Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603205 razy)

Offline xanar

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #2265 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 11:27:10 »
To będzie to samo co w tym wydaniu z Kickstartera (mogą różnić się dodatki). Po prostu są plany na kontynuacje stąd tom 1.

Mnie zastanawia jedna rzecz bardziej. Egmont wydaje Wiedźmina amerykańskiego teraz japońskiego, a wznowić Racje Stanu w jednym zbiorczym wydaniu z poprawionym drukiem to już jest problem. Komiks stworzony w całości przez Polaków (ja wiem, że w tych ostatnich wydaniach palce maczali też polscy twórcy) to jednak niesmak pozostaje, bo lepiej promować zagraniczne wydania niż polskie.

Inna sprawa, że wydają Wiedźmin Ziarno prawdy to już mogli dołożyć historię z Free Comic Book Day 2021 z Library Edition tom 2, albo The Witcher: Killing Monsters one shot z Library Edition tom 1, bo my dostajemy zwykłe tpb, a tam tego nie ma, przez co wydanie Ziarna prawdy wyglądałoby sensowniej, a nie 56 stron w HC, przez co okładka będzie grubsza niż sam komiks. No ale pewnie zasłaniają się licencją .
Przecież to Ziarno to jest to samo co wydał Dark Horse i też było w hc a nie w sc i też miało 56 strony.
No ale wiesz, tak to sobie można pod każdym tytułem napisać, że np. zły Egmont mógł dodać dodatki z jakiegoś aboslute'a to wydania, która u nas wyszło na miękko, bo tylko tam są.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #2266 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 20:16:27 »
Przecież to Ziarno to jest to samo co wydał Dark Horse i też było w hc a nie w sc i też miało 56 strony.
No ale wiesz, tak to sobie można pod każdym tytułem napisać, że np. zły Egmont mógł dodać dodatki z jakiegoś aboslute'a to wydania, która u nas wyszło na miękko, bo tylko tam są.
@xanar ja wiem że Ziarno jest tak wydane. Egmont nie raz modyfikowali wydania oryginalne, więc te dwa komiksy mogli dodać do tak "chudego wydania", bo nigdzie ich polski czytelnik w rodzimym języku nie przeczyta. Ten z Free Comic Book Day 2021 od Sztybora jest rewelacyjny.

Wiem, że tam jest dużo podmiotów licencyjnych Dark Horse, Sapkowski i CD Projekt, więc pewnie modyfikacje licencyjne to jakieś piekiełko, no ale Egmont jest dużym wydawcą, jak nie on nie podoła to kto? Taurus, który wydał Sandman? ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #2267 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 21:20:40 »
No przecież to zły Egmont, ktoś inny pewnie by to lepiej wydał :) Tak ja te wszystkie Marvele i DC, tylko nie wiadomo kto.
Czyli co mówisz, że Library Edition trzeba kupić. :)

Offline stachel

« Odpowiedź #2268 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 22:10:32 »
To będzie to samo co w tym wydaniu z Kickstartera (mogą różnić się dodatki). Po prostu są plany na kontynuacje stąd tom 1.

To sporo nie będzie w tym wydaniu jeśli wierzyć stronie Egmontu, że ma to mieć 128 stron. Porównując wydania w takim razie zabraknie dodatkowych historii (Mordownia, Prawo Niespodzianki) oraz wszystkich dodatków.

Edit: Odnalazłem kampanię i rzeczywiście cała reszta była exclusive dla wspierających.
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Lipiec 2022, 22:23:46 wysłana przez stachel »

Offline michał81

« Odpowiedź #2269 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 10:03:40 »
Trylogia Nemo z Ligii Niezwykłych Dżentelmenów dostanie wydanie zbiorcze, plus wznowienie wszystkich brakujących tomów serii głównej.

Dużo dodruków różnych komiksów.

