Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 477825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eyesore

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #2205 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 13:39:16 »
Odebrałem przed chwilą z paczkomatu zamówienie z empik.com w którym zakupiłem 3 komiksy. Paczka po wyciągnięciu z paczkomatu była otwarta, jakby ktoś przede mną ją otworzył i na dodatek brakuje jednego z komiksów. Jestem pierwszy raz w takiej sytuacji i zastanawiam się co zrobić. Czy powinienem od razu zgłosić reklamację, czy może napisać maila do nich wyjaśniającego całą sytuację? Z góry dziękuje za wszystkie rady.
Pisz natychmiast do nich o tej sytuacji, trochę słabo ze nie zrobiłeś zdjęc (chyba że zrobiłeś) przy paczkomacie.

Offline tB

« Odpowiedź #2206 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 13:43:14 »
Nie wiem jak wyglądają reklamacje w empik.com, ale podejrzewam, że z nimi bezpośrednio załatwisz, bo raczej to za duży gracz, żeby tarmosić się z klientami. Pewnie standardowe rozwiązanie to zwrot środków, zamiast wymiany/dosłania. Niech oni już sobie dyskutują z InPostem. Warto mieć zdjęcia stanu paczki przed otwarciem.

Niektóre sklepy (przeważnie mniejsze) starają się przerzucić odpowiedzialność na przewoźnika i Ciebie jako klienta kierują do reklamowania przesyłki w InPost.

Offline Autumnlove

« Odpowiedź #2207 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 17:27:30 »
Dzięki za pomoc, już otrzymałem maila zwrotnego, że zweryfikują sprawę i podeślą brakujący produkt.  :)

Offline Koalar

« Odpowiedź #2208 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 17:56:15 »
Już ktoś opisywał podobną sprawę i pamiętam to tak, że miał spore problemy z późniejszą reklamacją w InPoście. W przypadku ewidentnie uszkodzonej przesyłki, jeśli chcemy ją reklamować w InPoście, to chyba najlepiej od razu przy paczkomacie wybrać opcję "Mam uwagi do paczki" i postępować zgodnie z procedurą tak, żeby zostawić paczkę w paczkomacie. Wtedy widać, że to InPost dostarczył zniszczoną paczkę i my nic z niej nie braliśmy.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline parsom

« Odpowiedź #2209 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 18:03:05 »
Zgłosić uwagi do paczki w paczkomacie to nie takie proste, bo ludzie za placami strasznie namolne i tylko czekają żeby ponaciskać. Kiedyś miałem scysję z babą, która nie czekała aż dokończę odbiór tylko od razu startowała do klikania. Nic do cholery nie docierało.
Ja miałem podobną sytuację, ale to sprzedawca stanął na wysokości zadania i wysłał ponownie towar nie czekając na odpowiedź InPostu. Mnie InPost kompletnie olał, bo to niby tylko sprzedawca może reklamować. Ale z tego wiem w końcu uznali reklamację (zrobiłem zdjęcia itd.).

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2210 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 18:59:12 »
Już ktoś opisywał podobną sprawę i pamiętam to tak, że miał spore problemy z późniejszą reklamacją w InPoście. W przypadku ewidentnie uszkodzonej przesyłki, jeśli chcemy ją reklamować w InPoście, to chyba najlepiej od razu przy paczkomacie wybrać opcję "Mam uwagi do paczki" i postępować zgodnie z procedurą tak, żeby zostawić paczkę w paczkomacie. Wtedy widać, że to InPost dostarczył zniszczoną paczkę i my nic z niej nie braliśmy.

To niby nie ja opisywałem, ale właśnie taką sytuację miałem kiedyś. Reklamacji nie zaakceptowali po zgłoszeniu już w domu (też ten aspekt, że reklamację składa nadawca - już nie pamiętam jak z tym było, ale dodatkowe utrudnienie...). Miałem oczywiście foto z odbierania w paczkomacie i są kamery tj. niby materiał mają potwierdzający, ale to tak nie działa i są regulaminy/procedury. Niestety Inpost rozpatruje to tak, że zostawiasz w paczkomacie przesyłkę i musisz jechać do centrum dystrybucji (zwykle oddalonego od miasta) żeby osoba rozpatrzyła sprawę na miejscu (protokół itp.). Może teraz się coś zmieniło, ale przypuszczam że nie (jest to jednak utrudnienie i w wielu przypadkach po prostu łatwiej jest odpuścić, bywa że więcej czasu się traci na jeżdżenie do Inpostu itp. niż to warte).

