Autor Wątek: Egmont 2021  (Przeczytany 740732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaczogród

Odp: Egmont 2021
« Odpowiedź #3435 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 00:44:22 »
Ta kolekcja Mikiego to dobrze zrozumiałem - format Giganta, czyli też miękka oprawa?
Twarda okładka i format trochę większy niż gigantowy.  Masz na myśli ,,Czarodzieje i ich dzieje" (Wizards of Mickey) ?
,,le monde est absurde"

Offline O.

« Odpowiedź #3436 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 00:53:43 »
Przecież nikt nie kupi komiksu z lat 60-tych
dlaczego? co z nimi jest nie tak?

Offline Pan M

« Odpowiedź #3437 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 01:52:51 »
Wow, człowiek wraca z pracy a tu taka niespodzianka od Egmontu.

Knightfall- wielki plus za batmanową klasykę.

Invisibles i Seven Soldiers, cieszę się, że na naszym rynku idziemy w kompletowanie Morrisona w podobny sposób co Moore'a i Gaimana. Zresztą to są naprawdę fajne komiksy. Invisibles to ścisłe top Vertigo, więc strasznie cieszy w końcu dezycja o wydaniu.

Ta druga seria to kolejne mniej konwencjonalne superhero, które warto znać tym bardziej, że ta seria Morrisona nie jest tak bardzo znana jak choćby All Star Superman czy Azyl Arkham a jest równie dobra, choć zupełnie inna. No i  w jakiś sposób dopełnia wątki Final Crisis, właściwie możne potraktować pewne wydarzenia w ramach tej serii jako jeden z prologów do tamtego eventu, ale niech to nikogo nie zwiedzie, to nadal rzecz mocno stojąca na własnych nogach a nie jakiś tam uzupełniacz fabularny. Mocno autorski projekt i przy tym osadzony w głównym uniwersum DC imo warto znać i to kupić. Fajnie widzieć po Animal Manie i Doom Patrolu, kolejny komiks o dużo mniej znanych bohaterach DC od Morrisona. Skoro wydaje się takie rzeczy tego twórcy, to jego Batman to już dla mnie pewniak, pytanie jedynie brzmi kiedy.

Silver Surfer: Black też bardzo mnie cieszy. Kolejny eksperyment z konwencją. Lubię takie superhero, do tego ilustracje Tradda Moore'a robią bardzo dobrą robotę. Jedno z najlepszych dokonań współczesnego Marvela pokazujące, że w 21 wieku nie wychodzą tam wyłącznie denne seryjki bez serca i pomysłu na siebie.

DC Black Label wygląda przyzwoicie. Nie mam pojęcia na jakimś poziomie stoi Harley Seana Murphy’ego, ale mimo wszystko plusik za wydawanie kolejnych odsłon z uniwersum Białego Rycerza.

Bardzo fajnie, że nam ten rynek ciągle rośnie. Irytuje jedynie brak miejsca na półkach, zabawa w wydzielanie gotówki na to wszystko i momentami za wiele czasu w pracy wobec komiksowych zaległości  ::)
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 02:09:21 wysłana przez Pan M »

Offline Kandor

« Odpowiedź #3438 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 03:40:01 »
Panie M, aż miło się czyta taki oto dłuższy post w którym nikt nie narzeka czy krytykuje w ani jednym miejscu, piszę te słowa bez krzty ironii :) Za wyjątkiem problemu miejsca i solidnych regałów na zbiory, tutaj łączę się w bólu. Sam nie tak dawno stanąłem przed tym problemem. Parafrazując Scarlett O'Harę: pomyślę o tym w przyszłym roku (może po zapowiedziach zacnego pana Tomasz na drugą połowę 2022 i planach dobrych ludzi z Muchy).  ;) 
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 03:42:00 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #3439 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 04:25:47 »
Czym odróżnia się nowy Umpa-pa od starego?
Okładką?  ;) To po prostu nowe wydanie. Skąd wiem? Nie wiem zgaduję/jestem pewien na 99,99. Jeśli zaś chodzi o detale wydania, to nikt ci w tej chwili nie odpowie, a na spotkaniu nikogo ten komiks nie fascynował na tyle aby zapytać i sprawdzić czy panu Tomaszowi także (w tym przypadku) są one wiadome  ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 04:32:40 wysłana przez Kandor »

