Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #465 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 16:24:59 »
Dokładnie serial doktor who pamiętam jako odrzucający, zawsze zmieniałem kanał, ciężko było przetrwać chociaż jeden odcinek.
Studenci filmówki teraz nakręciliby coś lepszego telefonem.

O kurde, dopiero 16.I a tu już post roku.

Offline Xmen

« Odpowiedź #466 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 16:27:41 »
Miło mi.
Oczywiście mówię o realizacji od strony wizualnej, nie mówię że scenariusz czy fabuła były złe, tego nie wiem
Nigdy nie dotrwałem do końca odcinka.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #467 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 16:35:55 »
Widzę, że kolega pawie miesiąc dochodził do siebie po ostatniej konwersacji ;D, ale pierwszy wpis i od razu nagroda za post roku, moje gratulacje :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #468 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 16:39:34 »
Xanax nie prowokuj swoimi wypocinami człowieku omnibusie.
Tylko napisałem że doktor who wygląda kiepsko wizualnie i nie znam nikogo kto lubi ten serial no chyba że pan TK i trzy osoby z tego forum.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Midar

« Odpowiedź #469 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 16:46:58 »
Xanax nie prowokuj swoimi wypocinami człowieku omnibusie.
Tylko napisałem że doktor who wygląda kiepsko wizualnie i nie znam nikogo kto lubi ten serial no chyba że pan TK i trzy osoby z tego forum.
Conajmniej cztery, bo ja też.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #470 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 17:01:16 »
Chyba nawet trochę więcej, bo z 227 tysięcy ocen na IMDb wyszła średnia 8,6/10.

https://www.imdb.com/title/tt0436992/

Offline parsom

« Odpowiedź #471 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 17:04:16 »
"Nie znam nikogo..." - zdajecie sobie sprawę, że ten argument w zasadzie świadczy jedynie o argumentującym?

Offline PJP

« Odpowiedź #472 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 17:09:22 »
Też tak kiedyś mówiłem, gdy mi znajomy zarzucił doktorem :) Potem mi przeszło i wciągnąłem się. Pewnie, że to nie są blockbustery, ale pisanie, że nikt nie zna to lekka przesada 8)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #473 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 17:23:58 »
Nie słuchałem co TK ma do powiedzenia, ale czy w kwestii potencjału wydawniczego komiksów głównym pytaniem nie powinno być: czy Doctor Who to dobre komiksy? :D
Franczyze rozlewają się na różne media i z założenia marka zapewnia sprzedaż, tyle że w przypadku gdzie sama nazwa sprzedaży nie gwarantuje pojawia się to pierwsze pytanie.
Zaryzykuję stwierdzenie, że nie czytałem żadnego bardzo dobrego komiksu wywodzącego się z franczyzy filmowej/serialowej. Tutaj wymieniłem kilka tytułów, i tak np. Hellraisery (przyjmuję że franczyza jest głównie filmowa od lat) te co wydał Egmont były w porządku, tj. historie osadzone w konwencji tej marki, a dużym plusem na pewno były ilustracje, tyle że to były komiksy co najwyżej dobre...
Niestety większość takich tytułów nawet nie jest klasycznie 'dobra' - z tego z czym miałem styczność 80%+ to merchandising, zapychacze mające zapewnić obecność marki 'wszędzie', 10% to faktycznie sensowne kontynuacje, może ogólnie co najwyżej jw. dobre, ale dla fanów franczyzy dużo dające (Firefly, Buffy, Middleman czy Jericho, żeby tak kilka na szybko podać), i ewentualnie to co zostaje może się bronić jako 'stand-alone' dobry komiks.
Myślę że dalekie od prawdy nie jest założenie, że Doctora Who w kraju, gdzie marka znana nie jest nie ma sensu wydawać, chociażby dlatego że w tych komiksach nie ma czegoś, czego nie można znaleźć w masie innych, potencjalnie lepszych tytułów już wydanych.

