Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 987975 razy)

Offline OokamiG

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #2940 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 19:14:58 »
W ciągu paru dni powinno być, pewnie po weekendzie. U mnie szybko poszło.

Offline louie.cyphre

« Odpowiedź #2941 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 21:50:54 »
Mi też dzisiaj Empik anulował Green Lantern i Sandmana, coś im tam dzisiaj nie szło, natomiast dla tych co twierdzą, że zakupy pozycji atrakcyjnych cenowo z działu obcojęzycznego nie mają sensu bo to błędy i i tak anulują, przesyłam zdjęcie samych omnibusów zakupionych ostatnio w empiku, za żaden nie płaciłem więcej niż 100pln (no dobra, batman jakoś ok 105;) Oprócz tego kupiłem ponad 20 innych pozycji...także no, opłaca się grzebać co jakiś czas.

Offline starcek

« Odpowiedź #2942 dnia: Cz, 05 Sierpień 2021, 22:18:16 »
Czy ktokolwiek jeszcze pamięta, że komentarze mają być tylko tutaj? Serio jest to tak trudne?
Gdyby był tygodniowy ban za komentarze w głównym wątku wszyscy by pamiętali. A jest, jak jest.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline history

« Odpowiedź #2943 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:22:22 »
a miał ktoś tak że miał potwierdzoną realizację a potem mu anulowali?

Offline xanar

« Odpowiedź #2944 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 12:27:48 »
Ja zamówiłem tego Doctor Strange'a vol.2 (w sumie nie po co bo teraz będę musiał kupić vol.1 i 3) i She-Hulk by Soule i cały czas mam w realizacji jedno i drugie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline nayroth

« Odpowiedź #2945 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 17:37:25 »
a miał ktoś tak że miał potwierdzoną realizację a potem mu anulowali?

Miałem tak. Dopóki nie ma statusu że wysyłka w drodze, to mogą zawsze anulować.

Offline Lukop

« Odpowiedź #2946 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 19:20:13 »
Przyjęcie do realizacji to moment zawarcia umowy z klientem, zatem nie, nie mogą tego anulować po wysłaniu drugiego maila, według ich regulaminu.

Na przykładzie maili wygląda to tak, że pierwszy jest wysłany automatycznie "Nowe zamówienie", ale kolejny "Przyjęto do realizacji" jest ich potwierdzeniem, że je zrealizują.

"Z chwilą potwierdzenia przyjęcia zamówienia dochodzi pomiędzy Klientem a Empik do zawarcia umowy dotyczącej tego zamówienia." Regulamin Empik.com

Oczywiście zdarzało się, że anulowali mimo potwierdzania, ale to - jak widać powyżej - złamanie prawa.

Offline xanar

« Odpowiedź #2947 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 19:28:22 »
Przecież to jest korporacja oni wszystko mogą i co zrobisz do sądu pójdziesz bo ci zamówienie anulowali.

Offline ZbyszekBanas

« Odpowiedź #2948 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 20:24:49 »
Mi dziś bezczelnie po 3 tygodniach jak już paczka powinna być do odbioru wysłali maila ze anulują:/

Offline xanar

« Odpowiedź #2949 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 20:27:54 »
Co ci anulowali ?

Offline martinus100

« Odpowiedź #2950 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 20:53:56 »
Zapytaj o podstawę prawną anulowania zamówienia. Z regulaminu empik.com wynika, że mogą anulować albo w przypadku zablokowania komuś konta albo jeśli nie zapłaci w ciągu 7 dni od otrzymania maila z potwierdzeniem przyjęcia zamówienia. Nic więcej.

Offline martinus100

« Odpowiedź #2951 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 20:56:11 »
Kolejny fragment regulaminu: Jeżeli realizacja zamówienia jest możliwa, na adres poczty elektronicznej Klienta wysłana zostanie wiadomość elektroniczna z potwierdzeniem przyjęcia zamówienia do realizacji. Potwierdzenie przyjęcia zamówienia jest oświadczeniem Empik o przyjęciu oferty, o której mowa w ust. 7 powyżej. Z chwilą potwierdzenia przyjęcia zamówienia dochodzi pomiędzy Klientem a Empik do zawarcia umowy dotyczącej tego zamówienia.

Offline martinus100

« Odpowiedź #2952 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 21:06:38 »
Polecam poczytać tutaj przy końcu.
https://prokonsumencki.pl/reklamacja-towaru-2/towar-jest-niedostepny-czy-sprzedawca-moze-odmowic-sprzedazy/
Nie wiem tylko na ile jest to aktualny stan prawny.
Poniżej fragment.
A zatem konsument ma wybór – może odstąpić od umowy, ale może również domagać się jej wykonania od przedsiębiorcy.

W tym pierwszym wypadku sprawa zazwyczaj kończy się na zwrocie klientowi zapłaconej ceny oraz dodatkowo ewentualnie odsetek za opóźnienie. Natomiast w drugim wypadku sytuacja sprzedawcy nie wygląda już tak dobrze – aby uwolnić się od spełnienia żądania klienta musi wykazać, że spełnienia tego świadczenia nie jest możliwe. W dalszej części piszemy, co to oznacza.

Offline martinus100

« Odpowiedź #2953 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 21:10:53 »
Niemożność świadczenia przez sprzedawcę, może być związana zarówno z brakiem dostępności towaru na całym rynku lub z chwilowymi brakami magazynowymi Sprzedawcy. W zależności od rodzaju niedostępności, koniecznym będzie zastosowanie podjęcie różnych działań przez przedsiębiorcę. Gdy towar jest niedostępny w magazynie, a klient nie chce odstąpić od zawartej umowy, przedsiębiorca powinien zakupić towar od innego podmiotu i wysłać go konsumentowi.
Nawet konieczność poniesienia dodatkowych kosztów nie zwalnia Sprzedawców z takiego obowiązku.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2954 dnia: Pt, 06 Sierpień 2021, 21:37:33 »
Żałosne są te posty powyżej. Kupujecie bardzo drogie komiksy za 20% ceny i jeszcze wielkie żale, jak komuś anulują, chociaż oczywiste jest, że pewnie wszystkiego w takiej cenie mają jakieś pojedyncze sztuki od konkretnego dostawcy, jeżeli to nie są w ogóle błędy systemowe.