Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 308234 razy)

Offline Midar

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1680 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 19:35:37 »
a pytanie do osób które zamawiają z odbiorem osobistym, czy dostajecie teraz powiadomienie o dostarczenie towaru do punktu Odbioru? Bo od zmiany przestałem otrzymywać takie maile... Np na STONE nie wiem czy mam jechać odbierać czy nie...
U mnie Stone (odbiór osobisty) w środę zmieniło status na „Zrealizowane” i jednocześnie dostałem fakturę na maila. Podjechałem więc do sklepu i okazało się, że dla mnie nic nie ma. Pan sprzedawca powiedział, że teraz powinienem dostać maila, że komiks jest do odbioru, w dniu otrzymania maila, po szesnastej.
Do dnia dzisiejszego nie dostałem jednak żadnego maila od gildii, a dodzwonić się nie mogę.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Maj 2025, 19:37:15 wysłana przez Midar »

Offline starcek

« Odpowiedź #1681 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 19:48:30 »
Po co tam jechałeś skoro nie było informacji, że masz komiks do odebrania?
Kiedyś mail przychodził z informacją, że komiks już JEST do odebrania, teraz właśnie przychodzi z informacją, że będzie do odebrania po godz. 16 w dniu wysłania maila.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline dinogal

« Odpowiedź #1682 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 20:12:38 »
stracek w tym problem że nie wiadomo czy przypadkiem system nie działa poprawnie, bo dziwne że tydzień po dostawach komiksów do sklepów, gdzie już sporo osób dostało nawet z przesyłką, dla Odbiorów są one nadal niedostępne (być może ale bez sprawdzenia tego się nie dowiemy)

Offline Midar

« Odpowiedź #1683 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 20:50:54 »
Po co tam jechałeś skoro nie było informacji, że masz komiks do odebrania?
Kiedyś mail przychodził z informacją, że komiks już JEST do odebrania, teraz właśnie przychodzi z informacją, że będzie do odebrania po godz. 16 w dniu wysłania maila.
Podjechałem raz, bo byłem dwa przystanki od sklepu. Poprzednio jak status zamówienia był odpowiedni, nie trzeba było czekać na maila, komiks już czekał w sklepie, bo sklep dostawał najszybciej. Teraz dostała część osób, które miały komiks z wysyłką, a ja mając od pięciu dni status „zrealizowane” i przesłaną fakturę nie wiem, czy komiks już można odebrać.

Offline starcek

« Odpowiedź #1684 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 22:24:41 »
Zapomnij o tym, co było. Wiesz - wiesz że nie możesz odebrać, bo nie masz maila o możliwości odbioru. Najwyraźniej ten nowy system działa tak jak w sporej liczbie sklepów np. na allegro. Zrealizowane to spisane ze stanu i zafakturowane, a dalsza część, czyli dostawa, już się nie mieści w tym zakresie. Na allegro wielu sprzedawców tak ma. Wskakuje status "wysłane", a ja w aplikacji InPostu widzę, że jeszcze kurier nawet paczki nie odebrał, bo system samo przygotowanie paczki kwalifikuje jak zrealizowanie zamówienia.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #1685 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 22:38:50 »
Wskakuje status "wysłane", a ja w aplikacji InPostu widzę, że jeszcze kurier nawet paczki nie odebrał, bo system samo przygotowanie paczki kwalifikuje jak zrealizowanie zamówienia.
Na Allegro jest status "Oczekuje na nadanie" i oznacza, że sprzedający przygotował przesyłkę (np. wygenerował list przewozowy i etykietę nadawczą), ale jeszcze jej nie nadał, nie przekazał kurierowi ani nie umieścił w paczkomacie.

InPost ten sam krok ma w postaci takiego statusu "Zarejestrowano dane przesyłki, przesyłka jeszcze nienadana".
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #1686 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 09:39:54 »
I te dwa systemy nie są ze sobą ściśle powiązane, bo tak jak napisałem - w jednym miejscu często widzę, że już niby poszła, a w drugim, że jej kurier nie odebrał.

Online stab

« Odpowiedź #1687 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 10:07:04 »
Jak pisałem wcześniej, u mnie jest zamówienie zrealizowane z komiksem który wychodzi za 2 tygodnie, więc nie wiem od jakiego stanu to sobie odpisali. Inne zamówienie opłacone pod koniec kwietnia. Dostałem fakturę, bo już nie wysyłają maila ze otrzymali płatność. Przez tydzień była cisza, dopiero jak w zeszłą środę napisałem maila, to w piątek wysłali paczkę. Odpowiedzi na maila nie otrzymałem, tak samo jak maila z potwierdzeniem wysłania paczki. Dowiedziałem się bo dostałem maila z GLS. Pomijając inny wygląd, to tam u nich serio coś mocno nie halo.

Offline starcek

« Odpowiedź #1688 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 10:22:00 »
Wygląda na to, że dla nich zrealizowane, to może być po prostu opłacone, choć tak jak u Ciebie, komiks wychodzi za jakiś czas.
Niezły bajzel.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1689 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 12:27:58 »
Super ta nowa wyszukiwarka, taka wiedząca lepiej czego szukam.

A na maila z prośbą o wyjaśnienie niejasności z numerem zamówienia czekam od piątku  :o.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Maj 2025, 12:35:04 wysłana przez OokamiG »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1690 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:08:54 »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1691 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:16:44 »
Ale co mi z okienka z pięcioma pozycjami, jak  chciałbym mieć wszystkie pozycje na jednej, dużej stronie i znaleźć interesujący mnie tytuł, a dostaje Thorgala? Przecież wyszukiwanie, podzielnie na serie to jakieś nieprozumienie na tej nowej wersji strony. Na starej miałeś podkategorię z serią i wyszukiwarka rozumiała o co ci chodzi. Przecież to jakieś uwstecznienie o 20 lat.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1692 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:28:07 »
Dostałeś Thorgala, gdyż masz włączone sortowanie od najnowszych do najstarszych tytułów zaczynających się od stringu THOR.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1693 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:31:19 »
Teraz też rozumie - silnik sklepu zwyczajnie przypomina ten z allegro.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1694 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:33:55 »
Ale w poprzedniej wersji kiedy wpisałem "Thor" dostawałem "Thora". W jaki sposób mam wpisać "Thor", żeby wyszukało mi "Thora"? Przecież to jakieś kompletne nieporumienienie.