Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603010 razy)

Offline kosmoski

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3315 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 17:21:34 »
Mam w 3 częściach i nie żałuję zakupu.

Trylogii chyba najbliżej do 2 tomu Ligi. Nie jest może tak porywająca fabularnie - każda część Nemo to osobna opowieść i czuć pewne ograniczenie fabuły celem zmieszczenia się w danej ilości stron. Klimatem mamy Lovecrafta, Metropolis i standardowo trochę okultyzmu czyli to co w Lidze najlepsze. A i na szczęście nie ma tam takich odjazdów jak w Stuleciu. Reasumując - nie jest to może rewelacja, ale naprawdę przyzwoite czytadło ;)

Offline ryba

« Odpowiedź #3316 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 23:15:55 »
Pozwolę sobie przypomnieć moje pytanie z 218 strony, może ktoś coś?

Zauważyłem, że jest wznowienie Blade Runner 2019. Czy ktoś może wie, czy jest poprawione tłumaczenie? Były na to narzekania. Wznowienie jest 20 zł droższe od pierwszego wydania, które co dziwne wciąż jest dostępne na stronie egmontu. Jeśli tłumaczenie jest lepsze, to w końcu bym kupił ten komiks. Tłumacz ten sam, Maria Jaszczurkowska.

Online Castiglione

« Odpowiedź #3317 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 05:16:10 »
Warto zaopatrzyc sie w Trylogie? Moglby ktos, cos?
Mnie się podobało.

Offline Gazza

« Odpowiedź #3318 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 09:15:46 »
Pozwolę sobie przypomnieć moje pytanie z 218 strony, może ktoś coś?

W pierwszym zeszycie tego trejda są też pozamieniane dymki - ciekawe czy to poprawili przy okazji wznowienia?

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3319 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 11:31:57 »
Taka mysl mnie naszla czemu przy premierze Black Adam Egmont nic nie wydal z ta postacia?

She-Hulk dostala/dostanie swoj tom tylko teraz pytanko czy to inicjatywa egmontu przy kolejny "przymus" Marvela?

Tym bardziej ze to stare przygody She-Hulk a jak wiadomo  specjalisci/doradcy egmontu boja sie tych starych glupich komisksow, tak, tak wiem zmienia sie to bo poczuli kase na nostalgi :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #3320 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 11:34:43 »
Wydaje mi się, że teraz wychodzi tyle seriali, filmów itd., że fizycznie nie da się wydawać czegoś na każdy z nich.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online michał81

« Odpowiedź #3321 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 11:46:29 »
Taka mysl mnie naszla czemu przy premierze Black Adam Egmont nic nie wydal z ta postacia?
Bo tak naprawdę solowych serii Black Adama jest jak na lekarstwo. Jest nowa seria Priesta z 2022. Stara seria Black Adam: The Dark Age Tomasiego z 2007. I to chyba wszystko kiedy pojawia się w tytule. Nie wiem jak do jakość, więc musi ktoś inny się wypowiedzieć. Za to jest sporo historie gdzie Black Adam odrywa rolę drugoplanową (najczęściej złoczyńcy) jak chociażby rewelacyjne 52 (plus World War III), The Power of Shazam!, czy seria JSA. Tyko, że to nie są serie o nim, a tym bardziej nie pojawia się w tytule, więc ciężko podczepić to pod premierę filmu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3322 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 12:02:28 »
Dla Egmontu nie byłoby problemem walnąć własną okładkę i dać tytuł BLACK ADAM the power of shazam. ;) Ale przecież tu chodzi o podstawowe zdanie które często wypowiada TK - "To się nie sprzeda". Już tu chyba ustaliliśmy, że wg oficjalnego polskiego przedstawiciela DC, komiksy tego universum się nie sprzedają (poza Batmanowymi), więc ogranicza ich wydawanie. ;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #3323 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 12:24:13 »
Power of shazam i JSA mam i bardzo mi sie podoba od strony wizualnej ale takze historia wciaga.

