Autor Wątek: Smak Liter  (Przeczytany 57962 razy)

Offline Lobo

Odp: Smak Liter
« Odpowiedź #60 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 18:10:46 »
Te 8 zł za przesyłkę zwraca się już za jeden komiks biorąc pod uwagę rabat 30% a 40%
Także już biorąc dwa komiksy jest się na plusie

Offline nori

« Odpowiedź #61 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 19:21:52 »
Dzisiaj się zarejestrowałem i poszło pierwsze zamówienie. W sumie nie było wyboru, na Gildii nie ma obecnie dostępnego Pakietu X mieczy. Biorąc pod uwagę, że Egmont ma na Smaku 40%, to koszt wysyłki nie jest w ogóle odczuwalny, a całość zamówienia wyszła znacznie taniej. Jedynie co mnie zdziwiło, że zapowiedzi Egmontu są dostępne, ale takie pozycje jak Flashpoint. Powrót. czy Injustice. Bogowie pośród nas - Rok zerowy. nie były wcześniej dostępne, a teraz, jak sprawdzałem, już są.... Jak na Smaku można dodać pozycje do zamówienia? Niby nie ma takiej możliwości, ale ktoś chyba pisał, że wystarczy do nich wysłać maila?

Offline PJP

« Odpowiedź #62 dnia: Nd, 09 Czerwiec 2024, 20:11:26 »
Tak na marginesie, korzystałem parę razy z opcji powiadomienia o dostępności i te pozycje dość szybko się pojawiały na stanie. Może jak więcej osób się interesuje i pragnie się dowiedzieć, to idzie szybciej? :)

Offline nori

« Odpowiedź #63 dnia: Śr, 12 Czerwiec 2024, 10:21:26 »
Dzwoniłem do SmakuLiter, Pani powiedziała, że nie ma problemu z domawianiem, żeby napisać maila, napisałem, i odpowiedź:

Dzień dobry,

Chcielibyśmy potwierdzić, że zgodnie z naszą rozmową / korespondencją e-mailową, do zamówienia o numerze 0000000 zostały dołączone dodatkowe produkty [Flashpoint. Powrót, Injustice. Bogowie pośród nas. Rok zerowy]. Prosimy o dokonanie dopłaty w kwocie 125,98 PLN.

Prosimy o wpisanie w tytule przelewu: "Dopłata do zamówienia 0000000".

Dane do przelewu:

Tak że spoko. ;)

Offline Death

« Odpowiedź #64 dnia: Śr, 12 Czerwiec 2024, 17:06:25 »
Też tak miałem, że mi dorzucili 2 pozycje, a ja zrobiłem dopłatę.

Offline PJP

« Odpowiedź #65 dnia: Wt, 18 Czerwiec 2024, 22:21:10 »
Dość małe zamówienie, ale komiksy różnej wielkości i grubości. Tradycyjnie nie ma się do czego przyczepić. Każdy komiks owinięty oddzielnie bąbelkami, po bokach mniejsze gąbeczki.

Offline 79ers

« Odpowiedź #66 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 19:16:17 »
Można kupować bez rejestracji?

Offline xanar

« Odpowiedź #67 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 19:27:27 »
Można
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline wilk

« Odpowiedź #68 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 14:05:22 »
Zachęcony pozytywnymi opiniami złożyłem pierwsze zamówienie i faktycznie jest dobrze. Pakowanie lepsze niż w Gildii. Zamówiłem cztery tytuły w twardej oprawie. Po dwa były obłożone folią bąbelkową i dodatkowo jedynie na wierzchu folia z większymi bąbelkami tak ok. 2-3 cm średnicy. Przydałaby się symetrycznie jeszcze taka sama folia z większymi wypełniaczami od spodu. Komiksy i książka przyszły bez uszkodzeń.

Niektóre komiksy wychodzą taniej (np. Timof i KG), a niektóre drożej niż na Gildii (Scream, LiT), a niektórych wydawnictw (np. Studio Lain) albo tytułów nie ma w ogóle. Kalkulować trzeba pod swoje potrzeby ale fajnie że jest alternatywa dla Gildii z punktu widzenia standardów zabezpieczeń przesyłki.

Offline nori

« Odpowiedź #69 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 19:06:01 »
Również jestem po pierwszym zamówieniu w SmakuLiter i oprócz tego, że nie otrzymałem kartoniku do słynnego już pakietu, mimo zamówienia go w przedsprzedaży, wszystko raczej w porządku. Co do tego pakietu, jak składałem zamówienie w SL to Gildia nie miała już go na stanie. Zakładam, że jednak Gildia po prostu lepiej zna rynek / planuje, i zapewne wszyscy którzy zamówili otrzymali swoje egzemplarze. SL trzymał ofertę dłużej, po czym okazało się jak się okazało... Duży niesmak.

Pakowanie w porządku, komiksy owinięte folią bąbelkową po parę sztuk, do tego wypełniacz. Minusem jednak jest dosunięcie komiksów do jednego rogu paczki, gdyby tam nastąpiło uderzenie, byłoby krucho. Ale nie nastąpiło, a i Gildii zdarzało się tak dosuwać. Więc tutaj na plus.

Odniosłem wrażenie, że foliowane komiksy mają dość "zmęczoną" folię, jakby nimi szurano, przerzucano, jednak pod folią wszystko w porządku.

