Autor Wątek: Smak Liter  (Przeczytany 57925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafalszur

Odp: Smak Liter
« Odpowiedź #165 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 20:26:29 »
Tak sobie czytam jaki ten Smak liter fajny i tani to mówię sobie sprawdzę. Wchodzę i szukam. Frank Cappa pierwszy tytuł cena 165 zł a w droższej Gildii 149. I tak kilka kolejnych komiksów. To ja podziękuję.

« Odpowiedź #166 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 21:33:49 »
 Taki sam dyskont jak i wszystkie inne, Egmont mają taniej.

Online Xmen

« Odpowiedź #167 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 22:12:00 »
Egmont mają najtaniej ze wszystkich dyskontów i pakują najlepiejd. To wystarczyło im do tytuły najlepszego dyskontu, poprzeczka nie była zawieszona zbyt wysoko.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #168 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 22:49:44 »
  Skupszop jest tańszy, ma mniejszy próg darmowej dostawy, handluje używkami więc można jakąś fajną książkę dobrać za te przysłowiowe 5 złotych i można płacić inpost pay, przez co honoruje kody. Mam te konto w smaku liter, trochę tam kiedyś kupowałem, ale nie pamiętam kiedy ostatnio.

Offline nocny

« Odpowiedź #169 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 23:05:39 »
Tak sobie czytam jaki ten Smak liter fajny i tani to mówię sobie sprawdzę. Wchodzę i szukam. Frank Cappa pierwszy tytuł cena 165 zł a w droższej Gildii 149. I tak kilka kolejnych komiksów. To ja podziękuję.

Od kilku lat 90% zakupów robię w Smaku Liter bo najtaniej. W Gildii kupowałem pozostałe 10%, ale to raczej Studio Lain czy np Giacomo C. ze Scream, bo tylko Gildia to ma. Ale w tym tygodniu stało się coś dziwnego, bo na 4 komiksy, które chciałem kupić 3 były taniej w Gildii i to naprawdę dużo taniej (właśnie między innymi Frank Cappa). Także to nie norma a bardzo dziwny wyjątek, ciekaw jestem czym spowodowany.
Przy okazji, bo tak czytam wątek o Gildii jak to ludzie nie mogą zrobić zakupów a jak już się uda to czekają bardzo długo. Ja te 3 komiksy kupiłem w Gildii we wtorek, w środę wysłali, dzisiaj dostałem. Też dziwny wyjątek ;)

Online Xmen

« Odpowiedź #170 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 23:11:40 »
  Skupszop jest tańszy, ma mniejszy próg darmowej dostawy, handluje używkami więc można jakąś fajną książkę dobrać za te przysłowiowe 5 złotych i można płacić inpost pay, przez co honoruje kody. Mam te konto w smaku liter, trochę tam kiedyś kupowałem, ale nie pamiętam kiedy ostatnio.
Fajne info, nigdy nic nie brałem od skup szopu, ale będę musiał spróbować.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #171 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 23:58:59 »
I dają fajne takie autorskie wlepy, których się nie da odkleić, więc jak trafi Ci się egzemplarz bez folii, to naklejka jest bezpośrednio na komiksie. Nie żebym zniechęcał, tak po prostu informuję.

Online Xmen

« Odpowiedź #172 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 00:41:11 »
Bardzo ważna informacja. Wiem żeby brać tylko komiksy od wydawnictw które używają folii. To dyskwalifikuje kupno używek od nich.

Offline Death

« Odpowiedź #173 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 08:21:24 »
Bo akurat Lost in Time jest taniej na Gildii. Ale ja ostatnio zamówiłem na stronie wydawnictwa, było nawet trochę taniej niż na Gildii. Także podziękuj, podziękuj z powodu nielicznych wyjątków i bierz Egmont, Timofa i Kulturę na Gildii.

Online Necr09

« Odpowiedź #174 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 11:17:55 »

Zrobiłem sobie małe porównanie, komiksy wybierałem nie te po premierze, tak żeby się cena ustabilizowała w Smaku Liter

Wydawnictwo      Komiks      cena okładkowa      Smak Liter      gildia      różnica   
   Lost in Time      Pendragon      100,00 zł      84,65 zł      75,00 zł      9,65 zł   
   Egmont      Punk Rock Jesus      139,99 zł      84,95 zł      97,99 zł      -13,04 zł   
   Mandioca      Kililana Song      140,00 zł      115,29 zł      112,00 zł      3,29 zł   
   Kultura Gniewu      Błonia tajemnicy      99,90 zł      53,89 zł      69,93 zł      -16,04 zł   
   Scream Comics      Terra prohibita      99,99 zł      79,64 zł      79,99 zł      -0,35 zł   
   Mucha Comics      Projekty Manhattan, tom 01: Niedobra nauka      239,00 zł      204,51 zł      191,20 zł      13,31 zł   
   Ongrys      Wydział 7 #15: Válka      25,00 zł      14,84 zł      20,00 zł      -5,16 zł   
   Timof Comics      Stacy      99,00 zł      58,80 zł      69,30 zł      -10,50 zł   
   Kurc      Najemnik #11: Ucieczka      65,00 zł      38,59 zł      45,50 zł      -6,91 zł   
   Nagle! Comics      Geiger #2      99,90 zł      58,48 zł      69,93 zł      -11,45 zł   
   NonStop Comics      Parker: Gorzkie porachunki      124,90 zł      73,13 zł      87,43 zł      -14,30 zł   
   Hanami      Issak #3      69,99 zł      47,34 zł      48,99 zł      -1,65 zł   
   Elemental      Brigantus #02: Pikt      59,00 zł      36,90 zł      47,20 zł      -10,30 zł   
   Tore      Dylan Dog 666 #02: Krwawy Zmierzch      34,00 zł      24,53 zł      25,50 zł      -0,97 zł   
   Studio JG      Alice in Borderland #5      49,99 zł      39,83 zł      39,99 zł      -0,16 zł   
   Kotori      Gigantis #01      31,90 zł      22,22 zł      22,33 zł      -0,11 zł   
   Waneko      Podziemne Tokio #1      27,99 zł      22,30 zł      19,59 zł      2,71 zł   