Offline Randal63

« Odpowiedź #3440 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 05:30:34 »
Zapowiada się ciężki rok dla portfela. Tyle w zapowiedziach fajnych pozycji, a przecież nie tylko Egmont jest na rynku . Inni z pewnością też coś dobrego wydadzą. I jak tu zaoszczędzić.  :o

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3441 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 05:58:44 »
Moje przemyślenia co do konferencji...
Generalnie wrażenie jest takie, że TK w biurze czyta nasze forum, albo ktoś mu to referuje, bo odnosi się do kwestii przeze mnie tu poruszanych. :)

Gdyby szybsze wydawanie Lucky Luke'a nie miało sensu, we Francji nie wyszłoby w Kolekcji 98 tomów w 4 lata. Czyli co? De Agostini też za szybko wydało 60 komiksów ze Star Wars i dlatego Egmont musiał sprzedać prawa do wydawania HarperColins? By je odkupić po roku. :P Zgadzam się, że "Dyliżans" to jeden z najśmieszniejszych tomów Lucky Luke'a.

Książkowe wersje bajek Disneya co miesiąc, bo to nie przesyci rynku, ale Barks raz na kwartał i poczekamy sobie 4 lata na wydanie całości. Logiczne. Fajnie że jest seria Wizard Mickey, ale Paperinik byłby lepszy (jaki kurde Scarpa??). Radefowi jednak udało się to przepchnąć. ;) Tłumaczenia Wojnarowskiego są najlepsze, po co zmieniać doskonałość??

Jeśli grubych Conanów będzie więcej, to tylko się cieszyć. Niestety te nowe cienkie komiksy na miękko są rzeczywiście cienkie.

"Wydajemy pismo, w zasadzie książkę dystrybuowaną w kioskach". NO WŁAŚNIE. :)
Na adaptacje Star Wars Epizodów 7-9 to naprawdę żal papieru.
Ja bym wytrzymał 8 twardookładkowych Klasyk Marvela miesięcznie. :) Pod warunkiwm, że byłyby to komiksy z continuum, eventy, dobre serie. A nie cuda typu "Wielki Projekt". Bo takie tytuły, jak TK wspomniał - wyczerpują dostępne sloty. I właśnie dlatego mnie wkurzają takie publikacje. Bo Maximum Security, czy Kang Dynasty dalej nie ma. I po co dublować Wojnę Korpusu Sinestro, czy "Witaj w domu Frank", jak można iść dalej?

"Ten rok pandemiczny, to był bardzo dziwny rok". 
Jasne, bo pojawiła się kolejna seria konkurencyjna dla Egmontu i TK nie rozumie czemu się sprzedaje. :)
Superios Foer of Spider-Man to pozycja która chciałem od 2015 jak tylko @michał81 o niej wspomniał. Strasznie długo trzeba było czekać.
Z DC Black Label mam to samo i kłóci się to z tym co TK mówi chwile wcześniej. Jest jeszcze masa pozycji z przeszłości do wydania, a te są oderwane od głównego universum i zajmują miejsce.

Będzie jak było do przewidzenia Sinestro Corps i na szczęście Brightest Day. Może już się z tego nie wycofają i nie trzeba będzie potem czekać kolejne 2 lata.

