Autor Wątek: OLX  (Przeczytany 73509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alexandrus888

Odp: OLX
« Odpowiedź #60 dnia: Pt, 07 Październik 2022, 08:04:50 »
Tak, ale z inną bazą produktów ;)

Online Pinto

« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 17:53:06 »
Bo olx to teraz grupa Allegro
Żadna grupa Allegro.

Offline perek82

« Odpowiedź #62 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 17:08:29 »
Takie głupie pytanie.
Wyświetlam sobie ogłoszenie i chce zobaczyć wszystkie ogłoszenia danego użytkownika. I w jednym przypadku nie mogę tego zrobić (ani w apce ani przez www). A wiem że dana osoba ma więcej ogłoszeń.
W innych przypadkach działa jak zawsze. To jakiś bug czy taki feature?
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 10:30:19 »
A rzucisz linkiem?

Offline perek82

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 12:10:03 »
Święta Barbora ***

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 12:52:39 »
na www nie widzę w ogóle tego paska z innymi przedmiotami, pod nickiem nie ma też linku, za to w apce jest link, tylko jakby nie podpięto podeń hiperłącza (jest zwykły tekst). Dziwne to. Może to kwestia, że jest zalogowany przez fb ???

Offline burberry

« Odpowiedź #66 dnia: Pt, 18 Listopad 2022, 09:25:11 »
Mam problem z wysłaniem wiadomości do sprzedającego, wyrzuca mi błąd. Też tak macie? Może nad czymś pracują, sprawdziłem wczoraj i błąd, dzisiaj to samo.

Offline volker

« Odpowiedź #67 dnia: Pt, 18 Listopad 2022, 09:56:57 »
Tak, u mnie wczoraj też tak było.

Offline perek82

« Odpowiedź #68 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 09:20:13 »
Artykuł dotyczący podatków od sprzedaży. Wynika z niego, że handlujący Button Manem powinni opodatkować zysk z tego procederu.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,29367463,podatek-od-sprzedazy-w-internecie-na-allegro-olx-vinted-kiedy.html#s=BoxOpImg3
Święta Barbora ***

Offline Toranga

« Odpowiedź #69 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:48:55 »
No dobrze. A jak jestem frajerem, który sprzedaje w 90% przypadków taniej niż kupił to rozumiem, że nie muszę się martwić, tak?

Online xanar

« Odpowiedź #70 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 10:58:34 »
Jak już zlikwidują gotówkę, to te podatki będą rozliczne w czasie rzeczywistym ;D

Jest ktoś na bieżąco z tym (dobro zmianowym) systemem podatkowym, czy aktualnie płaci się zdrowotne o wartości magazynu ;D

No dobrze. A jak jestem frajerem, który sprzedaje w 90% przypadków taniej niż kupił to rozumiem, że nie muszę się martwić, tak?

Jak sprzedajesz cały czas ze startą to powinieneś się martwić dwa razy bardziej  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline perek82

« Odpowiedź #71 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:00:41 »
Mnie pytasz? Nie jestem doradcą podatkowym:)
Ale z artykułu zrozumiałem, że podatkiem objęte są transakcje sprzedaży dające zysk i przeprowadzone w ciągu 6 miesięcy od zakupu.
Jest też drugi kontekst, że jak kupujemy coś pow. 1 tys. zł (w domyśle z drugiej ręki) to wtedy PCC 2% - jak przy samochodzie.
Ciekawe jest, jak coś takiego zweryfikować? Może być trudno udowodnić datę / koszt zakupu. Chyba, że tutaj jest "domniemanie winy" i samemu trzeba by się gimnastykować i udowadniać, że się nie jest wielbłądem.

Ja też sprzedaję ze stratą (nowości, które nie podejdą). Może parę razy coś zarobiłem na jakimś starociu, ale to groszowe rzeczy.
Święta Barbora ***

Offline eyesore

« Odpowiedź #72 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:07:44 »
Dokładnie, choć myślę że za chwilę dojadą wszystkich byle był hajs.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #73 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:09:27 »
A swoją drogą - jeśli kupiliśmy komiks z rabatem 40% a sprzedaliśmy np. za 70% okładkowej, to jak nam udowodnią zysk? Teoretycznie możemy powiedzieć, że kupiliśmy za okładkową.

Offline eyesore

« Odpowiedź #74 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:18:10 »
A swoją drogą - jeśli kupiliśmy komiks z rabatem 40% a sprzedaliśmy np. za 70% okładkowej, to jak nam udowodnią zysk? Teoretycznie możemy powiedzieć, że kupiliśmy za okładkową.
Myślę że akurat w tym przypadku, jak na kogoś takiego trafi, będzie musiał pokazać dowód kupna/paragon. Myślę że nie bedą kogoś takiego ścigać ale żyjemy w Polsce, tu wszystko jest możliwe (dwa partole do kradzieży kajzerki lub "jest spoko, nic się nie stało" po rozj@#$ komisariatu granatnikiem  ;D )