Wyszło mi, że na 20 najlepszych wydawnictw komiksowych, dla tylko 7 gildia jest tańszym sklepem, a jak zamawiasz Muchę zaraz po premierze to w Smaku Liter też jest tańsza bo ma 31%, który potem spada do 14%

Pominięte w zestawieniu JPF, Studio Lain i Hachette z tych najlepszych według forumowego rankingu ze względu na brak swoich tytułów w ofercie Smaku Liter.

Czy Smak Liter jest lepszy od gildii? Dla mnie tak, lepsze ceny, lepsze pakowanie i nie miałem przypadków, żeby ładować do zamówienia jawnie widziany uszkodzony komiks. Czy gildia ma coś lepszego od Smaku Liter w swojej ofercie? Jasne, chociażby komiksy od Lain czy niskonakładowe pozycje od innych wydawnictw.
FGO: 758,469,198

Offline komiks

« Odpowiedź #175 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 11:45:07 »
Minus Smaku Liter dla mnie, jest to, że nie można kupować przedpremierowo.
https://smakliter.pl/robocizna-tomasz-niewiadomski-grzegorz-janusz,produkt-2677499
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline perek82

« Odpowiedź #176 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 11:52:12 »
Możesz
https://smakliter.pl/komiksy,kategoria-25786-zapowiedzi

Tylko pewnie nie wszystko. Albo pojawiają się w innym momencie.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline Death

« Odpowiedź #177 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 12:01:26 »
Minus Smaku Liter dla mnie, jest to, że nie można kupować przedpremierowo.
https://smakliter.pl/robocizna-tomasz-niewiadomski-grzegorz-janusz,produkt-2677499
No to jak już tak piszemy, to ostatnio czaiłem się na Smaku na trzy nowości Kurca: Jasona, Kuchnię ogrów i Antananarywę. I właśnie cały czas miały taki status, więc sobie ustawiłem powiadomienia na każdy z trzech produktów. I co ważne wszystkie miały w tej przedsprzedaży -41%. I nie można ich było dodać do koszyka. I pewnego dnia rano dostałem trzy maile, że cała trójca dostępna, miałem już tam w koszyku kilka innych komiksów, więc chciałem tylko dodać te trzy i złożyć zamówienie. Wchodzę na te pozycje po przeczytaniu maili, że dostępne, a tam wszystkie rabat -28%. A ja nie lubię jak się mnie robi w chuja, bardzo nie lubię. Ale akurat zobaczyłem, że ktoś wrzucił na forum info o jakichś kodach z InPosta, więc pyk wszystkie trzy do koszyka na Matfelu, a ceny nawet lepsze niż na Smaku.

Offline Dracos

« Odpowiedź #178 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 12:37:08 »
Antananarywę i Kuchnię Ogrów też wziąłem w matfelu bo ceny były najlepsze plus kody więc w ogóle bajka :)

Offline komiks

« Odpowiedź #179 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 12:44:32 »
Smak Liter ma trochę pracy do wykonania jeśli chodzi o sprzedaż komiksów z uwzględnieniem potrzeb osób kupujących regularnie spore ilości.

Funkcjonalność która często jest praktykowana na partyzanta, była wdrożona w nieistniejącym już sklepie robmydobrze.pl, pozwolę sobie zacytować opis tej funkcjonalności z ich regulaminu.

Co to jest „Zaklepywanie”?
Jest to kupowanie bez natychmiastowej wysyłki, dzięki czemu można sobie z większej ilości zamówień zlepić jedno i tylko raz zapłacić za wysyłkę. Wystarczy, że przy kupowaniu wybierzesz „Zaklepane” zamiast metody wysyłki, dzięki czemu zapłacisz wyłącznie za produkty, które od tej chwili należą do ciebie, a ja je tylko przechowuję. Możesz to powtarzać przy dowolnej ilości zamówień, powiększając ilość odłożonych produktów. Ty decydujesz, kiedy mam już wysłać uzbierane rzeczy. Wystarczy, że zrobisz kolejne zamówienie, tym razem opłacając wybraną przez siebie metodę wysyłki, a w uwagach tego zamówienia napiszesz, żebym połączył to z zaklepanymi rzeczami.

Przy czym, zamiast pisać w komentarzu z jakimi zamówieniami połączyć zaklepane, powinna być po prostu lista z możliwością ich wyboru (czekboks do zaznaczenia).

Takie coś jest oczywiście do zaprojektowania, ale po co w ogóle taka funkcjonalność?
  • Bo darmowa przesyłka - kiedy uzbiera się wymagana kwota.
  • Bo komiksy przedpremierowe blokują wysyłkę pozostałych, więc warto mieć nad tym kontrolę.
  • Bo są komiksy, których staram się nie łączyć, minimalizując zagrożenie uszkodzenia w transporcie. Przykładowo zamówienie kilku cegieł takich jak Batman Knightfall z Egmontu razem z komiksami w dużym formacie zwiększa szansę, że komiks w dużym formacie ulegnie uszkodzeniu. Wymaga to tez specjalnego pakowania, wypełniaczy itd, więc to chyba też jest problem dla sklepu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness