Autor Wątek: Amber  (Przeczytany 75795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Cringer

Odp: Amber
« Odpowiedź #120 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 12:54:30 »
Zastanawiam się czy ktokolwiek kupi żółwie, nie mając pewności czy całość tego co zapowiedzieli się ukaże?
Ja pewnie mocno się nad tym zastanowię jak już wydadzą 6 numerów i będą chodziły z rabatem 60%.

Żółwie przetrwają. Nie w tym, to w następnym dziesięcioleciu jeszcze mogą się pokazać.
Bardzo w to wątpię, po tym jak Fanta poległa z Żółwiami, teraz Amber z idiotycznym wydaniem, Hachette ze słabą sprzedażą kolekcji Transformerów i słabą sprzedażą Power Rangersów od Egmontu.

Offline kenji

« Odpowiedź #121 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 14:15:34 »
.
Bardzo w to wątpię, po tym jak Fanta poległa z Żółwiami, teraz Amber z idiotycznym wydaniem, Hachette ze słabą sprzedażą kolekcji Transformerów i słabą sprzedażą Power Rangersów od Egmontu.

nie do końca jest to wina wydawnictw. może są to po prostu słabe tytuły...
zmieniają się czasy , zmianiają się upodobania klientów. Czas tych tytułów już dobiegł końca i nawet sentyment nie pomoże...

Online Cringer

« Odpowiedź #122 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 14:57:35 »
nie do końca jest to wina wydawnictw. może są to po prostu słabe tytuły...
zmieniają się czasy , zmianiają się upodobania klientów. Czas tych tytułów już dobiegł końca i nawet sentyment nie pomoże...
Właśnie nie uważam że to jest tylko kwestia wydawnictw. Do wydania i ceny Hachettowych Transformerów lub Egmontowy Power Rangerów nie bardzo jest się o co przyczepić. Tak jak piszesz, najwidoczniej sentyment to za mało.
Oczywiście też jest szansa że po jakimś bardzo popularnym filmie albo serii filmów pojawią się klienci na te komiksy. Tylko wtedy, jakie wydawnictwo odważy się je tknąć po tych niepowodzeniach poprzedników? Bo polegli i mali i duzi i kolekcje. Pamiętam też że gdy Fanta planowała wydać żółwie, jakiś inny wydawca wspominał że zakup praw do tego tytułu od dawna nie był problem, tylko nikt poza Fantą nie chciał tego kupić.
Jest jeszcze jedna opcja, najmniej prawdopodobna. Amber będzie na tyle zadowolony ze sprzedaży kompletów żółwi z 60% rabatem że będzie kontynuował ich wydawanie :D (chociaż i tak wtedy cena będzie za duża).
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Październik 2021, 15:03:29 wysłana przez Cringer »

Offline Szekak

« Odpowiedź #123 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 15:04:53 »
Powiem tak, jezeli amber wydaje dalej komiksy pomimo tego, ze wszystkie sa obecnie do kupienia za pol ceny, to chyba ma w tym jakis interes, bo nie potrafie tego inaczej logicznie wytlumaczyc.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online Konrad

« Odpowiedź #124 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 16:33:09 »
A z tego co widzę to nawet zdarzył im się dodruk 1 tomu Legendy Korry, więc chyba jakoś się to sprzedaje. Ciekawe, czy sięgną po kontynuację historii z tego świata, czyli The Legend of Korra: Ruins of the Empire.

Niedługo do sprzedaży trafią też pakiety wydanych już w całości serii: Niewidzialna republika (szkoda, że urwana przez autorów, bo fabularnie i rysunkowo się broniła) i Wężowy bóg. I tę drugą spokojnie mogę polecić, graficznie miód (bitwa w ostatnim tomie), a scenariusz w skandynawskim klimacie daje radę, tym bardziej, że z rabatami wyjdzie poniżej 50zł.
https://bonito.pl/k-154804117-wezowy-bog-tomy-1-3
https://bonito.pl/k-114121726-niewidzialna-republika-tomy-1-3

A ElfQuest to chyba poszedł do piachu. Mieli wydawać co 2 miesiące, na okładce były zapowiedzi 6 tomów, a wyszły tylko 2.
I co najciekawsze z tego pierwszego rzutu komiksów tylko ten był podzielony na chudsze tomy niż oryginalne wydania (a to było 7 grubasów po 500-700 stron). I co robi teraz wydawnictwo po tej klapie? Postanawia wszystkie nowe serie (oprócz Kolonizacji, ale to frankofon, mający po 50 stron) podzielić na chudsze tomy jak z ElfQuestem. No po prostu mistrzowska logika.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #125 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 18:33:28 »
Stawiałem, że za Żółwie weźmie się Non Stop Comics, zwłaszcza, że wydali Bodycount.

Odchodząc trochę od gorącego tematu TMNT - czy ktoś z Was czytał "Drogę do zatracenia" wydaną przez Amber? Dopiero wczoraj się zorientowałem, że film z Hanksem powstał w oparciu o komiks. Jestem ciekawy czy warto to nabyć.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline adamarluk

« Odpowiedź #126 dnia: So, 30 Październik 2021, 00:52:32 »
A jak się ma ta edycja do komiksu wydanego niegdyś przez Fantasmagorie? Kontynuacja może?

