Autor Wątek: Róbmy dobrze  (Przeczytany 50788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Róbmy Dobrze

Odp: Róbmy dobrze
« Odpowiedź #75 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 09:51:18 »
35% rabatu na wybrane komiksy Kultury Gniewu. 🎉🎉 https://robmydobrze.pl/tag-produktu/promka-kg/
Róbmy Dobrze to internetowy sklep z komiksami, fanpejdż na Fejsie i kanał na YouTube, na którym rozmawiam z twórcami i wydawcami komiksowymi.

Offline ww24

« Odpowiedź #76 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 16:42:02 »
Oferta od Nagle z 35% bodajże dzisiaj i jutro

Offline Róbmy Dobrze

« Odpowiedź #77 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 13:41:44 »
Oferta od Nagle z 35% bodajże dzisiaj i jutro

Na prośbę klientów wydłużyłem tę promkę do 23 kwietnia! 🎉🎉 https://robmydobrze.pl/wydawnictwo/nagle-comics/
Róbmy Dobrze to internetowy sklep z komiksami, fanpejdż na Fejsie i kanał na YouTube, na którym rozmawiam z twórcami i wydawcami komiksowymi.

Offline hansior

« Odpowiedź #78 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:03:18 »
19 kwietnia czyli ponad miesiąc temu złożyłem po raz pierwszy zamówienie w sklepie i to będzie już ostatnie. Ta księgarnia ma cztery duże wady. Po pierwsze brak darmowych kosztów wysyłki, po drugie brak strony z podsumowaniem zamówienia, po trzecie brak niektórych komiksów bezpośrednio w sklepie, po czwarte problemy z kontaktem.
Braku darmowych kosztów wysyłki nie trzeba komentować.
Brak strony z podsumowaniem zamówienia, to niewygodna sprawa, bo w trakcie oczekiwania na zamówienie, w którym dodawano lub odejmowano komiksy pozostaje tylko pamiętać to, jak ono obecnie wygląda.
Najgorszą sprawą jest brak niektórych komiksów bezpośrednio w sklepie. W innych księgarniach zamówienie jest realizowane tego samego dnia. Tutaj trzeba czekać od 2 do 14 dni roboczych czyli może być nawet trzy tygodnie na tytuł, który wszędzie indziej dostępny jest od ręki. Mi się trafiła dodatkowa sytuacja. Na początku maja właściciel księgarni umieścił posta na Facebooku, który jak sam przyznał, spowodował, że został zasypany zamówieniami. Czekałem trzy tygodnie na komiksy i nie dostałem paczki, co oznacza, że pomimo, że złożyłem zamówienie przed tym postem, jest ono realizowane później. Dołożyłem kolejny komiks i dalej muszę czekać.
Ostatnia sprawa to problemy w kontakcie. Właściciel nie ogarnia ilości maili, które dostaje. Sam mi napisał: "Przy takiej ilości mejli i zamówień do spakowania idzie się zakićkać." Gdy chciałem anulować jakiś komiks z zamówienia, musiałem pisać dwa, w skrajnym przypadku, trzy maile.
Dostanę zamówienie i podziękuję tej księgarni.

Offline michał81

« Odpowiedź #79 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:25:51 »
W innych księgarniach zamówienie jest realizowane tego samego dnia.
Jakich innych? Ja miałem sytuację, że musiałem czekać na komiks ze sklepu gildii prawie tydzień, bo jak się okazało nie miała na stanie i musiała domówić.

Offline hansior

« Odpowiedź #80 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:34:48 »
Jakich innych? Ja miałem sytuację, że musiałem czekać na komiks ze sklepu gildii prawie tydzień, bo jak się okazało nie miała na stanie i musiała domówić.

Porównaj jak często to się zdarza w Gildii, a jak często w RóbmyDobrze. W Gildii takie sytuacje to wyjątki. Dobrze rozumiem, że wolisz zamówić w RóbmyDobrze, gdzie na komiks możesz czekać nawet trzy tygodnie niż w Gildii z ich dostępnością towaru?

