Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3300 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 17:58:05 »
Dla Disneya, jak każdej korporacji na świecie, liczą się pieniądze, władza i zdolność kreowania świata według ich wizji (przykładem zeszłoroczny przeciek wewnętrznych rozmów w których przyznają, że celem firmy jest promocja liberalnego światopoglądu). Cenzura również nie jest niczym nowym. W latach 90, przy animowanym filmie "Aladdyn", po protestach, zmieniono dwa wersy piosenki:

Oh, I come from a land
From a faraway place
Where the caravan camels roam.
Where they cut off your ear
If they don’t like your face

It’s barbaric, but hey, it’s home.

na

Oh, I come from a land
From a faraway place
Where the caravan camels roam.
Where it’s flat and immense
And the heat is intense,

It’s barbaric, but hey, it’s home.

Tom 10 kolekcji Rosy mam - nawet nie zwróciłem uwagi przy zakupie, że jest problem z rysunkiem na okładce, trzymam jednak kciuki by w końcu dodruk mógł się ukazać i każdy kto nie ma, uzupełnić kolekcję.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Dracos

« Odpowiedź #3301 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 18:08:18 »
Hmm, ale te zmienione wersy to chyba były po protestach rodziców, a nie społeczności arabskiej :)? (jak na bajkę to dość drastyczny tekst)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3302 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 18:31:20 »
Disney to niech się zdecyduje. Albo pięknie brzmiące notki, jak to usuwanie dawnych treści byłoby zaprzeczaniem istnienia niewłaściwych zachowań, albo cenzura i zakazywanie dodruków.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3303 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 18:56:04 »
Hmm, ale te zmienione wersy to chyba były po protestach rodziców, a nie społeczności arabskiej :)? (jak na bajkę to dość drastyczny tekst)

American-Arab Anti-Discrimination Committee. W dzisiejszych czasach każdy kto chce się liczyć, musi mieć przynajmniej jeden lub dwa komitety tudzież agencje przeciw dyskryminacji reprezentowanej przez siebie grupy.
Tekst może i drastyczny ale gdyby nie protest, przeszedłby bez echa. Pytanie jednak powinno brzmieć: czy kłamliwy i nieprawdziwy czy nie?

Jest sporo dzieł do jakich współcześnie można się przyczepić, chociażby "Tintin w Kongo". Tu jednak trzeba postawić sporo kwestii do omówienia. Czy to potrzebne? Kto powinien dbać o treść jaką odbierają dzieci i młodzież: korporacje, firmy, rząd czy rodzice? Czy starczy notka wyjaśniająca lub opis kontekstu czy całkowity zakaz (przynajmniej do odwołania, jak z 10 tomem Rosy)? Generalnie, o granice cenzury.

"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Dracos

« Odpowiedź #3304 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 19:01:59 »
@Corto Maltese  Dzięki za pojaśnienie, naprawdę bym w ciemno zakładał że to ta organizacja rodziców wymusiła.

Offline Komediant

« Odpowiedź #3305 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 19:23:09 »

Jest sporo dzieł do jakich współcześnie można się przyczepić, chociażby "Tintin w Kongo". (...)

Spokojnie, w anglojęzycznych wydaniach już się tym zajęto, w "kompletnych" box setach nie ma tego albumu:

https://www.amazon.co.uk/Tintin-Collection-Adventures-Compact-Editions/dp/1405278455/
https://www.amazon.co.uk/Tintin-Paperback-Boxed-Set-titles/dp/1405294574/

Osobno tom jest dostępny, ostatnie wydanie z 2016 roku.

« Odpowiedź #3306 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 20:18:02 »
  Przerysują go odpowiednio i może wróci. W USA banują Dr. Seussa w Wielkiej Brytanii przepisują Roalda Dahla. Orwell się kłania.

Online Takesh

« Odpowiedź #3307 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 20:37:51 »
Książki o 007 też dawno już przepisane....

Online Deg

« Odpowiedź #3308 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 20:59:26 »
Jest sporo dzieł do jakich współcześnie można się przyczepić, chociażby "Tintin w Kongo". Tu jednak trzeba postawić sporo kwestii do omówienia. Czy to potrzebne? Kto powinien dbać o treść jaką odbierają dzieci i młodzież: korporacje, firmy, rząd czy rodzice? Czy starczy notka wyjaśniająca lub opis kontekstu czy całkowity zakaz (przynajmniej do odwołania, jak z 10 tomem Rosy)? Generalnie, o granice cenzury.

"Tintin w Kongo" to akurat miał sporo scen, których nie chciałbym dzieciom pokazywać z nieco innych przyczyn niż poprawność polityczna...
Spoiler: PokażUkryj
This is my truth, tell me yours.

