Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3300 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 07:54:03 »
Jest jeszcze możliwość by Egmont zrobił własne składaki z ciągiem dalszym przygód Spider-Mana lub tymi sprzed OŁK. Chociaż jeśli zacznie od runu Straczynskiego i będzie szedł dalej albumami epicopodobnymi aż do Marvel Now, to też byłbym zadowolony. Najgorzej jeśli zostanie to rozgrzebane (tom tutaj, tom tam tom skąd indziej jeszcze) i porzucone. Szkoda też że Inwazja Spider-Zabójców będzie dopiero na WTK 2023, choć może jest to spowodowane szykowaną zabójczą ceną tego komiksu. ;)

Fajnie że TK czyta to forum i inne głosy komiksiarzy, które pojawiają się w sieci. Źle że całkowicie je ignoruje i i tak robi wszystko po swojemu. Dobra - nie ma odpowiedzi na pytania "Co wydacie za 3 miesiące? Jakie serie jeszcze puścicie?" To mogę zrozumieć. Ale brak uzasadnienia dlaczego wydaje się to co jednak już się pojawiło po polsku a inne głośne komiksy dalej leżą odłogiem mi już nie pasuje. dlaczego jedne komiksy robi się na grubo, po 3 oryginalne trejdy, a inne to pojedyncze albumy. Chciałbym szczerości a nie propagandowego marketingu.

Np. dalej nie rozumiem logiki wydania samej "Najczarniejszej Nocy" w 2019 roku. Powiedziano nam wtedy, że ciągu dalszego nie będzie. Potem, po 3 latach nagle się cofają i wydają WKS i szybko po niej Najjaśniejszy Dzień. Ale znowu - nie zapowiada się Wojny Zielonych Latarni, które jest ciągiem dalszym. Znaczy może zapowiedziane to zostanie w maju 2023, ale to są kolejne miesiące niepewności. Albo trzy kolejne tomy klasycznego DC, to są komiksy już wydane parę lat temu po polsku. To o jakiej równowadze my tu mówimy?
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Październik 2022, 09:35:11 wysłana przez Bazyliszek »

Offline misiokles

« Odpowiedź #3301 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 08:23:31 »
Widocznie dodał cię do blokowanych i twoich na postów nie czyta, tylko pozostałych użytkowników.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3302 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 09:56:27 »
Ale brak uzasadnienia dlaczego wydaje się to co jednak już się pojawiło po polsku a inne głośne komiksy dalej leżą odłogiem mi już nie pasuje.

No przecież mówił o tym. Właśnie w tym filmiku z soboty.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3303 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 10:06:03 »
Mówił, że utrzymują równowagę. Ja widzę wzrost liczby ponownych wydań, które zaburza dotychczasowy balans. I znowu zwiększają liczbę wydań tytułów z Kolekcji, choć od 2019 roku było to tonowane.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3304 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 10:23:18 »
Czy nie logiczne, że im więcej czasu minie od wydania komiksu w kolekcji, tym większe prawdopodobieństwo, że pojawi się jego nowe wydanie?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3305 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 12:27:42 »
No dobrze, tyle że po zamknięciu WKKDC PL, w Niemczech wyszło jeszcze kolejne 100 tomów. Dlaczego jeśli TK się upiera na kolekcyjne klasyki, nie wyda innych niż Kingdom Come dalszych tytułów z tej listy? W czym np. "Batman Odyssey" lub "Batman and the Outsiders" są gorsze od "Zagłady Gotham"? Ja nie widzę sensu w dalszym dublowaniu polskiej listy. Egmont robił to w latach 2015-2016, teraz wraca do tej metody. I tego nie rozumiem.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3306 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 13:30:57 »
"Zagłada Gotham" jest komiksem, który już był wydany w Polsce dwa razy, przyjął się zatem, wśród autorów jest popularny Mike Mignola, a wciąż są komiksiarze, którzy tego tytułu nie posiadają w kolekcji. Np. ja, choć czytałem. "Batman and the Outsiders" to ramota, a współczesna wersja tego tytułu została dość szybko skasowana przez DC, raczej nie z uwagi na oszałamiającą sprzedaż. https://comicbook.com/dc/news/batman-and-the-outsiders-cancelled/
"Batman Odyssey" skoro w WKKDC się nie pojawiło, to nie ma powodu by Egmont miał ryzykować wydanie tego komiksu. Mamy ciężkie czasy, będzie gorzej, rozsądną strategią jest stawiać na sprawdzone tytuły. Zgodnie z zapowiedziami Egmontu, takimi będzie chociażby Road to No Man's Land i sam event No Man's Land oraz dokończenie sagi Knightfall.
Wszystko jest logiczne. Przyczyny nie wydania tego lub tamtego, mogą być różne ale nie ma co się zżymać na rezultat.
Różne tomy z późniejszych tomów kolekcji DC, już wcześniej dostaliśmy. "Złamane Miasto", "Catwoman Rzymskie Wakacje", "Superman Na Wszystkie Pory Roku" (lepszy moim zdaniem niż All-Star Superman, czekam na wznowienie) itp.
Część tomów to postacie zupełnie niszowe, gdzie poza kolekcją, jako pojedyncze tytuły, zupełnie nie opłaca się wydawać. Np. The Atom, Booster Gold, Batwoman (klęska serialu chyba pogrzebała tę postać na lata), a nawet Supergirl.
Część postaci, mimo, że znana, nie jest popularna w Polsce, np. Wonder Woman, Flash czy Green Lantern (dowodem skasowanie ich serii przez Egmont, jak Flash z New 52 czy GL z Rebirth).
Inna przyczyna, komiksy będące solidnymi średniakami fabularnie, co najwyżej. Jak "Arkham Asylum Living Hell" czy "GL Corps - To be a Lantern". Jak ktoś chce, większość jest dostępna po angielsku, w wielu przypadkach jednak po prostu szkoda czasu i pieniędzy.
Egmont to firma, firma ma zarabiać i trwać w dobrych i trudnych czasach, na obecne trudne czasy, wydawanie jakichś eksperymentów nie ma sensu.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Online michał81

