Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606669 razy)

Offline jotkwadrat

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2385 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:23:34 »
Jak tak patrzę na te ceny to się cieszę, że zebrałem już większość tego co chcę mieć.

Przez jakiś czas trochę głupio mi było, że zaczynają się pojawiać polskie wersje komiksów, które skompletowałem w oryginale, ale gdy widzę, że zaczynają kosztować o połowę więcej niż oryginalne, to mnie uspokaja. Owszem - często są wydane lepiej (grubszy papier, twarda okładka), ale mimo wszystko.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2386 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:40:59 »
Ze standardowym rabatem 30% to będzie kosztować 300 zł. Na allegro/olx są aktualnie 2 sztuki od Muchy, jeden używany za 130 i jeden nowy za 170 zł. Ktoś kto posiada wydanie Muchy raczej odpuści wymianę (ja bym tak zrobił), ci co nie mają, albo mają wydanie z kolekcji (jak ja) i chcą mieć większe wydanie, nie za bardzo mają inne wyście niż kupić wydanie Egmontu.

Mam to samo z Mrocznym Odbiciem, którego nie kupiłem w 2015 i teraz żałuję, bo miał normalną cenę. Też z tłumaczeniem T.Sidorkiewicza. Wersja Noir z okładkową ceną 280 zł mnie odstrasza ale też nie uśmiecha mi się płacenie 170 zł za ten komiks na Allegro. Trudno - zostanę bezodbiciowy i może kiedyś jakiś dodruk w normalnej cenie się trafi. To nawet ciekawe. Sprawiedliwość Muchy zdrożała ze 120 zł do 170 na rynku wtórnym przez te 8 lat. Mroczne Odbicie też teraz tyle kosztuje, ale skoczyło z poziomu 80 zł, czyli kilkadziesiąt procent więcej niż droższy i grubszy konkurent.

Musze wydanie Sprawiedliwości mam i dla mnie jest ok. W 2015 roku 115~120 zł za komiks to też były Himalaje, ale mieli szczęście, że Egmont dopiero się rozkręcał ze swoimi komiksami okołokolekcyjnymi i miało się jakieś fundusze na podorędziu, żeby kupić tą cegłę. Przy mniejszej konkurencji bierze się co jest. Potem nie musiałem wydawać na tomy WKKDC. Każdy sam sobie zadecyduje czy mu się opłaca. Jesli schodziły wydania Thorgala od Libertago za kilka setek, to nie ma co komu mówić co ma kupować.

Offline eyesore

« Odpowiedź #2387 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:42:01 »

Batman/Spawn, dla osoby co nigdy wcześniej nie czytała, polecacie?

Czytałem dwa razy, jak Madra to wydała i jakieś 2-3 lata temu, kompletnie nie pamiętam o czym to było  ;D
więc myślę że raczej nic ciekawego. Jakby wyszło w miękkiej, w ceni jak inne wydania DC/Marvel o podobnej objętości, czyli coś na oko za 8 dyszek okładkowej to można by się zastanowić a tak to można raczej odpuścić.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2388 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:44:22 »
Ale wiesz że wydanie z kolekcji lata po 4, 5 dyszek? ;)

https://allegro.pl/oferta/bdb-wkkdc-tom-20-i-21-jla-sprawiedliwosc-12238683508

No właśnie miałem wrażenie, że widziałem to nie tylko jako oddzielny tom u Muchy. Dzięki za podlinkowanie, warte rozważenia!

Offline Xmen

« Odpowiedź #2389 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 16:01:06 »
Czy zapłacić 50zl za komiks z brzydka panorama? czy zapłacić 300zl po rabatach za ten sam komiks ,tylko takich gabarytów że nie mieści się na półce? Faktycznie warto to przemyśleć... XD
@kandor nie polecasz komiksu Batman/spawn ale masz zamiar kupić go trzeci raz? Lol xd
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 16:06:45 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline stab

« Odpowiedź #2390 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 16:18:31 »
Czy zapłacić 50zl za komiks z brzydka panorama? czy zapłacić 300zl po rabatach za ten sam komiks ,tylko takich gabarytów że nie mieści się na półce? Faktycznie warto to przemyśleć... XD

Ale to ty dzwonisz.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2391 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 16:22:32 »
Ja nie polecam. Kupiłem od Mandragory za 10 zł kilkanaście lat temu zeszyt Millera/McFarlane'a - szału nie było. Kupiłem z ciekawości podobne wydanie oryginalne jak to co będzie wydane prze Egmont (3 komiksy + dodatki), przyszło - przekartkowałem i znowu szału nie było, a że Egmont zapowiedział po polsku (tylko będzie be z obwoluty i "normalny" format (nie oversize/deluxe/Muszy) to sprzedałem swój egzemplarz. Sam nie wiem czy się skuszę na to polskie wydanie, ale są lepsze komiksy "na pierwszy ogień".

