Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 607493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rapr

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2595 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 14:01:47 »
Zmieniając nieco temat - w katalogu na wrzesień zapowiedziano Lanfeusta z Troy, ale nie ma go w zapowiedziach na sklepie Egmontu. Czy była gdzieś informacja o przesunięciu?

Offline Warpath

« Odpowiedź #2596 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 14:04:15 »
Kołodziejczak wyraźnie mówił, że przez najbliższe 2 lata nic się nie zmieni. Sam piszesz, że plan jest ułożony, a potem post niżej, że żądasz oświadczenia, czy nie będzie zmian. WTF?

Ech.. chyba nie łapiesz. To, że ja wiem, gdyż tematem się interesuję, słyszałem na KW, czytam w necie - nie znaczy, że pozostałe 80% docelowych odbiorców, które tego nie robi też ma taką wiedzę. Po to są formalne kanały danych firm, by takimi informacjami się dzielić ze wszystkimi swoimi klientami. Szczególnie w momencie tak ważnych wydarzeń jak zmiana osoby na stołku szefa. I nikt niczego nie żąda, skąd w ogóle takie przeinaczanie słów? Czy coś takiego napisałem? Wspomniałem, że mi tego zabrakło i moim zdaniem powinien taki element się pojawić. Może w Twoim mniemaniu nie, ale w moim już owszem.

Będą wydawali to co się sprzedaje. Jak superhero będzie się sprzedawało coraz słabiej to pewnie będą ograniczali ilość serii, aż zostanie sam Batman. Tak jest prawda, ale nie napiszą ci tego teraz, bo superhero się sprzedaj dobrze, ale nie rewelacyjnie, dlatego w topkach sprzedażowych się nie łapie. Dlatego tłuką klasykę, bo się sprzedaje, pomimo marudzenia ludzi, że to są wznowienia i żerowanie na nostalgii.

Nikt nie mówi o deklaracjach na dziesięciolecia, ale chyba mają obecne wyniki sprzedaży i podejmują obecnie decyzje na ich bazie? Czy też uważasz, że podejmują decyzję z miesiąca na miesiąc - o ten Batman się nie sprzedał, to od przyszłego już nie będziemy wypuszczać Batmanów? Zatem wiedzą na teraz czy planują ograniczać w przeciągu najbliższych miesięcy czy nie. Poza tym nowa osoba na stołku szefa może całkowicie wywrócić stolik i powiedzieć zmieniamy parytet bo uważam, że lepiej nam zejdzie coś innego. Podjąć ryzyko. Także takie komunikaty jak najbardziej mają sens.

Swoją drogą - nie rozumiem czemu traktujesz to wszystko jak malkontenctwo czy krytycyzm. To jest jedynie konstruktywny feedback. Ani razu nie obraziłem pani Martyny ani nie powiedziałem, że zrobiła coś źle. Po prostu dzielę się swoją perspektywą co moim zdaniem mogłoby być poprawione i w jaki sposób. No ale widzę, że mamy krzyżowca w obronie uciśniętej damy, która wcale taka uciśnięta nie jest. Przynajmniej nie przez tego forumowicza.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2597 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 15:55:17 »
Ja ogólnie się dziwię czemu serii w filmików tematycznych o danym komiksie, bądź serii komiksów oczekuje się jakiś biznesowych deklaracji. Będą chcieli zrobić filmik z zapowiedziami, planami, strategami - to go zrobią i tak zatytuują. Ale na boga - to jest seria komiksowa i trzeba się nastawić że w 10 kolejnych filmikach będą gadali i świeżo wydawanych tytułach.

