Autor Wątek: Jednolita cena książki  (Przeczytany 18878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Jednolita cena książki
« Odpowiedź #135 dnia: So, 15 Listopad 2025, 16:19:14 »
Standardowy rabat to bardziej 35-40%
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #136 dnia: So, 15 Listopad 2025, 16:49:06 »
Jeśli ceny książek i komiksów po ustawie jednolitej ceny spadną powiedźmy o 30%. Co jest standardowym upustem aktualnie to spoko. Tylko jakimś dziwnym trafem jestem przekonany, że ceny zostaną na poziomie aktualnych okładkowych i wtedy ja bardzo mocno ograniczę swoje zakupy.

To było już wałkowane na wszystkie strony, ceny nie spadną.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #137 dnia: So, 15 Listopad 2025, 16:57:21 »
Nawet jak spadną na początku te 15-20% to już po chwili z powrotem wzrosną bo wydawcy będą chcieli sobie odbić niższą sprzedaż. A czekanie też nic nie da bo co to za biznes w którym na rok musisz mrozić fundusze? Zresztą po tym roku to już hype odpadnie i sprzedaż wielu pozycji i tak będzie gorsza niż gdyby od razu wystartowali z rabatem 40%.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Dracos

« Odpowiedź #138 dnia: So, 15 Listopad 2025, 17:19:36 »
Próbują reanimować trupa.

Otóż to

@amsterdream My to wiemy, wielu wydawców to wie, ale są podmioty na rynku takie jak Sonia Draga czy Artrage które z różnych pobudek będą lobbować za tak złym rozwiązaniem które jest antykonsumenckie, a wydawcom też nie pomoże. Ale im do kieszeni ciut więcej nałoży albo całkiem w ryj wypali bo sprzedaż będzie musiała siąść nie ma opcji żeby ludzie płacili okładkowe ceny które są o 30-40% wyższe od tego co konsument uważa za uczciwe.

Problem polega na tym że takie Artrage (które ma naprawdę przyzwoite portfolio) działa w jakimś takim limbo gdzie ciągnie tyle ile może kasy z sektora publicznego i nikt im nie potrafi się przeciwstawić. Coś podobnego w komiksowie to te nowe małe wydawnictwo z nakładem 500szt dużo dotacji mało walki o klienta, ale przynajmniej ich nie widziałem żeby gardłowali za JCK.

Offline xanar

« Odpowiedź #139 dnia: So, 15 Listopad 2025, 17:50:22 »
Jeszcze mogą zrobić taki my, że przytną nakłady do tych co cię sprzedają w ten rok po sztywnej cenie, także taniej to na pewno nie będzie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Koalar

« Odpowiedź #140 dnia: So, 15 Listopad 2025, 18:44:21 »
Tam muszą niezłe łapówy iść, że kolejną kadencję starają się wprowadzić tego gniota ;D No ale oby na tyle małe, że znowu tylko będą się starać, ale coś im kolejny raz przeszkodzi ;D
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #141 dnia: So, 15 Listopad 2025, 20:06:17 »
Jeszcze mogą zrobić taki my, że przytną nakłady do tych co cię sprzedają w ten rok po sztywnej cenie, także taniej to na pewno nie będzie.

Część wydawnictw przejdzie na model biznesowy Studia Lain, w przypadku którego którego wejście ustawy nic nie zmieni.

Offline death_bird

« Odpowiedź #142 dnia: So, 15 Listopad 2025, 20:08:13 »
A ja sądzę że podpisze bo jak usłyszy "ratowanie rynku książki" to nie będzie chciał wyjść na jakiegoś anty książkowego nieuka. A w szczegóły nawet nie będzie się zagłębiał.

