Autor Wątek: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów  (Przeczytany 477635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Sklepy internetowe, stacjonarne - wrażenia z zakupów
« Odpowiedź #1485 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2020, 21:54:49 »
To co pokazał BosMan tylko potwierdza, że pakowanie nie zależy od dyskontu tylko ludzi, którzy pakują. Czyli wszędzie może zdarzyć się wszystko, bo rotacja na stanowiskach jest duża. Były pociski na Livro, inni zachwalali Tantis, a tu mamy przykład absolutnie tragicznego pakowania w Tantis, takiej paczki nie dostałem nigdy z jakiegokolwiek dyskontu.

Pewnie pakowacze dostają materiały do pakowania (bąbel, kartony, wypełniacze) i zadania do wykonania. Oczywiście nikt nikogo niczego nie uczy, więc pakują jak umieją. Jak spakuje ktoś obeznany w temacie to dostaniesz w bąblu z wypełniaczami i grubym kartonie. Jak spakuje nieobeznany świeżak, to dostaniesz to co tutaj. Po czasie może się wyrabiają albo odchodzą i przychodzą nowi. I tak to się kręci.

Offline parsom

« Odpowiedź #1486 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2020, 22:07:45 »
Wiem, że to truizm, ale warto zamawiać mniej. Fizyki się nie oszuka, ciężka paczka zawsze jest bardziej narażona na uszkodzenia.

Offline Arne

« Odpowiedź #1487 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2020, 23:23:08 »
To co pokazał BosMan tylko potwierdza, że pakowanie nie zależy od dyskontu tylko ludzi, którzy pakują. Czyli wszędzie może zdarzyć się wszystko, bo rotacja na stanowiskach jest duża. Były pociski na Livro, inni zachwalali Tantis, a tu mamy przykład absolutnie tragicznego pakowania w Tantis, takiej paczki nie dostałem nigdy z jakiegokolwiek dyskontu.

Pewnie pakowacze dostają materiały do pakowania (bąbel, kartony, wypełniacze) i zadania do wykonania. Oczywiście nikt nikogo niczego nie uczy, więc pakują jak umieją. Jak spakuje ktoś obeznany w temacie to dostaniesz w bąblu z wypełniaczami i grubym kartonie. Jak spakuje nieobeznany świeżak, to dostaniesz to co tutaj. Po czasie może się wyrabiają albo odchodzą i przychodzą nowi. I tak to się kręci.

Całkowicie się z tobą zgadzam. Zamawiałem wielokrotnie w Gildii, Fantastycznych światach, Tantisie, Livro, Czytam.pl, Ravelo i z każdego z tych sklepów (nawet z Gildii) zdarzyło mi się dostać przesyłkę uszkodzoną, lub fatalnie spakowaną (lub jedno i drugie), i to więcej niż raz. Niestety, bilans Livro w tym zestawieniu wychodził najgorzej - na sześć przesyłek cztery koszmarnie uszkodzone; i ani razu nie wymienili mi komiksów na nowe (pomimo wyraźnego żądania), zawsze zwracali kasę. A w odpowiedzi na moje maile, że chętnie poczekam na sprowadzenie nowych egzemplarzy, w żywe oczy kłamali, że nie są dostępne, pomimo, ze były to nowości od kilku dni w sprzedaży. I to głównie przez podejście do klienta przestałem u nich kupować. Podobny stosunek do klienta z wymienionych przeze mnie sklepów ma jeszcze tylko Ravelo, reszta jest w porządku.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Kwiecień 2020, 23:36:19 wysłana przez BosMan »

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #1488 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2020, 23:40:03 »
Były pociski na Livro, inni zachwalali Tantis, a tu mamy przykład absolutnie tragicznego pakowania w Tantis, takiej paczki nie dostałem nigdy z jakiegokolwiek dyskontu.
Wybacz, ale to jest i tak o niebo lepiej zapakowane, niż w Livro - w Livro wrzucają luzem do kartonu, a tu chociaż masz owinięte folią. Błąd w tym tantisowym pakowaniu polega na tym, że ktoś źle dobrał karton - jest za duży, przez co komiksy latały. Ale przy takim pakowaniu i tak znaczący wkład musiał być na sortowni w firmie kurierskiej.

Podobny stosunek do klienta z wymienionych przeze mnie sklepów ma jeszcze tylko Ravelo, reszta jest w porządku.
Dam Ci kolejną taką księgarnię: TaniaKsiążka. Uparłem się jak osioł na wymianę - najpierw mnie zniechęcali (nowy egzemplarz moglibyśmy pozyskać od zewnętrznego dostawcy, ale do momentu jego otrzymania nie możemy zagwarantować w jakim stanie do nas przyjdzie), chociaż cały czas go mieli w sprzedaży z adnotacją "Wysyłka w 48 godzin". Nie odpuściłem, wymienili. Trwało to:
1. Zamówienie złożone i opłacone 29 grudnia.
2.Dostawa: 8 stycznia.
3. Reklamacja: 8 stycznia.
4. Ponowna dostawa jakoś 3-4 lutego.