Online michał81

« Odpowiedź #2598 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 21:43:01 »
Ech.. chyba nie łapiesz. To, że ja wiem, gdyż tematem się interesuję, słyszałem na KW, czytam w necie - nie znaczy, że pozostałe 80% docelowych odbiorców, które tego nie robi też ma taką wiedzę. Po to są formalne kanały danych firm, by takimi informacjami się dzielić ze wszystkimi swoimi klientami. Szczególnie w momencie tak ważnych wydarzeń jak zmiana osoby na stołku szefa. I nikt niczego nie żąda, skąd w ogóle takie przeinaczanie słów? Czy coś takiego napisałem? Wspomniałem, że mi tego zabrakło i moim zdaniem powinien taki element się pojawić. Może w Twoim mniemaniu nie, ale w moim już owszem.
Nie. To forum nie łapie czym są te filmy. One nie są skierowane do osób, które Egmont kupują. One są skierowane do nowego odbiory, który nie jest zdecydowany, którego nie obchodzi w danym momencie czy Egmont wyda 100 numerów epic colletion, tylko jaki komiks kupić, aby zacząć obcować z tym medium. Może pora, żeby osoby które żądają jakiś deklaracji wydawniczych od Egmontu w tych filmach to sobie uzmysłowił.

Nikt nie mówi o deklaracjach na dziesięciolecia, ale chyba mają obecne wyniki sprzedaży i podejmują obecnie decyzje na ich bazie? Czy też uważasz, że podejmują decyzję z miesiąca na miesiąc - o ten Batman się nie sprzedał, to od przyszłego już nie będziemy wypuszczać Batmanów? Zatem wiedzą na teraz czy planują ograniczać w przeciągu najbliższych miesięcy czy nie. Poza tym nowa osoba na stołku szefa może całkowicie wywrócić stolik i powiedzieć zmieniamy parytet bo uważam, że lepiej nam zejdzie coś innego. Podjąć ryzyko. Także takie komunikaty jak najbardziej mają sens.

Swoją drogą - nie rozumiem czemu traktujesz to wszystko jak malkontenctwo czy krytycyzm. To jest jedynie konstruktywny feedback. Ani razu nie obraziłem pani Martyny ani nie powiedziałem, że zrobiła coś źle. Po prostu dzielę się swoją perspektywą co moim zdaniem mogłoby być poprawione i w jaki sposób. No ale widzę, że mamy krzyżowca w obronie uciśniętej damy, która wcale taka uciśnięta nie jest. Przynajmniej nie przez tego forumowicza.
To jak się nie będzie sprzedawało to co Egmont ma nadal wydawać komiksy i ponosić straty? Przecież tak to nie działa. Jakoś nie pamiętam żeby informował o zamykaniu serii DC Odrodzenie wcześniej. Nikt się tego nie spodziewał. O zamknięciu Power Rangers tak naprawdę dowiedziałem się jak zapytałem o to na festiwalu, bo nie było o tym mowy. Czy ty jest naprawdę tak naiwny że wierzysz, że Egmont łaskawie z wyprzedzeniem powie: "kończymy wydawanie serii X, bo się nie sprzedaje, więc nie dostaniecie zakończenia". Przecież takie oświadczenie zabija od razu sprzedaż tego co jest dostępne na rynku, co będzie dla nich jeszcze większą stratą. Myślisz, że dlaczego nie ma ogłoszeń co do Ptaków Nocy? Może pora włączyć racjonalne podejście co do niektórych rzeczy.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Sierpień 2023, 21:51:39 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2599 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 22:04:48 »
Tu nikt niczego nie żąda, tobie się chyba za to coś zdrowo poprzestawiało, bo od kilku stron prezentujesz jakieś święte oburzenie, że ktoś miał czelność cokolwiek napisać, co nie będzie pieśnią pochwalną dla prowadzącej.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2600 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 22:09:27 »
Nie. To forum nie łapie czym są te filmy. One nie są skierowane do osób, które Egmont kupują. One są skierowane do nowego odbiory, który nie jest zdecydowany, którego nie obchodzi w danym momencie czy Egmont wyda 100 numerów epic colletion, tylko jaki komiks kupić, aby zacząć obcować z tym medium. Może pora, żeby osoby które żądają jakiś deklaracji wydawniczych od Egmontu w tych filmach to sobie uzmysłowił.

