Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bibliotekarz

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #1710 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 10:52:31 »
A Bazyla za co? Nie obraża nikogo, nie dowala się - przedstawia tylko swoją opinię, a że dla większości jest głupia lub trudna do przełknięcia... Cóż, trzeba trenować cierpliwość i tolerancję dla odmiennych poglądów.
To był sarkazm. Przepraszam, jeśli został źle odebrany.

Nie uważam aby na serio Bazyl powinien być zbanowany. Ma swój wewnętrzny świat i pokręcony sposób argumentacji, ale jego prawo. Jeśli nie przeklina, nie kłamie, nie sieje nienawiści to wszystko jest w granicach wolności słowa. Nie czytam jego postów albo tylko pobieżnie rzucam okiem (zresztą podobnie jak na posty jeszcze kilku osobników) i żyję sobie spokojnie. I nie ma dla mnie znaczenia, co zrobił na innym forum, z kim pił wódkę a z kim sypiał, bo na tym forum odpowiada wyłącznie za to, co robi na tym forum.

Natomiast problem zaczyna się w momencie, kiedy ktoś notorycznie toczy z nim batalie. Przewijam post Bazyla a tam dalej dyskusja o tym, co pisze Bazyl - strona albo dwie nic nie wnoszących przekomarzań i dogryzania. Mało tego - wchodzę do wątku, gdzie Bazyl nic nie napisał i muszę czytać posty xanara albo kogoś innego, co by Bazyl napisał, gdyby tutaj coś napisał, chociaż nic nie napisał.

Albo stosujemy regulamin w całej rozciągłości albo wcale. Jeśli Bazyl ma być karany za pisanie bzdur to karani powinni być również ci, którzy wypisują bzdury w odpowiedzi na jego posty. Tymczasem część użytkowników jak widzę uważa, że jeśli piszą coś odnośnie Bazyla to hulaj dusza - piekła nie ma, wszystko im w tym momencie wolno i ich już regulamin nie obowiązuje.
Batman returns
his books to the library

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1711 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 11:18:03 »
@UP
Brawo bibliotekarz. O to właśnie chodzi. To że xanar ma już na moim punkcie obsesję (michał81 trochę mniej :) ) jest zabawne. I mnie śmieszy właśnie to - ja nic nie piszę, ale zaraz pada post, że ktoś tutaj "bazyluje", bo znów się nie zgadza z jaśnie wielce oświeconym. Ja piszę jeden post ale nie moja wina, że potem innych mogą męczyć 2 strony gryzienia wszystkich innych którzy nie są aktywnie na nie wobec mnie. Powyższe 2 strony to idealny przykład jak xanar spamuje na forum, a nie ja. Ja zawsze się staram pisac na temat.

To w takim razie jeszcze bardziej utwierdzam się w tym, że powinni coś pokombinować z papierem i zastosować tańszy, żeby podwyżki były mniej dotkliwie a nie korzystać cały czas z tego samego.

Exactly. Kolekcja Carrefoura pokazuje, że można wydawać komiksy w trochę innej formie, niż to co serwuje nam Egmont. Nie mówię, że ich forma jest zła, ale jeśli pozwoliłoby to na ścięcie kosztów druku, to takie komiksy jak Carrefourowe mi by odpowiadały. Bo liczy się najbardziej zawartość. Zresztą - obecne Marvel Fresh, DC Universum to nie jest jakieś superluksusowe wydanie.

@wojtas - dzięki za odpowiedź.
Nie widzę jakiegoś przesadnego z ich strony wykańczania Hachette czy Carrefoura i ich kolekcji.

Pijesz do Knightfalla wspomnianego w wywiadzie? Ja nie mam i chętnie kupię całość. Myślę, że takich osób jak ja, czy po prostu nowych fanów (po 30 latach!) jest sporo. Jak TK wspominał, serio wyobrażasz sobie, żeby Egmont analizował które zeszyty wydał TM-Semic a które nie i robił zbiorcze wydania brakującego materiału względem obcych publikacji sprzed 30 lat? Żadna firma wydawnicza na świecie nie podjęłaby takiej decyzji bo to skrajny absurd.
Być może Twoja gorycz wynika nie z posiadania dubli, ale z częściowego spadku wartości wydań TM-Semic? Dla inwestorów faktycznie to strata, no ale ciężko winić TK za to, że wznawia chodliwy materiał który sprzedał się jak ciepłe bułeczki?