Offline parsom

« Odpowiedź #81 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:35:41 »
A skąd wiesz jak często w RD, skoro zamówiłeś tam po raz pierwszy?
Ech, gdzie te czasy gdzie pisało się do DSW w Łodzi, czekało się, czekało, w końcu przysyłali co innego, a człowiek i tak był zadowolony...

Offline hansior

« Odpowiedź #82 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:40:07 »
A skąd wiesz jak często w RD, skoro zamówiłeś tam po raz pierwszy?

Po ilości komiksów oznaczonych adnotacją "Na zamówienie; wysyłka w ciągu 2-14 dni roboczych"

Offline michał81

« Odpowiedź #83 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:51:33 »
Porównaj jak często to się zdarza w Gildii, a jak często w RóbmyDobrze. W Gildii takie sytuacje to wyjątki. Dobrze rozumiem, że wolisz zamówić w RóbmyDobrze, gdzie na komiks możesz czekać nawet trzy tygodnie niż w Gildii z ich dostępnością towaru?
Nie wiem jak często zdarza się to na gildii, ale się zdarza.

Rzadko kupuje na RóbmyDobrze, a jak już to najczęściej rzeczy, który gildia jakimś trafem nie ma. Raz czekałem dwa tygodnie na dostawę, ale dostałem wcześniej maila informującego, tak jak robi to też gildia, że brak na stanie i musi domówić.

Po ilości komiksów oznaczonych adnotacją "Na zamówienie; wysyłka w ciągu 2-14 dni roboczych"
Często gildia ma tak dla komiksów Ongrysa w opisie dostępności (1 tydzień), więc to nie jest tak, że kupujesz i masz tą wysyłkę na gildii w następny dniu. Zresztą mało kupujesz widzę w innych sklepach. Czekam właśnie na komiksy z atomcomics ponad miesiąc, bo sklep poinformował mnie, że doszły uszkodzone i będą wymieniać.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Maj 2023, 20:55:29 wysłana przez michał81 »

Offline ww24

« Odpowiedź #84 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:52:36 »
Taka specyfika sklepu. Albo Ci pasuje i korzystasz albo nie i rezygnujesz. Z tego co pamiętam komiksy mają opisany status dostępności. Jeśli świadomie wybierasz dostępność dłuższą nie rozumiem pretensji do końca. RM jest dość specyficznym miejscem. Kameralny sklep prowadzony dosłownie przez jedną osobę uparcie pomimo przeciwności walczącą z wielkimi molochami :) porównanie do gildii trafne jedyne na poziomie że i to i to to "sklep".... Mi też nie wszystko się tam podoba i chciałbym często "inaczej" ale znam i rozumiem ograniczenia i je akceptuję.

Offline hansior

« Odpowiedź #85 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:54:43 »
Nie wiem jak często zdarza się to na gildii, ale się zdarza.

A ja wiem, bo dużo zamawiam z Gildii i jednocześnie widzę ilość komiksów oznaczonych adnotacją "Na zamówienie" na RD.

Taka specyfika sklepu. Albo Ci pasuje i korzystasz albo nie i rezygnujesz. Z tego co pamiętam komiksy mają opisany status dostępności. Jeśli świadomie wybierasz dostępność dłuższą nie rozumiem pretensji do końca.

Ja wybrałem nieświadomie i teraz już wiem, że nie warto tam kupować.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Maj 2023, 21:01:57 wysłana przez hansior »

Offline ww24

« Odpowiedź #86 dnia: So, 20 Maj 2023, 22:23:36 »
A ja wiem, bo dużo zamawiam z Gildii i jednocześnie widzę ilość komiksów oznaczonych adnotacją "Na zamówienie" na RD.

Ja wybrałem nieświadomie i teraz już wiem, że nie warto tam kupować.
Jeśli "nieświadomie" to albo informacja o dostępności była nieprawda i wina sklepu (w to akurat wątpię bo często tam jestem i statusy dostępności były i są), albo nie doczytałeś, przeoczyłeś - no i tu Twoja wina. Jak to drugie to nie widzę powodu by w ogóle mieć jakiekolwiek pretensje do sklepu

Offline komiks

« Odpowiedź #87 dnia: So, 20 Maj 2023, 22:31:30 »
To może ja też się wypowiem, mam na RD zrealizowanych kilkanaście zamówień.