Hm, czyli to teraz forum jest niekumate. A ja myślałem, że filmiki są skierowane do wszystkich odbiorców, nie tylko tych nowych, niezdecydowanych i zielonych, ale także tych mocniej osadzonych w realiach komiksowych. Świadczą o tym liczne przykłady z przeszłości, gdzie Kołodziejczak odnosił się do wzrostu cen, sytuacji rynkowej, opowiadał anegdoty zza kulis wydawnictwa rzucając branżowymi nazwiskami, których nowy czytelnik znać raczej nie będzie, snuł opowieści o zagranicznych targach komiksów, etc. Nie sądziłem, że to nie są filmiki  dla cytuję: "osób, które Egmont kupują", czyli dla większości z tego forum. No nic, codziennie uczymy się czegoś nowego.

To jak się nie będzie sprzedawało to co Egmont ma nadal wydawać komiksy i ponosić straty? Przecież tak to nie działa. Jakoś nie pamiętam żeby informował o zamykaniu serii DC Odrodzenie wcześniej. Nikt się tego nie spodziewał. O zamknięciu Power Rangers tak naprawdę dowiedziałem się jak zapytałem o to na festiwalu, bo nie było o tym mowy. Czy ty jest naprawdę tak naiwny że wierzysz, że Egmont łaskawie z wyprzedzeniem powie: "kończymy wydawanie serii X, bo się nie sprzedaje, więc nie dostaniecie zakończenia". Przecież takie oświadczenie zabija od razu sprzedaż tego co jest dostępne na rynku, co będzie dla nich jeszcze większą stratą. Myślisz, że dlaczego nie ma ogłoszeń co do Ptaków Nocy? Może pora włączyć racjonalne podejście co do niektórych rzeczy.

Ale kto pisze, że mają wydawać coś, co się nie sprzedaje i ponosić straty? Gdzie widzisz w mojej wypowiedzi taki zapis? Mam wrażenie, że dyskutujesz z jakąś wirtualną postacią, której tekstu nie widzimy. Przecież wyraźnie napisałem o co chodzi i szczerze mówiąc jest to tak klarowne jak tylko się da, więc nawet nie będę się powtarzał. I nikt też nie pyta o deklaracje per tytuł, tylko o OGÓLNĄ strategię wydawnictwa, high level, dokładnie też o tym pisałem. Naprawdę polecam dokładniejsze czytanie wypowiedzi, bo całkowicie odbiegasz od kontentu.

« Ostatnia zmiana: So, 05 Sierpień 2023, 22:11:03 wysłana przez Warpath »

Offline Crono

« Odpowiedź #2601 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 22:56:37 »
Jeżeli te filmy nie są kierowane do osób, które kupują komiksy Egmontu, to dlaczego z powrotu Tomasza Kołodziejczaka zrobiono główną atrakcję ostatniego odcinka? Przecież wiadomo kim jest TK w środowisku komiksowym i jak to środowisko zareaguje na informacje o tym że co jakiś czas będzie prowadzącym...

Offline Xmen

« Odpowiedź #2602 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 23:51:20 »
Może te filmiki są skierowane do rasy z planety @michala81 ?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2603 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 12:20:10 »
Oczywiście mogli by wziąć Kamila Śmiałkowskiego(...)
Wiem że pisałeś to częściowo ironicznie, ale moim zdaniem np. Śmiałkowski byłby w porządku, tyle że jak wskazujesz - te filmiki mają być najpierw reklamą Egmontu, potem komiksów. Filmiki komiksiarza byłyby dla nas pewnie ciekawsze, tyle że byłyby wtedy po pierwsze reklamą komiksów, a więc rozbieżnie z ich ideą.
No i niepotrzebnie się wczoraj rozemocjonowałeś, wypowiedzi innych osób to były głównie opinie, nie próbowały przypisać tym filmikom innego znaczenia, a wskazywały na to czym mogłyby być...