« Ostatnia zmiana: So, 16 Lipiec 2022, 10:07:17 wysłana przez michał81 »

Offline Warpath

« Odpowiedź #2270 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 10:25:38 »
Zastanawiałem się właśnie co się stało z zapowiedzianymi dodrukami Ligii ; ) Swoją drogą dziwi mnie, że Egmont nie zdecydował się wydać też podstawowej serii w jednym zbiorczym albumie, skoro to taki prajs sejver ; )

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2271 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 10:34:43 »
Szkoda, że dopiero październik, no ale czekam, bo chcę dobie uzupełnić brakujące tomy, a już bez sensu polować na okazje. Jakby puścili to w jakiejś spójnej szacie, to i "Nemo" bym sobie wymienił.

Offline xanar

« Odpowiedź #2272 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 11:21:07 »
Tym razem rękawy nieuprasowane  :)
Już dodruk Knightfalla, jak to ludzie duble kupują.
« Ostatnia zmiana: So, 16 Lipiec 2022, 11:27:18 wysłana przez xanar »

Offline michał81

« Odpowiedź #2273 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 11:51:23 »
Już dodruk Knightfalla, jak to ludzie duble kupują.
A pierwszy epik Spider-man musiał się wyprzedawać rok czasu, a dodruku nie widać. Jakby tak kupowali ludzie wszystkie duble tak jak Batmany to ceny epików pewnie byłby niższe. ;)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2274 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 12:26:47 »
Nie no co ty, dobrze wiemy, że to marża z Epików pozwoliła na utrzymanie ceny w kolejnym "Knightfallu".

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2275 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 14:39:33 »
Jeśli komuś nie chciało się oglądać dla wyłapania zapowiedzianych wznowień to lista poniżej.

lipiec:
Gwiezdne Wojny - brakujące tomy
Venom 1 (Cates) ???

sierpień:
Moon Knight - (Lemire), Z martwych (Ellis), Z martwych powstaną (Wood), W noc (Bunn)
Deadpool - brakujące tomy z Marvel 2.0 i Marvel Now

wrzesień:
Batman. Knightfall 1
Blade Runner 2019
Wiedźmin - brakujące tomy
Kajko i Kokosz. Wielki turniej (wersja ukraińska) + nowość ukr. Szkoła latania

październik:
Liga Niezwykłych Dżentelmenów 1 i 2
LND: Czarne akta
LND Nemo 3 tomy zbiorczo

listopad:
Persepolis
Wyszywanki
Batman returns
his books to the library

Offline parsom

« Odpowiedź #2276 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 14:54:14 »
Dzięki, jakoś przegapiłem informację zbiorczym LND Nemo.
Jeszcze "Człowieka z Ciguri" niech dodrukują, póki mnie stać na komiksy.

Offline Deg

« Odpowiedź #2277 dnia: So, 16 Lipiec 2022, 15:07:43 »
Trylogia Nemo z Ligii Niezwykłych Dżentelmenów dostanie wydanie zbiorcze,

No bez tego to się akurat obejdę :)
This is my truth, tell me yours.

Online radef

« Odpowiedź #2278 dnia: Nd, 17 Lipiec 2022, 19:25:49 »
Ja tylko chcę, żeby Egmont PL sprzedał dział Komiksy, tak samo jak sprzedał dział Książki. Czy to tak dużo?
Sprzedaż działu książki to była najlepsza decyzja Egmontu, jaką mógł podjąć, wcisnął HarperKids zgniłe jajo.
Dlaczego? Bo akurat z 2-3 miesiące po sprzedaży Egmontowi skończyła się licencja na książki Disneya. Więc HarperKids został bez największej licencji i już obecnie ten dział nie jest tyle warty, ile był wówczas.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Crono

« Odpowiedź #2279 dnia: Nd, 17 Lipiec 2022, 21:00:35 »
Ale przecież HarperKis musiało wiedzieć o końcu licencji, więc wiedzieli co (i za ile) kupują.