Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3045 dnia: Śr, 04 Październik 2023, 11:25:00 »
No to mam propozycję, sprzedam Ci z 70% rabatem plus dwie dyszki na paczkomat. Spadł mi z regału na panele i ma obity górny róg, zmiażdżony wręcz bo to ciężki komiks, grzbiet idealny, gdy stoi na półce to nie widać.
Dzięki, za chwilę się odezwę ;)

Jest jeszcze taka oferta, te też "spadły", tyle że "z ciężarówki" jak to się mówi...:

A najtaniej widziałem za 150 używany.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3046 dnia: Śr, 04 Październik 2023, 14:39:12 »
Dobre. Do tej pory z ciężarówki lub palety spadały konsole, telefony, gry, laptopy, ale komiksy dotarły już do tak absurdalnych cen, że teraz je też już opłaca się "zrzucać".
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3047 dnia: Śr, 04 Październik 2023, 19:09:28 »
Haha, to by było dobre wyjaśnienie ;) Z tym że jednak to żadna nowość...

Żeby nie było - źródła komiksów z tego konkretnego ogłoszenia nie znam, człowiek ma na grupie też starsze "normalne" ogłoszenia, więc w komiksach mniej lub bardziej "siedzi", nie jak większość innych ogłoszeń z komiksami z "nieznanego" źródła (zwykle nowi użytkownicy/tzw. fake konta itp.), tyle że tego jednego wystawił już przynajmniej 19 sztuk, wszystkie zafoliowane, to co innego można myśleć?

Ktoś spytał o link do ogłoszenia, proszę:
https://www.facebook.com/groups/kuppankomiks/posts/6527070724078650/

A jak przy temacie, to kiedyś trochę o tym "zjawisku" pisałem tutaj (cytat niżej), o ile jak ktoś pisze że egzemplarze recenzenckie, to faktycznie może tak być, ale ileś sztuk tego samego tytułu w cenie znacząco niższej od "rynkowej", i to często przed premierą sklepową to... Nie wiadomo czy zwinął z Empiku, czy na jakimś etapie dystrybucji "wypadło", czy może komiksy są wadliwe i decyzją np. drukarni nie powinny ujrzeć światła dziennego... Do tego cała kwestia "taniej prasy" na dworcach itp., kolekcje kioskowe w takich punktach dostępne, albo nie wiem czy pamiętacie jak połowa kolekcji DC Eaglemoss za grosze hurtowo wręcz była wyprzedawana (było tego tyle, że nie potrafię nawet teorii dopisać - może ciche przyzwolenie wydawcy na dorobienie sobie przez pracowników np. magazynu, bo i tak by poszło do utylizacji itp.?).
Cofnę się do lat 90/00 (...) na każdym magazynie, okładce płyty itp. napisane były formułki w stylu: "sprzedaż w cenie innej niż widniejąca na okładce jest zakazana", to w różnych wersjach widniało wszędzie, stąd każdy kto miał z tym styczność wiedział, że sprzedawca na ryneczku nie robi tego legalnie. (...)
Z tego wnioski już obecnie, aczkolwiek nie znając prawa w tym zakresie, że skoro nikt z tym nie walczył to znaczy, że nie były to przestępstwa ścigane urzędowo, a wymagały zgłoszenia przez stronę zainteresowaną (np. wydawcę) (...)

Chodzi mi więc o to, że - to co ma miejsce na ryneczkach czy na dworcach w punktach z 'tanią prasą' miejsca mieć nie powinno z tego względu, że 'zasilane' jest przez osoby, które wprost łamią prawo, może za przyzwoleniem 'góry', może nie, ale towar tj. magazyny, gazety, filmy itp. tam dostępne pochodzą z 'nieoficjalnej' dystrybucji. Przynajmniej kilka lat temu tak było i nie ma podstaw żeby twierdzić, że teraz jest inaczej (a tym bardziej dawniej). Przykładem łańcuch dystrybucji magazynu/prasy - po zejściu z półki w kiosku taki magazyn dalej istnieje, może ma trafić do przerobienia (makulatura) ale jakieś ogniwo łańcucha zrobiło biznes z przekierowywania transportu do dalszej dystrybucji na np. targowiskach (rzadziej online, to co trafia na portale sprzedażowe to zwykle małe partie wyciągnięte 'bokiem' z drukarni, nie to co duża część nakładu magazynu itp., która po prostu została podpisana ale nie dotarła itp., w to się nie chcę zagłębiać, bo magazyny czy inne media to zdecydowanie najmniej istotne z towarów jakie są tak 'wynoszone'). Są wydawcy, dla których to nie ma znaczenia istotnego, finansowo wszystko się spina a może sprzedaż w taniej prasie nawet reklamę im robi, plus widać że mało kto tego pilnuje (chociaż są tytuły, których na targowiskach po prostu nie ma i nie było, bo właśnie ktoś pilnował żeby ww. łańcuch nie został przerwany). To nie jest tajemna wiedza, niejeden artykuł przez lata czytałem o różnych metodach działania takich 'organizacji'(...)

