Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1980 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 07:59:49 »
Dark Reign jest świadomie pomijany przez nasz Egmont, przynajmniej na razie. A szkoda, bo to bardzo fajny okres z rządami Osborna. Też bym chciał Dark Avengers po polsku - ta seria aż się prosi o wydanie. To samo ze wcześniejszym kosmosem. Maximum Security czeka.

Cieszę się z Moon Knighta, kolejnych epików, New Mutants (jeśli będzie dużo premierowego materiału). No ale czemu nie dokończyli Thora do Oblężenia? Kończą cliffhangerem i nas z tym zostawiają. Tak jak z Deadpoolem. W Marvel Fresh były tylko 3 trejdy z tym bohaterem??

Offline michał81

« Odpowiedź #1981 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 10:23:06 »
Słowo wyjaśnienia dotyczące serii Deadpool z Marvel Fresh. Egmont nie może wydać kolejnej serii, bo jest po prostu za wcześnie. Cały run Kelly Thompson to zaledwie 10 zeszytów i pewnie dostaniem to w jednym tomie (bo taki istniej). Ewentualnie Egmont mógłby wydać teraz pierwszy tom serii, ale z drugim musiałby czekać do czasu wydanie Króla w Czerni, bo zawiera tie-iny. Przy czym te dwa tomy mają zaledwie po 112 stron każdy, a patrząc ile kosztuje obecnie pojedynczy tpb to byłoby marudzenie, że jest drogo jak na takie "chude" tomy.

Pojawia się też kolejny problem, bo następna seria ma dopiero jeden zbiorczy tom, czyli znowu byłaby długa przerwa. Oczywiście Egmont mógłby wydać jakieś mini serie, które wychodziły w tym czasie np. Deadpool: Secret Agent Deadpool, a nie moment, przecież to wyszło w jednej z kolekcji Panini.
Tak naprawdę to została tylko mini seria Black Panther vs Deadpool.

Jak widać powodów zwolnienia wydawania komiksów z tym bohaterem jest kilka. No i początkowa popularność tej postaci (dzięki między innymi filmowi) się szybko skończyła. To nie jest Batman.
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Maj 2023, 10:25:03 wysłana przez michał81 »

Offline chch

« Odpowiedź #1982 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 10:41:01 »
Zbliża się kolejny odcinek spotkania z panem Tomaszem Kołodziejczakiem, więc mam dwa  pytania do pana Tomasza. Co się stało z zapowiadanym (w kwietniu 2021 roku) na początek 2022 roku komiksem DC Uniwersum Alana Moorea?
Druga sprawa - Usagi. Wiem, że seria wrócila do Dark Horse, pewnie z tego powodu Egmont bardzo zwolnił z jej wydawaniem. Jak będą wydawane kolejne tomy? Jeśli DH wyda zbiorczo te tomy ktore wydal IDW to egmont tez wyda taki tom o objętości UY Saga czy kolejne tomy będą juz tylko pojedyncze?
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Maj 2023, 11:05:18 wysłana przez chch »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1983 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 11:40:11 »
Zbliża się kolejny odcinek spotkania z panem Tomaszem Kołodziejczakiem, więc mam dwa  pytania do pana Tomasza. Co się stało z zapowiadanym (w kwietniu 2021 roku) na początek 2022 roku komiksem DC Uniwersum Alana Moorea?

O tym już się parokrotnie tłumacz wypowiadał - jest przetłumaczony, ale nie wiadomo co dalej, bo są problemy ze strony licencjodawcy.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1984 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 11:53:13 »
Słowo wyjaśnienia dotyczące serii Deadpool z Marvel Fresh. Egmont nie może wydać kolejnej serii, bo jest po prostu za wcześnie. Cały run Kelly Thompson to zaledwie 10 zeszytów i pewnie dostaniem to w jednym tomie (bo taki istniej).
No właśnie nie jest za wcześnie, bo King in Black wychodzi w październiku. A drugi tom Savage Avengers w listopadzie, w którym też są tie-iny to KiB, to samo z Guardians of the Galaxy w grudniu. Już bardziej rozumiem, że po prostu zainteresowanie Deadpoolem spadło, mimo bycia w topkach sprzedażowych wcześniej.

