Autor Wątek: Multiversum.pl - opinie o sklepie  (Przeczytany 400788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline freshmaker

Odp: Multiversum.pl - opinie o sklepie
« Odpowiedź #2145 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 12:38:36 »
za moment każą mi dopłacać do moich preorderow

Offline xanar

« Odpowiedź #2146 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 12:58:53 »
A co mają wziąć na siebie  ;D

I to będzie kosztować więcej niż tam jest napisane jak dojdą jeszcze cła z krajów, w których USA drukuje.

Poza tym nie wiem czy będą kazali dopłacać, jak już będzie najgrubiej jak może być, to oni to po prostu z cancenlują i dadzą nowe terminy z nowymi cenami, w sensie wydawcy.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2147 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:00:08 »
Były ostatnie i przedostatnie bastiony, Covidy  to teraz czas na kolejnego wroga i Wojnę Cenowo-Celną!

Już by się przestali ośmieszać.
Jakoś wszystkie sklepy w Polsce i za granicą zrobiły promocję od razu na cały miesiąc czyli  czas trwania oferty/promocji od Dystrybutora Penguina a u nich kłamanie klientom, że promocja trwa do końca tygodnia i tak oznaczanie jej na stronie.

Dodatkowo w każda niedzielę na FB Azylu były posty zachęcające do zakupu ponieważ to ostatni dzień promocji, aby o północy "magicznie" przedłużyła się o kolejny tydzień i tak kila razy.
Przed zakończeniem ostatniego narzutu promocji tj. w piątek zostawiono w promocji tylko ten towar który był na stanie magazynowym sklepu.

Interpretując wyłączenie z promocji towarów które sklep będzie chciał zamówić oraz  kwestie odnośnie preorderów i cen w przyszłości można łatwo wywnioskować, że sklep boi się sytuacji kiedy klient zamówi towar i zapłaci z góry cenę X a przy ewentualnym cle sklep będzie musiał zapłacić więcej.
Wystarczyłby w takiej sytuacji zaznaczyć klientowi, że z racji cła będzie musiał dopłacić a nie wyłączać produkty z promocji.

I to będzie kosztować więcej niż tam jest napisane jak dojdą jeszcze cła z krajów, w których USA drukuje.

Jesli chodzi o ewentualne cła na towar produkowany w chinach ale na zlecenie firmy z USA czytaj Marvel to ładny prezent od prezydenta. Myśli, że zbudują w tydzień fabryki i drukarnie które zastąpią te w Turcji i Chinach?
Tutaj to Marvel może podnieść ceny okładkowe a  kupujacy sklep z Europy nie będzie miał z tego tytułu cła tylko klient wyższą okładkową.
Ewntualnie jak Unia dowali odwetowymi na towary z USA to będzie jakaś faktyczna podwyżka ukryta w cłach.
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:04:42 wysłana przez Bushiken »

Offline xanar

« Odpowiedź #2148 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:17:49 »
Przecież oni tam mają drukarnie, tylko wydrukowanie tam tego będzie kosztowało dużo więcej i będzie jeszcze gorszej jakości, dlatego drukują zagranicą.

Widziałem kalkulacje Iphone'a, jakby chcieli to produkować w USA to kosztowałoby to nie $1000 tylko ze $3500.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2149 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:28:43 »
no tak - wszystko możliwe. poznański sklep mam nadzieje że nie podtrzymają stereotypu. po to kupuje w pre-order żeby właśnie mieć pewność że mi nikt nie wykupi i w miare stałej ceny. już kilka razy miałem tak że za komiks w preorderze płaciłem więcej niż poźniej kosztował w skepie azylu. jakoś wtedy mi nikt nie zwracał różnicy, więc mam nadzieję że w drugą stronę nie będzie lipy.

Offline komiks

« Odpowiedź #2150 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:40:57 »
W USA istnieje sposób zamawiania produktów w formie preorderu, gdzie podpinasz kartę płatnicza, ale faktyczna płatność za produkt jest realizowana dopiero w momencie wysyłki zamówienia lub jego dostępności. Cena produktu może się zmienić między momentem składania zamówienia a realizacją.
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:42:55 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline eyesore

« Odpowiedź #2151 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:42:33 »
no tak - wszystko możliwe. poznański sklep mam nadzieje że nie podtrzymają stereotypu. po to kupuje w pre-order żeby właśnie mieć pewność że mi nikt nie wykupi i w miare stałej ceny. już kilka razy miałem tak że za komiks w preorderze płaciłem więcej niż poźniej kosztował w skepie azylu. jakoś wtedy mi nikt nie zwracał różnicy, więc mam nadzieję że w drugą stronę nie będzie lipy.
nie żeby jakoś ich tam specjalnie bronił (w sensie Multiversum) ale myślę że jak był preoder to jeszcze nikt nie wiedział co będzie wyczyniał Cheetos i szalał z cłami

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2152 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:50:26 »
to że nikt nie wiedział to wiadomo. chodzi bardziej o to, żeby ewentualną podwyżkę sklep wziął na siebie.

Offline xanar

« Odpowiedź #2153 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 13:51:24 »
Przecież jak przyklepią te wszystkie cła to predoerze będzie dalej taniej niż przy normlanych zakupach, tylko kwestia ilu chętnych zostanie, żeby to kupować 50% drożej czy ile to tam będzie.

No, ale może $ będzie znowu po 2zł i wszytko się wyrówna  ;D

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2154 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 14:08:33 »
mi chodzi o pre-ordery z zeszłego roku, które już opłaciłem a jeszcze nie zjechały.

Offline xanar

« Odpowiedź #2155 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 14:16:35 »
Ale to już było, jak wydawca sobie zmiana ceny, to dlaczego sklep ma to brać na siebie, niech sobie korporacja to na siebie weźmie w sumie stać ich, albo niech użyją mózgów i nie robią takich rzeczy, ale widać to dal nich za bardzo skomplikowane.
Zresztą, jak zamianowałeś jakieś Marvelowe omnibusy z pół roku temu to tam raczej cena się nie zmieni bo to już dawno wydrukowane.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2156 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 14:18:29 »
akurat wszystko z darkhorse. corbeny, mignola i millarworld library

Offline xanar

« Odpowiedź #2157 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 14:33:33 »
No to oni raczej nie zmieniają cen w trakcie, jeszcze kwestia ceł do Europy.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2158 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 14:55:42 »
no dokładnie - mam nadzieje że sklep nie będzie się ze mną chciał podzielić tym cłem na otwartych zamówieniach

Offline Kandor

« Odpowiedź #2159 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 15:58:18 »
Ciekawe co z realizacją preorderów od konkurencji, niby nigdy nic nie zmieniają po zamówieniu ale to sytuacja wyjątkowa. Bawi mnie teraz mój znajomy (stąd, nie z USA), który kilka tygodni temu zapytał " co ja tak tego Trumpa nie lubię" (o kandydatce na prezydenta zwykł lakoniczne mawiać że "ona głupia jest"). Ja odpowiadam zawsze coś w rodzaju "no, nie powiem że bym za nim przepadał bo on szalony jest i przez to nieprzewidywalny i groźny dla nas wszystkich". Oczywiście zawsze można wciąż kochać prezydenta Trumpa i mówić że zła Unia narzuciła cła jako odwet na słuszne działania prezydenta USA walczącego z nierówną pozycją USA na światowych rynkach😆
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Kwiecień 2025, 16:10:51 wysłana przez Kandor »