Online parsom

« Odpowiedź #3309 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 21:45:40 »
Ciekawe czy tego Tintina w zbiorczych nie dadzą już pociętego...

Offline death_bird

« Odpowiedź #3310 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 22:23:40 »
Eee tam. W belgijskim Kongo to nie takie rzeczy się wyprawiały.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3311 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 22:27:04 »
"Tintin w Kongo" to akurat miał sporo scen, których nie chciałbym dzieciom pokazywać z nieco innych przyczyn niż poprawność polityczna...
Celem plansz jakie pokazałeś w spoilerze było rozśmieszenie czytelnika, żarty niewysokich lotów (i wyeksploatowane przez lata), ale i tak się uśmiechnąłem - cel wypełniony.
Nie mnie oceniać co czyjeś dzieci mogą/nie mogą oglądać, ale jak sobie przypominam że wciąż popularnym "przyczynkiem" do przejścia na wegetarianizm u wielu ludzi jest to, że obejrzeli dokument o produkcji żywności i zdali sobie sprawę, że kotlet na talerzu to nie jest uśmiechnięta świnka z bajek co zmarła ze starości to... Szkoły zawodzą, rodzice zawodzą, ale to nie powód żeby cenzurować "niewygodne" tematy, a cenzura tego konkretnego wygląda obecnie tak, jakby chciano się go pozbyć ze świadomości nie tylko dzieci, ale społeczeństwa ogółem.
/tak - wiem że czym innym produkcja żywności a czym innym polowanie dla przyjemności, ale jedno i drugie może być potępiane jak widać, tyle że wypierając to ze świadomości można od razu zakazać też chociażby Elmera Fudda z Looney Tunes...

Edit:
A "Klątwę" bardzo Ci polecam, ale pewnie już wiesz, że warto było kupić :)
Późna odpowiedź - przekonam się jak kiedyś przeczytam ;) Ale tak, wizualnie jest w porządku (chociaż widać, że pierwsza odsłona Batmana w tym uniwersum była bardziej dopracowana). Przy zakupach odrzuciłem za to Batmana Jocka (Wyjątkowo mroczna noc), recenzje mieszane, tematycznie wydaje się być w porządku, a i ilustracje Jocka lubię, tyle że w tym komiksie sam zajął się też kolorami, i pod tym względem już mnie plansze nie przekonały. Przykładem Wiedźmy, gdzie kolory, znów, Hollingswortha nadają całości klimat i... Ten Batman wygląda "biednie" w takim zestawieniu.
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Październik 2023, 22:36:42 wysłana przez Piterrini »

Online Deg

« Odpowiedź #3312 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 22:45:46 »
Moja opinia, @Piterrini. Do cenzury nie nawołuję, humorystyczny aspekt tych kadrów rozumiem, tyle że dla mnie to mało akceptowalne w dzisiejszych czasach, w przeciwieństwie do tego, że mieszkańcy Kongo byli... no, nie biali i nie niebiescy ;)

Czy Elmer kiedykolwiek coś upolował? Znam postać, ale tego akurat nie wiem :)
This is my truth, tell me yours.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3313 dnia: Pn, 16 Październik 2023, 23:04:20 »
Sukcesów nie miał, ale nie zmienia to faktu, że jest (był?) myśliwym i normalnie używa broni, a docelowym odbiorcą kreskówek z jego udziałem są dzieci młodsze niż te czytające komiksy:
Tu też kwestia pokazywania broni (przykładem niedawna cenzura w E.T., cyfrowo zmieniono broń palną na chyba pałki, po co? żeby widzowie nie obawiali się że bohaterowie są w jakiś sposób zagrożeni? osobiście nie rozumiem...). Jak wskazałem - nie oceniam, tak samo piszę co myślę, to są scenki humorystyczne, ich celem nie jest spowodowanie traumy (?) u dzieci (czy tego obawiają się rodzice?), a jeśli będą pretekstem do poruszenia tematów o jakich "się nie mówi", to tylko wpływ pozytywny...
Plus to w poprzednim poście od razu mi się skojarzyło z zabawami Kojota z dynamitem:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3314 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 09:19:23 »
Przy zakupach odrzuciłem za to Batmana Jocka (Wyjątkowo mroczna noc), recenzje mieszane, tematycznie wydaje się być w porządku, a i ilustracje Jocka lubię, tyle że w tym komiksie sam zajął się też kolorami, i pod tym względem już mnie plansze nie przekonały.

A co z Batman InPost? Tam nie ma Jokera, tylko Gacek prowadzi śledztwo w sprawie seryjnego mordercy. Mi się ten komiks całkiem podobał.