Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 576630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1230 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 15:08:04 »
Abym kupił Weapon X, a bardzo tego chcę, muszą to wydać zgodnie z wizją BWSa. Czyli papier i kolory takie, jakie on sobie życzy. Nie będzie tak, to mam to gdzieś jakie tam będą bajery przy nawet niskiej cenie. Dlatego czekam na szczegółowe informacje.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #1231 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 15:15:24 »
Pikne zapowiedzi z Vertigo, dziękuję Egmoncie!

Ten vintage Swamp Thing albo Weapon X też niczego sobie. 

Offline herman

« Odpowiedź #1232 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 15:28:05 »
Z katalogu wynika, że Egmont zamyka linię 5+,  :( :( :(

No na to niestety wygląda. Córa nie będzie zadowolona - bardzo polubiła serię Ana Ana i Malinka, a tu obu ukręcono łeb niestety.
Coś te komiksy dla najmłodszych nie mają w Polsce przebicia należytego - patrz rewelacyjna seria o Kosmatku.
Tu akurat na szczęście jest to komiks niemy, więc przy okazji wyjazdów służbowych zawsze coś młodej wpada.
Wprawdzie to coś dla troszkę starszego czytelnika, ale i ten sam smutny los spotkał w Polsce absolutnie najlepszy komiks dla średnio-starszych dzieciaków (obok oczywiście Asteriksa ;) ) - Ariola (acz tu przynajmniej wyszła spora część serii).

Co do zapowiedzi to młodemu na pewno wpadną nowi Giganci, Sami i Louca. Czas też powoli rozejrzeć się za nową serią dla syna. "Rodzinnie" sprawdzimy też nowego Bedu, bo w domu bardzo lubimy serię Hugo.
Nie jesteśmy fanatykami kaczek, ale ten zbiorczy "Wielki Donald" wygląda zachęcająco.

Co do mnie to na pewno wpadną nowi Pasażerowie wiatru i Neptun od LEO.

Z serii "zobaczymy":
- wszedłbym w nowe wydania XIII, ale mam wszystko co wyszło i szkoda mi się tego pozbywać, a miejsca jak na lekarstwo. Pewnie zdecyduje się dopiero na ostatnie tomu, które mam nadzieję pociągną historię po Taurusie.
- może Skorpion, ale wciąż na półce wstydu czekają tomy 1-2 do przeczytania
- muszę obadać Gwiazdę pustyni, bo widzę, że to jakieś dwutomowe wydanie. Mam stare wydanie z Egmontu i zastanawiam się czym to się różni.
- nowy Lonesome - pewno się skuszę, acz niedawno patrzyłem w stronę tej serii czy by się nie pozbyć.
- dwa nowe albumy z serii Agaty Christie. Te adaptacje niczego przeważnie nie urywają, bardziej biorę do dopchania koszyka.
-

Offline Popiel

« Odpowiedź #1233 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 15:43:02 »
1. Czy jeśli coś jest w katalogu, a nie ma na rynku, to czy to zwiastuje przyszły dodruk?
Ano właśnie, dobre pytanie. Przy "Calvinie i Hobbesie" podane jest, że całość dostępna, a tomów 1,4,5,10 nigdzie ni huhu.

Poza tym - rozjeżdżam się z Egmontem mocno. Sandman Mystery Theatre, Pasażerowie Wiatru 3, Gotham: Year One. Może Corto, o ile zabiorę się za rekonstrukcję serii.

Może to i dobrze. Wszak inne wydawnictwa otwierają szeroko ciekawe drzwi, podczas gdy tutaj wciąż trwa kotłowanie się w przedpokoju pełnym przepoconych kolorowych pelerynek.

Offline martin685

« Odpowiedź #1234 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:01:08 »
Najbardziej chyba zawiódł brak kolejnego Usagiego, ale brak nowej kaczej serii zastępującej Czarodzieje i ich dzieje również. We frankofonach dalej słabo, traci Egmont w moich oczach.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1235 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:03:35 »
Śmierć Supermana trochę późno i szkoda że tylko jeden tom. Kolejna Ziemia niczyja też późno 😔 Cieszy Human Target i tomy Swamp Thinga 🤘 og jakoś bez zaskoczenia...chyba że 💰💰💰

Offline Death

« Odpowiedź #1236 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:04:03 »
Czekajcie, to nie będzie kontynuacji O czym szumią wierzby Michela Plessixa? Przecież z tyłu ostatniego tomu była zapowiedź kontynuacji...
https://m.bedetheque.com/serie-11201-BD-Vent-dans-les-Sables.html

O czym szumią wierzby 1-4.

Wspaniała komiksizacja brytyjskiej perły literatury dla dzieci. A tak naprawdę dla dorosłych, bo to ten przypadek w stylu Muminków, że niby dla dzieci, ale to dla nich zbyt: mądre, poważne, nostalgiczne i mroczne. W latach 80., kiedy w Wielkiej Brytanii wyświetlano serial na podstawie, nie bójmy się tego słowa, arcydzieła Kennetha Grahame'a, nie obyło się bez protestów. Nie wiem czy O czym szumią wierzby w końcu zdjęto z ramówki, czy, nie, ale faktem jest, że zbyt mroczna animacja poklatkowa wywołała protesty rodziców i nie obyło się bez tysięcy przysłanych listów do brytyjskiej telewizji ITV. Jak byłem mały też się bałem tego filmu animowanego - doskonale to pamiętam. :)
Michel Plessix podszedł do oryginału z dużym szacunkiem i narysował wierną adaptację. Szczególne wrażenie zrobił na mnie rozdział Błękitna godzina, który jak na razie jest najlepszą krótką formą jaką przeczytałem w tym roku. Bardzo dobry komiks, choć Egmont dałby sobie siana i wydał to w integralu, a nie w czterech zeszytach w puchatych HC. A już wrzucenie tego subtelnego dzieła do serii Mój pierwszy komiks 5+, to nieporozumienie i osoba, która podjęła taką decyzję powinna zostać skazana na 20 lat zapieprzania na galerze, niczym Ropuch na 20 lat kryminału.
Fragment Błękitnej godziny:

Niedługo kontynuacja. Niestety 5 x 32 strony...

