pani Alicja napomknęła też o wartościowych historiach z Czarną Wdową do wydania, ale też bez konkretów
Z tych naprawdę wartych wydania na pewno jest Black Widow Edmondsona (całość zebrana w
Black Widow Modern Era Epic Collection: Chaos), ale to warto wydać razem z Punisherem Edmondsona, ze względu na dwuzeszytowy crossover pomiędzy seriami, który jest tak napisany, że każdy z zeszytów opowiada tą samą historię, ale z perspektywy jednego z bohaterów i nawet jak nie zna się tego drugiego zeszytu to i tak rozumie się całą historię, nie mając wrażenie, że coś zostało pominięte.
Mamy też
Marvel Knights Black Widow by Grayson & Rucka: The Complete Collection, gdzie sporą rolę odgrywa Yelena Belova, co teraz pasowałoby pod MCU (Egmont dawno temu wydał, część z tego pod tytułem Pajęczyca).
Jest też
Black Widow: Deadly Origin, czyli odświeżona geneza bohaterki, ale to wg mnie jest średnie. Wspólne przygody Czarnej Wdowy, Hawkeya oraz Mockingbird w
Widowmaker i te dwie serię oraz
Black Widow: The Name of the Rose i
Black Widow: Kiss or Kill (czyli 2 tomy kolejnej solowej serii) są zebrane w jednym wydaniu: Black Widow: Widowmaker.
I jest też najnowsza seria od Kelly Thompson ale tej już nie czytałem. I jakieś dwie mini poprzedzające, ale tego też nie znam. Bo wątpię aby szli w klasyczne epiki z tą postacią.
Jeśli run Edmondsona jest jako Black Widow Modern Era Epic Collection vol. 3, to łatwo mniej więcej ustalić tak te epiki będą ułożone:
vol. 1 to zbiorczy Black Widow: Homecoming, Black Widow: The Things They Say About Her (wydane przez Egmont jako Powrót do domu) oraz Black Widow: The Itsy-Bitsy Spider (ten zbiorczy jest zawarty w Marvel Knights, ale nie zawiera mini serii Black Widow: Pale Little Spider, która jest z imprintu MAX, a ten w epikach się nie pojawia), aby objętościowo się zgadzało
vol. 2 to w wspomniany powyżej Black Widow: Widowmaker
vol. 4 to Black Widow by Waid & Samnee: The Complete Collection (Egmont wydał w Mavel Now 2.0) plus pewnie te mini serię poprzedzające serię od Kelly Thompson, aby zgadzało się objętościowo
vol. 5 to run Kelly Thompson
wychodzi z tego, że Egmont raczej będzie wydawał jako Complete Collection niż Epik Colletion, aby nie dublować swoich wcześniejszych wydań.