Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606952 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online radef

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1965 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 11:30:07 »
Bo tak się przyjęło.
A tak na serio - wynika to z tego, że wydawnictwa chcą się pochwalić całą swoją tegoroczną ofertą na największych wiosennych festiwalach książkowych i popkulturowych, które zwykle przypadają na maj.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Archie

« Odpowiedź #1966 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 13:44:58 »
Słabo, że nie ma w tych zapowiedziach 8 tomu Avengers Aarona. Lubię tę głupkowatą serię czytać w języku polskim, a przy takim tempie wydawniczym to nie wiadomo kiedy dobiją do tego ostatniego 11-tego tomu biorąc pod uwagę, że jeszcze trzeba wydać 2 tomy Avengers Forever.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Online dinogal

« Odpowiedź #1967 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 15:10:36 »
Ja jestem zadowolony, około 20 komiksów do kupienia, jest super :)
Ktoś wyjaśni co to za tradycja wydawać katalog na rok 2023 w maju? :D

Kiedyś była już dyskusja/kłótnia na forum ;) też tego nie rozumiem ale cóż ::)
mi zostało ok 110pozycji do kupienia/znalezienia ( w tym również niedostępne) MF/M-Classic/DCBL/DCD/Uniwersum DC... a miałem nadzieje że tylko połowa tego będzie..

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1968 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 16:42:39 »
Dopiero dzisiaj mogłem na spokojnie usiąść do kompa i skomentować katalog - na pewno jest co kupować (wyszło mi jakieś 55-60 pozycji razem z Akwilonem, który narazie mam zamiar kupować na próbę), ale boli kilka braków:
1) brak kontynuacji Kapitana Ameryki
2) brak kontynuacji Avengers Aarona (tak jak napisał kolega wyżej - jeszcze sporo do końca, a u nas dopiero 7 tom)
3) King in Black - jeżeli będzie sam event to wygląda to słabo... omnibus ma 1500 stron, a u Nas nie będzie w tym czasie nawet tomu o Avengers...
4) ogólnie mam wrażenie, że spadnie ilość bieżących Marvel Fresh/Uniwersum DC, a E wchodzi bardziej w klasykę (dobrze, że klasyka, ale bieżące rzeczy też lubię czytać).
5) Klasyczny Batman ostro do przodu, szkoda, że tylko Batman, a np. nic Supermana lub czegokolwiek (tak - wiem, że nic więcej się nie sprzeda).
6) Świat Ultimate - jeden tom X-Men na ten rok, brak Miles'a Moralesa, żadnych dodatkowych serii ze świata Ultimate - w skrócie pozostaje liczyć, że dojadą do końca 9 (10?) tomów X-Men i nie ma co liczyć na rozwój tego uniwersum (chociaż tyle, że dojechali USM do końca).

Podsumowując - moje wrażenia są takie, że wszystko co najlepsze TK zapowiedział na MFGiK 2022, a sam katalog uznaję za udany, bez żadnych większych petard.

Część z Was cieszy się z rzeczy, których osobiście nie znam (np. Shade), więc ciężko mi się odnieść, dopóki nie zobaczę rysunków lub nie poczytam ogólnych recenzji. Nie mniej kilka pozycji co miesiąc i tak wpadnie :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Maj 2023, 17:03:00 wysłana przez dreamer36 »

Offline 79ers

« Odpowiedź #1969 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 18:11:33 »
Największym zaskoczeniem to chyba FF z rysunkami Rossa w uberformacie przy mega objętości tej historii  :o ::)
Katalog przyzwoity, a średnią zakupową podbije Akwilonia. Ciężkie wakacje i jesień, chwila oddechu w listopadzie i grudniu. Szkoda , że DD Waida rozwleczony aż na 5 tomów.

Offline MacLSkr

« Odpowiedź #1970 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 18:14:26 »
6) Świat Ultimate - jeden tom X-Men na ten rok, brak Miles'a Moralesa, żadnych dodatkowych serii ze świata Ultimate - w skrócie pozostaje liczyć, że dojadą do końca 9 (10?) tomów X-Men i nie ma co liczyć na rozwój tego uniwersum (chociaż tyle, że dojechali USM do końca).

Na jednym z filmików była informacja, że Morales będzie w przyszłym roku.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1971 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 19:41:44 »
Śmierć Supermana ma byc w 2024.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #1972 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 20:34:14 »
Wydedukował już ktoś w ilu tomach ma być ten Shade?

Offline 79ers

« Odpowiedź #1973 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 21:30:15 »
Zdaje się, że seria Shade ma kilkadziesiąt numerów plus powstała osobna historia Shade Changing Girl, ale najczęściej są przywoływane 3 zbiorki Milligana:
1.American Scream 1-6
2.Edge of Vision 7-13
3.Scream time 14-19

Offline 79ers

« Odpowiedź #1974 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 21:42:26 »
4.Off the Road 20-25
5.Another life 26-32
...

