Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603204 razy)

Offline amsterdream

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #285 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 19:10:08 »
Punisher, Epic Spider, Wrogowie Pająka i DCEased.

Podgląd na cosmic adevtures:

https://view-comic.com/amazing-spider-man-epic-collection-cosmic-adventures-part-1/

Zapowiada się lepiej niż myślałem. Uwielbiam pająka z tego okresu jak wprowadzili się z MJ do nowego mieszkania, robili parapetówy, ciągłe tarcia na linii Peter Parker - Black Cat, potyczki z Venomem, początki Larsena. W dodatku trochę Sala Buscemy, nawet jakiś scenariusz DeMatteisa się przewija.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #286 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 20:09:21 »
Bo w ogóle Pająki TM Semic są świetne. Zwłaszcza do 1997 roku i urwanej Clone Sagi. Ja tam lubiłem też Maximum Carnage, Złowieszczą Szóstkę, Dusze Venoma itd. Kiedyś to było. I Bagley w najlepszej formie. Sal Buscema i to tuszowanie zdecydowanie na nie.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #287 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 20:41:08 »
- Omawianie nowości Marcowych live

Offline Castiglione

« Odpowiedź #288 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 22:07:39 »
Popatrz co @radef napisał o tym wydaniu.

Na podstawie udostępnionej okładki, listy twórców oraz liczby stron, można wywnioskować, że w tomie znajdzie się liczący 266 stron pierwszy komiks o czarodziejach - Wizards of Mickey, który niegdyś został wydany w MegaGiga 11, a także połowa, podkreślamy połowa,drugiego komiksu z serii, który nigdy nie został wydany w Polsce - L'età oscura. Historia zostanie urwana w połowie, co jest dość średnim zagraniem jak na tom kosztujący stówę bez grosza.

Czyli za tą połowę, ja miałbym zapłacić 65 zł po rabatach. W formacie ZWYKŁEGO GIGANTA. ZA 150 NOWYCH STRON W FORMACIE ZWYKŁEGO GIGANTA 65 zł!!! ETZ.

A już tak było dobrze, bo Rosa i Barks trzymały poziom. To już chcą scashować ten kredyt zaufania i wcisnąć nam najtańsze wydanie po cenie pożądnego. Dziękuję, postoję, zobaczymy co w 2 tomie.
Mówiłem, że Paperinik byłby lepszy.
Ej, moment, teraz doczytałem, że to będzie format zwykłego Giganta... 400 stron w HC i tym rozmiarze to debilizm, przecież tego nie będzie się dało czytać...

Może to jednak błąd na stronie Egmontu?

Offline michał81

« Odpowiedź #289 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 22:54:49 »
Ej, moment, teraz doczytałem, że to będzie format zwykłego Giganta... 400 stron w HC i tym rozmiarze to debilizm, przecież tego nie będzie się dało czytać...

Może to jednak błąd na stronie Egmontu?
Radef to potwierdził nie ma żadnego błędu

Offline Castiglione

« Odpowiedź #290 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 23:11:13 »
No to bezsens totalny to wydanie. Gdyby to puścili w kioskowym GP Extra dostalibyśmy ten komiks za 20% ceny i w większym formacie - przecież to jest jakieś kuriozum.

Offline Leyek

« Odpowiedź #291 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 23:21:54 »
„W Wielkim Skoku Seliny” po raz kolejny podąży tropem inteligentnej i pięknej Catwoman.

Trzecie wydanie, w tym drugie Egmontu w ramach DC Deluxe. Co za bezsens.

Online radef

« Odpowiedź #292 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 23:35:59 »
Radef to potwierdził nie ma żadnego błędu
Potwierdzam, że nie ma żadnego błędu. Ceny komentować nie będę, bo wiecie, Nowy Ład, inflacja, ciężko o tym gadać, ale nie rozumiem, jak Egmont w 2021 roku mógł wpaść, że dobrym pomysłem jest wydawanie HC-ka w formacie zwykłego Giganta, gdy jednocześnie dział prasowy wydaje komiksy od kilkunastu miesięcy w większych formatach.
Szkoda, wielka szkoda, bo seria fajna, a na start popełniono wszystkie błędy, jakie się dało, a mydlić oczu nikomu nie zamierzam, że jest dobrze, jak dobrze nie jest. Tym bardziej, że Egmont może stwierdzić, że inne serie, gdzie rysunki są jeszcze bardziej szczegółowe, typu Doubleduck czy PKNA, też można tak wydać.
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Styczeń 2022, 23:39:48 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline michał81

« Odpowiedź #293 dnia: Śr, 12 Styczeń 2022, 23:45:41 »
Egmont nakupił dość sporo tych licencji przez ostatnie lata, a niewiele z nich dobiegło końca. Teraz nic tylko wydawać to z głową i regularnie ;)
Myślę, że nie są to wszystkie jakie jeszcze zobaczymy w tym roku.