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #127 dnia: So, 30 Październik 2021, 01:22:57 »
Geniusze Amberu wymyślili to już dawno - przy poprzedniej próbie z komiksami wydawali tak samo - i jak widać niczego się nie nauczyli.
Bardzo dawno i wcale nie na komiksach. To właśnie Amber wymyślił na naszym rynku dzielenie książek na części w celu lepszego wydojenia czytelnika - dopiero za nimi poszli inni wydawcy z Prószyńskim na czele. Do "sukcesów" Amberu na tym polu bez wątpienia należy Młot i krzyż Harrisona - książka ok. 550 stron została podzielona na trzy woluminy (wydanie Amberu 1995 rok).

Skutek był podobny jak w przypadku komiksów - serie SF/fantasy Amberu padły.

Żaden geniusz...oni tak już od lat mają. W produkcji twardookładkowych potworków doświadczeniem nikt ich nie przebije.
Przecież nie oni jedyni tak wydają. Daleko nie szukając, Kurc i Najemnik.

Offline Takesh

« Odpowiedź #128 dnia: So, 30 Październik 2021, 08:28:53 »
Droga do zatracenia to świetny komiks i warto go kupić. Format nie duży i miękka okładka, nie wygląda jak komiksowa.

Jeszcze raz - brać, bo to dobry komiks. Mimo, że z Amberu....

Offline Arne

« Odpowiedź #129 dnia: So, 30 Październik 2021, 08:32:42 »
Stawiałem, że za Żółwie weźmie się Non Stop Comics, zwłaszcza, że wydali Bodycount.

Odchodząc trochę od gorącego tematu TMNT - czy ktoś z Was czytał "Drogę do zatracenia" wydaną przez Amber? Dopiero wczoraj się zorientowałem, że film z Hanksem powstał w oparciu o komiks. Jestem ciekawy czy warto to nabyć.
Warto. Lepsze od filmu.

Offline Interloper

« Odpowiedź #130 dnia: So, 30 Październik 2021, 10:32:13 »
A jak się ma ta edycja do komiksu wydanego niegdyś przez Fantasmagorie? Kontynuacja może?
Nie jest to kontynuacja tego, co wydały Fantasmagorie. Jest to najnowsza wersja komiksowych Żółwi. To, co wydały Fantasmagorie, to była pierwsza seria z końcówki lat 80. ubiegłego wieku.

Offline Kadet

« Odpowiedź #131 dnia: So, 30 Październik 2021, 18:56:58 »
Cienka sprawa, szczerze mówiąc, dosłownie i w przenośni. Od dawna ostrzyłem sobie zęby na wydanie TMNT u nas. Myślałem, że Egmont się za nie weźmie, jak skończy "Hellboya" - jedna franczyza za drugą. Pytałem nawet o to TK na MFKiG, ale odpowiedź była odmowna. Zacząłem przypuszczać, że może w takim razie NonStop, bo wypuścili wcześniej "Bodycount" i też potrafią ładne grubasy wydawać, a tu taki zonk.

To już gorzej, jakby w ogóle nie wydawali, bo wtedy byłaby przynajmniej nadzieja, że może ktoś się za to weźmie. Ta zapowiedź Amberu poskutkowała tym, że rozważam zakup serii... w oryginale, choć rzadko tak nabywam. No chyba, kurczę, napiszę do nich jakiś list - tak się rozczarowałem. Jak już posłali to do druku, to może chociaż od trzeciego tomu by przeszli na grube zbiorcze? Jeszcze bym odchorował wtedy dysproporcje objętościowe na półce. Ale martwią mnie też problemy z DTP, o których było tu pisane.

Czy jakaś klątwa ciąży u nas na tych Żółwiach? Najpierw Fantasmagorie i rozgrzebana klasyczna seria, teraz Amber rozgrzebie serię od IDW...

PS: Nie znam się na Soniku, ale jak dokładnie nazywa się u nas ten jego arcywróg doktorek? Bo coś kojarzę, że "doktor Robotnik", a w blurbie Amberu jest "Eggman" z angielskiej wersji.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Październik 2021, 19:01:42 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online radef

« Odpowiedź #132 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 01:33:12 »
PS: Nie znam się na Soniku, ale jak dokładnie nazywa się u nas ten jego arcywróg doktorek? Bo coś kojarzę, że "doktor Robotnik", a w blurbie Amberu jest "Eggman" z angielskiej wersji.
Doktor Robotnik i Doktor Eggman to dwa imiona tej samej postaci, które są używane zamiennie zarówno po polsku jak i po angielsku.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Mruk

« Odpowiedź #133 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 07:56:16 »
Przecież nie oni jedyni tak wydają. Daleko nie szukając, Kurc i Najemnik.

Nie porównuj proszę wydawnictwa, które wszystko wydaje cienko i twardo zupełnie bez sensu z wydawnictwem, które wydaje w różnych postaciach (cienko i twardo też, ale także w pięknych integralach).

A jeśli chodzi o Najemnika, to akurat przy tym tytule takie były wymogi licencyjne. Cienko i twardo albo wcale.

Offline Kadet

« Odpowiedź #134 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 09:41:36 »
Doktor Robotnik i Doktor Eggman to dwa imiona tej samej postaci, które są używane zamiennie zarówno po polsku jak i po angielsku.

Dziękuję za wyjaśnienie.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!