Obstawiam, że wydania 2w1 (średnio po 12 numerów) z serii 70 zeszytowej
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Maj 2023, 22:12:51 wysłana przez 79ers »

Offline mack3

« Odpowiedź #1975 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 22:47:36 »
A ja mam pytanie do rzeczy, których w katalogu nie ma. Wiem, że część forumowiczów na bieżąco śledzi wszystkie „mrugnięcia okiem” i filmiki TK, więc może gdzieś coś kiedyś sugerował.

1) No więc tak, widzałem, że E skończył pewną fazę w kosmosie Marvela z Klasyki (Imperatyw Thanosa). Czy ktoś słyszał coś by Egmont (a może ktoś inny, Mucha?) sugerował, że wyda kilka rzeczy z kosmosu pomiędzy Krucjatą Nieskończoności a Anihilacją (przede wszystkim Thanos Redemption, ale też np. Thor Blood and Thunder, Infinity Abyss, Marvel Universe The End, a może Infinity Watch)?

2) Wychodzi, po raz kolejny, Tajna Wojna Edit: Inwazja. Nie jestem specalistą w kontinuum (więc w razie czego proszę o korektę), ale z tego co wiem ten event był punktem wyjścia (lub – w jego okolicach się zaczęły) kilku ciekawych serii, choćby Secret Warriors, Iron Man Most Wanted/ Disassembled, Dark Avengers, Thunderbolts Ellisa czy Diggle’a, Agents of Atlas, czy w ogóle kilka one-shotów z Dark Reign. Czy ktoś słyszał, że Egmont (albo Mucha) sugerował, że po Tajnej Wojnie Inwazji zamierza głębiej wejść w ten okres Marvela?
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Maj 2023, 00:08:07 wysłana przez mack3 »

Offline xanar

« Odpowiedź #1976 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 22:57:55 »
Pewnie nie i nie, teraz jest era zarabiania na sentymencie :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #1977 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 23:47:14 »
A ja mam pytanie do rzeczy, których w katalogu nie ma. Wiem, że część forumowiczów na bieżąco śledzi wszystkie „mrugnięcia okiem” i filmiki TK, więc może gdzieś coś kiedyś sugerował.

1) No więc tak, widzałem, że E skończył pewną fazę w kosmosie Marvela z Klasyki (Imperatyw Thanosa). Czy ktoś słyszał coś by Egmont (a może ktoś inny, Mucha?) sugerował, że wyda kilka rzeczy z kosmosu pomiędzy Krucjatą Nieskończoności a Anihilacją (przede wszystkim Thanos Redemption, ale też np. Thor Blood and Thunder, Infinity Abyss, Marvel Universe The End, a może Infinity Watch)?

2) Wychodzi, po raz kolejny, Tajna Wojna. Nie jestem specalistą w kontinuum (więc w razie czego proszę o korektę), ale z tego co wiem ten event był punktem wyjścia (lub – w jego okolicach się zaczęły) kilku ciekawych serii, choćby Secret Warriors, Iron Man Most Wanted/ Disassembled, Dark Avengers, Thunderbolts Ellisa czy Diggle’a, Agents of Atlas, czy w ogóle kilka one-shotów z Dark Reign. Czy ktoś słyszał, że Egmont (albo Mucha) sugerował, że po Tajnej Wojnie zamierza głębiej wejść w ten okres Marvela?
Nie chodzi ci o "Tajną inwazję", która wychodzi po raz drugi (pierwszy raz ukazała się w kolekcji Hachette)? "Tajna wojna" wyszła od Muchy, a potem w kolekcji Hachette. Może ci się też mieszać z dwoma komiksami o nazwie "Tajne wojny" oraz trzema wydaniami "Wojny domowej" (nie licząc inspirowanej komiksem powieści). Chyba że coś przeoczyłem w nowym katalogu, to z góry przepraszam :-)
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Maj 2023, 00:07:59 wysłana przez Kandor »

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1978 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 23:51:54 »
@mack3 Tajna inwazja wychodzi tylko dlatego że zbliża się serial marvela, nie liczyłbym na żadne inne komiksy z tej ery w najbliższym czasie niestety :(
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline mack3

« Odpowiedź #1979 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 00:09:04 »
Nie chodzi ci o "Tajną inwazję", która wychodzi po raz drugi (pierwszy raz ukazała się w kolekcji Hachette)? "Tajna wojna" wyszła od Muchy, a potem w kolekcji Hachette. Może ci się też mieszać z dwoma komiksami o nazwie "Tajne wojny" oraz trzema wydaniami "Wojny domowej" (nie licząc inspirowanej komiksem powieści). Chyba że coś przeoczyłem w nowym katalogu, to z góry przepraszam :-)
Oczywiście, miałem na myśli Tajną Inwazję, już poprawiłem