Ja zainteresowany tematem sprawdziłem , że ukazały się 3 tomy plus jeden dodatkowy na zachodzie. Napisałem zapytanie do wydawnictwa o kontynuację i dostałem szybką odpowiedź ,że nie zamierzają wydawać następnych tomów.
Piszesz o
Białym piasku? Pytam, bo widzę, że zmiksowały się wątki o
Białym piasku i
Kanonie graficznym.
W każdym razie, jeśli masz na myśli wydany w tym roku w USA komiks
Dark One, to jego związek z
Białym piaskiem jest chyba dość luźny. I nie jest to "dodatkowy" tom, tylko otwarcie nowej trylogii w Cosmere.
Cosmere Sandersona to taki "wieloświat", czyli jakoś połączone liczne światy. Jak połączone, nie do końca jeszcze wiadomo i nie wiem czy w ogóle będzie wiadomo, bo Sanderson tak rozdął ten cykl, że nawet on (a jest linią produkcyjną, nie człowiekiem) pewnie nie da rady skończyć. W skład Cosmere wchodzą m.in. takie światy: Sel (Elantris), Scadrial (trylogie: Mistborn i Wax and Wayne), Nalthis (Rozjemca vel Siewca wojny), Roshar (Archiwum burzowego świata), Taldain (Biały piasek), Mirandus (Dark One), a także nasza Ziemia (Dark One).
Mag raczej
Dark One nie wyda, bo jego szefostwo doszło do wniosku, że nie potrafią sprzedawać komiksów. Ale może Lost In Time się skusi (bo w USA wydaje to Vault Comics)?