Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 988694 razy)

Offline nayroth

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #2970 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 19:15:34 »
dzyń dzyń  :D

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2971 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 19:27:00 »
Ciekawe porównanie z tą cebulą. Wcześniej tak na to nie patrzyłem.
Batman returns
his books to the library

Offline Cringer

« Odpowiedź #2972 dnia: Pn, 09 Sierpień 2021, 20:58:43 »
Większość tych pieniaczy pewnie nawet tego nie czyta, tylko kupuje co tanio dają. Była promocja po 10 groszy za kilo cebuli to biorę od razu 10. A w domu się okazuje, że nie ma co z tym zrobić. Ale warto było zje*ać ekspedienta, że nie chciał sprzedać przy kasie! A jeszcze lepiej można się tym pochwalić w internecie pod anonimowym nickiem :D
Ciekawa analogia. Zastanawiam się jednak co ma wspólnego z tą sytuacją skoro jej bohater jednak cebulę kupił?
Analogiczna sytuacja byłaby wtedy gdyby sprzedawca skasował wcześniej bohatera za cebulę, następnie poszedł po nią na zaplecze a w między czasie podniósł cenę cebuli i stwierdził że tej cebuli w tej cenie nie sprzeda. A po kilku dniach znowu obniżył cenę cebuli. I tu bohater opowieści trafia na forum gdzie jest wyśmiany od pieniaczy bo chciałby aby sprzedawca wywiązał się ze swoich zobowiązań względem klienta. Bo na ten moment to wychodzi na to że klient jedynie sztucznie nabija ruch w sklepie. A sprzedawca ma wszystko w 4 literach.

Offline moai

« Odpowiedź #2973 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 08:13:40 »
Uzupełniłem w zestawieniu sierpniowym nowości od Timofa: https://wpodrozy.net.pl/komiksy_pl/
Niektóre sierpniowe pozycje Egmontu przez link buyboxa uzyskują już w taniej książce na wyjściu 37%, dodając do tego rabat lojalnościowy wychodzi bdb rabat.

Offline Antari

« Odpowiedź #2974 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 10:53:50 »
I tu bohater opowieści trafia na forum gdzie jest wyśmiany od pieniaczy bo chciałby aby sprzedawca wywiązał się ze swoich zobowiązań względem klienta. Bo na ten moment to wychodzi na to że klient jedynie sztucznie nabija ruch w sklepie. A sprzedawca ma wszystko w 4 literach.

Nie. Jest wyśmiany bo twierdzi, że:

Żałosne to są takie komentarze. Nie każdy orientuje się w cenach komiksów. Może kupić komiks nie wiedząc nawet że w innym miejscu jest dużo droższy. Później po 3 tygodniach czekania dostaje info że zamówienie jest anulowane, mimo że zgodnie z prawem sklep nie może tego zrobić.

@Cringer: Rozumiem, że jak twierdzisz sytuacja jest cykliczna, powtarza się często. Nabijanie ruchu przez klientów i nierealizowanie zamówień. A mimo to tutaj ma miejsce zasłanianie się nieznajomością ceny, wybielanie się żeby nie wyjść na Janusza. Już sam fakt, że proceder ma miejsce często a mimo to, ktoś się połakomił na rabat i chce "wywalczyć" swoje jest zabawny.

Offline history

« Odpowiedź #2975 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 11:25:39 »
Miałem tak. Dopóki nie ma statusu że wysyłka w drodze, to mogą zawsze anulować.

Nie będę wnikał w te Wasze dywagacje i przepychanki podzielę się natomiast osobistym doświadczeniem i wiedzą - o ile tak to można nazwać.
Potwierdzone zamówienie które jest następnie anulowane to już poważna sprawa. Ja nigdy się w sądy nie bawię ale polecam moją formułkę którą wysyłam do empiku:
"
Dzień dobry
Chciałem zgłosić zastrzeżenia do zamówienia nr XYZ
Miałem potwierdzoną wysyłkę 1szt. zamówienia a potem anulowano mi ją.
Ponieważ było to anulowanie po potwierdzeniu opłaconego zamówienia a zgodnie z Państwa regulaminem:
"