W mojej opinii doszukujesz się niepotrzebnie jakiegoś drugiego dna. To że wydają dziesiątki komiksów Superhero a nie setki nie świadczy o ich niechęci, ale o ograniczeniach rynkowych. Policz pozycje Superhero w stosunku do frankofonów i zobacz czy Egmont rzeczywiście tak nie lubi ich wydawać.

Co do Kolekcje kontra Egmont ja mam inne zdanie. Uważam, że po pierwsze Egmont specjalnie wydawał tytuły z zagranicznych list WKKM i WKKDC (jak tylko się aktualizacje pojawiały) po to by uderzyć w ich sprzedaż swoim wcześniejszym o kilka miesięcy wydaniem. Najbardziej wyraźnym tego przykładem był rok publikacji w DC Deluxe tylko i wyłącznie tytułów z WKKDC GER aż do premiery polskiej edycji. A o tej premierze musieli wiedzieć odpowiednio wcześniej, skoro ją opracowywali. A do tłumaczeń i korekty WKKDC dali słabych ludzi, których praca raziła błędami. "Rękawica Nieskończoności" spadła z polskiej listy WKKM gdy Egmont postanowił, że sam ją wydrukuje, jak ją zobaczył na brytyjskiej liście tytułów. Potem wcześniej nie wyszło wydanie WKKM PL Times Run Out i Tajne Wojny, bo Egmont Polska nie mógł już się wyrobić ze swoim harmonogramem, by zdążyć przed polskim Hachette. I dostaliśmy zamienniki. Teraz najświeższym tego przykładem jest publikacja Kosmicznej Odyseji i Wojny Korpusu Sinestro zupełnie znikąd.

Zapytałem TK dlaczego aż tyle serii na raz Egmont publikuje z czasów TM Semic i dlaczego one nie mogą dziać się albo trochę wcześniej, albo trochę później niż to co już raz było wydane po polsku. Skoro najpierw mogli wydać Najczarniejszą Noc, a dopiero teraz (bo BiZ DC) Wojnę Korpusu Sinestro, to tak samo można było najpierw wydać Ziemię Niczyją, a dopiero potem wrócić do Knightfall. I nie - wcale nie chcę by wydawać TYLKO to czego nie było. Zresztą tego nie było w pytaniu, TK mi z tym wyjechał, bo czyta forum :) Ale widać że niedokładnie, bo mi chodzi tylko i wyłącznie o to by dzielić to na oddzielne tomy. Żebym nie był zmuszany do płacenia również za duble, jeśli chcę kupić premierowe komiksy. Jest różnica między postulatem o dzielenie tych wszystkich eventów i historii na tomy, a tym że chciałbym by drukować tylko premiery. Nigdy tego nie napisałem. Egmont ciągle fragmentaryzuje te MME których nikt inny nie wydał - teraz Wojna Światów, ale łączy w grubasy to co już było, by klient płacił za duble. I właśnie to mnie doprowadza do szewskiej pasji, a nie sama ideaa druku Knightfalla.

Sam nie mam tych Batmanów i większości TM Semiców (poza rocznikiem 98 Spider-Mana :) ) I sam to kupię. Zatem na pewno nie chodzi mi o wartość mojej Kolekcji komiksów i nigdy mi o to chodzić nie będzie. Mam drogie komiksy na półce, ale na nich nie zarobię, skoro i tak nie zamierzam ich nigdy sprzedawać. Jednak chodzi mi o to, że gdybym chciał mieć Knightfalla po polsku, to mógłbym się zebrać w sobie i kupić go na Allegro. Tak właśnie kupiłem "Rządy Supermanów" po tym gdy "Śmierć Supermana" została ponownie wydana w WKKDC. Ale nie mogę tak postąpić z "Ziemią Niczyją", "Invasion", "One Milion", "Camelot 3000", "Kang Dynasty", "Ziemia X" itd. A wobec problemów z papierem i wzrostem cen, każdy dzień czekania na te premierowe komiksy czyni ich publikację mniej pewną. I znowu, jak 22 lata temu mogę zostać z historiami które już znam, ale bez wydrukowanego ciągu dalszego. Bo sam TK lekko mówi, że mogą nie drukować, jak nie będziemy tej drożyzny kupować. Czy ten punkt widzenia jest zrozumiały? Wcale nie oczekuję że Egmont wyda 300 DC rocznie, tylko że skupi się na premierach a nie dublach. I przestanie sklejać duble i premiery bez możliwości wyboru.
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Czerwiec 2022, 11:26:38 wysłana przez Bazyliszek »

Offline xanar

« Odpowiedź #1712 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 11:29:41 »
To był sarkazm. Przepraszam, jeśli został źle odebrany.

