Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 478557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #795 dnia: Śr, 16 Październik 2019, 13:10:57 »
Nazywanie kogoś cebulakiem bo zawiera umowę ze sklepem na warunkach przez sklep podyktowanych (cena, dostępne formy dostawy - przecież o tym decyduje właśnie sklep) to nieporozumienie.

Ja w ten sposób słów Lou nie odebrałem. Natomiast już nazwanie kogoś cebulakiem ze względu na jego oczekiwanie bezpłatnej przesyłki, pancernego pakowania i dostawy najlepiej dnia następnego po złożeniu zamówienia, o czym napisałem ja, jest już jak najbardziej zasadne. Plus jeszcze za kilka rzeczy, o których sam piszesz.

Tutaj akurat fajnie, że działąją jakieś systemy oceny jakości, tak jak na ceneo, allegro itp.

Szkoda tylko, że działają wyłącznie jednostronnie. Mnie najbardziej Allegro podpadło gdy zrezygnowali z możliwości wystawienia komentarza kupującemu. To jednak nieco racjonalizowało obopólne relacje. A teraz cebulaki mogą bezkarnie wystawiać niepochlebne komentarze za najdrobniejsze nawet, często wyimaginowane przewinienia. Nie jest to sprawiedliwe.

Najgorsze akurat w handlu książkami, komiksami jest to, że nie jest regulowany handel książkami używanymi (przynajmniej ja nie dobrnąłem do takich regulacji). Ktoś sobie może kupić książkę/komiks, przeczytać i odesłać w ramach rezygnacji z umowy. To jest dla mnie cebulactwo i wierzę, że takich ludzi znajdzie się na pęczki. Z chęcią powystawiałbym kilka komiksów, które nie przypadły mi do gustu ale tego nie robię właśnie w obawie przed ciąganiem się później z takimi cwaniakami. Zresztą to samo tyczy się nowych książek, nie zafoliowanych.

Są jeszcze większe przypadki cebulactwa - znam kobiety, które np. przed jakąś imprezą kupują sobie drogą sukienkę, zakładają ją na imprezę, potem czyszczą, żeby nie było śladów używania i zwracają w ramach 14 dni na odstąpienie od umowy (lub czasu wydłużonego przez dany sklep). Robią to z premedytacją i nie widzą w tym nic niestosownego.

Nie bardzo natomiast rozumiem co masz na myśli o obawie przed zwrotami. Przecież jeśli sprzedajesz jako osoba prywatna, nie masz obowiązku przyjęcia zwrotu.

CO? Co Ty chłopie bazgrasz, wiesz jaka jest konkrencja na rynku? Wygrywa ten co oferuje lepsze wszystko (czas dostawy, rabaty, dostępność itd). I nie mówię tu tylko o naszym światku (gdzie czasami jak czytam ze ubity róg, potem zobaczę zdjecię i  ludzie dostaja migotania przedsionków, a ja bym nawet nie wzruszył ramionami na to ale coż ich wybór) ale o wszystkich dziedzinach. Tak sie składa że studiowąlem (i pracuję) w logistyce, teraz każdy kładzie nacisk na pozyskanie klienta każdym mozliwym sposobem. I nie żadna Unia ani prawo tylko chęć zyskania klientów dyktuje warunki.

Nic nie zrozumiałeś z tego, co napisałem. Czym innym jest przecież konkurowanie o uznanie klienta, a czym innym przepisy konsumenckie, których przedsiębiorcy handlujący w internecie muszą przestrzegać, a klienci ich nadużywają.

Offline Pawelek

« Odpowiedź #796 dnia: Śr, 16 Październik 2019, 13:36:53 »
Nie bardzo natomiast rozumiem co masz na myśli o obawie przed zwrotami. Przecież jeśli sprzedajesz jako osoba prywatna, nie masz obowiązku przyjęcia zwrotu.
Nie zwrotów się obawiam tylko ciągania się z takimi cwaniaczkami, co sprowadza się do negatywnych komentarzy na allegro (a jak już sprzedaję to nie ze swojego konta), otwierania dyskusji i w mniejszym stopniu maili z próbami narzucania swojej ceny (niezbyt przyjemna się wywiązuje dyskusja zazwyczaj z tego).

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #797 dnia: Śr, 16 Październik 2019, 14:12:26 »
Nie zwrotów się obawiam tylko ciągania się z takimi cwaniaczkami, co sprowadza się do negatywnych komentarzy na allegro (a jak już sprzedaję to nie ze swojego konta), otwierania dyskusji i w mniejszym stopniu maili z próbami narzucania swojej ceny (niezbyt przyjemna się wywiązuje dyskusja zazwyczaj z tego).

Fakt, to może zniechęcać, ale ja nie mam na szczęście zbyt dużo takich doświadczeń. Regularnie oczywiście otrzymuję mało gwiazdek za koszt przesyłki, mimo że jest on przecież znany od początku, a w sumie to zazwyczaj nawet do tego dopłacam, ale osobiście o to nie dbam :) Nie wiem czy ktoś się sugeruje ilością gwiazdek w tej kategorii, ale znów - nie dbam o to ;)

Offline NuoLab

« Odpowiedź #798 dnia: Śr, 16 Październik 2019, 16:02:28 »
Sposób wyboru przesyłki determinowany jest możliwościami odbioru. Skoro w promieniu kilku kilometrów nie ma paczkomatu ani placówki Poczty Polskiej to wiadomix, że wybiorę te podmioty, które oferują odbiór w Żabce albo Ruchu bo takie punkty mam na osiedlu.