(...)z komiksami sprawa wygląda inaczej, nakłady względem takiej prasy to zupełnie inny rząd wartości i co najwyżej na rynek trafiają egzemplarze 'wyniesione' z drukarni, albo egzemplarze recenzenckie (plus czasem te wprost wyniesione z empiku czy innej księgarni/biblioteki bez płacenia, tego też jest trochę, co nieraz było wskazywane np. na grupach komiksowych) - więc to powinno 'rozwiązać' wątpliwości co do prawdziwości tych "nietrafiony prezent" w ogłoszeniach rzeczy nowych/w folii itp..
Co ciekawe to nie przypominam sobie kiedy ostatnio widziałem komiksy inne niż Egmontu w takich ogłoszeniach online, mogę tylko przypuszczać że E tyle tego produkuje, że kilku czy kilkunastu sztuk brakujących z nakładu nawet nie zauważają...

Offline Deg

« Odpowiedź #3048 dnia: Śr, 04 Październik 2023, 21:27:55 »
Dobra oferta @roble. Napisałem ci PW. Przed zakupem tego komiksu powstrzymywała mnie tylko wysoka cena.
Mnie dokładnie to samo wstrzymuje przed zakupem wyspy na Pacyfiku :)
This is my truth, tell me yours.

Online Konrad

« Odpowiedź #3049 dnia: Cz, 05 Październik 2023, 20:14:38 »
Tak będą wyglądać okładki dwóch pierwszych tomów Przygód Tintina:

Offline Deg

« Odpowiedź #3050 dnia: Cz, 05 Październik 2023, 20:54:51 »
Nie rozumiem tych minimalistycznych okładek. Kaczogród, Kajko i Kokosz, teraz Tintin. Sylwetki bohaterów na jednolitym tle. Co w tym fajnego?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3051 dnia: Cz, 05 Październik 2023, 21:45:44 »
Żeby było tak z klasą i na poważnie ;) Ale mnie taki minimalistyczny styl nawet się podoba. Z tych, które wymieniłeś, "Kaczogród" chyba najmniej, ale też nie hejtuję.

To w sumie nie jest tylko polski sposób na tego typu wydania, np. Niemcy robili jeszcze bardziej minimalistycznie (aczkolwiek mnie ich okładki podobają się bardziej niż naszej kolekcji):

Offline Deg

« Odpowiedź #3052 dnia: Cz, 05 Październik 2023, 21:49:42 »
Nie hejtuję :) Nie podobają mi się po prostu.

Offline radef

« Odpowiedź #3053 dnia: Cz, 05 Październik 2023, 21:53:08 »
Akurat w przypadku "Przygód Tintina" wszystko musi być drobiazgowo klepnięte przez belgijskiego licencjodawcę. A z tego co kojarzę, wszystkie integrale "Tintina" na świecie, w tym nasze wydanie sprzed kilkunastu lat, są tak minimalistyczne, więc prawdopodobnie taki styl jest preferowany.
Zresztą - nie bardzo widzę innych opcji. Bo ilustracji Herge, które można użyć w zamian nie było za wiele, a prawdopodobnie nie ma zgody na użycie okładek poszczególnych albumów jako okładki integrala.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3054 dnia: Cz, 05 Październik 2023, 21:53:28 »
Wydaje mi się, że z perspektywy wydawcy jest to też pewien sposób zaadresowania takich kolekcji do starszego odbiorcy.

PS. Spoko, nie twierdzę, że hejtujesz.

Offline Deg

« Odpowiedź #3055 dnia: Cz, 05 Październik 2023, 21:59:18 »
Świadom jestem wszelkich ograniczeń. Po prostu mnie się nie podoba ;)

Offline plast

« Odpowiedź #3056 dnia: Pt, 06 Październik 2023, 00:43:20 »
Okładki okładkami, ale mnie tam się w Kaczkach bardziej grzbiety nie podobają, maksymalnie czerwono-pstrokato-krzykliwe jak tylko się da (żółto-niebieski Rosa nie lepszy). Póki co trzymam to jeszcze na widoku, bo zbliża się BN, ale jak się tego zbiera 20-30 sztuk to naprawdę robi się groźnie, nie wiem czy dotrwa w tym miejscu do wiosny :O

Offline Erw Zerw

« Odpowiedź #3057 dnia: Pt, 06 Październik 2023, 14:14:15 »
skąd masz te okładki tin-tina?
nie znalazłem ich w sieci.

Tak będą wyglądać okładki dwóch pierwszych tomów Przygód Tintina:

Online Konrad

« Odpowiedź #3058 dnia: Pt, 06 Październik 2023, 15:09:49 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3059 dnia: Pt, 06 Październik 2023, 16:27:36 »
maksymalnie czerwono-pstrokato-krzykliwe jak tylko się da
Czerwony grzbiet to klasyka w kaczych komiksach w Polsce.