Autor Wątek: Multiversum.pl - opinie o sklepie  (Przeczytany 400575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WolfSazen

Odp: Multiversum.pl - opinie o sklepie
« Odpowiedź #1950 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 14:26:56 »
@Xanar ->

Z posta na fb:

"W PREORDERZE 2023-04 wprowadzamy zupełną nowość - produkty preorderowe z oferty !EKSPOZYCJA! w specjalnym przeliczniku 1 USD = 2,52 PLN
lub do wyboru ten sam produkt ze standardowej oferty w specjalnym przeliczniku 1 USD = 2,80 PLN.
Produkty z katalogu PREORDER 2023-04 będą objęte specjalnym rabatem preorderowym do 23.04.2023. Po tej dacie zdecydowana większość produktów zniknie z naszej oferty."

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1951 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 14:53:43 »
Jak nie ma znaczenie w jakim stanie chcesz to kupić, to faktycznie.

Tylko czy komuś trafiło się oferty ekspozycyjnej coś w gorszym stanie? Ja właśnie odebrałem 2 omnibusy z niby ekspozucji a to nówki sztuki w foliach bez absolutnie żadnych wad :)

Offline Toranga

« Odpowiedź #1952 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 17:03:43 »
Podejrzewam, że siadły im zamówienia w preorderze, skoro ceny "ekspozycyjne" są niższe. Po co kupować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem i blokując środki, skoro po premierze można zapłacić mniej?
Więc zamiast obniżyć ceny całego preordera do ekspozycyjnych, stworzyli nową kategorię "preordera ekspozycyjnego". Sensu w tym wielkiego nie widzę, no ale może eksperymentują z różnymi opcjami.

Też tak uważam. Ostatnie miesiące pokazały, że nie opłaca się zamówić w preorderze, bo po premierze można praktycznie wszystkie komiksy zgarnąć w lepszej cenie z oferty ekspozycyjnej. Ja z tego powodu od dwóch conajmniej miesięcy nie złożyłem żadnego zamówienia na preorder i przypuszczam, że nie tylko ja.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1953 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 08:31:43 »
@Xanar ->

Z posta na fb:

"(...) 23.04.2023. Po tej dacie zdecydowana większość produktów zniknie z naszej oferty."
Tak dla wystraszonych - w Atomie nic nie znika, a nawet jeśli czegokolwiek zabraknie wystarczy kontakt z ekipą i siup - sprowadzą co kto potrzebuje.

Offline Crono

« Odpowiedź #1955 dnia: So, 13 Maj 2023, 13:52:28 »
Zabrałem się za zbieranie epików X-Men, a jako że cena w Atomie jest praktycznie 100% wyższa, wybrałem Azyl Komiksu. Dwa tomy zamówiłem w stanie dobrym, a jeden z ekspozycji. Komiksy wyglądają praktycznie tak samo, jakieś drobne ryski czy otarcia widoczne pod światło. Generalnie jest ok. I stąd moje pytanie. Zamawiacie dużo z ekspozycji? Mieliście jakiś komiks z ekspozycji w gorszym stanie? Bo jeżeli wyglądają tak samo jak ze stanu dobrego, to po co przepłacać...

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1956 dnia: So, 13 Maj 2023, 13:59:18 »
Biorę niemal wyłącznie z ekspozycji, jeśli jest tylko możliwość.

Offline rekin

« Odpowiedź #1957 dnia: So, 13 Maj 2023, 15:23:25 »
Zamawiacie dużo z ekspozycji? Mieliście jakiś komiks z ekspozycji w gorszym stanie? Bo jeżeli wyglądają tak samo jak ze stanu dobrego, to po co przepłacać...
To jest loteria. Czasami dostaje komiks w folii, prawdopodobnie w oryginalnej, bez żadnych wad, przynajmniej na pierwszy rzut oka (pod lupą nie oglądam). Przychodzą też uszkodzone, ale jest ich zdecydowana mniejszość, np. jeden z omnibusów miał naddartą obwolutę na grzbiecie, jakieś twardookładkowe wydanie zbiorcze dwa niewielkie wgniecenia, co przełożyło się też na uszkodzenie obwoluty.

Jeśli mi na czymś szczególnie zależy, to wolę wziąć nowe. Przy pozostałych, zwłaszcza w miękkiej oprawie, najpierw sprawdzam ofertę ekspozycyjną. W Atomie przeglądam tylko promocje. Ostatnio tam nie kupuję.

