Autor Wątek: Czy/kiedy komiksy staną się jak książki  (Przeczytany 4330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hobgoblin

Czy/kiedy komiksy staną się jak książki
« dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 09:51:51 »
W latach 80tych (i wczesniej) książki były uznawane za cenne. W latach 90tych pamietam jeszcze, ze spokojnie antykwariaty przyjmowały za niewielką cenę skupu ale prawie wszystkie pozycje.  Nawet w pierwszych latach allegro (2003 okolo) mozna bylo sprzedac zdecydowana wiekszosc ksiazek jezeli sie je tanio wystawialo. Teraz jest to prawie niemozliwe, nawet jak wystawiacie za 2zl sztuka to ludzie sa wybredni. Sa miejsca, w ktorych ksiazki leza za darmo a nikt ich nie bierze. Oczywiście nie mówimy tu o calkiem nowych wydaniach ani  o wciaz w dniu dzisiejszym popularnych pozycjach - mimo to lapie sie na to zdecydowana wiekszosc ksiazek wydana przed 2007 rokiem (standaryzacja ISBN).

Robie teraz liste ksiazek (zwlaszcza historycznych mam pelno jak ktos chce) jakie mam na wydanie i antykwariaty z tego nie chca prawie nic, pojedyncze pozycje (ktore musialbym im dowiezc).

Czy i kiedy komiksy wydawane obecnie dojda do takiego stanu? Wiadomo, ze taki Incal bedzie zawsze cos warty i ktos go kupi. Ale czy/kiedy dodziemy do takiego stanu jak z ksiazkami, ze te komiksy co maja teraz spory naklad i rozne edycje (Thorgal, Kajko i Kokosz etc.) beda lezaly w pudlach do wziecia za 2zl a malo kto je bedzie bral bo po co zagracac sobie mieszkanie?

« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Marzec 2022, 10:00:27 wysłana przez Hobgoblin »

Offline NuoLab

Odp: Czy/kiedy komiksy staną się jak książki
« Odpowiedź #1 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 12:05:12 »
Widocznie masz niewłaściwe książki :)

Zobacz sobie po ile chodzą na allegro takie pozycje jak "Dzieje starożytnego Egiptu" Grimala, "Dzieje Hanzy" Dollingera, "Czechy" i "Ruś" z serii początki państw, "Belizariusz" Hughesa, "Historia państwa Inków" Rostworowskiej, można tak ciągnąć w nieskończoność...

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 12:26:35 »

Zobacz sobie po ile chodzą na allegro takie pozycje jak "Dzieje starożytnego Egiptu" Grimala, "Dzieje Hanzy" Dollingera, "Czechy" i "Ruś" z serii początki państw, "Belizariusz" Hughesa, "Historia państwa Inków" Rostworowskiej, można tak ciągnąć w nieskończoność...

Smiesznie, ze piszesz o tej serii rodowody Cywilizacji bo mam jej akurat z 30 tomów. Zobacz sobie po ile chodzą.
Jakas pojedyncza pozycja zawsze sie znajdzie przykladowo w obecnie wydawanej serri serii superbohaterowie i zloczyńcy tez pewnie sie znajda ze 4 pozycje, ktore beda DUZO drozsze niz placone obecnie 40zl za 10lat. Ale obawiam sie, ze zdecydowana wiekszosc po uwzglednieniu inflacji bedzie warta mniej niz teraz.

Ale tu  prosze sie zbytnio nie sugerowac. Chodzi o calosciowy oglad sytuacji, jak myslicie bedzie sie ksztaltowal popyt na komiksy fizyczne za te 15 czy 20 lat. Ja martwie sie, ze wiele bedzie traktowanych jak makulatura w twardej okladce.

Offline vision2001

« Odpowiedź #3 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 13:04:21 »
Ja martwie sie, ze wiele bedzie traktowanych jak makulatura w twardej okladce.
Ale to jest makulatura.
I choć czasem można odzyskać część poniesionego wkładu na zakup komiksów, to obecnie już widać, że z drugiego obiektu bardzo rzadko można wyrwać cenę sprzedaży lepszą niż 50% okładkowej.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 13:39:56 »
Ale tu  prosze sie zbytnio nie sugerowac. Chodzi o calosciowy oglad sytuacji, jak myslicie bedzie sie ksztaltowal popyt na komiksy fizyczne za te 15 czy 20 lat. Ja martwie sie, ze wiele bedzie traktowanych jak makulatura w twardej okladce.

Ale nie ma czegoś takiego jak całościowy ogląd sytuacji w przypadku obiegu antykwarycznego. To jest wypadkowa wysokości nakładu, wartości merytorycznej pozycji, tematyki, dostepności, mody, siły nabywczej społeczeństwa, popularności tematyki w danej chwili i pewnie wielu innych czynników.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #5 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 13:57:49 »
Ale to jest makulatura.
I choć czasem można odzyskać część poniesionego wkładu na zakup komiksów, to obecnie już widać, że z drugiego obiektu bardzo rzadko można wyrwać cenę sprzedaży lepszą niż 50% okładkowej.

Tylko to 50% to jest sporo. Ja obawiam sie, ze potencjalnie mowimy o odzyskiwaniu 20% poniesionych kosztow (uwzgledniajac inflacje).
Chodzi mi o to kiedy taki trend w komiksach jak w ksiazkach moze sie pojawic, ze ludzie uogolniajac i generalizujac tego nie chca za pol darmo. Bo szacuje, ze przy ksiazkach w pelni to wszystko sie zalamalo gdzies po 2010 roku. Czyli jakies zmiany kulturowo polaczone z demograficznymi powiedzmy roczniki 1950 przestaly kupowac ksiazki a 1960 zaczelo sie wykruszac podczas gdy nowe roczniki nie przejely ich roli.