Zabrakło mi też takiej odezwy do narodu z ust nowej szefowej.
Te filmiki ogląda średnio 2 tys. ludzi, gwarantuję Tobie, że naród sobie i bez nich poradzi :D
Michała zdenerwowanie pewnie wynikało z tego, że trochę "odleciałeś" z tymi życzeniami. Czym są te filmiki - z opisu pierwszego z tej serii:
Zapraszamy na pierwszy odcinek z cyklu "Wieści ze Świata Komiksu", w którym Tomasz Kołodziejczak będzie poruszał różne tematy związane z działalnością Klubu Świata Komiksu oraz rynkiem komiksowym w Polsce.
I tyle, resztę sobie dopisujesz, tak jak np. te daleko idące przeświadczenia odnośnie forum i jego użytkowników:
Nie sądziłem, że to nie są filmiki  dla cytuję: "osób, które Egmont kupują", czyli dla większości z tego forum.
Na ostatnich stronach nie tylko Ty w ten sposób generalizowałeś:
O co chodzi z tym ubiorem? Forumowicze uważają się za ikony mody? Można sprawdzić zdjęcia z mfkig przed atlas arena, jest tam wielu użytkowników komkspeca.
Nie macie żadnych danych, że Egmonty kupuje większość forum, ani że wielu (chociaż - ile to jest "wiele" w tym przypadku?) użytkowników jest na zdjęciach spod mfkig. Nic nie mam do podkreślania swojego punktu widzenia ekstremalnymi przykładami, ale niech będą one w jakiś sposób osadzone w rzeczywistości, ja tak samo nie mam "danych", ale polemizowałbym z tymi twierdzeniami.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2604 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 12:44:56 »
Ja napisałem tylko że na zdjęciu są niechluje, to nawiązanie do komentarzy na temat ubioru Martyny z egmonta czy tego przybocznego Tomasza Kołodziejczaka, który często mu towarzyszy na spotkaniach. Jeden pasibrzuch to już 2 dni wczesniej strzegł wrót Atlas areny, garnituru nie miał i tylko harnasia w ręce mu brakowało. Czasem jest lepiej odpuścić jeden "tani" komiks za 200zl i kupić niedziurawe buty albo koszulkę która ma jeszcze kolor.
Zadbać o swój ubioru a nie interesować się kimś.
Niech więc będzie że na zdjęciach jest kilku lub kilkunastu forumowiczów, dowodem są komentarze pod zdjęciami.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2605 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 13:17:59 »
Michała zdenerwowanie pewnie wynikało z tego, że trochę "odleciałeś" z tymi życzeniami.

No właśnie w tym cały widz - to nie były ani życzenia, ani żądania, tylko subiektywne wyrażenie opinii i perspektywy na temat czego w mojej opinii w filmiku zabrakło. Nie przypisywałem tej opinii nikomu innemu, nie obrażałem prowadzącej, także nikt nie powinien się poczuć urażony w żaden sposób, ale ewidentnie ktoś postanowił powalczyć z wiatrakami. Będzie wzięte pod uwagę - super, nie będzie - tak jak wspomniałeś nawet bez filmików ludzie sobie poradzą. Ale po co wszczynać aferę i pacyfikować dany punkt widzenia, gdy realnie problemu nie ma? Tego nie nie wiem.

Odnośnie ilości osób z forum, które czytają komiksy Egmontu - oczywiście to tylko strzał, gdyż jak wspominasz żadnych danych na ten temat nie posiadam. Niemniej to dokładnie to i nic więcej - założenie, że skoro Egmont jest tak dużym podmiotem w Polsce wydającym takie ilości komiksów, to przynajmniej 51% czytelników forum coś sobie z tego zbioru co jakiś czas kupuje (a to już większość). Taka jest moja logika, ale nawet jeśli jestem w błędzie nie wpływa to wcale na meritum dyskusji.

Offline Mertusor

« Odpowiedź #2606 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 13:43:25 »
Och,  dajcie koledze @michałowi81 spokój.
Trochę za bardzo przymarudził, ale Wy nigdy nie mieliście "czepliwego dnia"? ;-p
Myślę że z @Warpathem spokojnie mogą iść na piwo.  :-)

Kolego @Xmen - uspokajam, że tak naprawdę to ubioru pani Martyny nie komentowaliśmy, tylko żartobliwie nawiązaliśmy do wypowiedzi Michała i pani Martyna na pewno nie ma powodu do urazy.
Natomiast "pasibrzuchowi" - pasjonatowi może być naprawdę przykro, jeśli czyta to forum. Szacun dla gościa za wytrwałość.
Myślę, że "koczował" w stroju gorszym a potem się przebrał.