"Mamy pewien pomysł na klasycznego Batmana".
No genialny jest ten pomysł - wydać ponownie komiksy TM Semic. Super, nigdy bym na to nie wpadł. A potem niektórzy na forum mnie dissują, że jadę po Egmoncie. No jak tu nie jechać, jak wolne sloty w DC są zajmowane przez duble. Jak Knightfall kocham - priorytety do diabła. Te 5 grubasów mogłoby by pójść najpierw na NML, a dopiero potem wrócić do Knightfall, Batman Venom itp. Egmont Polska nie potrafi nawet rozcykać wydawania tak prostej sprawy co tu wydać z klasycznego DC samemu. Dobra - wreszcie jest zapowiedź No Man's Land. Świetnie, gratulacje. Tylko wyjdzie na to czekać do 2023 i dalej, a ja już nie mam 30 lat i mogę nie dożyć.

Pytanie z sali o tytuły z Kolekcji nie wznawiane a fajne. No przecież teraz właśnie Punisher MK wyszedł, więc nie wiem skąd wątpliwości, że dalsze duble będą.

"Giganty" w twardych okładkach - ciekawe jak to będzie wyglądać.
Sam TK mówi, że Egmont wydaje 300 komiksów rocznie i są jeszcze Kolekcje. Czyli i dublowanie i sklejanie dubli z premierami jest ze szkodą dla czytelnika a nie dla jego korzyści. Sala zaś była niereprezentatywna. :) Skoro mamy już nowszego Deadpoola wydanego na miękko, to czemu nie można wydać tak i Daredevila Zdarskiego? No chyba żeby na raz rzucić wszystkie tomy na twardo - co miesiąc, aby doszły do teraźniejszości.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3442 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 06:13:08 »
Alez Egmont pozamiatał, Invicibles...po Doom Patrol czekam na wiecej tak roz,,,,,go Morrisona.
Oczywiscie Batman Pełny Knightfal, w tym Venom i Miecz Azrela HELL yeah żadna zakichana kolekcja z szmelc panoramka tego by nie wyda

https://en.wikipedia.org/wiki/DC_Comics_%E2%80%93_The_Legend_of_Batman

TFU!!!! Olśniło mnie! Czyżby zapowiedź zdublowanego klasycznego Batmana od Egmontu, pośrednio potwierdziła, że De Agostini wyda Kolekcję Batmana Eaglemoss w Polsce w 2022, tak jak zaczęła teraz w Czechach?? OOOO - to by była najlepsza wiadomość tej konferencji.

Luz, ale to są akurat przykłady. Wytykam tutaj pewną hipokryzję w działaniu wydawnictwa.

Serio? No co ty nie powiesz. :) Piszę o tym od lat. Fajnie, że doszedłeś do takich wniosków.

Oczywiście plusy dla Egmontu za wszystkie fajne premiery, zwłaszcza za Klasykę Marvela. Biorę wszystko co się nie powtórzy, tak jak do tej pory.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 06:27:01 wysłana przez Bazyliszek »

Offline chch

« Odpowiedź #3443 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 07:10:39 »
Opłacało się obejrzeć większość transmisji.
Przednie, jak ok. 1:19:48 TK porównuje swoich idoli/kolesi do PZPR.
Dziś na stole są dwa projekty o cenie książki w Polsce. Obok tego, który proponuje Polska Izba Książki, pojawił się drugi, autorstwa Polskiego Towarzystwa Gospodarczego – informuje gazeta.pl

W połowie roku 2015 relacjonowałem dla Was próby uchwalenia ustawy o stałej cenie książki, która trafiła nawet do komisji sejmowej. Teraz wracamy do tematu, bo są szanse, że ustawa znów trafi do Sejmu.

O samej ustawie było na Świecie Czytników sporo artykułów. Przypomnijmy, że głównym motorem ustawy jest Polska Izba Książki, działająca na rzecz branży wydawniczo-księgarskiej.

Jesienią 2015 zaczęła się nowa kadencja Sejmu i nie weszli do niego: zarówno poseł wnioskodawca: Artur Dębski (PSL), a także przewodnicząca podkomisji dot. ustawy: Ewa Czeszejko-Sochacka (PO).

Wprowadzenie takiej ustawy rozważano już w 2007 roku.