Pakowanie poziom Livro: książki i komiksy różnych formatów wrzucone do cienkiego kartonu bez wypełnienia, bez zabezpieczenia.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Kwiecień 2020, 23:50:42 wysłana przez Pawel.M »

Offline Arne

« Odpowiedź #1489 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 00:27:30 »
Podobnie bujałem się w Fantastycznych światach (Tania Ksiązka to ta sama firma: Spółka Glosel). Od zgłoszenia reklamacji (około 20 listopada) do przysłania wymienionego egzemplarza (około 6 lutego). I po każdym moim monicie to ja musiałem się im przypominać (telefonicznie), że nie odpowiedzieli mi na maila. >:(
Ale poziom pakowania mieli lepszy, nawet bardzo dobry, choć i tak jedna albo dwie pozycje w zamówieniu przychodziły obite (chociaż  obili je pewnie już na magazynie). Najważniejsze, że w końcu przysyłali nowe, choć było to niesamowicie upierdliwe. >:(
« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Kwiecień 2020, 00:33:33 wysłana przez BosMan »

Offline stachel

« Odpowiedź #1490 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 01:56:16 »
Tantis generalnie się opuścił w pakowaniu. Z pół roku temu dostawałem regularnie paczki w grubym kartonie, dobrze zabezpieczone w środku, owinięte folią. Teraz jest cienki karton i komiksy owinięte folią bąbelkową, ale często sporo luzów w środku. To już nie jest kwestia osoby, która pakuje, a dostępnych materiałów i standardu firmy. Aczkolwiek reklamowałem ostatnio jedną uszkodzoną pozycję i wszystko poszło bardzo sprawnie.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #1491 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 02:45:55 »
Tantis generalnie się opuścił w pakowaniu.
To szkoda, bo jeszcze w listopadzie byłem zachwycony, że przypomnę co wówczas pisałem (na gorąco po odebraniu przesyłki z Tantis):
bardzo podoba mi się pakowanie: karton zewnętrzny, w nim karton wewnętrzny, w którym były komiksy w folii bąbelkowej i jeszcze dodatkowo każdy odrębnie zafoliowany.

Offline volker

« Odpowiedź #1492 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 06:58:55 »
Kupiłem 1 sztukę komiksu Baranowskiego i jedną płytę winylową w sklepie bonito.pl.
Napisałem przy zamówieniu żeby dobrze opakowali aby komiks ani płyta nie został uszkodzona.
Jak odbierałem w kiosku Ruchu paczkę to nie wierzyłem. Wszystko opakowali w wielki karton jak do telewizora 14 calowego. Od spodu i góry dużo pogniecionego papieru pakowego wypełniająca całą przestrzeń, a komiks i płyta dodatkowo w folii bąbelkowej. Słoń by musiał to zdeptać, żeby coś uszkodzić.

Offline Lou

« Odpowiedź #1493 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 08:53:58 »

Albo mają dzienne normy paczek do wyrobienia. Wtedy nie ma czasu na "ładne" pakowanie, liczy się ilość.
A są sklepy dla których ewentualne reklamacje od klientów i tak są ekonomicznie bardziej opłacalne niż nadmierne zużywanie materiałów pakowych i dodatkowa siła robocza.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #1494 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 10:46:30 »
Centrum Komiksu

Kolejna ekspresowa przesyłka, last minute. Zamawiałem to wszystko nie wiedząc że otrzymam urlop :)

Centrum Komiksu jak zawsze na propsie, polecam!

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1495 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 16:40:37 »
dostałem thorgala niffle z amazon.de. niestety komiks ma podartą obwolutę. orientujecie się jak wygląda reklamowanie w tym oddziale amazona?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1496 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 16:48:19 »
Tak samo jak w każdym innym amazonie. Jest proste i skuteczne. Aczkolwiek nie spodziewaj się, że jak wyślą inny egzemplarz przyjedzie bez uszkodzeń. Przecież przed zakupem sporo o oract Amazonu czytałeś :)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1497 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 17:00:32 »
do tej pory zamawiałem z US głównie, tam wysyłali replacement.

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #1498 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 17:33:12 »
A ja tak tylko chciałem napisać, żeby nie było, że na Sklep Non Stop Comics tylko pluję, jak jakiś alpaka albo inny lama, że dziś mnie z NSC przysłali wymiankę i tym razem wszystko ok. Zatem w takich okolicznościach, nauczony sawłarwiwrem z siostrzanego wątku, nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zakrzyknąć: Dzięki Gluta za nieocenioną pomoc!!!

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #1499 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2020, 17:58:22 »
Albo mają dzienne normy paczek do wyrobienia. Wtedy nie ma czasu na "ładne" pakowanie, liczy się ilość.
A są sklepy dla których ewentualne reklamacje od klientów i tak są ekonomicznie bardziej opłacalne niż nadmierne zużywanie materiałów pakowych i dodatkowa siła robocza.

Prawdopodobnie na to, o czym pisze Lou, nałożyło się jeszcze zwalnianie pracowników.. mniejsza załoga, wyśrubowane normy - i jest jak jest.
,, - Eeeeech.''