Nie uważam aby na serio Bazyl powinien być zbanowany. Ma swój wewnętrzny świat i pokręcony sposób argumentacji, ale jego prawo. Jeśli nie przeklina, nie kłamie, nie sieje nienawiści to wszystko jest w granicach wolności słowa. Nie czytam jego postów albo tylko pobieżnie rzucam okiem (zresztą podobnie jak na posty jeszcze kilku osobników) i żyję sobie spokojnie. I nie ma dla mnie znaczenia, co zrobił na innym forum, z kim pił wódkę a z kim sypiał, bo na tym forum odpowiada wyłącznie za to, co robi na tym forum.

Natomiast problem zaczyna się w momencie, kiedy ktoś notorycznie toczy z nim batalie. Przewijam post Bazyla a tam dalej dyskusja o tym, co pisze Bazyl - strona albo dwie nic nie wnoszących przekomarzań i dogryzania. Mało tego - wchodzę do wątku, gdzie Bazyl nic nie napisał i muszę czytać posty xanara albo kogoś innego, co by Bazyl napisał, gdyby tutaj coś napisał, chociaż nic nie napisał.

Albo stosujemy regulamin w całej rozciągłości albo wcale. Jeśli Bazyl ma być karany za pisanie bzdur to karani powinni być również ci, którzy wypisują bzdury w odpowiedzi na jego posty. Tymczasem część użytkowników jak widzę uważa, że jeśli piszą coś odnośnie Bazyla to hulaj dusza - piekła nie ma, wszystko im w tym momencie wolno i ich już regulamin nie obowiązuje.
Czyli nie czytasz jego postów albo tylko pobieżnie, ale wiesz lepiej. Inni użytkownicy komentujący ci nie przeszkadzają, ale jednak przeszkadzają.
Możesz zastosować swoją metodę do moich postów i kogoś innego, czyli nie czytać albo czytać tylko pobieżnie rzucić okiem, wtedy nie będzie ci przeszkadzać i będziesz sobie żył spokojnie, mam nadzieje, że pomogłem.

Mam taki pomysł, zbanujmy wszystkich, którzy odpisują/reagują na jego posty to na pewno rozwiąże problem.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1713 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 11:40:16 »
@UP
Tylko, ze jakiego kretynizmu by nie napisal, Ty zaraz przybiegasz ze swoim sarkazmem. Po co?

...i dlaczego? :) Tylko poprawka, że ja nie piszę kretynizmów.

Każdy z nas jest trochę bazyliszkiem - co by Egmont nie zrobił, wszystko źle :)

No tak. :) Bo robi. :) Nie powiem, że wszystko ale dobre i złe ruchy wydawnicze są u nich w równowadze. Miesiąc w miesiąc.

Bazyl pewnie zażarł już pudełko popcornu czytając te posty, a Ty dostajesz tylko wrzosów i nadciśnienia.

Tak. :) I właśnie dlatego, że tak mu ta żyłka pęka, zupełnie bez sensu. :)

Tylko nazywanie kogoś "wioskowym głupkiem" też nie jest eleganckie @teli. Ja takich rzeczy nie piszę, może ty też byś przestał? Jak to się ma do netykiety?

Offline xanar

« Odpowiedź #1714 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 12:45:13 »
Wcześnie była dyskusja o tym, że powinni dać tańszy papier itd. tutaj koleś na amerykańskim forum wrzucił zdjęcia jak wygląda papier w reprincie Amazing Spider-Man by J. Michael Straczynski Omnibus Vol. 1 :

Także nie wiem czy chcecie, żeby tak to wyglądało.

Offline michał81

« Odpowiedź #1715 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 13:32:00 »
Egmont już od dłuższego czasu drukuje na cieńszej kredzie niż kiedyś, tak od DC Odrodzenie, a pewnie wpływ na to miała też kolekcja DC od Eaglemossu, która miała też cieńszy papier. Wystarczy porównywać pierwsze wydanie Ery Ultrona z dodrukiem, który był niedawno.

Natomiast drukowanie komiksów na takim papierze na jakim jest kolekcja Carrefourowa nie ma najmnieszego sensu w przypadku współczesnych komiksów, co wyraźnie w niej widać. Albo są tam kolory wyblakłe (z dużym przyciemnieniem, aby nie było tego widać) lub totalnie zrabane graficznie jak mini seria Loki czy Wolverine, właśnie przez drukowanie na offsecie. Stare komiksy wyglądają ok, ale nowe jak Marvel Now itd. są do drukowania tylko na kredzie że względu na przygotowanie materiałów.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1716 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 13:51:22 »

"Wydawnictwo Egmont nie mogło nie wydawać Conana"

Pierwsza moja reakcja na te słowa - Hahahahahahahahahaha dobre.
Druga moja reakcja - Oż ty... Jak "nie mogło nie wydawać", jak właśnie nie wydawało przez 13 lat, od 2005 do 2018 roku. I przez ten cały czas TK był w kierownictwie Egmontu. No bezczelność i cyniczność takich wypowiedzi czasem mnie całkiem zatykają.