A sam fenoment tej franczyzy to chyba trzeba się cofnąć o 60(?) lat, z  tego co wiem serial startował jako taki edukacyjno-familijny, to w czasach gdzie potencjał reklamowy był zupełnie inny i telewizje w założeniu trzymały się jakiejś względnie 'dobrej' misji (to o 'zachodzie' piszę oczywiście). Gdyby nie wpływ Doctora Who, ten wpływ wewnątrz przemysłu rozrywkowego i ten oddziaływujący na widzów to zupełnie inaczej wyglądałaby chociażby brytyjska telewizja (nie chcę się ponad to rozpisywać). Później kwestia pokoleniowa, bo przecież serial był na ekranach głównej telewizji nieprzerwanie przez te wszystkie lata jak teraz patrzę to była przerwa 1990-2005, czyli jedno pokolenie - zmierzałem do tego, że 'boomerzy' wychowali się z Doctorem, później ich dzieci tak samo, tę przerwę jeszcze nie wiem jak wytłumaczyć, ale w XXI wieku pewnie widzowie 'wrócili' i też kolejne pokolenie (albo i dwa już) poznało ten koncept. Zdecydowanie nie czuję się na 'siłach' żeby analizować te zachowania (tj. ten fenomen Doctora Who), ale chyba jasne jest, że zupełnie inaczej na to patrzy Polak a inaczej Brytyjczyk.

Do serialu też się nigdy nie przekonałem, zresztą sporo jest brytyjskich produkcji w 'duchu' Doctora Who, do których nie sposób mnie przekonać (np. zachwalany Red Dwarf).
I myślę że zdecydowanie coś w tym jest, w tej kwestii 'belivability' - jednak Amerykańskie produkcje robione pod innego widza zostawiają mniej umowności, jeśli podzielić sci-fi na dwie drogi, tą nasyconą 'umownością' ('high-concept' itp.) a taką amerykańską bogatą wizualnie to teraz zależy od widza czego oczekuje. Przykładowo wczesne Black Mirror uwielbiam, coś jak 'case study' różnych 'osobistych' przypadków, i tam takie 'umowne' podejście działa (tu mam na myśli brak przesycenia efektami itp., mimo że to wciąż sci-fi), bo gdyby pozbawić np. wspomniane wyżej Firefly dobrej scenografii i względnie znośnego CGI to znacznie trudniej byłoby w moim przypadku o 'immersję' (bo czego innego szukam w takim sci-fi niż w takim jak Black Mirror) i 'załapanie' klimatu, docenienie serialu itd.. Brytyjczyk nie ma problemu z tym 'złapaniem' klimatu Doctora, bo się z nim 'wychował', u nas moim zdaniem jest to zdecydowanie trudniejsze i uprościłbym - albo łapiesz konwencję albo nie (co zdają się potwierdzać wypowiedzi powyżej).

Chyba nawet trochę więcej, bo z 227 tysięcy ocen na IMDb wyszła średnia 8,6/10.
PS. na polskim forum posłużyłbym się Filmwebem jednak - Doctor Who (60 lat, ongoing obecnie) <40k ocen w obu iteracjach, a takie Black Mirror (10 lat, obecnie przerwa) 160k+ ocen... Niepotrzebnie to zestawiam, inna dostępność itp., raczej chodzi mi o to, że piszemy o rozpoznawalności Doctora w kraju, nie na świecie (zresztą sam przez lata byłem aktywny na IMDB, co za tym idzie z tych tysięcy ocen Doctora równie dobrze 90% może pochodzić z UK ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #474 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 17:52:58 »
No tak, to że komiksy franczyzowe kierowane są głównie do fanów franczyzy jest oczywiste. Ta franczyza u nas popularna nie jest aż tak jak na Zachodzie - też wiadomo. Raczej nie sprzedawałaby się dobrze, choć czy gorzej od Star Treka, w którego jednak Egmont wszedł? Nie byłbym taki pewny. Ale decyzja o niewydawaniu tego wydaje mi się całkowicie zrozumiała.

Może do kogoś oczywiście ten serial nie trafiać i tego też nie krytykuję. Choć w tym reboocie akurat zbyt dużo brytyjskości nie widzę, raczej pojedyncze elementy. Widzę za to wyobraźnię, której nie ma nigdzie indziej. I w zasadzie nie może być, bo to jest serial, do którego pasuje dosłownie wszystko. Przecież to jest koleś, który może się przemieszczać dowolnie przez przestrzeń i czas. Jeśli ktoś nie ma awersji do przygodowej fantastyki to w zasadzie nie może być złe, chyba że wzięłyby się za to totalne beztalencia. Bez fabularnych spoilerów, tylko takie zajawki poszczególnych pomysłów -
Spoiler: PokażUkryj
obserwacja końca Ziemi (z powodu śmierci Słońca) ze statku widokowego wraz z innymi rasami, bycie świadkiem końca czasu i całego Wszechświata, spotkanie z Karolem Dickensem, kosmici, którzy ruszają się tylko jak na nich nie patrzysz, inaczej wyglądają jak posągi
i milion takich pomysłów w każdym sezonie. Ja nie rozumiem jak można się tym nie jarać, ale oczywiście można i tego nie krytykuję. Krytykuję za to popisywanie się ignorancją.