Wracając do tematu EGMONTu ...   ;-p
Mam taki pomysł (wiem, że nierealny) - skoro filmiki są reklamowe, to jeden docinek mógłby być "Od fanów dla fanów" gdzie ludziki z forum by opowiedzieli po minucie o swoim umubionym komiksie z aktualnej oferty Egmontu i bardzo chętnie bym tam obejrzał między innymi  kolegów @michała81 i @Bazyliszka.  ;-p  :-D

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2607 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 14:16:12 »
(...) nie wpływa to wcale na meritum dyskusji.
Zgadzam się, tak samo z tym co @Xmen wskazał, chciałem jednak zaznaczyć, że używanie pewnych przypuszczeń czy hiperboli może być odczytane inaczej względem tego jakie były intencje, jeszcze w wypowiedzi normalnej jest kwestia akcentacji itp., a tutaj na forum, w wypowiedzi pisanej jednak łatwo zostać nieodpowiednio/źle zrozumianym/źle zrozumieć czyjąś wypowiedź.

(...) ubioru pani Martyny nie komentowaliśmy (...)
Ja komentowałem ubiór pana Tomasza, i nie byłem jedyny, to na ostatnich stronach było nawiązaniem do tych dawnych uwag na forum (które możliwe że wpłynęły na zmianę koszul z krótkim rękawem na te z długim ;) ).

(...) bardzo chętnie bym tam obejrzał między innymi  kolegów @michała81 i @Bazyliszka.  ;-p  :-D
Ja bym obejrzał jakby to była live debata między nimi, @Egmont jak czytacie to pomyślcie jak by Wam skoczyła oglądalność :P
Bo takie minutowe to:
@Bazyliszek: "mój ulubiony komiks Egmontu to X, oczywiście Egmont to z..."
I tutaj cięcie, pani Martyna:
"...zzzapraszamy na kolejny odcinek naszych filmików."

Offline Warpath

« Odpowiedź #2608 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 14:35:57 »
51% z 1499 użytkowników (na 06.08.2023) daje to 765 osób (zaokrąglam do góry i pomijam nieaktywne konta, których jest i tak sporo, co ciekawe daje to ilość równą prawie nakładom Studia Lain). Patrząc jakie nakłady ma Egmont to nawet jest więcej fanek (i fanów) WITCH, których na tym forum niema (może poza kilkoma osobami). Zatem nadal wychodzi, że te filmy są skierowane do szerszego grona niż to forum komiksowe i rzeczy jakich tu żądają, że te filmy zawierały nie mają najmniejszego sensu.

Absolutnie z tymi liczbami nie dyskutuję, ale znowu nie zgadzam się z Twoim przeświadczeniem, że rzeczy jakich tu "żądają", by te filmiki zawierały nie mają sensu. To, że osoby nie są z forum nie znaczy, że nie chcą dowiedzieć się więcej oraz mocniej wsiąknąć w temat. Powyżej Pieterrini wspominał o unikaniu generalizowania / używania przypuszczeń - zakładam, że to się łapie.

Offline greg0

« Odpowiedź #2609 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 15:28:43 »
Mam taki pomysł (wiem, że nierealny) - skoro filmiki są reklamowe, to jeden docinek mógłby być "Od fanów dla fanów" gdzie ludziki z forum by opowiedzieli po minucie o swoim umubionym komiksie z aktualnej oferty Egmontu i bardzo chętnie bym tam obejrzał między innymi  kolegów @michała81 i @Bazyliszka.  ;-p  :-D
jak już, to własne niezależne filmiki, a nie pod szyldem i opieką E
drugi interesujący duet to @SkandalistaLarryFlynt & @turucorp
...
 te sobotnie filmiki od E są nudne. :P
Ważne żeby narzekać...