Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605911 razy)

Offline bibliotekarz

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1260 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 11:47:41 »
Przecież nikt wam nie zabrania czytać sh ani nie każe zachwycać się Corto. Strzelacie focha, bo ktoś stwierdził, że jedne komiksy są bardziej wymagające od innych.
Batman returns
his books to the library

Offline kknd2

« Odpowiedź #1261 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:06:34 »
z argumentami „mam 40 lat a sh to świetna rozrywka” raczej ciężko dyskutować

Rozrywka nie zawsze musi być wymagająca, jedni są pasjonatami bryża inni wolą grać w wojne, ważne aby się zrelaksować a nie zmęczyć

Offline parsom

« Odpowiedź #1262 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:07:43 »
Przecież nikt wam nie zabrania czytać sh ani nie każe zachwycać się Corto. Strzelacie focha, bo ktoś stwierdził, że jedne komiksy są bardziej wymagające od innych.

Majty na kalesonach za bardzo uciskają i zakłócają przepływ krwi...

Rozrywka nie zawsze musi być wymagająca, jedni są pasjonatami bryża inni wolą grać w wojne, ważne aby się zrelaksować a nie zmęczyć

Nie wszyscy, nie wszystko, nie zawsze robią tylko ze względu na rozrywkę.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1263 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:17:20 »
To jest według mnie clue dyskusji - cały czas niestety mocno pokutuje przeświadczenie, że komiksy to rozrywka i ma "relaksować". Jeśli natomiast traktujemy komiksy jako pełnoprawny dział kultury (a nie wiem czemu mielibyśmy tego nie robić), to celem kultury nie jest rozrywka, jest ewentualnie jej efektem ubocznym i to też nie zawsze.

Offline xanar

« Odpowiedź #1264 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:26:19 »
Jak już to "strzelają focha" bo ktoś napisał, że całe sh to syf (parę razy) a co będzie jak sh jest bardziej wymagające od nie sh, błąd w Matrixie czy jak.

Ja tylko napisałem jedno zdanie o pierwszym tomie Corto i oto reakcja:

Nie podoba mi się ten styl rysowania w tym pierwszym tomie i co za 20 lat zacznie mi się podobać, no jakoś śmiem wątpić, może w tych kolejnych wygląda to lepiej, nie wiem, bo miałem tylko ten pierwszym tom. Fabularnie też jakoś mnie to nie porwało, ale później podobno jest lepiej, jakby te rysunki nie były takie jakie są w tym pierwszym tomie to pewnie kupiłbym kolejne, ale nie kupiłem.

Zróbcie listę tych komiksów dla elity i dla plebsu, żeby nie było żadnych wątpliwości.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online freshmaker

« Odpowiedź #1265 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:32:44 »
a rysunki w pierwszym tomie sandmana ci się podobały? nawet gaimanowi się nie podobały. warto jednak było się przemęczyć i przeczytać całość. ja się odnoszę do wypowiedzi osób które lubią sh a nie lubią corto dlatego m.in. twojej.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1266 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:39:22 »
A co z osobami, które lubią sh, nie lubią Corto a lubią Toppiego? Gdzie jest ta magiczna granica pomiędzy dojrzałością a infantylnością? Dla mnie to brzmi jak umniejszanie ludzi przez perspektywę tego, co czytają. Wszyscy muszą lubić wszystkie dzieła literackie? Wszystkich autorów? Wszystkie filmy, które dostały Oskary, bo jak nie to powinni do nich dorosnąć?

Offline xardas

« Odpowiedź #1267 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:41:04 »
Jezu, ale tu snobizm i słoma z butów wychodzi w obu stronach w dyskusji. Czy traktowanie komiksu jako formy sztuki wyklucza jego rozrywkową naturę? Przecież oba te aspekty mogą współistnieć, nie wykluczają się i sobie wzajemnie nie wadzą. To samo jest z filmami, książkami, ... Z jednej strony są takie, które są robione dla czystej rozrywki, bez większych przemyśleń, a drugie dają do myślenia i próbują przekazać sobą jakieś wartości. I powiem więcej - ani jeden ani drugi aspekt nic nie ujmuje osobie odbierającej.

Online freshmaker

« Odpowiedź #1268 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:51:34 »
akurat toppi jeżeli chodzi o treść jest dużo prostszy niz corto. przynajmniej to co toppiego zostało wydane do jej pory w kolekcji. u niego graficznie / narracyjnie bardzo dużo się dzieje, ale same historyjki sa dość proste.

bardzo wartościowa wypowiedź xardasa - każdy może wszystko lubić. świetnie ale po to jest forum, żeby konfrontować różne punkty widzenia. jeden już się przestraszył, że można nie lubić sh i dodał mnie do ignorowanych.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1269 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:54:30 »
Jasne, po to jest forum, żeby konfrontować punkty widzenia, ale na zasadzie argumentów, a nie deprecjonujących stwierdzeń typu musisz dojrzeć do tej lektury.

Offline xanar

« Odpowiedź #1270 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 12:58:20 »
a rysunki w pierwszym tomie sandmana ci się podobały? nawet gaimanowi się nie podobały. warto jednak było się przemęczyć i przeczytać całość. ja się odnoszę do wypowiedzi osób które lubią sh a nie lubią corto dlatego m.in. twojej.
Ja tam napisałem dlaczego mi to rysunkowo się nie podobało, ja nie mam jakiś strasznych wymagań, jeszcze jeden tytuł, od którego odpadłem to był Low, ale tam to nie widziałem co jest na rysowane.
Na tyle mi się to podobało po pierwszym tomie "nie całym" rysunkowo oraz fabularnie, że sobie kupiłem wersje ze slipkejsami.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline xardas

« Odpowiedź #1271 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 13:00:58 »
akurat toppi jeżeli chodzi o treść jest dużo prostszy niz corto. przynajmniej to co toppiego zostało wydane do jej pory w kolekcji. u niego graficznie / narracyjnie bardzo dużo się dzieje, ale same historyjki sa dość proste.

bardzo wartościowa wypowiedź xardasa - każdy może wszystko lubić. świetnie ale po to jest forum, żeby konfrontować różne punkty widzenia. jeden już się przestraszył, że można nie lubić sh i dodał mnie do ignorowanych.
Właśnie to zrobiłem - skonfrontowałem swój punkt widzenia z punktem widzenia innych ;). Coś może mi się podobać i coś może mi się nie podobać i nie trafiać do mnie przekazywanymi wartościami czy sposobem ich przekazu i żadna ilość dojrzałości czy dorosłości tego nie zmieni.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1272 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 13:04:01 »
Śmieszna ta dyskusja xD
Ludzie będą interesować się superhero i po nie sięgać na fali popularności tego schematu, czy się to komuś podoba, czy nie.
A jakie filmy w historii najlepiej zarobiły? Piękne, dojrzałe i dramatyczne historie? Czy Avengers i Avatar?
W świecie muzyki też możemy odnaleźć pierdyliard artystów sprzedających całe stadiony i mających miliony wyświetleń na youtube, a ich muzyka niekoniecznie jest uznawana za mhm ambitną.

Ludzie mówią, że czytają superhero, a nie że to najlepsze co widzieli w swoim życiu i nic nie jest w stanie przebić tego poziomu. Wielu czytelników pewnie nawet zdaje sobie sprawę z mankamentów wielu serii sh, ale mimo to chcą być na bieżąco z daną postacią i jej losami.
To trochę jak z serialami - pierwszy sezon zachwyca, ale szósty to już trochę wieje sandałem i mimo to go obejrzę.
Ale po co się z tego tytułu porównywać?

Offline Takesh

« Odpowiedź #1273 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 13:05:38 »
Nie chce się wtrącać między wódkę, a zakąskę, ale ja sam musiałem do pewnych pozycji dorosnąć. Jakkolwiek to dorośnięcie nazwać. Nabyć więcej doświadczeń, przeżyć więcej różnych chwil. Poznać więcej rzeczy. I jak kiedyś się odbiłem od czegoś, tak po latach zachwyca. Czy to literacko, czy też graficznie.

Ale też wyrosłem z pewnych rzeczy. Czytając po latach łapałem się za głowę co za badziew mi się kiedyś podobał.

Ale też pewne rzeczy nigdy mi nie wejdą, albo nigdy z nich nie wyrosnę, nie ważne jak banalne, czy też infantylne by nie były.

Czytam wiele, prawie wszystko. A co w danej chwili zależy od nastroju, chęci, ale też ilości czasu. I innych zmiennych.

Kończę mój offtop  ;D

Offline vision2001

« Odpowiedź #1274 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 13:06:00 »
Czy traktowanie komiksu jako formy sztuki wyklucza jego rozrywkową naturę? Przecież oba te aspekty mogą współistnieć, nie wykluczają się i sobie wzajemnie nie wadzą. To samo jest z filmami, książkami, ... Z jednej strony są takie, które są robione dla czystej rozrywki, bez większych przemyśleń, a drugie dają do myślenia i próbują przekazać sobą jakieś wartości.
Bardzo mądre słowa. I dodam od siebie, że czasem nasze doświadczenia względem dzieła mogą okazać się zgoła inne, niż sobie zakładaliśmy (przez pryzmat opisu fabuły, trailera, czy opinii na forum). Od takiego "Jojo Rabbit" oczekiwałem prostej rozrywki (patrząc na twórców siedzących za kamerą, jak i części aktorów; mając przed oczyma trailery) i ją też dostałem, ale okazało się, że był to dla mnie film, po którym popadłem w zadumę, a czasami był on nawet bardzo ciężki w odbiorze. (Można namnażać takie przykłady, bo niby "Dzień świra" to komedia, ale jednak dramat.)

A co do wypowiedzi na tym forum, to rzeczywiście powoli staje się to chyba miejscem, gdzie "moja racja jest mojsza niż twojsza" i jest wiele przepychanek słownych, namnażających posty dwóch, trzech forumowiczów (a czasem nawet jednego), gdzie rośnie ilość postów/stron, a nikogo już te wypowiedzi nie interesują, a nawet denerwują. Szkoda.

Żeby nie być taki całkiem OT, to posiadam większość (jeśli nie całość) Corto wydane przez Post. Wstyd przyznać, ale przeczytałem z tego lata świetlne temu chyba ze dwa albumy ("Na Syberii" i "Ballada o Słonym Morzu") i na wtedy scenariusz bardzo mi się podobał. Muszę kiedyś odgrzać tego kotleta i stwierdzić, czy nadal jest to tak dobra lektura, co te 15 lat temu. I się pomyśli, czy nie wrócić do zebrania tych komiksów w wydaniu Egmontu.

Ale też wyrosłem z pewnych rzeczy. Czytając po latach łapałem się za głowę co za badziew mi się kiedyś podobał.
Mam tak z "Krzyżakami" Sienkiewicza  :o