Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606149 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #765 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 19:33:23 »
Tzn papier toaletowy to nie komiksy, jego trzeba używać( w sumie nie wiem w jakich kto żyje standardach).
Ceny egmontów już nie spadną. Ceny spidera straczynskiego nie usprawiedliwia nic.
Jeśli chodzi o biedronkę to faktycznie oszukują ponieważ wraz z dużym wzrostem cen postępuje duży spadek jakości wielu produktów.
Xanax Egmont ma 160 stron za 90zl, to muszka ma taniej jednak jak ma 144 za 75zl czyli jednak Egmont najgorszy :D
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Luty 2023, 19:37:03 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Szekak

« Odpowiedź #766 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 19:36:05 »
Ręcznik papierowy*

Szczerze to ja zniżki jakości nie odczułem, ale może akurat kupuje akurat takie rzeczy których jakość nie spada, albo się nie znam.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #767 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 19:41:00 »
Spoko spoko wiem że ręcznik tak tylko napisałem.
No ja nie mówię oczywiście o całym asortymencie biedry ale kilka rzeczy zjechało mocno, nie będę się o tym rozpisywał.
Żeby nie było że nie o komiksach to dla mnie w kwietniu knightfall(  bardzo drogi) Hulk(drogi) i spider straczynskiego (cena z d...)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #768 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 19:52:59 »
Xanax Egmont ma 160 stron za 90zl, to muszka ma taniej jednak jak ma 144 za 75zl czyli jednak Egmont najgorszy :D

Który Marvel kosztuje 160 stron za 90 ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline 79ers

« Odpowiedź #769 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 19:56:13 »
Za rządów twardej ręki jest deflacja, za rządów miękkiej ręki jest inflacja - taka prawidłowość.
Z cenami komiksów jest jak z rachunkami za prąd - nawet jak masz nadpłatę to na początku roku stawka za kWh rośnie, opłata 1,2,3,4,5,6...,n-ta przesyłowa również idzie w górę i jesteś na minus. Opłaty przesyłowe to taka twarda okładka w książeczkach z obrazkami - nikt nie wie po co to ustrojstwo, ale można zarobić więc czemu nie.

W kwietniu zdecydowanie Thorgal, Tezeusz,Pelissa, Cedryk, Emma i Wioletta oraz Knightfall.

W temacie papierowych ręczników - to stonkowy 3 warstwowy w krótkim czasie zrobił się 2 warstwowy i chociaż dłuższy o x-metrów  to niższy walec i sam papier mniej trwały. O papierze toaletowym szkoda gadać - jest kompletnie do dupy - puszysty, szybko się rozwija i równie szybko kończy.

Z pozytywów w smutnych czasach - dotarł wreszcie najnowszy epic Spidermana i zamówiłem Sha(SLain)

Offline Xmen

« Odpowiedź #770 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 19:57:54 »
Serio jak na forum o komiksach dużo osób ma problem z czytaniem albo żyją już tylko w swojej wykreowanej rzeczywistości i widzą to co chcą zobaczyć.
Napisałem Egmont ma 160 stron za 90zl nie marvel.
Np zagłada Gotham.
Egmonty droższe od muchy, codziennie oddalamy się Boga.
Do czego to doszło, panie miej nas w opiece.
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Luty 2023, 20:02:12 wysłana przez Xmen »

Offline xanar

« Odpowiedź #771 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 20:01:42 »
No ty na pewno widzisz co chcesz zobaczyć  ;D

No a kto jeszcze wydaje DC w tym kraju żeby jakoś mniej więcej to porównać?
Dc jest z reguły droższe od Marvela oprócz tych Batmanów.

Offline misiokles

« Odpowiedź #772 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 20:11:29 »
Ceny spidera straczynskiego nie usprawiedliwia nic.

'Wytłumaczeniem" owej sytuacji przynosi temat Studia Lain. W swoim wątku, szef tego małego wydawnictwa niejednokrotnie pisał, że papiery w drukarniach są zaklepywane ok. 3 miesiące wstecz przed premierą rynkową.
Można więc zgadywać, że marcowe premiery Egmont (i inne wydawnictwa) bookowały jeszcze w tamtym roku, po starych stawkach i zagwarantowały sobie taką a nie inną cenę okładkową. Jeśli chodzi o kwietniowe premiery - tu już bookowanie papieru zapewne było w styczniu, po noworocznych stawkach, po nowej cenie prądu dla przedsiębiorstw i takie tam. Wydaje mi się więc, że Mucha i inne wydawnictwa też zaskoczą cenami kwietniowo-majowych tytułów. Raczej nie pozytywnie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #773 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 20:18:41 »
Xanax nie kompromituj się do końca.
Misiokles może i masz rację ale w takim razie to taki knightfall tom 5 kiedy rezerwowali? Cena dalej wysoka 200zl jednak nie podskoczyła do "skromnych" 250zl
Mordki ale żeby tak Egmont droższy od muchy? Serio muszka musi szybko podnieśc ceny, bo jak to tak? Żeby głodni nie chodzili ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Luty 2023, 20:20:17 wysłana przez Xmen »

Offline xanar

« Odpowiedź #774 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 20:39:30 »
To przekręcanie mojego nicka było zabawne za pierwszym, może za drugim razem, ale po raz nasty to jest już naprawdę żałosne.

