Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanJ

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3285 dnia: So, 14 Październik 2023, 14:06:56 »
No ja niestety byłem jednym z tych, którzy nie kupili 10 tomu czekając na wznowienie z poprawioną okładką i musiałem ostatnio kupić po chorej cenie.

Z tym, że nigdy nie wznowią to jeszcze się okaże. Za jakiś czas może zmieni się cenzor w Disneyu i pozwolą puścić np. dodając stronę z informacją jak to strasznie niepoprawny komiks. Na Disney + większość starych świetnych filmów rysunkowych ma taką informację.

Czasem cieszę się, że żyjemy gdzieś na skraju świata i ta paranoja dotycząca inkluzywności i poprawności jeszcze do nas za bardzo nie dotarła...

Offline komiks

« Odpowiedź #3286 dnia: So, 14 Październik 2023, 14:30:11 »
Czasem cieszę się, że żyjemy gdzieś na skraju świata i ta paranoja dotycząca inkluzywności i poprawności jeszcze do nas za bardzo nie dotarła...
Dotarła w dziełach współczesnej kultury za pomocą inżynierii społecznej, tylko że tego nie zauważasz.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Komediant

« Odpowiedź #3287 dnia: So, 14 Październik 2023, 14:32:59 »
Tak średnio konsekwentny ten Disney, bo wersje papierowe zbanowali, a elektroniczne ciągle dostępne.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3288 dnia: So, 14 Październik 2023, 14:59:51 »
Chrzanić Disneya.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3289 dnia: So, 14 Październik 2023, 15:35:29 »
Przerąbane czasy. Zresztą nie ogarniam, niech sobie Hamerykanie na swoim rynku cenzurują co chcą i jak chcą, ale zagraniczne sumienia powinni pozostawić mieszkańcom danego kraju...

I zaraz by był pisk w US że Disney zarabia na rasistowskich treściach (tu wstaw dowolną treść jaka jest obecnie niepoprawna) w zacofanych krajach jak Polska.
Jeszcze trochę i zaczną jojczyć że komiksy Rosy to jak Der Sturmer i na stos z nimi.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #3290 dnia: So, 14 Październik 2023, 16:33:45 »
Dożyliśmy czasów, w których zombie jest rasistowski.
Ciekawie jaki jest poprawny politycznie wizerunek zombie i komu zależy, by nie był wypaczany?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3291 dnia: So, 14 Październik 2023, 18:02:31 »
Ale o co chodzi? Przecież wszyscy posłuchali mojej rady, żeby kupować wszystkie komiksy, jak najszybciej po premierze. Nawet wtedy, kiedy nie mają ręki na okładce. Co? Ludzie mnie nie posłuchali? No to mają problem.

Czyli tak - Disney uważa, że jeden z komiksów jest rasistowski i nie chce go wznawiać. Ale Don Rosa się na to nie zgadza i nie pozwala na nowe wydania bez tego jednego komiksu. Mamy pat i czekamy aż jedna ze stron sporu odpuści/odejdzie/umrze i wtedy nowi właściciele praw może zmienią zdanie.

P.S. JanJ - jaka to była chora cena?

https://www.olx.pl/d/oferta/wujek-sknerus-i-kaczor-donald-CID751-IDVECi7.html
« Ostatnia zmiana: So, 14 Październik 2023, 18:09:22 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3292 dnia: So, 14 Październik 2023, 18:18:34 »
Nie no, cały czas nie mogę ogarnąć, jak można zablokować wznowienie takiego komiksu jak "ŻiCSM" ??? Zbanować praktycznie najsłynniejszy komiks o kaczkach z powodu durnych wymysłów, to trzeba być zdolnym.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #3293 dnia: So, 14 Październik 2023, 18:23:20 »
Dlatego właśnie nie przekonuje mnie idea cyfrowych komiksów w formie abonamentu.
Nikt nie przyjdzie mi do domu, żeby wyciąć mi coś z posiadanego egzemplarza papierowego komiksu. A przy cyfrowej kopii nigdy nie będę wiedział, czy ktoś czegoś nie pozmieniał.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3294 dnia: So, 14 Październik 2023, 18:26:54 »
Ale o co chodzi? Przecież wszyscy posłuchali mojej rady, żeby kupować wszystkie komiksy, jak najszybciej po premierze. Nawet wtedy, kiedy nie mają ręki na okładce. Co? Ludzie mnie nie posłuchali? No to mają problem.

Ale o czym ty piszesz akurat przy tym komiksie to jojczyłeś o tą rękę i mówiłeś że będziesz czekał na dodruk.

Offline michał81

« Odpowiedź #3295 dnia: So, 14 Październik 2023, 19:25:56 »
Dlatego właśnie nie przekonuje mnie idea cyfrowych komiksów w formie abonamentu.
Nikt nie przyjdzie mi do domu, żeby wyciąć mi coś z posiadanego egzemplarza papierowego komiksu. A przy cyfrowej kopii nigdy nie będę wiedział, czy ktoś czegoś nie pozmieniał.
Hm.... Batman Przeklęty, jakby nie patrzeć coś wycieli w papierowej wersji którą otrzymaliśmy ;)

Zresztą Batman Śmierć Rodziny w zbiorczym też się różni jeśli dobrze pamiętam, to zmieniono kwestie Jokera.

Może się wydawać, że papier chroni przed usunięciem czegoś, ale tak do końca nie jest. Wiem, że w oryginałach (pierwszych wydaniach) nadal można te usunięte rzeczy przeczytać/zobaczyć, ale w obecnym czasie jak widać nawet nic nie jest pewne do końca.

Offline martin685

« Odpowiedź #3296 dnia: So, 14 Październik 2023, 23:00:28 »
Jeśli ktoś jeszcze się łudził, że kiedykolwiek wznowią dziesiąty tom kolekcji Dona Rosy, to wszelkie nadzieje zostały w tym filmiku rozwiane. Ogromna strata, bo to nie jest jakiś tam zwykły zbiorek komiksowy. Zawiera same historie 10 na 10. Żyjemy w chorych czasach. Ale to się kiedyś zmieni i pójdzie w drugą stronę. Ludzie już mają serdecznie dość tej pseudo poprawności.

10 tom jak 10 tom, gorzej z tym, że dodruku 5 tomu też prawdopodobnie nie będzie bo tam zbanowana postać jest jednym z głownych bohaterów, a to kluczowy rozdział dla całego cyklu ŻICSM.

Offline Death

« Odpowiedź #3297 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 09:38:18 »
Ale akurat piąty jest jeszcze na rynku, więc gdyby tak się stało, że tego też nie dodrukują, to ci, którzy nie wezmą teraz będą sami sobie winni. Na Gildii za niecałe 5 dych.
Więc wcale nie jest gorzej, bo piąty jest, a dziesiątego nie ma.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3298 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 17:22:13 »
Ale o czym ty piszesz akurat przy tym komiksie to jojczyłeś o tą rękę i mówiłeś że będziesz czekał na dodruk.

Czekałem na dodruk w znaczeniu ciekawym czy będzie poprawione wydanie. Tak jak poprawiali zbiorcze ŻiCSMK z 2017. A nie to, że nie kupiłem. Te pozycje które mnie interesują, ja kupuję od razu. Ręka, nie ręka, płetwa nie płetwa. Bo i wtedy zniżki są najkorzystniejsze, później trzeba płacić drożej. Pamiętam że wtedy w 2021 roku ten 10 tom wyszedł zaraz po 9 tomie.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3299 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 17:43:08 »
Odwrotna sytuacja byłaby podejrzana.