboyu, Blade 2, Pacific Rim itd. A mimo tego jakoś jego pracę lubię i filmy powtarzałem (i będę powtarzał) nie raz.
To są aktorzy, ludzie słynący z udawania, dlaczego miałbym szukać u nich mądrości? :D

Edit: sorki za posty mocno nie na temat, do tego zakrawające o politykę więc zaraz może wybuchnąć, nie będę już ciągnął.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Luty 2024, 19:20:40 wysłana przez Danio »

Online freshmaker

« Odpowiedź #801 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:25:45 »
ja batmana widziałem w 91 w kinie z lektorem - lektor siedział i czytał na głos napisy dla dzieci które nie wyrabiały z czytaniem. oczywiście wcześniej już widziałem ten film na VHS z wypożyczalni, co w tamtym momencie było jeszcze zgodne z prawem

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #802 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:27:42 »
W ogóle to brzmisz jak Bazyl. "Powinni selekcje zrobić". "Green Arrow za 25 nie wziąłem." "Zielonych Latarni na miękko nie wziąłem". Przytoczyłem ci że wydają one-shoty, też ci nie pasują. Z takim podejściem czytelników, ja się nie dziwę, że Egmont woli wydawać tylko te Batmany.

Ty to masz chyba masz obsesję na moim punkcie. Jestem w pracy, nic się nie odzywam, deleguję na Warpatha :), a ty tylko jedno w głowie masz.  ::)
Sprawę już omawialiśmy na forum. W Marvelu Egmont ma konkurencję, to musi się wysilać, wydawać półduble, żerować na nostalgii TM Semic i doczepiać się do Kolekcji. W DC w latach 2019-21 konkurencji nie było, to komiksy tego universum zostały ograniczone i zaniedbane. Teraz to w BiZDC wychodzi więcej fajnych historii niż kolejne słabe spin-offy White Knighta.

Cieszę się, że wyjdzie Dark Victory. Może jak się dobrze sprzeda, to w 2025 dostaniemy jeszcze raz Rzymskie wakacje.

Offline xanar

« Odpowiedź #803 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:46:15 »
Gal Gadot jest kontrowersyjna? Nie wiedziałem. :D Trochę słaba aktorka, przyznam, ale w pierwszym WW była ok, a druga WW była po prostu bardzo złym filmem, nie uważam, że z jej winy.
Z kolei ja mógłbym zadać pytanie, kto wpadł na pomysł by w roli Cpt Marvel obsadzić "kontrowersyjną" Brie Larson? Nie wiem czy to ma znaczenie w kontekście popularności komiksów Marvela u nas.

Wg mnie Disney od ~5 lat (po Endgame) co rusz strzela sobie w kolano i wypuszcza z MCU w zdecydowanej większości gnioty.
To zaczęło już się sypać przed Endgame - Ant-Man and the Wasp, Captain Marvel. Infinity War i Endgame robili bracia Russo, w sumie to chyba najlepsze filmy zrobili w tym uniwersum.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline radef

« Odpowiedź #804 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:49:38 »
To co jednak filmy przekładają się na sprzedaż czy przekładają się na sprzedaż tylko Batmana a u Marvela na wszystko
Przecież piszę o tym od kilkunastu stron - nie zawsze film (a nawet sukces filmu w Polsce) przekłada się na sprzedaż komiksów, ale czasem tak, dlatego jest to dobry punkt zaczepienia. I takim punktem zaczepienia w tym wypadku był "Mroczny rycerz powstaje". Egmont postanowił wykorzystać okazję obecności Batmana w mediach, wydać 3 albumy i okazało się, że sukces był większy niż się spodziewali i ruszyli z tym mocniej.
Dlaczego wcześniej się nie udało? Bo się nie udało, po prostu. Wiele różnych przyczyn, choćby to, że na początku XXI wieku superhero w Polsce było tak mało popularne, że "Batman: Początek" zrobił najgorszy wynik ze wszystkich filmów z Batmanem w roli głównej w Polsce, a bardzo dobrym wynikiem dla filmu superhero w Polsce było 100-1500 tysięcy biletów, gdy teraz mówimy o wielokrotnościach tych liczb.

Z logicznych powodów widać to też doskonale przy komiksach z "Gwiezdnych wojen" - każda inicjatywa wynikała z tego, że był jakiś film/serial i ktoś postanowił to wykorzystać. Czasem to przekładało się na sukces, czasem nie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Castiglione

« Odpowiedź #805 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:54:16 »
Tak trochę zmieniając temat... W ostatnim filmie pokazali okładki kolejnych tomów z "Sandman Universe" i z tego, co widzę, zapowiedzieli, że "Nightmare Country" wydadzą na podstawie oryginalnej wersji HC (po prawej), zamiast SC (po lewej), jak w przypadku pozostałych serii. Według mnie trochę dziwny wybór, żeby nagle jeden tom był w innej szacie.

