Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 608169 razy)

Online jedrol

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2850 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 15:35:01 »
To samo dawno tyle zakupów się nie szykowało.

Te tintiny tez rozważam bo to jeden z klasyków których nigdy nie czytałem Jak bardzo się to zestarzało? ;)

Offline Death

« Odpowiedź #2851 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 16:47:22 »
swoją drogą fatalna ta pseudo-christowa okładka nowego kajtka i koko. mogli ją dać kiełbusowi do zrobienia.
Mnie się podoba. Sto razy lepsza niż gdyby zrobił ją Kiełbus.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2852 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 16:58:44 »
kup sobie tintina za 25 pln i oceń. to są komiksy sprzed kilkudziesięciu lat, trochę przegadane ale klasyczne przygodowe. pierwszy integral to wogole najstarsze komiksy - jeden czb, kongo i usa pokazane z punktu widzenia belgijskiego kolonizatora. ja tintina uwielbiam ale pierwszy wydany przez egmont album to był krab o złotych szczypcach, czyli gdzieś z połowy serii. ogólnie im dalej tym fajniej.

Offline Klima

« Odpowiedź #2853 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 17:01:30 »
Trzeci cykl Skarga Utraconych Ziem ma tylko 3 tomy że już startują z czwartym? Bo byłem święcie przekonany że jak w poprzednich będą 4 tomy. Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2854 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 17:49:38 »
We Francji są wydawane "równocześnie" dwa cykle 3 i 4. Oba cykle mają mieć po 4 tomy. Egmont postanowił wydać pierwszy tom 4 bo na ostatni trzeciego nie wiadomo jak długo by przyszło czekać.

Dla mnie sympatyczny miesiąc kilka pozycji więc i portfel odpocznie :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #2855 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 20:12:09 »
SUZ, Wolverine, Opowieści jutra, Baltimore, KiK, Świat mitów, Blacksad i być może Gun Honey - to i tak za dużo.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #2856 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 21:12:31 »
Nowy filmik to pewnie przyćmi inne kwestie, ale spytam, może akurat...:
czy ktoś z forum ma już Sprawiedliwość Egmontu i coś powie o zawartości względem wydania Muchy? Ilość stron chyba zbliżona, czyli dodatki są te same? A tłumaczenie od zera robił E, czy odkupili od konkurencji? O jakości to może kiedy indziej, chociaż odnośnie plansz - czy przy bezpośrednim porównaniu jest np. więcej detali w wydaniu większym (E)?
Pytam, bo już na "rynku wtórnym" się sprzedaje, więc może ktoś tutaj ma (mimo że sklep E: "przedsprzedaż"...)?

No, ja miałem chęć zadać pytanie odwrotne bo właśnie kupiłem tą "Sprawiedliwość" Egmontowską bo nie miałem styczności z tym dziełem a, że była okazja. Lecz obejrzałem pobieżnie filmik :

Wydanie Muchy ma ściąganą, papierową okładkę ( na wzór tych z DC Deluxe ) i rozmiar komiksu jest taki jak w DC Deluxe. A tu nie ma ściąganej okładki tylko twarda oprawa. Gabaryty są identyczne co w Marvel Limited - Doktor Strange i Przedwieczni. Cena z okładki: 429, 99 ( Muchy taka droga nie była, nie? ).

Uff, potężna cegła. Jak żaden inny komiks. Doktor Strange jest trochę chudszy. Chciałem też tak kupić "Strażników" ale to już mam z wcześniejszego wydania i se darowałem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Wrzesień 2023, 21:14:34 wysłana przez grzegorz.cholewa »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2857 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 21:15:40 »
Wydanie Muchy ma ściąganą, papierową okładkę ( na wzór tych z DC Deluxe ) i rozmiar komiksu jest taki jak w DC Deluxe. A tu nie ma ściąganej okładki tylko twarda oprawa. Gabaryty są identyczne co w Marvel Limited - Doktor Strange i Przedwieczni. Cena z okładki: 429, 99 ( Muchy taka droga nie była, nie? ).

Znaczy obwolutę?

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #2858 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 21:22:24 »
Taaaa...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2859 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 22:48:00 »
Przyjemny miesiąc. Zdecyduję się chyba na pakiet "Opowieści jutra"/"Wolverine"/"Gun Honey".

Na później "Hellblazer" Spurriera (wezmę od razu całość, ale najpierw chcę skończyć Delano i Careya) i "Kaczogród" (a tu mam duże zaległości, więc mocno później).