Złożenie zamówienia przez Klienta oznacza złożenie Empik oferty zawarcia umowy sprzedaży (kupna) zamówionego produktu. Oferta jest wiążąca dla Klienta, jeżeli Empik niezwłocznie potwierdzi jej otrzymanie.
    Po złożeniu zamówienia na adres poczty elektronicznej Klienta wskazany w Koncie Klienta lub wskazany w procesie składania zamówienia dla zakupów bez rejestracji zostanie wysłane potwierdzenie otrzymania przez Empik zamówienia złożonego przez Klienta. Jeżeli realizacja zamówienia jest możliwa, na adres poczty elektronicznej Klienta wysłana zostanie wiadomość elektroniczna z potwierdzeniem przyjęcia zamówienia do realizacji. Potwierdzenie przyjęcia zamówienia jest oświadczeniem Empik o przyjęciu oferty, o której mowa w ust. 7 powyżej. Z chwilą potwierdzenia przyjęcia zamówienia dochodzi pomiędzy Klientem a Empik do zawarcia umowy dotyczącej tego zamówienia. Empik ma 7 dni na potwierdzenie przyjęcia zamówienia Klienta (licząc od dnia potwierdzenia przez Empik otrzymania zamówienia). W przypadku, wktórym Empik nie potwierdzi w powyższym terminie przyjęcia zamówienia do realizacji, umowa pomiędzy Klientem a Empik nie zostaje zawarta, a wszelkie uiszczone płatności za nieprzyjęte zamówienie zostaną niezwłocznie zwrócone Klientowi, zgodnie z postanowieniami § 14 niniejszego regulaminu

"
Czyli zawarli Państwo ze mną umowę kupna-sprzedaży. Jeżeli chcą Państwo polubownie rozwiązać sprawę słucham propozycji - inaczej sprawą zajmie się odpowiednia do tego instytucja Państwowa.

Pozdrawiam
    History
"

Czasami od razu proponują doładowanie konta ekartą 10-25zł albo jeszcze odpisują jakieś słodkie bzdety a ja idę w zaparte.

Oczywiście jak anulują zamówienie przed potwierdzeniem nigdy nie walczę bo i po co?

A wszystkim którzy tutaj mówią że zakup komiksu za te 50% ceny rynkowej to kradzież radzę puknąć się w czoło. Ciekawe czy w innych sytuacjach też są tacy moralnie ustawieni do pionu.

Offline Lafar

« Odpowiedź #2976 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 11:52:06 »
Czyli wy to tak na serio? Chyba potrzebujecie trochę życia poza zakupami...

Offline Antari

« Odpowiedź #2977 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:48:13 »
A wszystkim którzy tutaj mówią że zakup komiksu za te 50% ceny rynkowej to kradzież radzę puknąć się w czoło. Ciekawe czy w innych sytuacjach też są tacy moralnie ustawieni do pionu.

Pokaż mi fragment gdzie ktoś pisał o kradzierzy. Co najwyżej sugerowano działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi zasadami uczciwości międzyludzkiej i empatii. A śmieszne są jedynie próby wybielenia takich zachowań. Jak świadomie kupujesz tom w skrajnie zaniżonej cenie, odbiegającej od rynkowego standardu i masz tego świadomość, to miej jaja się do tego publicznie przyznać. Tyle.

Offline xanar

« Odpowiedź #2978 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:53:29 »
Dobrze, cisnąć te korporacje :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #2979 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:54:29 »
Czyli zawarli Państwo ze mną umowę kupna-sprzedaży.

Szanuję za wierność detalom historycznym. :)
Umowy kupno-sprzedaż (emptio venditio) zawierali starożytni Rzymianie. :)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline martinus100

« Odpowiedź #2980 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 18:45:43 »
Do osób kupujących w Empiku - po jakim czasie dostawaliście zamówienie ? 3 tygodnie czy dłużej ?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2981 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 18:58:49 »
Ja dostalem (Knightfall) po okolo 2 tygodniach
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline asx76

« Odpowiedź #2982 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 22:00:03 »
Jeśli już nie ma innego wyjścia i koniecznie zakupy w Empiku, to nigdy przelewem i płatność dopiero przy odbiorze osobistym przy jednoczesnym "obadaniu" towaru - warto to sobie oprawić w ramkę i powiesić nad łożem ;)

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #2983 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 22:16:55 »
Cały wic polega na tym, że w przypadku tych wszystkich okazji nie było opcji płatności przy odbiorze  ;)

Offline asx76

« Odpowiedź #2984 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 22:30:20 »
Cały wic polega na tym, że w przypadku tych wszystkich okazji nie było opcji płatności przy odbiorze  ;)

To powinno dać do myślenia napalonym klientom ;) "Jest ryzyko - jest zabawa", to tylko z niewiastami :P