Moze wydadza cos z Shazam em przy jego premierze choc kolekcja juz tez to zrobila.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3324 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 13:44:29 »
Chyba Egmont ma problem z tym co wydać przy okazji premiery filmu.
Oczywiście, weźmy poprawkę że trudno wydać komiks dokładnie tym samym czasie, ale mam wrażenie, że Przedwieczni oraz Doktor Strangez Marvel Limited było takim eksperymentem, ale totalnie to nie siadło. Tylko nie dziwi mnie to - cena i ramoty to słaby target by zainteresować osoby spoza komiksowa, które pójdą na infantylny film MCU i akurat na tyle im się spodoba, by władować kasę w komiks, a nie np D+ i oglądać resztę infantylnych seriali.

Online michał81

« Odpowiedź #3325 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 14:02:52 »
Wersji Limited to bym nie brał pod uwagę, bo wtedy pod jakim kątem wydali Wolverine&Havok czy Strażników? Zresztą te komiksy nie są dostępne w szerokiej dystrybucji.

Na pewno Czarna Wdowa z Marvel Now 2.0 była wydawana pod film, ale Marvel przesunął premierę filmu i się ta premiera komiksowa wywaliła na ryj. Na pewno Wonder Woman Rucki była wydawana pod film i jak widać się nie sprzedała.

Natomiast Batmany pod filmy sprzedają zawsze się dobrze, więc nie ma co się dziwić, że Egmont przestał celować z premierami pod filmy/seriale, bo już się przekonał, że to nie zdaje egzaminu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Październik 2022, 14:08:54 wysłana przez michał81 »

Offline laf

« Odpowiedź #3326 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 14:31:45 »
To samo było z "Doktor Strange. Początki i zakończenia" wydanym pod pierwszego filmowego Strange'a i też chyba nie pykło. Choć trzeba przyznać, że ten komiks zapisał się w historii komiksu w Polsce, ponieważ zapoczątkował cykl Klasyka Marvela.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Październik 2022, 14:37:39 wysłana przez laf »

Offline misiokles

« Odpowiedź #3327 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 18:00:16 »
ale mam wrażenie, że Przedwieczni oraz Doktor Strangez Marvel Limited było takim eksperymentem, ale totalnie to nie siadło.
To nie był eksperyment, tylko transakcja wiązana narzucona przez Marvela i Egmont musiał to wydać, by móc wydać co innego, bardziej pieniążkoznoszącego.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3328 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 19:45:49 »
Dla Egmontu nie byłoby problemem walnąć własną okładkę i dać tytuł BLACK ADAM the power of shazam. ;)
Raczej by było problemem. Wszystkie zmiany w edycjach zagranicznych muszą być uwzględniane z licencjodawcą. Czcionka, grafika na okładce itd. DC raczej by się nie zgodziło na taką zmianę. Nie wiem jak wygląda temperatura relacji biznesowej Egmontu z DC ale czasami negocjacje z właścicielem praw autorskich do tytułu to droga przez mękę. Może być więc normalnie, trudno lub niewiarygodnie trudno.

Ale przecież tu chodzi o podstawowe zdanie które często wypowiada TK - "To się nie sprzeda". Już tu chyba ustaliliśmy, że wg oficjalnego polskiego przedstawiciela DC, komiksy tego universum się nie sprzedają (poza Batmanowymi), więc ogranicza ich wydawanie. ;)
Nie ma powodów by nie wierzyć panu Kołodziejczakowi w tej kwestii. Mają kontrakt na wyłączność, nie muszą się obawiać konkurencji. Bilans musi się zgadzać na plus, wydają więc to co się sprzedaje. I to nie jest tak, że nie mają porównania, bo jak wspomnieli przedmówcy, Egmont już wydawał komiksy powiązane z premierą filmu. I wydawał komiksy z różnymi postaciami, WW, GL i innymi. Również z Kapitanem Marvelem, zwanym również Shazam. "Shazam" Geoffa Johnsa z New 52 oraz "Shazam! Potworne Stowarzyszenie Zła" Jeffa Smitha. Ta druga pozycja została wydana właśnie idealnie zgrana z premierą filmu w marcu 2019 roku. Cały czas jest dostępna w sprzedaży, dodruków nie było. Czyli, się nie sprzedaje. Jak byś przeglądał tematy w których udzielają się wydawcy i inne źródła gdzie czasami coś opowiedzą, to byś wiedział z jakimi problemami muszą sobie radzić, i mali i duzi.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3329 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 21:09:53 »
Ale taka Śmierć Supermana mogłaby wykręcić podobne liczby co Knightfall.