Autor Wątek: OLX  (Przeczytany 73505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online xanar

Odp: OLX
« Odpowiedź #75 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:19:57 »
Płaciłeś gotówką ? jak nie to ci wszystko mogą wyśledzić, kwestia jest taka czy im to się będzie spinać, bo musieliby zatrudnić bandę urzędników żeby to kontrolowali.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline perek82

« Odpowiedź #76 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:27:58 »
Czy tak wszystko, to nie wiem, bo możesz kupować wiele rzeczy naraz. Więc od strony banku to masz kwotę, datę transakcji i strony.
Co jest w JPK, to już nie wiem. No i czasami mam paragon w paczce a czasem fakturę.

Ale na pewno będzie się to z czasem domykać, żeby coraz więcej danych o ludziach mieć:)
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline HugoL3

« Odpowiedź #77 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 12:10:50 »
Artykuł dotyczący podatków od sprzedaży. Wynika z niego, że handlujący Button Manem powinni opodatkować zysk z tego procederu.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,29367463,podatek-od-sprzedazy-w-internecie-na-allegro-olx-vinted-kiedy.html#s=BoxOpImg3

W przypadku cwaniaczków, co kupują bilety na wydarzenia albo niedawno Playstation 5 by później sprzedać komuś za 5 tysiecy to byłbym nawet za publicznym biczowaniem takich ludzi w centrum miasta, ale jak ktoś sprzedaje komiks, który już przeczytał i szkoda mu miejsca na półce to nie wiem co w tym złego.

Offline perek82

« Odpowiedź #78 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 12:44:38 »
Nic w tym złego - podatki to nie kary. Chyba:)
Państwo lubi wyciągać kasę od ludzi, więc wymyśla kolejne podatki - od pracy, towarów / usług, różnego rodzaju aktywów itd.
Mnie ciekawi jeszcze taka kwestia - powiedzmy, że sprzedałem Button Mana z zyskiem 200 zł, ale w tym samym czasie sprzedałem też inne komiksy ze stratą 300 zł. To jest podatek, czy nie? Byłoby nieładnie skubać człowieka...
Święta Barbora ***

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 12:51:06 »
W przypadku cwaniaczków, co kupują bilety na wydarzenia albo niedawno Playstation 5 by później sprzedać komuś za 5 tysiecy to byłbym nawet za publicznym biczowaniem takich ludzi w centrum miasta, ale jak ktoś sprzedaje komiks, który już przeczytał i szkoda mu miejsca na półce to nie wiem co w tym złego.

A w jaki sposób zbadasz motywację ludzi, którzy coś sprzedają? To jest absurd.

Offline misiokles

« Odpowiedź #80 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 13:00:18 »
Prawo nigdy nie bada motywacji ludzkiej, tylko stara się ukrywać pewne złe praktyki. Ostatnio przecież został wdrożony ten system Omnibus co ma w założeniu przeciwdziałać podwyższaniu cen przed promocją. Ten ma w założeniu dogadzać tym zarejestrowanym.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 13:04:44 »
Ale ja się nie odnosiłem do OLX tylko do biczowania ludzi, którzy kupują taniej i sprzedają drożej. Co od zarania dziejów jest definicją handlu.

Online xanar

« Odpowiedź #82 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 13:21:48 »
Czy tak wszystko, to nie wiem, bo możesz kupować wiele rzeczy naraz. Więc od strony banku to masz kwotę, datę transakcji i strony.
Co jest w JPK, to już nie wiem. No i czasami mam paragon w paczce a czasem fakturę.

Ale na pewno będzie się to z czasem domykać, żeby coraz więcej danych o ludziach mieć:)
W JPK to teraz już chyba wszystko jest, paragony to miały być w czasie rzeczywistym przesyłane, nie wiem czy tak jest, bo po tych zeszłorocznych zmianach nie jestem na bieżąco. :)

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline LukCook

« Odpowiedź #83 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 13:48:31 »
No dobrze. A jak jestem frajerem, który sprzedaje w 90% przypadków taniej niż kupił to rozumiem, że nie muszę się martwić, tak?

Dla takich porządnych komiksiarzy to powinni tarczę uruchomić ;D

Offline Murazor

« Odpowiedź #84 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 13:56:21 »
Ale to nie jest nic nowego, od dawna trzeba było zapłacić podatek jeżeli w momencie zakupu planujesz odsprzedać przedmiot drożej (jeżeli stracisz na nim mimo wszystko to twój pech). Dupochronem było "chęć odsprzedaży w momencie zakupu" - coś czego praktycznie nie można udowodnić, w myślach nie czytają jeszcze :) lub sprzedaż po ponad 6 miesięcach. Dotyczy to nie tylko internetowych zakupów, a wszelkich "prywatnych".