Offline michał81

« Odpowiedź #806 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 19:56:18 »
Ty to masz chyba masz obsesję na moim punkcie. Jestem w pracy, nic się nie odzywam, deleguję na Warpatha :), a ty tylko jedno w głowie masz.  ::)
Już się nie wybielaj, zapomniałeś to co pisałeś na swoim blogu o mnie? Zapomniałeś jak odpowiadałeś na moje posty z forum gildii na forum avalonu, bo ci na tam zbanowali? Sam to zacząłeś a teraz udajesz, że nic takiego nie było. Więc nie wyskakuj mi z obsesjami, bo to jednak ty masz problem. To jak cię tu na forum traktuje, to sam sobie wypracowałeś.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Luty 2024, 20:17:07 wysłana przez michał81 »

Offline Sędzia

« Odpowiedź #807 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 20:06:13 »
Ale obecnie tak jest. Masz 2 Batmany, 2 Supermany, Flasha, Liga Sprawiedliwości i eventy. Plus jakieś pojedyncze rzeczy jak Joker.

Teraz to już po ptokach, moment minął, jest przesyt SH.

W odrodzeniu miałeś powrót do tego co było przed New52 (w sensie wprowadzili tych bohaterów, których nie było)
W New52 myłeś trzy serie Batmanowe z czego tylko jedna była dobra i dochodziły jeszcze dwie poboczne jak nie trzy
W Rebirth miałeś dwie i Nightwinga.

W Odrodzeniu były trzy Batmany (zwykły, DC i All-star) +Nightwing. Wonder Woman nie sprzedaje się w ogóle - czy to w DC52, czy w Odrodzeniu, czy Deluxe. Znaczy że chłopaki nie kupują, zapewne dlatego że kobieca bohaterka, a dziewczyny nie kupują, bo wolą mangę (lub co innego).

Natomiast chodzi tu o co innego. DC52 miał swój błąd - wysoka cena na wejście dla casualowego czytelnika (okładkowa cena dla kupujących w EMPIKu wtedy to 75 złotych, dzisiaj to może śmieszyć, ale wtedy to było pewnie dzisiejsze 130-150 zł na okładce). Natomiast Odrodzenia było po prostu za dużo w jednym miesiącu, na początku wychodziły miesięcznie chyba z 4 zeszyty.

Offline xardas

« Odpowiedź #808 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 20:08:16 »
Tak trochę zmieniając temat... W ostatnim filmie pokazali okładki kolejnych tomów z "Sandman Universe" i z tego, co widzę, zapowiedzieli, że "Nightmare Country" wydadzą na podstawie oryginalnej wersji HC (po prawej), zamiast SC (po lewej), jak w przypadku pozostałych serii. Według mnie trochę dziwny wybór, żeby nagle jeden tom był w innej szacie.

Podejrzewam, że ktoś po prostu nie ogarnął. Tak samo, jak World's Finest Waida i Mory z Batkiem i Supkiem zostało zapowiedziane jako event, którym oczywiście nie jest.

Offline SawiK

« Odpowiedź #809 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 20:44:39 »
Sprawę już omawialiśmy na forum. W Marvelu Egmont ma konkurencję, to musi się wysilać, wydawać półduble, żerować na nostalgii TM Semic i doczepiać się do Kolekcji. W DC w latach 2019-21 konkurencji nie było, to komiksy tego universum zostały ograniczone i zaniedbane. Teraz to w BiZDC wychodzi więcej fajnych historii niż kolejne słabe spin-offy White Knighta.

Cieszę się, że wyjdzie Dark Victory. Może jak się dobrze sprzeda, to w 2025 dostaniemy jeszcze raz Rzymskie wakacje.

Kurcze w jednym poście lecisz ze skrajności w skrajność. Można się zapoznać można odlecieć i w różnych tematach siać różne swoje teorie nie patrząc za siebie i udając że to nie twoje słowa. Ale tu w jednym poście taka niekonsekwencja cóż to za ciekawe przekonania.

Pòłduble* i zerowanie na TM-Semic straszna rzecz normalnie jak tak można Ola Boga pioruny jasniste itd itd w swoim ataku na Egmont.
Egmont który zrobił to czego czytelnicy oczekiwali i co działa na nas i na nowego czytelnika który nie miał takiej okazji 35lat temu. Możemy czytać nowe uzupełnione  wydania, czego chcieć więcej... Chcemy więcej takich wydań chcemy Supermana chcemy Green Lanterna chcemy to co było zaczęte w TM-Semic w nowych kompleksowych pełnych wydaniach!!!
Ciekawe że nie grzmisz gdy Hachette robi te pòłduble* w swojej kolekcji  :-X

I jednocześnie w tym samym poście podjarka dublowaniem po Muszce no świetnie nic tylko bić brawa konsekwencji i narracji, kurcze zapisz się do jakiejś partii żukowska i jachira takich specmajstrów to z pomalowaniem w rękę przyjmie XD

A teraz poważniej:
Fajnie że wyjdą nowe wydania DH takiego wznowienia było nam potrzeba ,Egmont wie jak nas zadowolić 🍻🍻💯🎸🧯🧯🧯