To prawda, że bardzo dużo komiksów jest tam na zamówienia 2-14 dni roboczych, często są to komiksy dostępne od ręki w innych sklepach. Zdarza się, że zamówienie przeciąga się jeszcze dłużej.

Cenowo wygląda podobnie jak na Gildii, czasami zdarza się coś w wyższej cenie, rzadziej w niższej.

Minusem jest, że oferta mniejsza niż na Gildii (to zrozumiałe), ale nie ma problemu, żeby jakiś komiks sprowadzić do sklepu, wystarczy napisać do właściciela. Plusem jest, że można odkładać zamówienia i łączyć, jest to ograne dość sprawnie.

Bardzo dużym plusem jest, że wszystkie komiksy jakie do tej pory otrzymałem, przyszły w idealnym stanie, żyleta, pakowanie jest bardzo dobre, chociaż czasami paczka się wręcz rozlatywała, za to komiksy w środku idealne.

Dlaczego kupuję na RD?
Po pierwsze idealny stan komiksów, jeszcze się nie zawiodłem (odpukać). Po drugie uważam, że monopole są złe, a Gildia to będzie zaraz monopolista, albo już jest, niektórzy użytkownicy nie uznają innych sklepów. Patrząc na agitację niektórych na tym forum, aby najlepiej cały nakład wysyłać tylko do Gildii, robi się nieciekawie.

Osobiście dużo kupuję na RD, kupuję też na Gildii, czasami na Allegro, zdarzyło mi się w Incalu lub innych sklepach, albo stacjonarnie (dawno temu). Według mnie, najszybciej jest z Allegro, bo tam sprzedawca ma nad sobą bat Allegro, który mu liczy, czy przesyłka dotarła na czas, wpływa to na ocenę sprzedawcy. Więc można wybrać dostawę na dzisiaj, albo na jutro, duża szansa, że będzie na czas. Jednak ja chce wspierać mniejsze sklepy o ile mają mi coś do zaoferowania, idealny stan komiksu, to jest to coś.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Maj 2023, 23:10:19 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #88 dnia: So, 20 Maj 2023, 22:51:17 »
RB to taki sklep stworzony wedle porad jednego gamonia eksperckiego z telele, który zapytany o to jak wygląda prowadzenie sprzedaży w internecie roztaczał wizje typu: stawiam stronę, zbieram zamówienia, zamawiam w hurtowni towar, czekam na dostawę, a potem rozsyłam do klientów.

Słowem - sklep dla cierpliwych.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline hansior

« Odpowiedź #89 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:02:41 »
Jeśli "nieświadomie" to albo informacja o dostępności była nieprawda i wina sklepu (w to akurat wątpię bo często tam jestem i statusy dostępności były i są), albo nie doczytałeś, przeoczyłeś - no i tu Twoja wina. Jak to drugie to nie widzę powodu by w ogóle mieć jakiekolwiek pretensje do sklepu

Nie o to chodzi, źe nie zwróciłem na to uwagi. Nie mam pretensji do sklepu, że mnie o tym nie poinformował. Przecież nic takiego nie pisałem. Pretensje dotyczą długości realizacji zamówień.

Żadnym argumentem nie jest to, że komiksy przychodzą w stanie idealnym, bo w innych księgarniach, jak Gildia, Incal, czy Komiksiarnia jest to standard.

Jeśli ktoś chce zamawiać z RD, żeby nie bylo monopolu, to nikt mu tego nie broni. Jeśli mu zależy, to jest tam przy zamówieniu opcja napiwku, więc może wspierać RD. Niech podchodzi do sklepu, jak do organizacji charytatywnej. Ale wątpię, żeby brak RD spowodował czyiś monopol.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Maj 2023, 23:22:29 wysłana przez hansior »