Licząc, że Epiki wyjdą jeszcze powiedzmy 2 w tym roku, łączna liczba podanych przez Ciebie tomów wynosi około 20 sztuk + doliczmy Thora. Czyli spokojnie line-up na cały 2022 rok jest zamknięty, przy założeniu, że od kwietnia wydawane będą 3 tomy miesięcznie (co i tak jest IMHO nierealne, częściej są 2, a w styczniu i lutym mamy tylko po 1). A przecież na bank w drugiej połowie 2022 roku pojawi się coś nowego.
Nie przesadzajmy. W 2021 było 11 tomów, w 2020 też 11 tomów, w 2019 - 14 tomów, w 2018 - 14 tomów,  w 2017 - 12 tomów i 2016 - 3 tomy.
20 tomów na pewno nie będzie. Bardziej chodziło mi o to, że spora liczba serii, tak naprawdę nie ma dużej ilości tomów poza Amazing Spider-man Epic Collection oraz X-men Punkty zwrotne, bo tu nie wiadomo na ile jest zaplanowana dana seria (oryginalne jeszcze cały czas się ukazują).
W przypadku Daredevila też nie wiemy, czy będzie zgodnie z oryginałami, czy też Egmont będzie tworzył obszerniejsze "swoje" wydania.

Jeśli miałbym obstawiać:
Punisher Marvel Knights - tomy 2-3 w 2022 (czyli 1 tom zostaje na 2023)
Ultimate Spider-man - tomy 10-11 w 2022 (czyli 2 tom zostają na 2023)
Deadpool & Cable - tom 2 w 2022 (zakończenie serii)
X-men Punkty Zwrotne - Wojna Mesjasza oraz Second Coming (2 tomy) w 2022
Kapitan Ameryka - tom 6-7 w 2022 (czyli 1 tom zostaje na 2023)
Ultimate X-Men - tom 4-5 w 2022 (reszta w 2023-2024, należy też zaznaczyć, że od 6 tomu Egmont musi tworzyć "własne" wydania)
Fantastyczna czwórka - tom 2 w 2022 (reszta na 2023)
Daredevil -  tom 1 runu Waida w 2022 (reszta 2023-2024 i spodziewałbym się jednak "egmontowych wydań")

I jak dla mnie jest to bardzo prawdopodobne. I jest też bardzo tłoczno. Może jeszcze jeden Epik Amazing Spider-man i coś nowego w drugim półroczu jako nowa seria. Nie wymieniam Thora (nie zapomniałem o nim, po prostu nie umieszczam z innego powodu).

@miragepl89 zwróć uwagę, że przy takim ułożeniu sporo serii zakończy się naturalnie w 2023. Stąd moje stwierdzenie, że tak naprawdę dużo nie zostało z nich do wydania.

Sorry Michal lubie Twoje posty dodajesz duzo informacji na forum i masz wiedze ale z takim podejsciem to wogole po co czytac komiksy? Lata 60 -70 glupoty, 80 -90 gluploty - wspolczesne glupoty, nie lepiej zrezygnowac z tego medium.
Ja wiem, że na tym forum jestem jedynym który narzeka na te epiki Davida Micheliniego, ale finalnie jest grupa osób (wychowana na semicach), która podziela moje zdanie, a nawet ma gorsze. To nie jest poziom wyższy niż to co dostajemy we współczesnym Marvelu. Może się to wam podobać. Rysunki Todda nadal wbijają w fotel, szczególnie w tomie Inferno. Ale nie udawajmy nagle, że Michelinie tworzy fabuły lepsze od Slotta, bo tak nie jest.
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Styczeń 2022, 23:57:59 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #294 dnia: Cz, 13 Styczeń 2022, 00:07:29 »
@miragepl89 zwróć uwagę, że przy takim ułożeniu sporo serii zakończy się naturalnie w 2023. Stąd moje stwierdzenie, że tak naprawdę dużo nie zostało z nich do wydania.
Ja bym na takie przypadki, jak Punisher, Daredevil, Deadpool i pewnie kilka innych, nie patrzył pod kątem, że skończy się dana seria/run, bo od dobrych kilku lat mamy faktyczne, dość regularne serie z tymi postaciami, gdzie jak kończy się jedna podseria, kolejny tom jest już z następnej.

Więc nie jest tak, że skończył się Max, to zwolniło się miejsce dla jakiejś innej postaci, po prostu kolejny tom Punishera zbiera historie z innego imprintu, a finalnie i tak dostajemy komiksy z tym bohaterem z taką samą częstotliwością (2 na rok). Po Marvel Knights zapewne będzie wydawany dalej.