Jak chcesz coś porównywać to weź to zrób jakoś z sensem, bo tak to ja mogę napisać, że Egmont ma najtańsze komiksy bo można kupić za 10 zł.

Z tym Batmanem już ci pisałem wcześniej, pewnie się dobrze sprzedaje, robili dodruki i są w stanie nie podnosić ceny.

Ty jako ekspert od cen Egmontu, bo tylko wtedy jakoś bardziej się uaktywniasz weź napisz jaka to uczciwa cena będzie za tom i dlaczego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #775 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 20:57:21 »
Tzn ty raczej z sensem niczego nie tłumaczysz Xanax, porownujesz muchę do egmontu że droższa, jak okazuje się to nieprawda to zmieniasz temat i przekręcasz.
Xanax to nie ma śmieszyć, twoje trolowanie w każdym temacie, szczegolnie pod postami o cenach a już nie daj Bóg jak ktoś ma jakieś zastrzeżenia do wydawnictwa jest męczące o żałosności nawet nie wspomnę. Może wydaje ci się że jesteś zabawny ale nie nie jesteś.
Jaka to uczciwa cena? Tak jak napisałem za 740stron 200zl przejdzie, za 400-500stron 150zl, pisze na przykładzie wspomnianych przez ciebie Batmanów. Wiem że czytasz tylko omnibusy Marvela ale pamiętaj że to Polska nie Ameryka.
Teraz ty wytłumacz dlaczego 200zl a za 3 miesiące 250-300zl to cena uczciwa? Czy moz zbyt mała?

Online Midar

« Odpowiedź #776 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 21:08:51 »
Tzn ty raczej z sensem niczego nie tłumaczysz Xanax, porownujesz muchę do egmontu że droższa, jak okazuje się to nieprawda to zmieniasz temat i przekręcasz.
Xanax to nie ma śmieszyć, twoje trolowanie w każdym temacie, szczegolnie pod postami o cenach a już nie daj Bóg jak ktoś ma jakieś zastrzeżenia do wydawnictwa jest męczące o żałosności nawet nie wspomnę. Może wydaje ci się że jesteś zabawny ale nie nie jesteś.
Jaka to uczciwa cena? Tak jak napisałem za 740stron 200zl przejdzie, za 400-500stron 150zl, pisze na przykładzie wspomnianych przez ciebie Batmanów. Wiem że czytasz tylko omnibusy Marvela ale pamiętaj że to Polska nie Ameryka.
Teraz ty wytłumacz dlaczego 200zl a za 3 miesiące 250-300zl to cena uczciwa? Czy moz zbyt mała?
To celowe przekręcanie nicka, pomimo tego, że xanar zwrócił ci uwagę, jest strasznie żałosne.

Offline perek82

« Odpowiedź #777 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 21:24:24 »
To wszystko dla naszego dobra. Gdyby było taniej, to by była panika, wykupowanie, kolejki, braki itd. Jak z benzyną.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline Xmen

« Odpowiedź #778 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 21:24:45 »
xD biedny Xanax, jego docinki pod chociażby każdym postem bazyla ale nie tylko za to nie są strasznie żałosne...
Swoją drogą to niezłą robotę zrobiłem dla Egmontu, teraz wiedzą że komiksiarze przełkną kolejne podwyżki. Panie Tomaszu może jakiś bonus "ZA DARMO", może ten drogi spider Man?(żarcik)
Dobra panowie nie sr*jcie żarem, możecie już nie trzymać się za ręce, wiem że jest tutaj towarzystwo wzajemnej adoracji ale bez przesady, bedę już pisał Xanar.
Edit tak perek82, spidera straczynskiego każdy by brał po dwie, trzy sztuki, co by było gdyby pierwszy egzemplarz się zniszczył albo go ukradli?
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Luty 2023, 21:26:20 wysłana przez Xmen »

Offline Motyl

« Odpowiedź #779 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 21:49:18 »
Cena TASM nie zachęca, ale wpisuje się w model cenowy wydawnictwa.

Daredevil 2 Waida we wrześniu 300 stron za 130 zł.
Silver Surfer 2 w styczniu 324 strony za 150 zł.
Amazing Spider-Man w kwietniu 396 stron za 180 zł.

Do tego dochodzą inne czynniki, to popularny i uznany tytuł, więc cieszy się powodzeniem, także licencjodawca nie musiał sprzedać go tanio. Marvel zawsze się cenił. Dodatkowo materiał z tego tomu zawiera się w dwóch albumach WKKM i jeśli ktoś je ma, to nie musi sięgać po nowe wydanie. Gdybym miał wchodzić w tę serię, mając poprzednie wydanie, to bym pierwszy tom odpuścił. To też może wpływać na to, że cena jest nieco wyższa, bo istnieje obawa, że gładko się nie sprzeda. Chociaż akurat to jest samograj. Nie jest to też cena jak z Batmana, który, nie ujmując nic Pająkowi, jest u nas najpopularniejszym superbohaterem. Jedynie można utyskiwać na to, że TASM Straczynskiego ukazuje się u nas tak późno (nie licząc nieudanych, czyli niepełnych prób Fun Media, DK), gdyby został wydany 3-4 lata temu zamiast lub obok USP to pewnie cena byłaby bardziej przystępna dla czytelnika.