Offline Xmen

« Odpowiedź #475 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 18:42:02 »
Więcej czytania ze zrozumieniem, niektórzy widzą to co chcą zobaczyć.
Napisałem "nie znam nikogo kto lubi serial doktor who" a nie że nikt nie zna serialu, mam na myśli przyjaciół i znajomych ludzi których znam osobiście nie "kolegów z forum", wiem że panu Zenkowi z domu obok może się podobać.Doktor oczywiście się podoba co widać po kilku osobach na forum i kilku ocenach na filmweb.
Żeby zostać w temacie forum to Egmont nigdy nie wyda komiksów z doktorem who, oczywiście pasują one do oferty wielkiego E bo to marka do chipsów i coli jednak mało popularna w pl i się nie sprzeda. Egmont ma zarabiać kasę a nie spełniać życzenia dlatego woli zostać przy innych komiksach do kotleta które są pewniakami czyli głównie Marvel i starocie.
To nie koncert życzeń tylko korpo, chociaż takie opowieści z krypty sam bym brał.
Ps gdzie można teraz zobaczyć jakiegoś doktora? Może jednak...

Offline horror

« Odpowiedź #476 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 18:45:06 »

Ps gdzie można teraz zobaczyć jakiegoś doktora? Może jednak...

bedzie w Polsce na Disney+ w tym roku. 

Online Konrad

« Odpowiedź #477 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 18:49:50 »
Gucek i Roch dostanie na dniach dodruk/wznowienie z nową ceną (z 39.99zł na 59.99zł), nowym numerem ISBN i minimalnie mniejszym formatem (z 22x30cm na około 21,5x29cm, pewnie żeby lepiej pasowało do Złotej Kolekcji KiK) niż poprzednie wydanie z 2014 roku.
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=528070

Dodruki/wznowienia (z ceną 27.99zł) na dniach będą miały też kolejne tomy Asteriksa:
Asteriks T.1 Przygody Gala Asteriksa
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=528048
Asteriks T.3 Gladiator
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=528068
Asteriks T.11 Tarcza Arwernów
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=528051
Asteriks T.34 Rocznica urodzin Asteriksa i Obeliksa
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=528064
Asteriks T.36 Papirus Cezara
https://www.ateneum.pl/pozycja.php?id=528057

Inne tomy były wznawiane w:
- 2022 roku (już z ceną 27.99zł): 7, 8, 26, 31 i 35
- 2021 roku (jeszcze z ceną 22.99zł): 15, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30, 33, 38
- 2020 roku: 2, 4, 5, 6, 9, 10, 12, 13, 14, 16, 17, 32, 37

W tej chwili niedostępne są tylko tomy:
- 2 Złoty sierp
- 22 Wielka przeprawa (Empik jako jedyny chyba jeszcze ma: https://www.empik.com/wielka-przeprawa-asteriks-tom-22-goscinny-rene-uderzo-albert,p1253974245,ksiazka-p)
- 30 Galera Obeliksa (tutaj też Empik jako jedyny chyba jeszcze ma: https://www.empik.com/galera-obeliksa-asteriks-tom-30-goscinny-rene-uderzo-albert,p1253975800,ksiazka-p)
Pewnie te 3 są następne w kolejce do wznowienia

Offline Warpath

« Odpowiedź #478 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 18:52:52 »
Jest na BBC First, ale niestety te najnowsze sezony z najmniej wydarzoną, kobiecą wersją Doktora. Tych od 11 sezonu wzwyż akurat nie polecam. Wcześniejsze są genialne.

Offline Xmen

« Odpowiedź #479 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 18:53:14 »
Dzięki wielkie, może akurat siądzie.
Ostatnie podejście było kilka lat temu, może doktor jest jak wino im starszy tym lepszy.
Ps ok dzięki również Warpath jeśli jako fan nie polecasz tych nowszych to chyba z poczekam na Disney+
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Styczeń 2023, 18:54:48 wysłana przez Xmen »