Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 478299 razy)

Tysonek

• Gość
Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #585 dnia: Cz, 18 Lipiec 2019, 13:39:13 »
Nawet tak nie pisz, bo jeszcze ktoś podchwyci i zacznie oszczędzać, owiną samą folią i taśma na krzyż :P

Znając ich farta dotrze w świetnym stanie. Zamawiałem pierwszy zbiorczy Zbira, Grass kings i jakiś mały zeszycik, wrzucili w kopertę bąbelkową, zero jakichkolwiek śladów transportu :D

Offline MaLKrSk

« Odpowiedź #586 dnia: Cz, 18 Lipiec 2019, 22:14:33 »
bonito.pl serio tak dobrze paczki pakuje teraz? Bo zamawiałem kiedyś u nich (aros.pl też) i to była masakra. Karton 2x większy od zawartości, zero folii, wszystko latało. Nie dość, że obite, to jeszcze karton porozdzierany. Aż mi się wierzyć nie chce w te zmiany :-P

Offline No153

« Odpowiedź #587 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 09:48:52 »
Wczoraj dostałem sporą paczkę z Bonito, karton wypełniony jedynie papierem, jeden róg obity.

Offline Cypher

« Odpowiedź #588 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 10:25:59 »
Zamówienie z Fantastycznych Światów. Paczka obklejona taśmami taniaksiazka.pl. :) Tylko cztery komiksy, jeden HC. Dodatkowo katalog BookFormator od taniaksiazka.pl. Cienki karton i zero folii bąbelkowej. Wszystko całe. Stąpają po krawędzi. X)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #589 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 10:54:16 »
Zamówienie z Fantastycznych Światów. Paczka obklejona taśmami taniaksiazka.pl. :) Tylko cztery komiksy, jeden HC. Dodatkowo katalog BookFormator od taniaksiazka.pl. Cienki karton i zero folii bąbelkowej. Wszystko całe. Stąpają po krawędzi. X)

Fantastyczne Światy to tak naprawdę już tylko nazwa witryny internetowej sklepu. Ich właścicielem jest Glosel, czyli właśnie Tania Książka.

Online xanar

« Odpowiedź #590 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 11:04:07 »
Ja zamówiłem w "niedobrym" Merlinie tak żeby załapać się na wysyłkę kurierem gratis, pakowanie na sztukę, dali jakieś poduszki na górę bo karton za duży, nie wiem po co bo jak karton za duży to się nacina i już nie jest za wysoki, ale po bokach już nie dali, także lekko się poobijało.

Dotarły ostatnio do mnie dwa większe zamówienia z bookdepository.com i jestem w szoku jak spakowali, nigdy tak dobrze nie było, nawalone tej foli bąbelkowej tyle żeby nic nie latało, także jest progres, pewnie chwilowy  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Murazor

« Odpowiedź #591 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 11:32:46 »
Ponad miesiąc temu box z Nausicaa też mi pancernie zawinęli w folię, karton gruby. Porządnie. Może się chwilę utrzyma ten standard :)

Online xanar

« Odpowiedź #592 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 11:36:21 »
Przypomniałem sobie, że jedna paczka wysłana z UK a druga z Holandii, więc może jakaś dyrektywa globalna poszła żeby lepiej pakować  :)

Offline Cypher

« Odpowiedź #593 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 13:19:36 »
Fantastyczne Światy to tak naprawdę już tylko nazwa witryny internetowej sklepu. Ich właścicielem jest Glosel, czyli właśnie Tania Książka.
No właśnie, a tam pakowanie niestety gorsze. Chociaż przysiągłbym, że przedostatnia paczka od nich miała lepsze pakowanie i taśmy Fantastycznych Światów.
Ciekaw jestem kiedy wchodząc na stronę fś zacznie nas przekierowywać na tk.
Dotarły ostatnio do mnie dwa większe zamówienia z bookdepository.com i jestem w szoku jak spakowali, nigdy tak dobrze nie było, nawalone tej foli bąbelkowej tyle żeby nic nie latało, także jest progres, pewnie chwilowy  :)
Oni chyba po prostu 'świadomie' pakują. Zamówisz miękkiego trade'a, dostajesz tekturową kopertę, coś większego np. w hc lub deluxe, masz grubą tekturową kopertę, z niezłą strefą zgniotu, a jak zamówisz konkretnego dryblasa, to spokojnie można liczyć na folię i kawał pudła.

Offline PJP

« Odpowiedź #594 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 14:11:52 »
Jak sądzicie jakie będą skutki łączenia się sklepów, hurtowni, księgarni dla nas klientów? Na logikę powinno być łatwiej z rabatami. Pytanie, jak będzie z ofertą ;)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #595 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 14:20:32 »
Rynek w ten sposób się zmniejsza, klienci mają mniejszy wybór a sklepy mogą łatwiej dyktować swoje warunki cenowe. Nic dobrego.

Offline Voitas

« Odpowiedź #596 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 14:22:17 »
Ostatnio paczka z bonito bardzo dobrze zapakowana, dużo papierowego wypełniacza. Zdziwił mnie jednak rozmiar przesyłki :D

https://ibb.co/Qm01rpk

https://ibb.co/nk4W6mX

Offline Lou

« Odpowiedź #597 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 14:33:42 »
W kwestii "świadomego pakowania" Book Depository, przy ciężkich i wartościowych paczkach wysyłają kurierem. Co prawda w mailu od nich nie znajdzie się nr do śledzenia, ale i tak dociera błyskawicznie (2 dni) i z tego co pamiętam (a przyszło do mnie tak kilka paczek) doręcza to GLS.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Online xanar

« Odpowiedź #598 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 14:55:31 »
W dwa dni to to nie wiem skąd oni wysyłają, do mnie to minimum tydzień, jak z UK to GLS przywozi, z Holandii Inpost, paczki do 2 kg Pocztą Polską i to już może iść dwa miesiące i się zgubić  :). Poprawę pakowania zauważyłem ostatnio wcześniej to była loteria.

Offline misiokles

« Odpowiedź #599 dnia: Pt, 19 Lipiec 2019, 15:12:11 »
Jak sądzicie jakie będą skutki łączenia się sklepów, hurtowni, księgarni dla nas klientów? Na logikę powinno być łatwiej z rabatami. Pytanie, jak będzie z ofertą ;)
Nic dobrego. Fuzje te oznaczają że ze sprzedaży książek i komiksów coraz trudniej zarobić. Więc tak czy siak odbije się to na czytelniku i cenach.