I dość mocny argument, cena: zamówiłem 10 komiksów, głównie z Egmontu. Całość zamówienia w Smaku, z wliczoną już przesyłką która nie jest darmowa (w moim przypadku 13,98) wyniosła 747,92 złote. Te same pozycje w Gildii 874 zł. Czyli różnica wynosi aż 126,08 złotych. To jednak, przy dzisiejszych cenach komiksów, sporo, można mieć za to jednego dodatkowego grubaska i zostanie jeszcze na wysyłkę.

W przypadku cieńszych zeszytów jak Savage Avengers T.3 czy Batman T.1 Failsafe różnica wyniosła 7,9 zł.
Przy grubasach jak Joe Golem. Okultystyczny detektyw czy Punisher Epic Collection. Układanka Jigsawa aż 19,91. Czyli nawet jeden grubszy komiks opłaca się zamówić w SL. Tak dla dodatkowego porównania, Bibliomulica z kordoby tańsza 15,91 zł, Dylan Dog/Batman. Cień nietoperza 11,91 zł.

Ogólnie SmakLiter to ciekawa i warta do korzystania alternatywa dla Gildii. Przy podobnym standardzie pakowania popularne pozycje można wyrwać znacznie taniej. Niestety, oferta jest znacznie mniejsza niż na Gildii, a wiele pozycji nie ma w SL, niektóre też nie zawsze są tańsze. Natomiast z pewnością nie zamówię więcej nic "limitowanego" w SL, tutaj jednak Gildia jest o wiele bardziej profesjonalna.

Offline PJP

« Odpowiedź #70 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 19:28:01 »
Niestety, oferta jest znacznie mniejsza niż na Gildii, a wiele pozycji nie ma w SL, niektóre też nie zawsze są tańsze. Natomiast z pewnością nie zamówię więcej nic "limitowanego" w SL, tutaj jednak Gildia jest o wiele bardziej profesjonalna.
Tak właśnie robię od pewnego czasu - nowości ze znanych i dużych biorę ze Smaku; mniej znane i przedsprzedaże czy inne limitowane z Gildii. Od czasu do czasu dorzucam jakiś inny sklep, grupy sprzedażowe czy OLX/Allegro ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Czerwiec 2024, 19:55:59 wysłana przez PJP »

Offline PawelC

« Odpowiedź #71 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 20:57:13 »
Ja dopiero drugie zamówienie w Smak Liter i no cóż... niesmak póki co.

Pierwsze było kilka miesięcy temu, kilka komiksów, większość twarde Euro i absolutnie wszystko obite pomimo folii. Zwrot poszedł szybko i sprawnie, więc na tym etapie jeszcze nie skreśliłem sklepu.

Teraz zrobiłem drugie zamówienie, 7 komiksów, trochę cienkiej folii, tragicznie byle jaki karton rodem z TK albo Tantis (a przynajmniej takie mieli jak jeszcze kilka lat temu u nich kupowałem) i 5/7 uszkodzone i do wymiany. Jedynie cieniutki Jeremiah oraz mało formatowi Klezmerzy uratowały się od uszkodzeń. Dziś dostałem wymienione egzemplarze, niezbyt dużo dość cienkiej folii, luzy w znowu koszmarnie marnym kartonie i w efekcie znowu wszystko ubite. Właśnie się zastanawiam czy reklamować i wymieniać jeszcze raz czy po prostu anulować zamówienie.

Offline kv

« Odpowiedź #72 dnia: Pn, 24 Czerwiec 2024, 21:33:52 »
Korzystam z tego sklepu już bardzo długo. Minimum 50-60 przesyłek już za mną. Zero reklamacji, może z 1 czy 2 komiksy ubite, ale nie na tyle, żeby reklamować.
Wg mnie samo pakowanie gorsze od gildiowego (np. gildia mocniej tejpuje karton i lepiej dobiera rozmiar do zawartości), ale jest solidne wystarczająco, zwłaszcza, że wiele pozycji -10% od gildii. Często jeden komiks nadrabia brak darmowej przesyłki.

Offline Masonna

« Odpowiedź #73 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2024, 16:12:37 »

Pierwsze było kilka miesięcy temu, kilka komiksów, większość twarde Euro i absolutnie wszystko obite pomimo folii. Zwrot poszedł szybko i sprawnie, więc na tym etapie jeszcze nie skreśliłem sklepu.

Skoro obite pomimo folii, to może niekoniecznie wina sklepu, tylko kuriera? Ja dostaję nieobite nawet gdy się zapomnę i zamówię w Tantis, który chyba w ogóle nie korzysta z folii bąbelkowej.

Albo wina pracownika Żabki, jeśli zamawiasz do tejże. Mam taką jedną delikwentkę w pobliskiej Żabce, która rzuca paczkami podczas wydawania i przerzuca je podczas szukania. Niektórych nawet najtwardsze pakowanie może nie przetrwać. Ostatnio jej grzecznie zwróciłem uwagę, żeby może nie rzucała jak mi podaje paczkę, to ze zdziwieniem zapytała "Dlaczego?". Na moją sugestię, że może coś się w środku uszkodzić odpowiedziała, że przecież piszą na paczkach żeby nie rzucać gdy jest coś delikatnego  ;D ;D ;D

Ukraina oczywiście....
Komary rypią...

Offline Xmen

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2024, 17:39:48 »
Niedługo w żabkach zamiast ukrainek zatrudnią inżynierów, sytuacja z pewnością się poprawi😉😐
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.