Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #2985 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 15:34:43 »
To prawda, mówienie o superhero w opozycji do komiksów dla dzieci jest wyjątkowo zabawne za każdym razem.

Online xanar

« Odpowiedź #2986 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 15:47:40 »
Ogólnie panuje przeświadczenie, że komiksy są dla dzieci, także ten.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #2987 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 15:58:09 »
Cóż, komiks superbohaterski może być co najwyżej dziecinny po względem skomplikowania fabuły, ale w większości przestał być dziecięcy po Srebrnej Erze...

Ale naprawdę, obrażanie się, że Marvel i DC były na końcu, to moim zdaniem szukanie dziury w całym. Dla tych martwiących się o frekwencję - sala był pełna. I choć mnie zainteresowało kilka zapowiedzi superhero, to znalazłem dla siebie także sporo rzeczy w innych segmentach. Biorąc pod uwagę, że komiksy dziecięce sprzedają się lepiej niż superherosi, gani superbohaterszczyzny nie powinni się na nie obrażać, bo w pewnej mierze to dzięki nim dostają te różne mniej dochodowe cegły.

Być może też wydawanie komiksów dla dzieci sprawia po prostu więcej radości - sam się uśmiechałem, gsy widziałem na stoisku E. dzieciaki patrzące z zachwytem na różne serie i proszące o nie rodziców. Asteriks to cały im poszedł, zostały tylko ze dwa opowiadania, a samplery z komiksami dla młodszych odbiorców rozeszły się w pierwszy dzień.

Np. mnie osobiście interesują tylko Kaczki, Marvel/DC i żeby wreszcie 96 tomów głównej serii Lucky Luke'a wyszło po polsku i było dostępne. Nic więcej.

Czyli: ma nie być żadnego komiksu familijnego poza tymi, które Ciebie interesują?  :)

Główna seria LL ma w tej chwili 79 tomów. I nawet gdy wszystkie ukażą się po polsku, nie jest realnym oczekiwać, że wszystkie będą jednocześnie utrzymywane w dostępności. Było kupować na bieżąco...
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:08:17 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Dracos

« Odpowiedź #2988 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:12:12 »
Mnie śmieszy że die hard fani SH nawet gdyby ten segment był na początku to i tak by siedzieli do końca niezależnie czy tam na miejscu czy przed ekranem żeby posłuchać Q&A na końcu. Przecież zawsze można usłyszeć odpowiedź na nieśmiertelne pytanie czy run/tytuł "x" jest w planach.  TK uśmiecha się i mówi że nic nie wyklucza 8)

Online Interloper

« Odpowiedź #2989 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:17:06 »
Mnie śmieszy że die hard fani SH nawet gdyby ten segment był na początku to i tak by siedzieli do końca niezależnie czy tam na miejscu czy przed ekranem żeby posłuchać Q&A na końcu. Przecież zawsze można usłyszeć odpowiedź na nieśmiertelne pytanie czy run/tytuł "x" jest w planach.  TK uśmiecha się i mówi że nic nie wyklucza 8)
Nie rozumiem, co w tym śmiesznego.
Zresztą TK sam przyznał, że superhero będzie na końcu po to, żeby fani superhero nie wyszli w połowie spotkania z sali. Czyli wiadomo, co jest koniem pociągowym wydawnictwa i jak komuś to przeszkadza, to jest tylko i wyłącznie jego problem...

Offline Kadet

« Odpowiedź #2990 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:18:12 »
Zresztą TK sam przyznał, że superhero będzie na końcu po to, żeby fani superhero nie wyszli w połowie spotkania z sali. Czyli wiadomo, co jest koniem pociągowym wydawnictwa i jak komuś to przeszkadza, to jest tylko i wyłącznie jego problem...

Zgodnie z wynikami sprzedaży głównym koniem pociągowym są chyba komiksy familijne...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #2991 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:20:52 »
Osoby obecne na sali =/= większość klienteli Egmontu.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Interloper

« Odpowiedź #2992 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:21:17 »
Tytułów familijnych wydają znacznie mniej niż superhero. Dlatego, że superhero jest tak wiele. Przyklaskuję próbom "wychowania" nowych pokoleń komiksiarzy, ale patrząc na proporcje, superhero jest więcej.