Podobnie przejście z "Deadpool Classic" na "Deadpool & Cable", czy poszczególne runy Daredevila.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #295 dnia: Cz, 13 Styczeń 2022, 00:12:17 »
@michal81 wprawdzie na semicach wychowany nie jestem ale potwierdzam ze z mojej perspektywy epiki spidera to rowna slabizna jak sporo wspolczesnie wydawanego superhero (co innego spectacular dematteisa, jeden z lepszych komiksow jaki w 2021 przeczytalem).

Czemu thora nie wymieniasz ? Masz jakies newsy ze problemy z nim sa ?
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Styczeń 2022, 00:16:32 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline michał81

« Odpowiedź #296 dnia: Cz, 13 Styczeń 2022, 05:05:43 »
@Eguaroc zgadzam się z tym co napisałeś. Zwróć jednak uwagę, że Egmont też tak celuje z kończeniem serii, że jeśli nawet będzie nowa seria z bohaterami to jest to tak celowane, aby móc ją ogłosić na emefce. Chodzi po prostu o "jedynki". Nie da się ukryć, że ogłoszenie nowej serii wzbudza emocje. Coś jak "jedynki" u Marvela czy DC.

Czemu thora nie wymieniasz ? Masz jakies newsy ze problemy z nim sa ?
Żadne problemy. Nie wymieniam z innych powodów.

Offline bogi1

« Odpowiedź #297 dnia: Cz, 13 Styczeń 2022, 05:38:12 »
Nie wiem czy dobrze kminie i na ile to moje myślenie życzeniowe ale wydaje mi się, że Fresha tak mało przez War of the Realms i Absolute Carnage. Niektóre serie muszą wyhamować a taki Spider-Man nadrobić. Taki drugi tom Venom'a to w połowie tie-iny do jednego a w połowie do drugiego eventu. Kolejny tom Avengers i Thora to już War of the Realms. Pajączek nie ma bezpośrednich tie-inów do War of the Realms w swojej serii ale ma do Absolute Carnage za 4 tomy i zważywszy na tego Venoma chyba chcą to wydać w podobnym czasie.

Upychać wolne sloty też nie mają czym, bo na dobrą sprawę X-Men i Guardiansami

Drugi tom Iron Mana to też War of the Realms, ostatni Deadpoola też

Podsumowując za mało serii Egmont wydaje żeby zapełnić 3 sloty miesięcznie jak to było do tej pory i spiąć czasowo eventy. Ale tak mówię to może być wyjęte z mojej czapy kompletnie. Poskładałem jakieś tam klocki

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #298 dnia: Cz, 13 Styczeń 2022, 05:42:39 »
Szkoda, wielka szkoda, bo seria fajna, a na start popełniono wszystkie błędy, jakie się dało, a mydlić oczu nikomu nie zamierzam, że jest dobrze, jak dobrze nie jest. Tym bardziej, że Egmont może stwierdzić, że inne serie, gdzie rysunki są jeszcze bardziej szczegółowe, typu Doubleduck czy PKNA, też można tak wydać.

Jakie inne serie? Sprzedaż tak wydanych Czarodziejów, za tą cenę, moim zdaniem będzie słabsza. I Egmont znów ogłosi, że ludzie nie kupują, więc nie będzie dalej wydawać. Po tej zapowiedzi widoki na polskiego Paperinika czy inne serie są marne.

Kurczę a ja narzekałem, że miękkie, holenderskie Dobleducki, czy Paperiniki po 7 euro były drogie. Nie przewidziałem możliwości naszego Egmontu.

Ja wiem, że na tym forum jestem jedynym który narzeka na te epiki Davida Micheliniego, ale finalnie jest grupa osób (wychowana na semicach), która podziela moje zdanie, a nawet ma gorsze. To nie jest poziom wyższy niż to co dostajemy we współczesnym Marvelu. Może się to wam podobać. Rysunki Todda nadal wbijają w fotel, szczególnie w tomie Inferno. Ale nie udawajmy nagle, że Michelinie tworzy fabuły lepsze od Slotta, bo tak nie jest.

No właśnie, że jest. Nie zgadzam się z tobą. Mi tam fabuły Micheliniego podobają się bardziej. Zresztą był on następcą Sterna, który tworzył Hobgoblin Sagę, gdzie akcja była ciągła przez kilkanaście zeszytów. Zmierzano do odkrycia tajemnicy Hobgoblina. Więc Micheline by się odróżnić zaczął robić krótsze przygody, ale też było fajnie. Przecież to on też wystartował z Venomem.

Offline michał81

« Odpowiedź #299 dnia: Cz, 13 Styczeń 2022, 06:51:09 »
@bogi masz całkowita racje. Dodam tylko, że X-men też mają tie-iny do War of Realms i pomimo, że to oddzielna mini seria to ważna fabularnie dla jednej postaci.