Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 308804 razy)

Offline bjeń

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1560 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 07:46:06 »
To już przestało być śmieszne. Ci ich informatycy powinni mieć już sądowy zakaz zbliżania się do klawiatury.

To już raczej nie informatycy zewnętrzni, a po prostu e-com managerowie Gildii nie ogarniają nowej platformy e-commercowej, jaką jest Magento, i nieumiejętnie podpinają discounty. Kiedyś ogarną, ale zgadzam się w 100%, wygląda to bardzo nieprofesjonalnie. PR-owo mocno Gildia straciła w moich oczach.

Offline komiks

« Odpowiedź #1561 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 09:50:47 »
Z ciekawostek to https://www.swiatksiazki.pl/ też jest na magento Magento 2.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline plast

« Odpowiedź #1562 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 10:40:52 »
nowy regulamin dosyć frapujący, i jeszcze ten url

Offline mariuszreyman

« Odpowiedź #1563 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 16:53:11 »
gildia zebrała cięgi w większości zasłużenie, ale żeby było konstruktywnie to wysłałem moje uwagi. Pewnie dostali tego typu mejli setki, jak nie tysiące, ale może nie jest za późno...
Oto kilka słów ode mnie:
Jako wieloletni klient postanowiłem napisać te kilka słów... Nie wiem czy ktoś to przeczyta, może być już za późno na takie uwagi, ale nadzieja umiera ostatnia...

Baaardzo żałuję, że tego typu ruch jak nowa strona i wprowadzone zmiany nie były konsultowane z klientami. Chyba, że była jakaś grupa wybrana, ale ja się w niej nie znalazłem.
W ostateczności warto w takich wypadkach po uruchomieniu nowej strony, starą zostawić na jakiś czas, zanim wszystko na nowej nie będzie działać, ew. nie zostanie dopracowane i uzupełnione dzięki uwagom zgłaszanym przez użytkowników.
Ale przy tej fali niezadowolenia może jednak warto udostępnić starą stronę, a nad nową spokojnie pracować (choć zdaję sobie sprawę, że to jednak większe nakłady finansowe), może to być jednak dobry ruch od strony marketingowej i ukłon w stronę klienta...

Najważniejsza rzecz z mojego punktu widzenia.
Cieszę się, że schowek wrócił, tyle dobrego, ale kompletnie brak mu funkcjonalności z poprzedniej wersji.
Całe zakupy miałem oparte o schowek. Dzięki rozwiązaniu ze starej strony widziałem co mam w schowku na każdym etapie.
- przy przeglądaniu nowości i zapowiedzi. Jednym kliknięciem dodawałem do schowka komiksy, które mnie interesowały, a których jeszcze w schowku nie było. Teraz tego nie wiem, do tego za każdym razem muszę klikać na nowe dodatkowe okno.
- przy promocjach od razu widziałem, jakie komiksy mam w schowku (jakie są w kręgu moich zainteresowań i chcę je kupić). Teraz tego nie wiem, muszę w oddzielnej karcie otwierać schowek i go przeszukiwać. Jeżeli lista komiksów w promocji będzie miała kilkaset pozycji staje się to niewykonalne. Przy poprzedniej witrynie, przejrzenie promocji z 50 stronami zajmowało mi maks. pół godziny. Teraz to będzie droga przez mękę...

Chciałbym dalej u Was robić zakupy, pozostać lojalnym klientem. Mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy i takie głosy jak mój są brane pod uwagę i traktowanie uważnie. Na reputację i zaufanie pracuje się latami, a można ją stracić z dnia na dzień nieprzemyślanymi działaniami oraz słuchaniem "specjalistów", którzy wiedzą lepiej, a nie klientów, którzy głosują swoimi pieniędzmi...

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #1564 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 18:16:23 »
W poprzedniej wersji były podlinkowane całe serie. Dzięki temu można było łatwo je przeglądać i filtrować. Teraz nie są. Wyszukiwanie serii jest mniej skuteczne, chociażby z uwagi na wyświetlenia innych tytułów zawierających szukane słowo. Poza tym nie każda seria ma w tytule zawartą nazwę serii.

Z funkcjonalności które mogłyby zostać dodane, a nie zostały to zmiana formy płatności, dla zamówień już złożonych. Przykładowo mając już złożone zamówienie z wybranym przelewem, chcę je opłacić blikiem. Nie jest to możliwe.

Mogliby udostępnić możliwość samodzielnego łączenia zamówień nie opłaconych, żeby nie trzeba było załatwić tego mailowo. Zamówienia w kompletacji byłyby zablokowane.

Nie wiem co się zmieniło poza wyglądem. Biorąc pod uwagę całe to zamieszanie, gra nie warta świeczki.

Online OokamiG

« Odpowiedź #1565 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 18:32:39 »
 Światksiazki ma taki sam silnik z tego piszą na forum, ale tam serie bardzo łatwe wyszukać. To jest do natychmiastowej poprawy, bo obecnie jest to coś, co sprawia że strona jest mocno ograniczona w używaniu.