Offline LukCook

« Odpowiedź #3444 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 07:25:01 »

A potem niektórzy na forum mnie dissują, że jadę po Egmoncie.

"Mamy pewien pomysł na klasycznego Batmana".
No genialny jest ten pomysł - wydać ponownie komiksy TM Semic. Super, nigdy bym na to nie wpadł. A potem niektórzy na forum mnie dissują, że jadę po Egmoncie. No jak tu nie jechać, jak wolne sloty w DC są zajmowane przez duble. Jak Knightfall kocham - priorytety do diabła. Te 5 grubasów mogłoby by pójść najpierw na NML, a dopiero potem wrócić do Knightfall, Batman Venom itp. Egmont Polska nie potrafi nawet rozcykać wydawania tak prostej sprawy co tu wydać z klasycznego DC samemu. Dobra - wreszcie jest zapowiedź No Man's Land. Świetnie, gratulacje. Tylko wyjdzie na to czekać do 2023 i dalej, a ja już nie mam 30 lat i mogę nie dożyć.

Mała poprawka - całe forum Cię dissuje. Nie może być inaczej, jeżeli nie zauważyłeś (zakładam, że nie przeczytałeś ostatnich kilku stron), że Knightfall to jedna z najlepszych wiadomości jakie podał wczoraj TK. Z kompletnego wydania cieszą się wszyscy oprócz Ciebie. Jak widać jest to pomysł genialny i dobrze się sprzeda.

Dubel TM-Semic to jest jedna z bardziej niedorzecznych rzeczy jakie piszesz, nie ma czegoś takiego jak dubel pozycji wydanej w PL w 1995 - 97. Już nie wspominam o innym formacie, papierze, jakości bo i tak tego nie zarejestrujesz.

Świetnie, że najpierw Knightfall a później NML.

Online michał81

« Odpowiedź #3445 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 07:37:35 »
Świetnie, że najpierw Knightfall a później NML.
Być może będzie co więcej po między ;)

« Odpowiedź #3446 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 07:39:31 »
Moje przemyślenia co do konferencji...

Które po 10 latach pisania tego samego są niewątpliwie równie interesujące jak to co można znaleźć o tej 5:58 w muszli klozetowej. Ciekawe czy ktoś marnuje życie na czytanie tych "rewelacji" z wyjątkiem jakichś świeżych użytkowników, lub tych co ich to jeszcze bawi?

A teraz przejdźmy do normalnych spraw. Umieścił ktoś tutaj lub gdzieś indziej, jakiś spis zapowiedzianych tytułów? Taki suchy bez komentarzy i wszystkich, wymienionych czarno na białym? Wczoraj musiałem wyjść przed naprawdę interesującym etapem konferencji i niewiele do mnie dotarło jakiś Knightfall, Invisibles i coś tam jeszcze. Przerzuciłem forum i jakoś nie dojrzałem niczego takiego.

Online michał81

« Odpowiedź #3447 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 07:59:10 »
Dla dzieci
Dziobak Toto
O czym szumią wierzby
Lulu i Nelson
Sixtine
Enola
Diabełki
Cedric
A Cheval
Me's cops
Triple Galop
Louca
Emma et Capucine
Magic 7
Philipine Lomar
Frnck
SAMi
SuperS
Les Geants
Hercule: Agent Intergalactique
Tosca

Muminki
Iznougud
Garfield
Clifton
IdefixIdefix
Luc Junior
Umpa-pa integral
Najwybitniejsi naukowcy
Lucky Luke
Lucky Luke autorstwa Mawila
Wanted Lucky Luke
Kid Lucky

Disney
Kaczogród
W. I. T. C.H.
Miki: podróżnik w czasie
Mulan
Wizards of Mickey

Adaptacje literatury
Trzej muszkieterowie
20 000 mil podmorskiej żeglugi
Biały kieł