Osoby obecne na sali =/= większość klienteli Egmontu.
Wiem o tym. To nie ja tak powiedziałem, tylko TK.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2993 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:25:50 »

Śmieszy mnie to że jest konferencja wydawnictwa Egmont czyli można się domyślić że "pojadą" przekrojowo przez całą ofertę. Fani SH najwyraźniej są rozczarowani tymi że ich segment nie był pierwszym, a jestem przekonany że to i tak niczego by nie zmieniło bo by nie wyszli jeżeli by chcieli zadać pytanie albo usłyszeć odpowiedzi na zadane przez kogoś innego pytanie dotyczące ich obiektu zainteresowań.

Offline plast

« Odpowiedź #2994 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:27:16 »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2995 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 16:27:57 »

Tytułów familijnych wydają znacznie mniej niż superhero. Dlatego, że superhero jest tak wiele.

Oj, nie byłbym taki pewien, czy familijnych jest znacznie mniej... Trzeba by dokładniej policzyć. Zresztą na liście z dekady 2010-2020 pierwsze SH jest chyba na 39. miejscu, a na liście za sam 2020 -  na dziesiątym...

https://m.facebook.com/nt/screen/?params=%7B%22note_id%22%3A999355680553699%7D&path=%2Fnotes%2Fnote%2F&refsrc=deprecated&_rdr

https://www.batcave.com.pl/2021/04/harleen-w-top-10-komiksow-egmontu-w-2020-roku/

Dziękuję z całego serca!

Offline nori

« Odpowiedź #2996 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 17:01:42 »
Ja tylko tak dodam, mimochodem, że superhero bardzo lubię, kupuję dużo, ale ostatnio czytam sobie ten większy event z Marvela, i coś nie mogę go dokończyć. A w międzyczasie przeczytałem dwa tomy Sióstr Niezapominajek i zrobiły na mnie ogromne wrażenie - piękne i logiczne prowadzenie akcji, niegłupie scenariusze, rewelacyjne rysunki. Tak samo pierwszy tom Toski z lasu. Także, ten tego, chyba wyrastam z superhero i dorastam do komiksu dla, jakby nie było, nastolatków.

;)

Online michał81

« Odpowiedź #2997 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 18:02:01 »
Śmieszy mnie to że jest konferencja wydawnictwa Egmont czyli można się domyślić że "pojadą" przekrojowo przez całą ofertę. Fani SH najwyraźniej są rozczarowani tymi że ich segment nie był pierwszym, a jestem przekonany że to i tak niczego by nie zmieniło bo by nie wyszli jeżeli by chcieli zadać pytanie albo usłyszeć odpowiedzi na zadane przez kogoś innego pytanie dotyczące ich obiektu zainteresowań.
Mylisz się. Patrząc po innych latach, właśnie po przedstawieniu oferty Marvela/DC spora część osób potrafiła wyjść z sali robiąc przy tym sporo hałasu oraz zamieszania.

Listy sprzedażowe oraz nakłady sugerują co innego niż piszesz. To że superbohaterowie sprzedają się dobrze, nie znaczy, że sprzedają się tak dobrze jak komiks dziecięcy lub klasyki takie jak KiK czy Thorgal, więc superbohaterowie nie są koniem pociągowym wydawnictwa.
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Wrzesień 2022, 18:04:11 wysłana przez michał81 »

Offline Dracos

« Odpowiedź #2998 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 18:13:26 »
Mylisz się. Patrząc po innych latach, właśnie po przedstawieniu oferty Marvela/DC spora część osób potrafiła wyjść z sali robiąc przy tym sporo hałasu oraz zamieszania.

Tego nie wiedziałem. Z tego wynika że segment SH na końcu to jednak dobry pomysł :)

Online Castiglione

« Odpowiedź #2999 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 18:19:27 »
Rozczarowani są raczej tym, że z faktu umieszczenia tego segmentu na końcu, TK kończył się już czas i leciał bardziej po łebkach niż przy poprzednich.