« Odpowiedź #3307 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 13:49:12 »
Flash nie został skasowany. Seria ukazuje się cały czas. Na emefce była zapowiedź kontynuacji serii. Przerwanie Flasha z New52 jest spowodowane ropoczeciem wydawania DC Odrodzenie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3308 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 14:44:37 »
W czym np. "Batman Odyssey" lub "Batman and the Outsiders" są gorsze od "Zagłady Gotham"? Ja nie widzę sensu w dalszym dublowaniu polskiej listy. Egmont robił to w latach 2015-2016, teraz wraca do tej metody. I tego nie rozumiem.

Być może Egmont uznał, że niektóre tytuły z tej listy po prostu nie są warte wydania. Swego czasu czytałem na przykład o "Batman: Odyssey", którego parę razy już się domagałeś. Neal Adams tak puścił tam cugle swojej swobody twórczej, że nie za bardzo podobno można zrozumieć, o czym jest fabuła. Czy masz jakieś inne informacje, które uzasadniałyby wydanie tego komiksu w PL?

Dziękuję z całego serca!

Online Castiglione

« Odpowiedź #3309 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 19:21:39 »
Ja nie widzę sensu w dalszym dublowaniu polskiej listy. Egmont robił to w latach 2015-2016, teraz wraca do tej metody. I tego nie rozumiem.
No to jest raczej normalna praktyka, że dopóki coś się sprzedaje, to utrzymuje się to w stałej dostępności. O robienie dodruków nie widziałem nigdy, żebyś miał uwagi. Stawiam, że gdyby dzisiaj zrobili dodruk "Roku pierwszego" to nie miałbyś z tym żadnego problemu, podczas gdy zapowiedź takiego "Długiego Halloween" (bo byłoby to teoretycznie nowe wydanie) już by ci się pewnie nie podobała.

Online Castiglione

« Odpowiedź #3310 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 15:46:28 »
Tak się prezentuje nowe wydanie LND od Egmontu:

Offline donT

« Odpowiedź #3311 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 15:54:19 »
LND 1 & 2 bardzo mi podeszly i oba uwazam za swietne tytuly. Stulecie - juz nie bardzo, a Burzy nigdy nie czytalem. Warto zaopatrzyc sie w Trylogie? Moglby ktos, cos?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Warpath

« Odpowiedź #3312 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 16:52:02 »
Mi osobiście tylko główna seria podeszła, ale za to na fest. Kolejne to już tylko niezdarne odcinanie kuponów.

« Odpowiedź #3313 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 17:05:52 »
  Lepsze niż Stulecie czy Czarne Akta, bez podjazdu do dwóch pierwszych.

Offline donT

« Odpowiedź #3314 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 17:14:11 »
Dzieki panowie!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.