Offline chch

« Odpowiedź #1985 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 11:54:39 »
O tym już się parokrotnie tłumacz wypowiadał - jest przetłumaczony, ale nie wiadomo co dalej, bo są problemy ze strony licencjodawcy.
Pamiętam, ale strasznie długo te problemy pozostają nierozwiązane. Zaczynam podejrzewać, że to Aszet poleciało na skargę do Panini i zablokowało Egmont. W kwietniu 2021 TK zapowiedział DCUbAM, a tu nagle w sierpniu 2021 startuje kolekcja BiZ i w trzecim tomie dubel po eaglemossowym WKKDC. Mało tego, w WKKM pierwszy i jedyny komiks ze scenariuszem Alana Moorea (Kapitan Brytania) nie pojawił się nawet w pierwszej setce tomów kolekcji (dopiero w tomie 128) a w BiZ dwa tomy z komiksami Moorea były w pierwszej piątce (tom 3 i 5)! Wygląda jakby bardzo się spieszyli, żeby wydać te tomy przed Egmontem (tom 3 we wrzesniu 2021, a 5 w październiku 2021), czyli przed 2022 rokiem. Teraz BiZ dochodzi chyba do 40 tomu i ani jednego komiksu A. Moorea. Przypadek? Nie sądzę.
Oczywiście to moja opinia i ktoś może uważač inaczej, ale chronologia i fakty wskazują, że mam rację.
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Maj 2023, 11:58:23 wysłana przez chch »

Offline frosty24

« Odpowiedź #1986 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 12:00:08 »
Katalog na 23 rok budzi pewnego rodzaju niesmak.
Dostaniemy jeszcze 2 Epiki  z Pajączkiem i 2 z Frankiem, ale tylko jeden z Loganem i to pod koniec roku. Ultimate X-men raz na rok? W takim tempie to skończymy z tą seria za 4 lata :/
Następny Milestone dopiero w listopadzie, czyli średnia z roku na rok też spadła z 3 na 2. W tym tempie oczekiwany Onslaught będzie około 25 roku :/
Kolejny Pajączek Straczyńskiego też dopiero w listopadzie. Dla odmiany do tego czasu otrzymamy aż 3 tomy z Nietoperzem co daje mu średnią 4 na rok.
Smuci też brak Dark Crisis. Będzie to moja ostatnia pozycja Z DC z "nowości"
No i brak jakiegokolwiek Green Lantern :(

Offline michał81

« Odpowiedź #1987 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 15:09:43 »
No właśnie nie jest za wcześnie, bo King in Black wychodzi w październiku. A drugi tom Savage Avengers w listopadzie, w którym też są tie-iny to KiB, to samo z Guardians of the Galaxy w grudniu. Już bardziej rozumiem, że po prostu zainteresowanie Deadpoolem spadło, mimo bycia w topkach sprzedażowych wcześniej.
Może być tak, że ten jeden zbiorczy pojawi się w styczniu 2024. Tam jest zaledwie jeden zeszyt jak dziś sobie sprawdziłem, związany z tym eventem. Chyba też brakuje Avengers związanych z tym eventem, więc on będzie trochę u nas rozciągnięty w czasie. Może i ten tom Deadpoola by wyszedł, ale mam wrażenie, że spadała częstotliwość wydawania Marvela na miękko i to też może być przyczyna.

Offline dinogal

« Odpowiedź #1988 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 19:06:54 »

Jak widać powodów zwolnienia wydawania komiksów z tym bohaterem jest kilka. No i początkowa popularność tej postaci (dzięki między innymi filmowi) się szybko skończyła. To nie jest Batman.

Mnie sie wydaje że największy problem ze spadkiem popularności jest to że E poszedł w kierunku Deadpool Classic a widzowie  znający go z filmów nie odnaleźli go 1 do 1 (mniej brutalny mniej śmieszkowy). Już bliższy jest ten Posehna i nie dziwie się że  Classic nie schodził tak jak sobie zaplanowali. 
Chociaż ty pewnie masz większą wiedze czy coś oprócz tego co było w MN i MN2.0 mogli wiecej wydać aby podtrzymać ten hype i czy E nie przespał tego momentu.
Pewnie drugą sprawą że ten Deadpool z MN i MN2.0 jest bardzo nierówny, część czyta się lekko a część to bolący oczy nieskładna i bezsensowną przygoda.

