W Smyku wróciła promocja 3za2 na wszystkie komiksy (...)
Pytanie do osób, które korzystały już z tej promocji wcześniej - zdarza się, że sklep (dowolny) przysyła do klienta komiksy już uszkodzone (upadek w magazynie itp.), jak w kontekście tej promocji rozwiązywana jest reklamacja?
Ja osobiście traktuję komiksy nieznacznie uszkodzone (obicie, rysa itp.) jako niepełnowartościowy produkt, ale nie mam potrzeby komiksu zwracać czy wymieniać jeśli sklep proponuje rozwiązanie za pomocą np. rabatu. To moje podejście, każdy sklep rozpatruje przypadki indywidualnie (regulamin jedno, a "pani z obsługi" drugie), jestem ciekaw jak to wygląda w smyku w praktyce. W kontekście tej promocji mamy czynniki:
- rabat od kwoty okładkowej, a więc cena podstawowa komiksu w sklepie;
- rabat dodatkowy w promocji "3 za 2", czyli cena każdego komiksu odpowiednio obniżona w zamówieniu, cena każdego komiksu w zamówieniu zależna od pozostałych komiksów w zamowieniu;
- "puzzle" przypisane do konta w sklepie po zakupie;
- dostępność komiksów, ponad setka pozycji już się wyprzedała w smyku od wczoraj;
- odbiór osobisty jest możliwy, a więc ewentualna rezygnacja z zamówienia przed zapłaceniem...
Teraz wątpliwości - jeśli komiks/komiksy w zamówieniu będą uszkodzone, to mamy opcje:
- rezygnacja z zamówienia (jeśli da radę obejrzeć przed zapłaceniem w sklepie stacjonarnym);
- reklamacja z preferencją wymiany egzemplarza (jeśli dostępny jest w sklepie);
- reklamacja z preferencją zwrotu (tutaj mam wątpliwości - zwrot części zamówienia powinien być możliwy, ale jakiś wpływ mogą mieć w takim razie czynniki rabatu w promocji "3 za 2" i kwestia "puzzli");
- reklamacja z preferencją rabatu (na to sklep może się nie zgodzić i zaproponować zwrot).
TLDR:Konkludując - mamy uszkodzony komiks, zamówienie odebraliśmy i chcemy reklamować, nie możemy wymienić na inny egzemplarz bo nie ma na magazynie, sklep proponuje zwrot uszkodzonego komiksu, na jakich warunkach przebiega zwrot części zamówienia z tym dodatkowym rabatem i "puzzlami" itp. (czy te czynniki nie utrudniają zwrotu części zamówienia)?
Tak, rozważam czarny scenariusz, może niepotrzebnie, ale "przezorny (...)".