Poza tym, filmik o niczym - wspomnienie z lat 80-tych i przedstawienie współczesnych (Jeju 2018 był już 4 lata temu - stary jestem) komiksów z Conanem z aktualnej oferty Egmontu. Zero odkrywczości. I nie wyjaśnił dlaczego od 2004 nie wydano do tej pory całego Conana jaki był.
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Czerwiec 2022, 14:00:36 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Cringer

« Odpowiedź #1717 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 14:24:05 »
I nie wyjaśnił dlaczego od 2004 nie wydano do tej pory całego Conana jaki był.
Zgaduję że się nie sprzedał.

Offline Komediant

« Odpowiedź #1718 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 14:28:17 »
Wcześnie była dyskusja o tym, że powinni dać tańszy papier itd. tutaj koleś na amerykańskim forum wrzucił zdjęcia jak wygląda papier w reprincie Amazing Spider-Man by J. Michael Straczynski Omnibus Vol. 1 :

...

Nie chcą ale lepiej pomarudzić i napisać że chcą. Na amerykańskich forach są dokładnie takie same narzekania, tylko w drugą stronę - niech podwyższą cenę i wrócą do początkowej jakości papieru, jak nie to kończę kupowanie.
Faktycznie jakość papieru w Marvelu do już jest dno i gorzej się nie da. Współczesnych runów prawie nie kupuję ale w takich Epikach i omnibusach spadek jakości na przestrzeni paru lat jest bardzo duży i papier jest fatalny. Odwrotnie jest w DC, które chociaż słabiej sie sprzedaje, to ostatnio w przedrukach starszych historii stosuje bardziej matowy, niezłej jakości papier. Kreda w omnibusach DC vs Marvel to teraz przepaść, a cenowo to ten sam poziom.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1719 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 14:33:11 »
Poza tym, filmik o niczym - wspomnienie z lat 80-tych i przedstawienie współczesnych (Jeju 2018 był już 4 lata temu - stary jestem) komiksów z Conanem z aktualnej oferty Egmontu. Zero odkrywczości.
To akurat prawda, jak na razie chyba najsłabszy odcinek.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1720 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 14:55:13 »
Zgaduję że się nie sprzedał.

A przecież też żerował na sentymencie z TM Semic. :) Ale skoro Conan w Polsce sprzedaje się średnio (choć i tak lepiej niż Jonah Hex :) ), to niech nie padają słowa, że Egmontowi czegoś nie wypada nie wydawać. Skoro nie przynosi zysków, to Egmont tego nie wyda.

Ale hue hue, w sumie... W Srebrnej Erze komiksu w Polsce to ja byłem na studiach. I jak wielu studentów, nie miałem na nic kasy. I ja tego Conana wtedy nie kupiłem, tylko przeczytałem w Empiku, bo był strasznie drogi. Jeszcze podzielony na pół, żeby drożej wyszło. Dopiero teraz w Brązowej Erze kiedy pracuję i mam jakąś wypłatę, mogłem sobie pozwolić na ten komiks. Może dlatego wtedy nie wypaliło. Pokolenie TM Semic musiało z gówniarzy ewoluować przez piwniczaków do dzisiejszych dziadersów ze stałą pracą, żeby móc kupować komiksy z dzieciństwa i karmić niezaspokojony, wiecznie nienasycony Egmont. :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1721 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 14:58:22 »
Nie chcą ale lepiej pomarudzić i napisać że chcą. Na amerykańskich forach są dokładnie takie same narzekania, tylko w drugą stronę - niech podwyższą cenę i wrócą do początkowej jakości papieru, jak nie to kończę kupowanie.
Faktycznie jakość papieru w Marvelu do już jest dno i gorzej się nie da. Współczesnych runów prawie nie kupuję ale w takich Epikach i omnibusach spadek jakości na przestrzeni paru lat jest bardzo duży i papier jest fatalny. Odwrotnie jest w DC, które chociaż słabiej sie sprzedaje, to ostatnio w przedrukach starszych historii stosuje bardziej matowy, niezłej jakości papier. Kreda w omnibusach DC vs Marvel to teraz przepaść, a cenowo to ten sam poziom.
Tylko ten papier w tych omnibusach jest taki od jakiś dwóch lat i oni dopiero teraz zaczęli narzekać. Jak podwyższą cenę to jakość wcale nie wzrośnie a jak wzrośnie to na chwilę i potem będzie jeszcze gorzej, tak jak było z epicami ostatnio.
DC w omnibusach też daje cieńszy papier niż ten co był wcześniej, ale i tak jest o wiele grubszy niż ten Marvelowski.
Ten matowy na pewno lepszy niż, który dają w aktualnie epicach