Zakladam, ze w Polsce glownym klientem na fizyczne komiksy (nie dla dzieci i niemangowe) sa roczniki powiedzmy 1975-1995 (?). Mlodsi jeszcze mocniej osadzeni sa w cyfrowosci. Jesli tak to mozemy teraz byc na gorce sprzedazy ale wiecej jak jeszcze 10-15 lat intensywnej sprzedazy fizycznych kopii nie bedzie.

« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Marzec 2022, 13:59:40 wysłana przez Hobgoblin »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 14:09:50 »
Pewnie trzeba porównać z większymi rynkami typu USA albo Francja i sprawdzić jak tam jest. Ja sobie strzelam totalnie z d..., że komiks zawsze średnio będzie mniej tracił na wartości niż średnio książka, pomijając przypadki skrajne.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #7 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 16:49:20 »
To się zmienia wraz z modą. Przez wiele lat stare numery komiksów z TM Semic chodziły w cenie makulatury. Teraz niektórzy wstawiają je z cenami jakby były białymi krukami (i ktoś je pewnie kupuje).

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 13 Marzec 2022, 01:54:03 »

Zobacz sobie po ile chodzą na allegro takie pozycje jak (...) "Czechy" i "Ruś" z serii początki państw
O rany, sprawdziłem - Ruś w okolicach dwóch stów, to może sprzedam, bo to słaba pozycja. Dla odmiany Czechy bardzo dobre.

O paru pozycjach z tej serii pisałem:
http://seczytam.blogspot.com/search/label/Pocz%C4%85tki%20Pa%C5%84stw

Offline isteklistek

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 13 Marzec 2022, 15:38:14 »
Nie wiem, czy u nas jest kult książki. Rynek I wydań jeżeli jest, to jest mały. U nas jest rynek spekulacyjny pod który podpada wszystko. Cena zaporowa zazwyczaj spada po dodruku, więc najlepiej się wbić w czas, gdy dodruk pewny, ale oficjalnie nieogłoszony. Rynek wygląda tak, że sprzedaje się z przebitką x2, a chce się kupić zaraz po premierze 50% taniej-facebookowe grupy- nie wiem, czy to działa, ale ludzie wciąż dają ogłoszenia, że igła i 50%

Offline death_bird

« Odpowiedź #10 dnia: Nd, 13 Marzec 2022, 17:48:28 »

To wszystko tylko i wyłącznie kwestia tego czy są czy dopiero będą wznowienia.
Naście lat temu można było pojedyncze poszukiwane HB-ki sprzedać za kwoty pod 200 zł. Teraz takich tomików jest pewnie z kilka. To samo z BSL, to samo z Ceramami.
Jak kiedyś miałem na półkach z kilkanaście tomów, które mogły pójść za konkretne pieniądze tak teraz z tego wszystkiego ostał się może "Corpus Caesarianum", bo reszta straciła na wartości.
Z tego wszystkiego jako całość chyba jedynym wyjątkiem są tomy z serii "Nowa Marianna", bo one zdaje się nowych wydań nie dostają. Może kwestie licencyjne, nie wiem.
W każdym razie tak jak antykwariaty zostały niemal zamordowane przez handel sieciowy tak wysokie ceny w tymże handlu są konsekwentnie zbijane przez dodruki. I w sumie chyba dobrze, bo jeżeli na coś jest zapotrzebowanie (a zapotrzebowanie na książkę w Polsce jest raczej rzadkim zjawiskiem) to należy je zaspokajać.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pinto

« Odpowiedź #11 dnia: Nd, 13 Marzec 2022, 18:32:10 »
A masz "Dom Rothschildów" Fergusona? :D

Offline starcek

« Odpowiedź #12 dnia: Nd, 13 Marzec 2022, 18:49:23 »
Antykwariaty są mordowane przez internet - gdy ponad 20 lat temu ruszyło allegro, zaczęła się prawdziwa rzeź niewiniątek, bo nagle okazało się, że można dość wygodnie ominąć pośrednika zarówno przy kupnie jak i sprzedaży.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline death_bird

« Odpowiedź #13 dnia: Nd, 13 Marzec 2022, 19:59:34 »
A masz "Dom Rothschildów" Fergusona? :D

Nawet nie wiedziałem, że jest taki tytuł.
Ale teraz jak tak piszemy to sprawdziłem sobie "Cesarstwo Bizantyńskie" Browninga. Kiedyś taki tom potrafił pójść za kwotę chyba pod 500 PLN. Teraz jest za ponad stówkę.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline ryba

« Odpowiedź #14 dnia: Nd, 13 Marzec 2022, 21:52:09 »
Nawet nie wiedziałem, że jest taki tytuł.
Ale teraz jak tak piszemy to sprawdziłem sobie "Cesarstwo Bizantyńskie" Browninga. Kiedyś taki tom potrafił pójść za kwotę chyba pod 500 PLN. Teraz jest za ponad stówkę.

Teraz wyszło więcej książek o Bizancjum to pewnie też dlatego staniała.
Wracając do serii Początki Państw na stronie wydawnictwa Litwa, Dania i Norwegia są po 8 zł, żal nie kupić :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Marzec 2022, 21:59:19 wysłana przez ryba »