Offline Marticos22

« Odpowiedź #1958 dnia: So, 13 Maj 2023, 16:39:02 »
Na pięć ostatnich zamówień z ekspozycji wszystkie były bez zarzutu.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1959 dnia: So, 13 Maj 2023, 17:10:22 »
Czasami to wygląda jak "pseudoekspozycja": zamawiam 5 komiksów kilka miesięcy wcześniej w ramach opłaconego preorderu lub pps chcąc zaoszczędzić parę groszy a tu nagle pojawia się nowa dostawa i ja mam do opłacenia te 5 komiksów, które z różnych powodów dotrą do mnie troszkę później (bo np. zamówienie się kompletuje dla jednej wysyłki itd, itp.) a tu te wszystkie nowe komiksy są już do zamówienia na miejscu jako ekspozycja i w dodatku czasem o 10,20 a nawet 50 zł (np. świeżutkie omnibusy) tańsze od twojego "zaklepanego" preorderu. Trochę ch...bierze, no, nie wzięłaby was? ;-) I człowiek ma jeszcze ze 20 takich komiksów na przyszłość zamówionych :-) Czyli, reasumując, to taka "lipna" (poza tym, oczywiście, że w międzyczasie sklep może sobie te komiksy wyłożyć na półkach, porobić fotki na stronę sklepu i Fejsa,i nie przejmować się drobnymi uszkodzeniami) ekspozycja po to aby szybko sprzedać nowości, mieć pewność że zejdą, a  poza tym fajnie dostać parę groszy na górkę od klientów, którzy się boją zniszczonego komiksu więc dołożą 20-30 zł aby mieć pewność że dostaną "nowy" produkt (przyznam że znalazłoby się kilka komiksów przy których bałbym się ryzykować :-)) "nie-ekspozycyjny. Ja sam na jesieni przejdę na system kupowania ekspozycji i innych promocji (jak już poopłacam to co zamówiłem, bo to jednak trochę dziecinne strzelać focha i kancelować wszystkie zamówienia, zwłaszcza że i jakość jest gwarantowana), a jak się coś na tym polu zmieni to się dostosuję :-)
To wszystko oczywiście wynika z moich osobistych doświadczeń konsumenckich i własnej "strategii" kupowania (choć jak widac strateg ze mnie żaden ;-)), ktoś może patrzeć na sprawę inaczej, niemniej tak ja to widzę.
« Ostatnia zmiana: So, 13 Maj 2023, 17:17:00 wysłana przez Kandor »

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1960 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 13:54:20 »
Zamówiłem 4 omnibusy oraz 10 TPB w azylu - wszystko przyszło praktycznie idealne (może Spawn Delux miał na slipcasie droben ryski, ale za praktycznie pół ceny to w ogóle ich nie widzę :) )

Jak się poczyta opis stanu dostatecznego to czasem można się przerazić, ale jakby przyszedł zbytnio zdezelowany, to zawsze można w 14 dni odesłać i tyle. Także na chwilę obecną u mnie wyłącznie azyl ekspozycja, a jak już naprawdę czegoś nie ma, to wtedy dopiero Atom.

Offline komiks

« Odpowiedź #1961 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 14:21:01 »
U mnie komiks z ekspozycji przyszedł zapakowany w folię, ale miał wgniecenia na brzegach okładki, które raczej nie wydarzyły się w transporcie do mnie, bo oryginalne tekturowe opakowanie, w tym miejscu było nienaruszone. Zauważyłem te wgniecenia dopiero podczas drugich oględzin. Wydaje mi się, że to mogą być po prostu produkty po zwrocie i pakowanie w folię powtórnie, albo rzeczywiście z ekspozycji. W każdym razie dla kolekcjonera, czy osoby, która kupuje w celach inwestycyjnych, to każde najmniejsze uszkodzenie jest wadą, dla mnie, gdzie ja kupuję dla siebie, to nie jest istotne jeśli uszkodzenia nie są wyraźne.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online freshmaker

« Odpowiedź #1962 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 11:56:32 »
dziwne pytanie - dlaczego w azylu nie ma dostępnego murky world corbena na miejscu ani preorder?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1963 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 12:25:34 »
Zawsze pozycje z preorderów znikają u nich na jakiś miesiąc przed premierą i pojawiają się dopiero podczas dostawy po premierze.
Być może chcą uniknąć sytuacji, gdzie spłynie im nagle więcej zamówień na dany komiks niż sami zamówili u dostawcy?

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1964 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 10:12:33 »
Pytanie odnośnie preorderów - czy Wy też tak macie, że sklep wysyłam Wam preordery co dwa miesiące? Od jakiegoś czasu nigdy nie dostaje paczek z pojedynczym zamówieniem tylko zawsze przychodzą co drugi miesiąc jako jedna paczka.