Najzabawniejsze jest, że największa korporacja, która sprzedaje najwięcej tych książek, ma najgorszą jakość.
Np. taki 3 tom Deadly Class w HC ma papier praktycznie taki sam jak tom drugi z 2018 r. i cenę też taką samą.

Offline Cringer

« Odpowiedź #1722 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 15:10:09 »
A przecież też żerował na sentymencie z TM Semic. :) Ale skoro Conan w Polsce sprzedaje się średnio (choć i tak lepiej niż Jonah Hex :) ), to niech nie padają słowa, że Egmontowi czegoś nie wypada nie wydawać. Skoro nie przynosi zysków, to Egmont tego nie wyda.
no właśnie Conan sprzedawał się słabo i przestali go wydawać. A teraz najwidoczniej sprzedaje się na tyle dobrze że warto go wydawać dalej. Czasy się zmieniają i nie ma co porównywa różnych lat do siebie i mieć pretensje o to że 18 lat temu coś się nie sprzedało albo czegoś nie wydano. Sam zresztą później zauważasz:
W Srebrnej Erze komiksu w Polsce to ja byłem na studiach. I jak wielu studentów, nie miałem na nic kasy. I ja tego Conana wtedy nie kupiłem, tylko przeczytałem w Empiku, bo był strasznie drogi. Jeszcze podzielony na pół, żeby drożej wyszło. Dopiero teraz w Brązowej Erze kiedy pracuję i mam jakąś wypłatę, mogłem sobie pozwolić na ten komiks. Może dlatego wtedy nie wypaliło. Pokolenie TM Semic musiało z gówniarzy ewoluować przez piwniczaków do dzisiejszych dziadersów ze stałą pracą, żeby móc kupować komiksy z dzieciństwa i karmić niezaspokojony, wiecznie nienasycony Egmont. :)
Co zresztą jest bębnione od lat. Pokolenie Tm-Semic dorosło i kupuje droższe komiksy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1723 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 16:08:11 »
@UP
Tak, tak, ale to i tak nie usprawiedliwia w moich oczach Egmontu, że prawie nie wydawał superhero między 2007 a 2013 rokiem. Przed 2004 zresztą też nie. Ten cytat z tegotygodniowego filmiku mnie uraził, bo 13 lat przerwy wypięcia się na Conana i ruszenie się tylko dlatego że:

"W Polsce również na rynek trafiały Conany od różnych wydawców. Była w kioskach duża Kolekcja tych starych, marvelowskich komiksów".

jest dla mnie, amberowsko/TVNowskiego fana Conana uwłaczające. Egmont Polska wydał dopiero kilkanaście komiksów z Conanem PRZEZ 30 LAT ISTNIENIA i stroszy się w piórka jaki to on jest wielki i jak zasłużony dla Conana. Tymczasem Hachette Polska w 2.5 roku wydało 75 ŚWIETNYCH komiksów o Conanie grubości 160-200 stron co 2 tygodnie. Egmontowi jeszcze z pięciolatka zejdzie, żeby choć wyrównać ten wynik.

Zresztą - pokolenie TM Semic zaczęło kupować komiksy superhero już od 2012 roku, bo wreszcie się jakieś pojawiły na rynku, w rozsądnej cenie. W 2011 czy w 2009 roku pewnie też by je kupowali, gdyby jakieś były.

P.S. W Egmoncie też się półki w regałach od ciężaru komiksów wyginają, ale TK jakoś nikt nie wyśmiewa, jak moich zdjęć Kolekcji.
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Czerwiec 2022, 16:13:39 wysłana przez Bazyliszek »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1724 dnia: Nd, 05 Czerwiec 2022, 18:31:41 »

Ten z kolekcji Cerfura nie przeswituje, jest grubszy. Nowa Granica jest drukowana na cienkim ale też nic nie przeswituje a ten papier to dla mnie ideał bo lekko szorstki i lekko polyskujacy jak kreda.