Offline komiks

« Odpowiedź #1566 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 18:45:19 »
Za to Światksiążki nie ma pokazanego rabatu w %, coś, co miała stara Gildia i dla mnie jest podstawową funkcjonalnością, chciałbym tez sortowanie po rabacie. Jednak nic straconego, bo Magento 2, daje możliwość customizacji, można tworzyć własne moduły, funkcjonalności itd, dostosowując rozwiązania do potrzeb.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1567 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 18:49:36 »
Niech się tylko za te moduły wezmą programiści, a nie "programiści".

Offline hansior

« Odpowiedź #1568 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 19:07:33 »
W poprzedniej wersji były podlinkowane całe serie. Dzięki temu można było łatwo je przeglądać i filtrować. Teraz nie są. Wyszukiwanie serii jest mniej skuteczne, chociażby z uwagi na wyświetlenia innych tytułów zawierających szukane słowo. Poza tym nie każda seria ma w tytule zawartą nazwę serii.

Wcale tak nie jest. Wyszukiwarka udostępnia więcej możliwości niż poprzednia. Trzeba się jej nauczyć. Przykładowo jeśli chcesz wyszukać serię, to musisz wpisać tytuł serii i wyświetli Ci różne tytuły łącznie z serią. Następnie, żeby dostać tylko serię, z boku masz serię do wyboru. Po jej zaznaczeniu masz tylko tomy serii.
Możliwości jest więcej niż wcześniej, bo możesz w ramach wyszukiwania wyszukiwać różnych parametrów takich, jak oprawa, scenarzysta, rysownik. Na przykład tomy Thorgala pisane przez konkretnego scenarzystę.
Ewidentnie dużo łatwiej znaleźć szukany komiks.
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Maj 2025, 19:10:33 wysłana przez hansior »

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #1569 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 19:17:14 »
Wcale tak nie jest. Wyszukiwarka udostępnia więcej możliwości niż poprzednia. Trzeba się jej nauczyć. Przykładowo jeśli chcesz wyszukać serię, to musisz wpisać tytuł serii i wyświetli Ci różne tytuły łącznie z serią. Następnie, żeby dostać tylko serię, z boku masz serię do wyboru. Po jej zaznaczeniu masz tylko tomy serii.
Możliwości jest więcej niż wcześniej, bo możesz w ramach wyszukiwania wyszukiwać różnych parametrów takich, jak oprawa, scenarzysta, rysownik.
Ewidentnie dużo łatwiej znaleźć szukany komiks.
Tak, po wpisaniu nazwy serii w wyszukiwarce podstawia się ta seria, tak jak w starej wersji, ale żeby wpisać nazwę trzeba ją znać. Wcześniej kiedy serie były podlinkowane, będąc na karcie produktu/ komiksu można było łatwo ustalić do jakiej serii on należy i przejść do serii. Teraz nazwa serii jest podana, ale nieaktywna, więc trzeba ją wpisać w wyszukiwarkę i wybrać z rozwiniętych sugestii wyszukiwarki. W przypadku cykli, na które składają się różne serie, będzie to dodatkowe utrudnienie.

Moim zdaniem łatwiej było wyszukiwać po podlinkowanych nazwach serii, nazwiskach itd, niż wpisując.
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Maj 2025, 19:19:03 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline hansior

« Odpowiedź #1570 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 19:29:21 »
Nie widzę problemu z wpisaniem tytułu w wyszukiwarkę. A po wpisaniu dostajesz sugestie wszystkich serii, jeśli jest ich więcej. Fajna sprawa, że po wyszukaniu możesz dodatkowo znaleźć te tytuły serii, które zostały wydane w twardej lub miękkiej oprawie, a wśród nich konkretnych autorów itd.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1571 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 19:53:54 »
Oto kilka słów ode mnie:
Z ciekawości - znacie jakiś przykład sklepu internetowego, gdzie zmiany były konsultowane z klientami?
(osobiście uważam to za najgorsze rozwiązanie z możliwych w myśl powiedzenia - gdzie 3 osoby, tam cztery opinie.

Offline komiks

« Odpowiedź #1572 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 20:32:38 »
Zbiera się potrzeby klientów. Można to zrobić za pomocą badań ankietowych, wywiadów UX, albo badań UX. Oprócz tego, na etapie projektowym robi się research. Po wdrożeniu można także zbierać feedback od użytkowników.

Offline Rodrigues

Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline misiokles

« Odpowiedź #1574 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 07:21:43 »
Zbiera się potrzeby klientów. Można to zrobić za pomocą badań ankietowych, wywiadów UX, albo badań UX. Oprócz tego, na etapie projektowym robi się research. Po wdrożeniu można także zbierać feedback od użytkowników.

Kojarzę takie badania ankietowe głównie z aplikacji bankowych, ale były one zawsze po fakcie, nigdy przed. Nie kojarzę żadnego researchu w sklepach internetowych, z których korzystam. Takie np. allegro również wprowadza zmiany, każąc oceniać gwiazdkami, jak podoba się coś po zmianach.

I nie, nie bronię tu Gildii, jedynie dopytuję o jeden z podwątków poruszonych przez mariuszareymana.