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #799 dnia: Śr, 16 Październik 2019, 19:14:07 »
ja odbieram tylko w punktach odbioru - oferuje to juz ruch, pp, kurierzy
Odbieram kiedy chce i czy chcę, bo jak paczka uszkodzona to odmawiam odbioru i tyle
Nie mieszkam w duzym mieście a punktów na mapce mam od groma, coraz więcej małych sklepików wchodzi we współpracę z dostawcami
Czas dostarczenia zalezy właśnie czy to kurier/pp/ruch, wiadomo, kurier najszybciej ale drozej
Muszę kiedyś coś kupić w tych punktach bo az głupio ;)

jestem po analizie odbiorów w moich sklepach i punkty odbioru są zdecydowanie hitem
jakby ktoś pytał to będą tez na Egmoncie :)

Offline PJP

« Odpowiedź #800 dnia: Śr, 16 Październik 2019, 20:17:40 »
U mnie od pewnego czasu wygląda to tak (przy komiksach, książkach i różnych innych) 65% paczkomaty, bo jest ich dużo i coraz więcej, chociaż faktycznie czasowo już lekka obsuwa, 30% kiosk Ruchu, z rzadka Żabka - odbiór w punkcie i dosłownie raz na ruski rok poczta czy bardziej kurier pocztowy. Wiadomo dlaczego 8) Ważne kwity wysyłam pocztą.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #801 dnia: Śr, 16 Październik 2019, 22:16:38 »
ja odbieram tylko w punktach odbioru - oferuje to juz ruch, pp, kurierzy

jakby ktoś pytał to będą tez na Egmoncie :)

Szkoda że jeszcze nie ma.
Zamówiłem 7 tomów odrodzenia/uniwersum DC z polskimi okładkami ale niestety nie mogłem do odbioru wybrać poczty na moim osiedlu (chyba że to nie działa przy płatności przy odbiorze).
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #802 dnia: Cz, 17 Październik 2019, 07:44:52 »
Szkoda że jeszcze nie ma.
Zamówiłem 7 tomów odrodzenia/uniwersum DC z polskimi okładkami ale niestety nie mogłem do odbioru wybrać poczty na moim osiedlu (chyba że to nie działa przy płatności przy odbiorze).

dowiem się jak to ma być, w przyszłym tygodniu ma być wrzutka
dam znać

edit - niestety brak pobrania
Na Ravelo odbiory w żabkach już działają
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Październik 2019, 08:27:00 wysłana przez glutamiluta »

Offline asx76

« Odpowiedź #803 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 16:20:39 »
na Livro nowy kod promocyjny LISTA8 - 8%

Livro to kiepski pomysł. Lepiej poczekać na okazje z innych źródeł.
« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Październik 2019, 19:55:36 wysłana przez Mateusz »

Offline marcinp

« Odpowiedź #804 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 16:54:26 »
zamawiałem z 6 razy, raz chyba tylko był problem, i to do zaakceptowania. możliwe że mam szczęście(jak pochwaliłem to mi teraz się coś rozsypie). a różnice pomiędzy bonito 30%+4%( mam tam 4% zniżki) wyszły bonit 298,97  a livro 259,39 , czyli całkiem nie mało.

Offline perek82

« Odpowiedź #805 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 18:04:27 »
Zamówiłem właśnie 6 komiksów na bonito. Minęła godzina i 15 minut i mam nr nadania inpostu. Jakieś szalenstwo.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Antari

« Odpowiedź #806 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 18:12:25 »
Livro to kiepski pomysł. Lepiej poczekać na okazje z innych źródeł.

Zawsze zamawiam z livro, nigdy nie miałem problemu. Po co tak demonizować?

Offline misiokles

« Odpowiedź #807 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 18:14:28 »
Gdyż tu na forum jest więcej głosów, że paczki z livro dochodzą uszkodzone niż nieuszkodzone.

Offline Antari

« Odpowiedź #808 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 18:59:16 »
Gdyż tu na forum jest więcej głosów, że paczki z livro dochodzą uszkodzone niż nieuszkodzone.

Można mówić w swoim imieniu, że miało się przykre doświadczenia z tym dyskontem ale po co wygłaszać arbitralnie zakaz kupowania? Łut szczęście to jest gdy 9/10 przypadków przychodzi uwalone i 1 raz się udało. Zamawiam co miesiąc od początku roku i mam same ideały. Zresztą róbcie jak chcecie, każdy wierzy w taką bajkę jaką chce.

Klasycznie zapytam, który dyskont pakuje waszym zdaniem idealnie. Bo bonito ani gildia już się do nich nie zaliczają.

Offline parsom

« Odpowiedź #809 dnia: Pn, 21 Październik 2019, 19:03:35 »
Ale chyba jednak jest różnica między wsadzeniem komiksów w cienki karton, a owinięciem ich w folię przed włożeniem do kartonu?