Dzięki

To nie kupuj w przedsprzedaży, po co masz to robić? To nie działa jak inne preordery, po prostu poczekaj na 30% tutaj albo znajdź lepszy rabat w międzyczasie. Kurczę, przecież od lat tak to wystawiają, bez rabatów na samym początku, dopiero TERAZ zwróciłeś na to uwagę? :-) Nikt nie zamówi, ale to wolny kraj (tzn. tak się mówi [na amerykańskich filmach]), każdy zrobi jak uważa, ale nie ma co się spieszyć.

Nie zauważyłem tego, wydawało mi się, że rabaty były widoczne od razu.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2392 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 16:28:25 »
W pierwszej chwili cena "Sprawiedliwości" poraża. W drugiej zdałem sobie sprawę, że tak w sumie to dzisiaj cena dwóch normalnych komiksów :o Więc jak za tego typu wydanie przebitka według mnie akceptowalna, aczkolwiek nie mam w planach tego kupować.

I powiem jeszcze, że pomijając cenę, to wkurza mnie kolejny dubel.
I bardzo dobrze. Te kolekcje typu Limited czy Batman Noir to powinno być miejsce TYLKO dla dubli. Tak, żeby każdy mógł zdecydować czy chce normalne wydanie, czy 2 razy droższą limitkę.

Badziew.

Offline xanar

« Odpowiedź #2393 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 16:30:40 »

I bardzo dobrze. Te kolekcje typu Limited czy Batman Noir to powinno być miejsce TYLKO dla dubli. Tak, żeby każdy mógł zdecydować czy chce normalne wydanie, czy 2 razy droższą limitkę.

Badziew.
No tak to działa na "normlanym" rynku, gdzie jakieś wydanie uber-hiper to jest, któreś z kolei.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2394 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 16:33:06 »
Akurat panorama na tych dwóch tomach Sprawiedliwości WKKDC jest bardzo ładna, bo tworzą twarz Supermana autorstwa Rossa i przyzwoicie razem wyglądają. Nie mam tomu 2 i mnie to wkurza, bo zaburza harmonię. Że też akurat dubel znalazł się w tym miejscu a nie np. na napisie DC, który jest mało ważny. Narodziny Demona z DC Deluxe sprzedałem i kupiłem tomy Kolekcji. Ale Sprawiedliwości Muchy oczywiście było szkoda. Było też szkoda płacić pełną cenę za dubla, więc mam dziurkę.

Online michał81

« Odpowiedź #2395 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 16:36:31 »
Powtórzę się, ale nie polecam. Fabularnie słabo (żeby nie powiedź dno), rysunkowo od średnio do dobrze. Tylko dla hardkorowych fanów.

Offline gashu

« Odpowiedź #2396 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 18:01:43 »
Dla mnie lekki miesiąc. W ofercie interesuje mnie 0 pozycji, więc wrześniowy budżet będzie wynosił 0 zł.
Tak tanio nie było już dawno!  ;D

Batman/Spawn - szajs. Nie tykać nawet patykiem.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2397 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 18:46:43 »
U mnie jedna pozycja z września - Marvel Zombies. Moja topka komiksów z rodzaju "guilty pleasure".

Offline Katharinka

« Odpowiedź #2398 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 20:04:09 »
Zobaczyłem sobie jak ktoś napisał na sklepie Gildii,w 2015r. jak wyszła Sprawiedliwość że ,, nigdy więcej komiksów za 100 zł ;) ". Piękne czasy 🚬😎

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2399 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 20:05:23 »
Zobaczyłem sobie jak ktoś napisał na sklepie Gildii,w 2015r. jak wyszła Sprawiedliwość że ,, nigdy więcej komiksów za 100 zł ;) ". Piękne czasy 🚬😎

W zasadzie to miał rację, tylko chyba nie w tę stronę, którą miał na myśli.