Aha, jeszcze jest ten aspekt, że jak opakowanie zewnętrzne ulegnie uszkodzeniu to Inpost zastrzega sobie możliwość przepakowania (było o tym już na forum niedawno). Generalnie kurier uszkodzi paczkę, w sortowni owiną zawartość folią i nakleją etykietę i myślisz że tak sprzedający wysłał (zresztą nic dziwnego, skoro Inpost nie chwali się tym co zrobił)...

Offline carnivale

« Odpowiedź #2211 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 19:01:41 »
Ja kiedyś na paczce miałem naklejoną taką oto notkę.

Na szczęście nie musiałem z tego korzystać

Offline chch

« Odpowiedź #2212 dnia: Wt, 04 Maj 2021, 16:16:32 »
Twój_sklep_24 - kupowałem tam komiks z allegro i doszedł z uszkodzonym grzbietem. Ktoś już tam reklamował? Zaproponowano mi kuriera lub nadanie w paczkomacie. Wybrałem paczkomat, ale wychodzi na to, że sam mam wygenerować etykietę (w gandalfie wystarczyło napisać długopisem numer na paczce i nadać w paczkomacie).

Offline Toranga

« Odpowiedź #2213 dnia: Wt, 04 Maj 2021, 17:03:17 »
Twój_sklep_24 - kupowałem tam komiks z allegro i doszedł z uszkodzonym grzbietem. Ktoś już tam reklamował? Zaproponowano mi kuriera lub nadanie w paczkomacie. Wybrałem paczkomat, ale wychodzi na to, że sam mam wygenerować etykietę (w gandalfie wystarczyło napisać długopisem numer na paczce i nadać w paczkomacie).

Tak. Animalmana. Poszło beż problemów.
A na Allegro zawsze trzeba generować i drukować kod. Taki mają system.

Offline chch

« Odpowiedź #2214 dnia: Wt, 04 Maj 2021, 17:05:56 »
Tak. Animalmana. Poszło beż problemów.
A na Allegro zawsze trzeba generować i drukować kod. Taki mają system.

Ale generuje się przez allegro czy trzeba sobie samemu jakoś wygenerować? Nawet nie wiem na jaki paczkomat im to wysłać i jakie dane na etykiecie podać.

Offline parsom

« Odpowiedź #2215 dnia: Wt, 04 Maj 2021, 17:25:48 »
Przy zwrotach na pewno trzeba drukować etykietę? Coś mi się zdaje że kiedyś potrzebny był tylko kod.

Offline tB

« Odpowiedź #2216 dnia: Wt, 04 Maj 2021, 17:26:25 »
Twoj_Sklep_24 to egmont.pl.

Zwroty Allegro Paczkomatem z tego co pamiętam, to kod, który dostaje się mailem/SMS. Paczkę bez etykiety wrzuca się do paczkomatu wybierając opcję „mam specjalny kod” na urządzeniu i wklepując uzyskany kod.

Offline Toranga

« Odpowiedź #2217 dnia: Wt, 04 Maj 2021, 17:33:05 »
Ale generuje się przez allegro czy trzeba sobie samemu jakoś wygenerować? Nawet nie wiem na jaki paczkomat im to wysłać i jakie dane na etykiecie podać.

Ja generowałem przez Allegro.

Offline chch

« Odpowiedź #2218 dnia: Wt, 04 Maj 2021, 17:49:57 »
Ja generowałem przez Allegro.
Pokierujesz jak to zrobić?

« Odpowiedź #2219 dnia: Wt, 04 Maj 2021, 18:51:57 »
Wejdź w allegro w kupiony komiks w zakładce kupione i wciśnij szczegóły zakupu. Tam będziesz miał opcję zwrot towaru i możesz zwrócić część albo całość. Nie wiem jak teraz bo raczej nic nie oddaję, ale kiedyś działało to jak napisano wyżej na podstawie kodu. Nie generowałeś żadnych etykiet i nie interesowało cię gdzie to pójdzie dostawałeś kod który pisałeś na paczce (jeżeli to samo pudełko to etykietę od nadawcy trzeba było zerwać) i którym otwierałeś też paczkomat.