Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605671 razy)

Offline dreamer36

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1170 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 13:57:46 »
Jeżeli z podwyżką sknerusa t.10 to prawda, to niezły będzie zaraz raban (zwłaszcza, jeżeli poprawią okładkę) - niektórzy czekali na dodruk, żeby kupić z poprawką, a tu taka niespodzianka - że tak zacytuję klasyka - no co za niefart :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1171 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 14:20:52 »
Czyli wychodzi na to że cena "po rabatowa" Spidera Straczyńskiego jednak nie jest taka straszna.
No jest szansa, że nie wyjdzie drożej niż dwa kurczaki marketowe, oczywiście zależnie od tego jak długo to będą wydawać, czas działa na niekorzyść  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Arne

« Odpowiedź #1172 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 14:23:04 »
Niefart to czekający będą mieli, jeśli tej okładki NIE poprawia....
Jeśli poprawią, to można sobie wytłumaczyć: " drożej, ale przynajmniej ręce są wszystkie".
A jeśli dadzą w dodruku tak jak poprzednio, to nie będzie czym sobie tego dodatkowego wydatku zracjonalizować 😄

Offline michał81

« Odpowiedź #1173 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 14:24:52 »
No jest szansa, że nie wyjdzie drożej niż dwa kurczaki marketowe, oczywiście zależnie od tego jak długo to będą wydawać, czas działa na niekorzyść  :)
Niedługo drogi @xanar to będzie taniej niż dwa kurczaki marketowe, ale na pewno drożej niż zestaw marketowych robaków ;)

https://egmont.pl/Wujek-Sknerus-i-Kaczor-Donald.-Druga-tajemnica-starego-zamczyska.-Tom-10,72878083,p.html
Jak na razie to ten tom znikł z zapowiedzi. I nie wiadomo czy chodzi o cenę, poprawioną okładkę, czy może o cenzurę jakiej poddane zostały w ostatnim czasie historie w nim zawarte.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1174 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 14:27:53 »
Cena straszna może nie jest, jednak nie mała i to pierwszy tom na zachętę, później będzie drożej. Jednak podwyżka jest 115zl za 400 stron, za 5 zł więcej można kupić te grube epiki które i tak były już drogie. Wiem wiem przelicznik stron można stosować tylko w przypadku knightfall bo wychodzi na korzyść egmontu.
Jeżeli chodzi o spidera straczynskiego to pewnie nieświeże kurczaki będą bardziej opłacalne.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Cringer

« Odpowiedź #1175 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 14:34:10 »
@Xmen zastanawiam się czy rzeczywiście Egmont dał niższą cenę tomu 1 względem kolejnych numerów, czy jednak wziął poprawkę na to że ten numer sprzeda się słabo bo wiele osób ma wydania WKKM i dał już zwykłą cenę. Pewnie z kolejnym tomem tajemnica się rozwiąże.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1176 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 14:47:43 »
@Cringer oby tak było, lmiejmy nadzieję że drugi tom będzie tańszy.
Muszę jeszcze o coś zapytać... Wszystko jest usprawiedliwiane cenami papieru, które zresztą można zobaczyć w sieci... Moje pytanie, może któryś z obrońców cen odpowie, ile kosztował papier kredowy na komiksy przed koronaswirusem, wojna i inflacja a ile kosztuje teraz? Jesteście niby 100% pewni swojej racji więc może jakieś dowody, przykłady. Wiem wiem jeszcze prąd, wynagrodzenia, tłumacz bla bla. Chodzi mi o sam papier ktoś? coś ?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline chch

« Odpowiedź #1177 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 15:11:51 »
@Cringer oby tak było, lmiejmy nadzieję że drugi tom będzie tańszy.
Muszę jeszcze o coś zapytać... Wszystko jest usprawiedliwiane cenami papieru, które zresztą można zobaczyć w sieci... Moje pytanie, może któryś z obrońców cen odpowie, ile kosztował papier kredowy na komiksy przed koronaswirusem, wojna i inflacja a ile kosztuje teraz? Jesteście niby 100% pewni swojej racji więc może jakieś dowody, przykłady. Wiem wiem jeszcze prąd, wynagrodzenia, tłumacz bla bla. Chodzi mi o sam papier ktoś? coś ?
Takie informacje były wrzucane na forum, poszukaj.
Tutaj masz np info ze stycznia 2022 r. o prawie 100% wzroście cen papieru.
https://wydawca.com.pl/2022/01/12/papieru-nie-bedzie-wypowiedz-prezesa-arctic-paper-polska/

Offline Xmen

« Odpowiedź #1178 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 15:36:22 »
@chch Ale to Polski producent, zbyt drogi, nasi drukuja na sprowadzanym papierze. Przeczytałem w tym artykule że 1000euro za tonę czyli pewnie sprowadzany papier jest tańszy. Gdybyśmy mieli info ile z tony mozna komiksów "wyprodukować" i faktyczne ilości nakładów wtedy moglibyśmy faktycznie powiedzieć czy ceny są uczciwe a tak to każdy może powiedzieć "to podrożało x3 inno razy 5 a ja taki dobry jestem że wam podnosze tylko x2" nie wiem ciężko gdybać ale ja widzę niezłą odklejke w egmoncie. Może zbyt się podpalili że po obwyżkach 50% każdy przyklaskiwal że Egmont to ósmy cud świata i idą dalej za ciosem.
Dobra bo nie chce tutaj zaśmiecać, jak ktoś będzie miał jakieś konkrety link z Ceneo z ceną palety papieru przed apokalipsa i po to wrzucać :)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1179 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 16:39:55 »
Mnie to zawsze przeraża w takich sytuacjach:
"Kupowaliśmy X z Rosji/Ukrainy/Chin/Wietnamu (wybierz właściwy) bo było taniej, nasze jest droższe".
Ale wiadomo, wszyscy walczymy o prawa człowieka, o godny byt itd itp. Czyli jak się kupowało za psi pieniądz od biedaków, co ledwo wiązali koniec z końcem to było fajnie i uczciwie, ale teraz jak zapłacić Polakowi te jego minimalną pensję, opłacić rachunki, umowy, towar i już nagle surowiec kosztuje 100% drożej to płacz.
Straszne serio, a niektórzy dalej handlują z Rosją "bo taniej"...

Offline Xmen

« Odpowiedź #1180 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 16:49:48 »
Rosję jebać* ale chyba nie myślisz że ktoś z kraju x właściciel firmy x produkujący papier, samochody, telefony jest biedakiem, biedacy u niego pracują taka sama sytuacja jest w Polsce. Papier był kupowany zapewne od ludzi zamożnych którzy mieli ceny tańsze niż w Polsce, tak to już jest. Węgiel polski też był tani i co się stało.
@Hugol3 oczywiście masz rację ale co mam ci powiedzieć? To tak jak z kolekcją... Jak panini, hachette, czy ktoś wyda za 40zł to jest zło ale jak Egmont wypuści kolekcje x men w cenie 3x wyższej no to jest super kolekcja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1181 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 16:53:37 »
Rosję jebać* ale chyba nie myślisz że ktoś z kraju x właściciel firmy x produkujący papier, samochody, telefony jest biedakiem, biedacy u niego pracują taka sama sytuacja jest w Polsce.

Tak, oczywiście że o to mi chodziło. Z reguły rozchodzi się o pracowników, a nie dyrektorów/właścicieli. I to jest straszne.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1182 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 16:54:44 »
Nie widziałem ani jednej pochlebnej opinii tutaj, na temat tej żółtej kolekcji x-men. Znowu bajki piszesz..

Offline death_bird

« Odpowiedź #1183 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 17:03:37 »
Czyli jak się kupowało za psi pieniądz od biedaków, co ledwo wiązali koniec z końcem to było fajnie i uczciwie,

A to wszystko zależy: jeżeli dzięki tym tanim zakupom biedak miał pracę, miał co do garnka włożyć i jakiś grosz jeszcze odłożył, to i owszem - fajnie. Japonia tak się dorobiła (w latach 50tych eksportowali tani, niskomarżowy szmelc). Chiny tak się dorabiają. Wietnam tak się zaczyna dorabiać. I my w sumie też się tak dorobiliśmy patrząc na różnicę między latami 80tymi, 90tymi a tym co jest dzisiaj. Jeżeli z Wietnamu masz towar za 50%, z Ukrainy za 70% a z Polski za 100% to weźmiesz z Wietnamu. I Wietnamczyk się cieszy. Jeżeli ktoś ci nagle każe brać z Wietnamu za 70%, bo 50% jest niesprawiedliwe to weźmiesz z Ukrainy, bo leży bliżej. I Wietnamczyk nie zarobi tylko dlatego, że ktoś chciał mu zrobić dobrze, każąc kupującemu wyrównać do stawki Ukraińca.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Xmen

« Odpowiedź #1184 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 17:09:23 »
Nie widziałem ani jednej pochlebnej opinii tutaj, na temat tej żółtej kolekcji x-men. Znowu bajki piszesz..
Może i racja, były tylko pochlebne opinie usprawiedliwiające cenę tej kolekcji.