No nic, będę kupować.

Bardzo dobra, obłędnie narysowana seria i trochę nie rozumiałem dlaczego w ogóle znalazła się w tej serii 5+.

To co, jednak nie będzie O czym szumią piaski?

Offline eridraven

« Odpowiedź #1237 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:05:43 »
2. Asteriks z dodatkami tylko 5 albumów? Łaj?

Zwróćcie uwagę na okładki, które są zbieżne z kolekcją Hachette: https://www.bedetheque.com/serie-67301-BD-Asterix-Hachette-collections-La-collection-officielle.html

A 5 tomów to może być egmontowa wersja rzutu testowego. Jak ludzie się rzucą, to dostaniemy więcej ;)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline bogi1

« Odpowiedź #1238 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:06:01 »
Taka mała pierdoła/ciekawostka to to że drugi epik Wolverine'a ma inną okładkę niż oryginał

Online misiokles

« Odpowiedź #1239 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:14:32 »
1. Czy jeśli coś jest w katalogu, a nie ma na rynku, to czy to zwiastuje przyszły dodruk?
Najprawdopodobniej pozycje w katalogu to te, do których Egmont obecnie posiada prawa/licencje. Bez związku z dodrukami, o których decydują tabele w Excelach.

Offline deFranco

« Odpowiedź #1240 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:38:14 »
Dla mnie: Corto Maltese, Punisher i Wolverine Epiki, Skorpiony, Gwiazda pustyni, Thorgale,
                  Dylan Dog/Batman.

Trochę martwi: brak kontynuacji 1629,
                       brak kontynuacji Czwórki z Baker Street (może jeszcze ją wcisną na koniec roku)
Bardzo martwi: przedłużająca się, nieznośna, cisza odnośnie Lobo
                       brak kontynuacji Kenii (to już 4 lata od ukazania się jej na zachodzie)

Co do XIII, to nie zamierzam dublować, tym bardziej, że wydanie Egmontu nie będzie obejmować
wszystkich dotychczasowych albumów. Poczekam (kurde, znowu lata polecą), aż zaczną
wydawać te albumy nie wydane przez Taurusa.

« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:59:38 wysłana przez deFranco »
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Death

« Odpowiedź #1241 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 16:51:46 »

Offline deFranco

« Odpowiedź #1242 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 17:00:01 »
Racja. Walnąłem się. Coś mi się zdawało, że już jest.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline zombie001

« Odpowiedź #1243 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 17:00:10 »

brak nowej kaczej serii zastępującej Czarodzieje i ich dzieje również.

Jak dla mnie nadal jest szansa na jakąś niespodziankę wydawniczą, ogłoszoną później :D
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Kandor

« Odpowiedź #1244 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 17:10:35 »
Śmierć Supermana trochę późno i szkoda że tylko jeden tom. Kolejna Ziemia niczyja też późno 😔 Cieszy Human Target i tomy Swamp Thinga 🤘 og jakoś bez zaskoczenia...chyba że 💰💰💰
Tylko że bez żadnych niespodzianek bo ludzie z Egmontu (a zwłaszcza współpracujący z Egmontem pan Tomasz Kołodziejczak) już się "wygadali" co do nowosci z drugiej połowy roku w czasie sobotnich "pogadanek" (ogłoszono Unwritten, Sandman M.T., World's Finest , Human Target). Z katalogu mają frajdę ci, którzy rzadko tam zaglądali w tym roku :-) Można by powiedzieć że nie jesteśmy niczym zaskoczeni ale za to całkiem nieźle (o ile ktoś, tak jak ja, jest maniakiem śledzenia niusów o nadchodzących nowościach) poinformowani :-)
Nie samym Egmontem człowiek żyje. Wiele wydawnictw ma obecnie coś ciekawego do zaoferowania. Należy cieszyć się także z tego że my dostaniemy w sztywnej oprawie komiksy, których nie mają na razie w USA w tej formie (Mystery Theatre, Unwritten - tam wszędzie kompendia, w dodatku na razie brak zapowiedzi kolejnych tomów, sam mam SMT Compendium wydany 11 miesięcy temu). Dostaniemy Human Target w jednym tomie, a do World's Finest "skrzydełka" :-)
Cieszą także daty wydania komiksów bo temu służy katalog. Mamy także polskie tytuły (nieco prowokacyjne jesty prztłumacznie "Weapon X" na "Broń X", ale - tak pół żartem - to idealne rozwiązanie dla kogoś kto ma już wydanie Tm-Semic oraz "kolekcyjne" z Hachette ;-)
Chyba też czas skompletować już wydane serie (u mnie: cały Ultimate Spider-Man czy 4 ostatnie tomy "Invincible'a") a przy okazji upominać się/pytać o wznowienia brakujących tomów.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Kwiecień 2024, 17:18:26 wysłana przez Kandor »