Offline Toranga

« Odpowiedź #1989 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 21:09:21 »
Katalog na 23 rok budzi pewnego rodzaju niesmak.
Dostaniemy jeszcze 2 Epiki  z Pajączkiem i 2 z Frankiem, ale tylko jeden z Loganem i to pod koniec roku. Ultimate X-men raz na rok? W takim tempie to skończymy z tą seria za 4 lata :/
Następny Milestone dopiero w listopadzie, czyli średnia z roku na rok też spadła z 3 na 2. W tym tempie oczekiwany Onslaught będzie około 25 roku :/
Kolejny Pajączek Straczyńskiego też dopiero w listopadzie. Dla odmiany do tego czasu otrzymamy aż 3 tomy z Nietoperzem co daje mu średnią 4 na rok.
Smuci też brak Dark Crisis. Będzie to moja ostatnia pozycja Z DC z "nowości"
No i brak jakiegokolwiek Green Lantern :(

Wprawdzie sam kupuję superhero głównie po amerykańsku, więc może mam zaburzoną percepcję, ale jak czytam takie komentarze to zawsze mam w głowie tą samą myśl:
W dupach się poprzewracało.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1990 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 21:42:55 »
Pamiętam, ale strasznie długo te problemy pozostają nierozwiązane. Zaczynam podejrzewać, że to Aszet poleciało na skargę do Panini i zablokowało Egmont. W kwietniu 2021 TK zapowiedział DCUbAM, a tu nagle w sierpniu 2021 startuje kolekcja BiZ i w trzecim tomie dubel po eaglemossowym WKKDC. Mało tego, w WKKM pierwszy i jedyny komiks ze scenariuszem Alana Moorea (Kapitan Brytania) nie pojawił się nawet w pierwszej setce tomów kolekcji (dopiero w tomie 128) a w BiZ dwa tomy z komiksami Moorea były w pierwszej piątce (tom 3 i 5)! Wygląda jakby bardzo się spieszyli, żeby wydać te tomy przed Egmontem (tom 3 we wrzesniu 2021, a 5 w październiku 2021), czyli przed 2022 rokiem. Teraz BiZ dochodzi chyba do 40 tomu i ani jednego komiksu A. Moorea. Przypadek? Nie sądzę.
Oczywiście to moja opinia i ktoś może uważač inaczej, ale chronologia i fakty wskazują, że mam rację.
Tylko co Panini (odpowiedzialny za licencje Marvela na Europę) ma do licencji DC?  ??? ::) :o

Offline chch

« Odpowiedź #1991 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 22:23:22 »
Tylko co Panini (odpowiedzialny za licencje Marvela na Europę) ma do licencji DC?  ??? ::) :o
Oj tam, oj tam...
Wstaw tam DC, sens zostanie ten sam😉

« Odpowiedź #1992 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 13:09:08 »
Mnie sie wydaje że największy problem ze spadkiem popularności jest to że E poszedł w kierunku Deadpool Classic a widzowie  znający go z filmów nie odnaleźli go 1 do 1 (mniej brutalny mniej śmieszkowy). Już bliższy jest ten Posehna i nie dziwie się że  Classic nie schodził tak jak sobie zaplanowali. 

zgadzam się, dodam do tego że duża część pierwszego tomu jest wyrwana w opór z kontekstu - lądujemy w środku wydarzeń, mimo że czytałem w życiu dużo mutancich przygód, to tutaj totalnie nie wiedziałem co się dzieje. w połowie lektury podziękowałem - całe szczęście że miałem egzemplarz z biblioteki bo plułbym sobie w brodę.

DP z Marvel Now/Fresh to może i głupie historyjki, ale w miarę bawią i można w nie wejść bez studiowania ostatnich 50 lat historii X-men. DP & Cable to już w ogóle bardzo fajna seria.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1993 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 18:21:56 »
Mnie boli, że jak już Egmont zaczął wydawać Deadpoola od 2012 Marvel Now, to wyda nam też wszystko inne co z tym bohaterem wychodziło od tego roku, a nie tylko jedną serię. Tak się nie stało i to jest dla mnie problem. Jak zaczynali Classici to pisałem od razu, że nie dowiozą tego do końca, bo to Egmont. Ale liczyłem chociaż na dociągnięcie tego do Deadpoola i gości czyli zawartości 13 tomu. Niestety 2 albumów zabrakło. Nie należało też pozbywać się swoich Sucide Kings i Wade Wilson War z Hachette. Dobrze, że stoi to u mnie na półce.

Offline martinus100

« Odpowiedź #1994 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 19:07:18 »
Czy może mi to ktoś wyjaśnić ?
Rio wydawnictwo Non Stop Comics 288 stron data wydania wrzesień 2022 r. Cena okładkowa 109,90 zł
Pustynne skorpiony wydawnictwo Egmont 344 strony data wydania marzec 2023 r. Cena okładkowa 199,90 zł
Pół roku różnicy, niecałe 60 stron więcej u Egmontu, format mniejszy o 1,5 cm, a cena większa o 90 zł.
Rozumiem że jest inflacja i w ogóle ale co tu się kurna stało.