Oczywiście zakup 5 komiksów i próba ich odsprzedania drożej po 2 tygodniach sugeruję, że ktoś chciał na nich zarobić, chociaż można się tłumaczyć "miały być na prezent dla wszystkich siostrzeńców, ale jednak w środku się mordują i cyckami świecą" więc nie odpowiednie :P

Tutaj więcej:
https://www.prawo.pl/podatki/sprzedaz-majatku-z-prywatnej-kolekcji-jakie-skutki-podatkowe-w,508908.html

tldr:
Sprzedaż kolekcji to nie działania o charakterze inwestycyjnym, ukierunkowane na osiągnięcie zysku, które są typowe dla podmiotu prowadzącego działalność gospodarczą. Tym samym, w wyniku sprzedaży elementów kolekcji nie powstanie przychód, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o PIT, tj. z pozarolniczej działalności gospodarczej.

Podatku nie trzeba będzie płacić także na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT – jeżeli od zakupu rzeczy minęło więcej niż sześć miesięcy.

Jeśli rzecz będzie jednak sprzedana za cenę wyższą niż 1 tys. zł, pojawi się obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych. Ciąży on jednak na nabywcy. Podatek wynosi 2 proc. ceny zakupu
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Styczeń 2023, 13:59:44 wysłana przez Murazor »

Offline marcing

« Odpowiedź #85 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 14:23:43 »
Mnie ciekawi jeszcze taka kwestia - powiedzmy, że sprzedałem Button Mana z zyskiem 200 zł, ale w tym samym czasie sprzedałem też inne komiksy ze stratą 300 zł. To jest podatek, czy nie? Byłoby nieładnie skubać człowieka...

Rozliczasz to w rocznym zeznaniu PIT - w jednej rubryce wpisujesz przychód, w drugiej koszty (które możesz udokumentować) i jak różnica będzie na plus, to zwiększy kwotę od której wyliczany jest podatek. Jednak z tego co pamiętam w zeznaniu PIT wykazuje się tylko przedmioty sprzedane przed upływem 6 miesięcy od nabycia, czyli to z takich komiksów musi Ci się uzbierać 300 zł straty.

Ja bardziej od samego podatku obawiałbym się, że przy kupowaniu i sprzedawaniu na bieżąco niechcianych komiksów urząd może uznać to za niezarejestrowaną działalność gospodarczą i naliczyć zaległy ZUS. Jest ta interpretacja, że sprzedaż z prywatnej kolekcji nie jest działalnością, ale wydaje mi się, że to i tak jest zawsze oceniane indywidualnie. Takie ryzyko było zawsze, ale z tymi rocznymi raportami z Allegro, OLX i innych serwisów wykrycie tego, że ktoś prowadzi ciągłą sprzedaż będzie na pewno łatwiejsze.

Offline perek82

« Odpowiedź #86 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 14:30:27 »
@marcing - to stwarza nowe możliwości. Powiedzmy, że tracę na sprzedaży komiksów nowych. Wpisuję to do PIT i pomniejszam swój łączny podatek / podstawę do opodatkowania?
Święta Barbora ***

Offline marcing

« Odpowiedź #87 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 14:35:34 »
Tak szczegółowo to w tej chwili nie pamiętam (odświeżę sobie przy wypełnianiu PIT za 2022), ale wydaje mi się, że jak w jakiejś rubryce z dochodem wychodzi minus, to wpisujesz tam zero :)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #88 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 14:37:13 »
Ale ja się nie odnosiłem do OLX tylko do biczowania ludzi, którzy kupują taniej i sprzedają drożej. Co od zarania dziejów jest definicją handlu.

Czy prawo tego zabroni - to zależy od sklepu, który może wprowadzić limit na sprzedaż jakiegoś artykułu.
Ale scalperów, którzy kupują tylko po to, żeby sprzedać po prostu potępiam. Niech się zajmą pracą. Handlem tego nie nazwę, bo po prostu polują na promocje, zamiast dogadać się z dystrybutorem i sprzedawać później towar po takiej cenie, jakiej chcą - to już jest różnica i tego nie potępiam.

Oficjalnie biletów odsprzedawać nie wolno, ale ludzie dalej to robią. Jeden dystrybutor to sprawdzi, drugi kiwnie palcem.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Styczeń 2023, 14:53:11 wysłana przez HugoL3 »

Offline plast

« Odpowiedź #89 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 15:19:35 »
@marcing - to stwarza nowe możliwości. Powiedzmy, że tracę na sprzedaży komiksów nowych. Wpisuję to do PIT i pomniejszam swój łączny podatek / podstawę do opodatkowania?

Nie, generalnie jako osoba prywatna nie masz prawa prawie niczego wliczyć w koszty/rozliczyć strat, poza stratami z giełdy, ale to na innym picie się robi i nie łączy się z dochodami np. z pracy i paroma innymi przewidzianymi przez ustawodawcę wyjątkami (np. ulga na internet, ulga na dziecko, ale ulugi na komiksy nie ma).

Co innego jak masz działalność i kupujesz komiksy na faktury, a potem odsprzedajesz - wtedy możesz wszystkie faktury zakupu i sprzedaży (ew. paragony/rachunki) sobie porozliczać w opisany sposób i nawet uwzględnić w tym swoje dochody z pracy (jeśli masz np. etat i oprócz tego prowadzisz działalność opodatkowaną w skali progresywnej).