Co ciekawe - "Inna historia uniwersum DC" to chyba pierwszy raz, kiedy Black Label wyjdzie jako DC Deluxe. Aczkolwiek z tego, co przeglądałem, to nie do końca komiks, a ilustrowany tekst.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2860 dnia: So, 09 Wrzesień 2023, 01:02:18 »
Lepszy od Taylora i Delano, gorszy od Ennisa, Ellisa, Azzarello i Careya ;)

Po tej cenie 3 tomu Careya chyba sobie odpuszczę tego drugiego Hellblazera ze świata Sandmana. Budżet już nie wyrabia. Są w ogóle jakieś łączniki między tym a tym ze "zwykłego DC", czy to są całkiem oddzielne serie, nie nawiązujące do siebie?

Co ciekawe - "Inna historia uniwersum DC" to chyba pierwszy raz, kiedy Black Label wyjdzie jako DC Deluxe. Aczkolwiek z tego, co przeglądałem, to nie do końca komiks, a ilustrowany tekst.

Hmmmm... To pytanie czy warto brać. Po opisie to wygląda na takie "Marvels" w świecie DC i miałem to na liście. Ale teraz nie wiem czy warto.

Oprócz Thorgala z listopada wypadł też "Miki i Straszna Wyspa" Pytanie czy te albumy się zadowalająco sprzedają Egmontowi? Bo mi po przeczytaniu Szalonych Przygód i 1000 Czarnych Piotrusiów to się odechciewa.

Powiedzcie mi jak wam się czytało Batman Fear State. Warto to brać? Bo opis Batman: Otchłań mnie zainteresował i chyba znowu dam szansę nowszej serii. I listopad zamknął by mi się w 8 pozycjach, plus Giganty.
« Ostatnia zmiana: So, 09 Wrzesień 2023, 01:14:20 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Brzon

« Odpowiedź #2861 dnia: So, 09 Wrzesień 2023, 01:33:46 »
Po tej cenie 3 tomu Careya chyba sobie odpuszczę tego drugiego Hellblazera ze świata Sandmana. Budżet już nie wyrabia.
To trzeba było zdobyć jakieś wykształcenie żeby mieć dobrą pracę i kasę na komiksy, a nie tylko szkoła podstawowa.
« Ostatnia zmiana: So, 09 Wrzesień 2023, 01:36:35 wysłana przez Brzon »

Offline Randal63

« Odpowiedź #2862 dnia: So, 09 Wrzesień 2023, 03:05:41 »
Dla mnie najbardziej wyczekiwany to Gun Honey.

Offline michał81

« Odpowiedź #2863 dnia: So, 09 Wrzesień 2023, 03:11:13 »
Powiedzcie mi jak wam się czytało Batman Fear State. Warto to brać? Bo opis Batman: Otchłań mnie zainteresował i chyba znowu dam szansę nowszej serii.
To nie jest nowa seria. Ten album zamyka run Tyniona, pomimo że jest napisany przez Williamsona. Jeśli nie czytałeś wcześniejszych tomów możesz nie wiedzieć kim są postacie pojawiające się w nim. Chcesz świeży start to poczekaj na run Zdarskiego, który zacznie nową serię od jedynki. Zapowiedź pewnie padnie na emefce w Łodzi na przyszły rok jak i Shadow War, gdzie będą te dwa brakujące zeszyty, których nie ma w tym zbiorze. Ale czy to są komiksy dla ciebie to już inna kwestia, bo i tak będziesz marudził dla zasady szukając dziur w całym.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2864 dnia: So, 09 Wrzesień 2023, 03:12:25 »
Zapowiedzi na listopad 2023 roku od Egmontu. Batman, Spider-Man, Star Wars i inne!
Jeśli chodzi o porównanie z katalogiem to w listopadzie brakuje 9 tytułów:
- Myszka Miki: Straszna wyspa
- Diabełki. Tom 4
- Lulu i Nelson. Tom 3
- Światła Północy. Tom 6
- Czarodziejki WITCH: Nowe historie
- Star Wars. Leia – Trzy wyzwania księżniczki. Tom 3
- Lodówka pełna głów
- Miły dom nad jeziorem. Tom 2
- Thorgal. Tom 41

Wciąż też brak zapowiadanego na sierpień Dziobaka Toto tomu 5 oraz na wrzesień nowego Lanfeusta z Troy, 3 tomu Usagiego Yojimbo w kolorze oraz adaptacji Wiedźmina Mniejsze zło (Dark Horse przesunął premierę w USA na 29 listopada, więc u nas najwcześniej w grudniu).