Oceniasz przez pryzmat poprzedniego prezydenta. Gdyby było jak piszesz to przeszłaby ustawa o mrożeniu cen energii z zaszytymi farmami wiatrowymi. Ewidentnie w obecnej Kancelarii nikt nie ma problemu z wetowaniem co bardziej szkodliwych ustaw, bo w razie czego zawsze można wyciągnąć jakieś konstruktywne elementy (jeżeli takie tam są) i skierować je jako projekt prezydencki. Na szczęście uniknęliśmy zatrzaśnięcia wieka trumny i najgorsze numery nie będą przechodzić.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #143 dnia: So, 15 Listopad 2025, 20:25:02 »
Tam muszą niezłe łapówy iść, że kolejną kadencję starają się wprowadzić tego gniota ;D No ale oby na tyle małe, że znowu tylko będą się starać, ale coś im kolejny raz przeszkodzi ;D
Pewnie te upadające małe księgarnie to lobbują  :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #144 dnia: So, 15 Listopad 2025, 20:44:27 »

Zdziwiłbyś się bo to nie te bieda podmioty które już są bankrutami tylko o tym jeszcze nie wiedzą i za taką ustawą optują. Tylko dla przykładu wyżej przeze mnie wymienione jak Sonia Draga które miziają się z pomysłem wertykalnej integracji swoich produktów. Sonia Draga ma kilka księgarni coś tam w necie działa i z chęcią by położyła swoją łapę na większym kawałku tortu tj zainwestuje x pieniędzy w księgarnie stacjonarne jeśli państwo jej zagwarantuje odpowiedni zysk, a zasadniczo jeśli państwo wytnie konkurencję w postaci dyskontów książkowych.

Offline komiks

« Odpowiedź #145 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:00:39 »
Projekt został stworzony przez Polską Izbę książki, czyli organizację zrzeszającą wydawców i księgarzy. Obecnie jej prezeską jest Sonia Draga, właścicielka jednego z większych wydawnictw w Polsce. Sonia Draga jest też jedną z czołowych twarzy firmujących ten pomysł.
https://krytykapolityczna.pl/kraj/jednakowa-cena-ksiazki-wyjasniamy/

A poniżej wywiad z Sonią Dragą
https://miastoliteratury.pl/o-jednakowej-cenie-ksiazki-wywiad-z-sonia-draga-prezeska-pik/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #146 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:02:28 »
Zdziwiłbyś się bo to nie te bieda podmioty które już są bankrutami tylko o tym jeszcze nie wiedzą i za taką ustawą optują. Tylko dla przykładu wyżej przeze mnie wymienione jak Sonia Draga które miziają się z pomysłem wertykalnej integracji swoich produktów. Sonia Draga ma kilka księgarni coś tam w necie działa i z chęcią by położyła swoją łapę na większym kawałku tortu tj zainwestuje x pieniędzy w księgarnie stacjonarne jeśli państwo jej zagwarantuje odpowiedni zysk, a zasadniczo jeśli państwo wytnie konkurencję w postaci dyskontów książkowych.

To było ironia.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #147 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:05:52 »

Prędzej Empik.

Oceniasz przez pryzmat poprzedniego prezydenta. Gdyby było jak piszesz to przeszłaby ustawa o mrożeniu cen energii z zaszytymi farmami wiatrowymi. Ewidentnie w obecnej Kancelarii nikt nie ma problemu z wetowaniem co bardziej szkodliwych ustaw, bo w razie czego zawsze można wyciągnąć jakieś konstruktywne elementy (jeżeli takie tam są) i skierować je jako projekt prezydencki. Na szczęście uniknęliśmy zatrzaśnięcia wieka trumny i najgorsze numery nie będą przechodzić.

A co było złego w wiatrakach?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Dracos

« Odpowiedź #148 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:15:27 »
To było ironia.

Musisz dawać inną emotkę do takiej wypowiedzi bo bez niej to..... (Arek z SL wytłumaczy bo się na tym zna xd) można jej po prostu nie odczytać :)

Offline NuoLab

« Odpowiedź #149 dnia: So, 15 Listopad 2025, 21:16:46 »

A co było złego w wiatrakach?

Arbitralna likwidacja zasady 10H czyli zmniejszenie minimalnej odległości od zabudowań mieszkalnych z 700 do 500 metrów pod wpływem lobbowania firm wiatrakowych. Prawie to samo co w ustawie o jednolitej cenie książki.