Polskie Komiksy dla dzieci
Kubatu
Pikapidula
Delisie
Kajko i Kokosz integrale

DC Young Adults 13 +
kolejne tomy

Komiksy frankofońskie

Vieille Bruyere
Renaissance
Komiks Bouca
Książęta i Demony
Negalyod t. 2
Sherlock Holmes: Kroniki Moriartego

Dark Hores i inne amerykańskie

kontynuacja Usagi Yojimbo  (Sagi i nowe z IDW)
komiksy ze świata Hellboya (Abe Sapien, Hellboy & BBPO)
Black Hammer: Reborn
Black Hammer: Visions
Chibi Usagi
Conan Chronicles (kontynuacja wydawanego na twardo Conana)
Wiedźmin
Cyberpunk
Horizon: Zero Dawn
Rzeźnia numer 5
Blade Runner 2029
Integral dzieł Neila Gaimana

Marvel

Marvel Fresh:
Silver Surfer Black
Nieśmiertelny Hulk
Tony Stark: Iron Man
Uncanny X-Men
Doktor Strange
Avengers: War Of The Vampires
Avengers: Bez drogi do domu
The Amazing Spider-Man: Hunted
Wojna Światów (event)
Thor: Road To War Of The Realms
King Thor
Avengers: War of the Realms

Klasyka Marvela:
X-Men. Punkty zwrotne. Wojna Mesjasza
Ultimate X-Men
Spider-Man Epic Collection
Fantastyczna Czwórka (Jonathan Hickman)
Marvel Knights Punisher By Garth Ennis: The Complete Collection (pół oficjalnie będzie też tom 4, którego już nie pisał Ennis)
Kapitan Ameryka / Captain America: Reborn (Brubaker)
Daredevil (Mark Waid)
Thor (J. Michael Straczynski)
The Superior Foes of Spider-Man
pół oficjalnie będą na pewno dwa tomy Ulitmate Spider-man

DC

Uniwersum DC
Batman: Ghost Stories
Green Lantern Season Two: Ultrawar
The Flash: The Flash Age
Batman Detective Comics: Road to Ruin
Batman Death Metal tom 3 i 4

DCeased: Hope at World's End
Injustice tom 2 i 3

DC Black Label
Batman: White Knight Presents Harley Quinn
Batman: The Imposter
Joker/Harley: Criminal Sanity
Siedmiu Żołnierzy (Grant Morrison)
Invisibles (Grant Morrison)
Tomorrow Stories (Alan Moore)
Łasuch / Sweeth Tooth: The Return (Jeff Lemire)
Hellblazer (Jamie Delano)
Lucyfer tom 3
Daphne Byrne (Hill House Comics)
Sandman wznowienia serii z nowymi okładkami (Neil Gaiman)

DC Deluxe
Brightest Day
Green Lantern. The Sinestro Corps War

Batman Knightfall 
Batman Knightfall: Venom, Azrael, Prelude to Knightfall, Knightfall, Knightquest, Knightend (też będzie)

« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 08:16:22 wysłana przez michał81 »

Offline chch

« Odpowiedź #3448 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 08:04:26 »
Najwybitniejsi naukowcy to nowe tomy o Hypatii i Pasteurze.
Usagi - 9. tom Sagi ma zawierać tylko 32 i 33 tom DH, a w oryginale są jeszcze crossovery z żółwiami, więc pewnie wydadzą je osobno w pełniejszej wersji z IDW.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Październik 2021, 08:09:48 wysłana przez chch »

Offline Kadet

« Odpowiedź #3449 dnia: Nd, 03 Październik 2021, 08:11:03 »
Uwagi - ma zawierać tylko 32 i 33 tom DH, a w oryginale są jeszcze crossovery z żółwiami, więc pewnie wydadzą je osobno w pełniejszej wersji z IDW.

Ja zrozumiałem, że Żółwie też tam będą w  dziewiątym tomie. TK mówił, że będą też materiały dodatkowe i chyba to będą właśnie historie z TMNT.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!