Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 79ers

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #615 dnia: So, 28 Styczeń 2023, 21:51:56 »
Proponuję pójść dalej i wszystkie posiadane komiksy Egmontu - w ramach protestu - oddać potrzebującym. ;)

Offline plast

« Odpowiedź #616 dnia: Nd, 29 Styczeń 2023, 01:41:34 »
Więc czym się międzynarodowość MFKiG od różnych międzynarodowych europejskich festiwali komiksowych?

Obstawiam, że ilością zagranicznych wydawców, którzy przyjeżdżają po części "na łowy".

Offline Kandor

« Odpowiedź #617 dnia: Nd, 29 Styczeń 2023, 02:10:36 »
Proponuję pójść dalej i wszystkie posiadane komiksy Egmontu - w ramach protestu - oddać potrzebującym. ;)
Ja jestem potrzebujący! ;-)

Offline michał81

« Odpowiedź #618 dnia: Nd, 29 Styczeń 2023, 06:20:44 »
Obstawiam, że ilością zagranicznych wydawców, którzy przyjeżdżają po części "na łowy".
Przecież tak jest też na emfece. Jeśli dobrze pamiętam to był ktoś z Marvela był w ostatnim czasie, do kogo można było zgłaszać swoje portfolio.
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Styczeń 2023, 06:28:02 wysłana przez michał81 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #619 dnia: Nd, 29 Styczeń 2023, 13:29:07 »
Temat tego festiwalu chyba był poruszany przy okazji wojenki polskich wydawców, chyba w wątku o Polish Comic Art.

Skoro jest to miejsce, w którym polskie wydawnictwa mogą negocjować sprzedaż licencji na polskie tytuły oraz pozyskiwać nowe na polski rynek to śmiem twierdzić, że zdecydowanie jest to międzynarodowy festiwal. Nie tylko dla wydawców, przecież czytelnicy też mogą poszerzyć swoje horyzonty i poznać tytuły, o których nigdy wcześniej nie słyszeli.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #620 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 11:43:12 »
Nie znalazłem tematu poświęconego komiksowi dziecięcemu, więc piszę tutaj (jeżeli zły temat - proszę o przeniesienie posta).

Moja najmłodsza pociecha (syn 5 lat) ostatnio stwierdził, że chciałby przeczytać ze mną jakiś komiks. Doskonale zdajecie sobie sprawę, że jest to miód na moje serce, ale póki co komiks dziecięcy (taki typowo, żadne SH, które się nada mnie nie interesuje) jest na moich półkach nieobecny.

Przeglądnęliśmy sampler Egmontu, i na pierwszy rzut poszedł "Dziobak Toto", "Pan Borsuk i Pani Lisica" oraz "O czym szumią wierzby" (pierwsze tomy). Kierowałem się trochę recenzjami w necie, trochę spotkaniami z cyklu "Sobotnia kawka z Tomaszem Egmontem" :) Z najstarszą córką czytam WITCH, więc jest ok, natomiast chciałem kupić coś takiego, żeby zainteresować też środkową córkę (7 lat), która tak w sumie sama nie wie co chce, czy chce, z kim chce, gdzie chce, itp.

I teraz pytanie do komiksiarzy, którzy od dłuższego czasu czytają komiksy z pociechami: co jeszcze można kupić/spróbować lub co byście polecili dla 5-latka, ale żeby może udało się też zainteresować 7-latkę? Nie musi to być Egmont, a przyznam szczerze, że komiksu dziecięcego nigdy jakoś szczegółowo nie śledziłem i nie wiem co było/jest naprawdę fajne, żeby wciągnąć maluchy w świat komiksu (a tym samy doigrać się papierów rozwodowych od żony, albo co najmniej spania na kanapie). Wiadomo jak to z dziećmi - rysunki to drugi plan (im się pewnie wszystko spodoba), najważniejsza jest fajna historia...

Z góry dziękuję za każdą polecajkę :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #621 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 11:53:06 »

Offline Death

« Odpowiedź #622 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 11:55:58 »
Hotel Dziwny byłby idealny. Ale to akurat Kultura Gniewu.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #623 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 12:13:01 »
Może Tymek i Mistrz?

Offline badday

« Odpowiedź #624 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 12:20:33 »
U nas u czterolatka super wchodzi "Yakari". Dziobak Toto schowaliśmy, bo okazał się za straszny. "Opowieści z Bukowego Lasu" też wg mnie mają nieodpowiednie sceny dla dzieciaków. Polecam też serie Naukomiks o Robotach czy Dinozaurach z wyd. Nasza Księgarnia. Seria "Podróże z Pazurem" Miklaszewskich też bardzo pozytywnie zaskoczyła - tylko czcionka to killer dla oczu :)

Offline dreamer36

« Odpowiedź #625 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 12:29:15 »
Może coś takiego? https://www.gildia.pl/komiksy/538845-kraina-pingwina-ekspedycja
Wygląda zachęcająco, pewnie wjedzie przy następnym zamówieniu z Gildii :)

Może Tymek i Mistrz?
Hotel Dziwny byłby idealny. Ale to akurat Kultura Gniewu.
Niestety brak pierwszych tomów :( A na alledrogo jest... no drogo :) A ten Hotel Dziwny wygląda super, zalatuje klimatem Hotelu Transylvania, który dzieciaki bardzo lubią :)

U nas u czterolatka super wchodzi "Yakari". Dziobak Toto schowaliśmy, bo okazał się za straszny. "Opowieści z Bukowego Lasu" też wg mnie mają nieodpowiednie sceny dla dzieciaków. Polecam też serie Naukomiks o Robotach czy Dinozaurach z wyd. Nasza Księgarnia. Seria "Podróże z Pazurem" Miklaszewskich też bardzo pozytywnie zaskoczyła - tylko czcionka to killer dla oczu :)

Yakkari próbowali oglądać w TV i w ogóle nie podeszło. Podróże z Pazurem oraz Naukomiks wyglądają bardzo zachęcająco - pewnie trzeba będzie spróbować :)

Offline chch

« Odpowiedź #626 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 12:33:18 »
Miś Zbyś na tropie i Ryjówka przeznaczenia - córce podeszło. Asterixa też lubiła od małego.

Offline martinus100

« Odpowiedź #627 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 13:13:31 »
Sisters !!!

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #628 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 13:26:12 »
U mnie dla 7-latka załapało idealnie - wszystkie Smerfy + Smerfy. Wioska dziewczyn + Smerfy i świat emocji (dla pięciolatka powinno być ok.) Dodatkowo polecam "Ptyś i Bill" - jest serial animowany, oraz Cedryk, mojego młodego bardzo śmieszy ten komiks. Polecam.

Spoza Egmontu to dla dziewczyn jeszcze Hilda mogłaby się nadać.
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline chch

« Odpowiedź #629 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 13:27:48 »
a, jeszcze żubr pompik. Sisters też od dwoch kat lubi i studio tanca (teraz ma 9).