Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 308244 razy)

Offline PJP

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1515 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 17:39:22 »
Nie będę powielał opinii, bo najważniejsze rzeczy już napisaliście, ale obserwując ostatnio rynek "kreatorów" stron widzę, że udziela im się podejście polityków: "a chuj, jakoś to będzie i tak się nie znają".  Spotkałem się z przypadkami, gdy zleceniodawca oddał sprawę do sądu i to nie był "webmaster" Maciek czy inny kuzyn, ale znany szyld, więc... Niemniej, pewnych rzeczy można było uniknąć PYTAJĄC użytkowników PRZED i dając firmie konkretne wskazówki. O oczywistych oczywistościach w stylu różnych kopii baz i plików nie będę wspominać, czy o schowanej beta wersji do testów.
Nie zazdroszczę Gildii, ale powoli chyba wychodzą z bordello. W każdym razie, taktyka "nam się podoba" albo "bierzemy co jest, byle taniej" jest nadzwyczaj krótkowzroczna w dłuższej perspektywie biznesowej.

Offline blackwaterpark

« Odpowiedź #1516 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 18:38:18 »
Gdzies ty był?  :) Zmiana hasła

Dzięki za info - myślałem, że strona jest jeszcze w fazie testów.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1517 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 18:47:38 »
Bo jest ;D

Offline misiokles

« Odpowiedź #1518 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 18:48:10 »
Wchodzę w schowek. O! Tylko 5 stron. To przerzuce się na widok po 50 pozycji. Dalej 5 stron... Co jest?! Wchodzę na piątą wyskakuje mi że jest jeszcze 6 i 7, przechodzę do 7, jest jeszcze 8 i 9. O nie, tak to bawić się nie będziemy. Wchodzę w pasek adresu i przerzucam się na stronę 20. Wywala mnie na pierwszą  ::)
W końcu - metodą prób i błędów dochodzę, że 13 jest ostatnią...

Akurat w starej wersji było podobnie.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1519 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 19:09:24 »
W starej wersji była jedna długaśna strona i po prostu ją przewijałem i bez problemu wracałem do już zaznaczonych pozycji. Teraz muszę się przeklikiwać po pasku adresu. Ale dzięki za tip z wpisaniem ile pozycji ma się wyświetlać na raz :)

Offline Midar

« Odpowiedź #1520 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 22:24:09 »
No bo po co mam kupować za pobraniem? Płacę, wysyłają, przychodzi do paczkomatu, odbieram. Po co mi pobranie?
Nie ma jak patrzeć przez swoje podwórko. Ja ostatnie ponad 100 zamówień mam za pobraniem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1521 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 22:47:42 »

Może jednak mogli nie przywracać tego schowka ;)

Choć ja tam praktycznie nic nie usuwałem więc w większości to są rzeczy albo już kupione albo już mnie nie interesujące. Ok. 170 pozycji na rok to też nie tak jakoś strasznie ;)

Offline wojtast

« Odpowiedź #1522 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 07:21:19 »
Nie wiem po co Tobie ale mi po to aby zapłacić gotówką u kuriera gdy sklep dostarczy zamówiony towar. Proste. Nie płacę z góry - po drodze od zamówienia do wydania czy dostawy może wydarzyć się tyle, że nie mrożę pieniędzy jeśli nie muszę. Zwłaszcza, że na szczęście jeszcze nie odebrano nam gotówki.  ::)

Szacunek za korzystanie z gotówki. Niezależnie od pobudek działasz we wspólnym interesie. Wiem, że również powinienem częściej z niej korzystać, ale często płatność elektroniczna jest wygodniejsza. Niemniej, o prawo do gotówki trzeba walczyć, bo jak ludzie przestaną korzystać, to zaraz zaczną wmawiać, że jest niepotrzebna i można zaorać bo to same koszta i utrapienia z nią.

Zaliczyli jednak poważniejszą wtopę. Idzie do mnie zamówienie za pobraniem. Jest w doręczeniu na paczkomat InPost i nie ma opcji zapłaty. Można odebrać za free. Dzwoniłem do nich i przyznają że to błąd i proszą o przelew na nr konta podany na stronie. Podobno wyszło wczoraj od nich sporo takich zamówień.

Ciekawe czy będą osoby, które potraktują to jako 'prezent' od nowego sklepu i same nic z tym nie zrobią, a sklep nie ogarnie wszystkich takich przypadków jakie miały miejsce. To będzie niezła strata. I tu już nie mówimy o braku komunikacji z użytkownikami i wysondowaniu które narzędzia są najważniejsze, ale mówimy o kompletnie nieprzetestowanych i niesprawdzonych podstawowych funkcjach każdego sklepu.

Offline kv

« Odpowiedź #1523 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 09:22:12 »
...Wiem, że również powinienem częściej z niej korzystać, ale często płatność elektroniczna jest wygodniejsza.
Przy płatności za pobraniem też można płacić przelewem lub blikiem. Robisz to jak paczka już w paczkomacie, również inni przewoźnicy udostępniają zapłatę przelewem jak paczka do Ciebie mknie...

Offline Takesh

« Odpowiedź #1524 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 09:32:16 »
Zrobiłem drugie zamówienie w nowej Glidii. Sam proces poszedl już gładko poza jednym elementem. Gildia pamięta już poprawione dane, ale nie pamięta formy zapłaty i zapisanego wcześniej paczkomatu. Musiałem go wyszukać od nowa. Żaden problem, a w starej wersji pamiętał ostatnie ustawienia.

Czyli coraz lepiej. Tutaj trochę spokojniejszy jestem.

Natomiast wyszukiwanie komiksów, serii, autorów i wydawców to dalej przepaść w stosunku do starej wersji...

Online stab

« Odpowiedź #1525 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 11:05:40 »
W starej wersji zamówienia miały takie statusy "czeka na płatność, potwierdzone, w komplementacji, wysłane".
Teraz mam enigmatyczne "zrealizowane". Co jest zrealizowane? Moja płatność? Wysyłka raczej nie, bo nie dostałem maila z GLS, tylko ich dziwnego maila z fakturą.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1526 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 11:27:43 »
W starej wersji zamówienia miały takie statusy "czeka na płatność, potwierdzone, w komplementacji, wysłane".
Teraz mam enigmatyczne "zrealizowane". Co jest zrealizowane? Moja płatność? Wysyłka raczej nie, bo nie dostałem maila z GLS, tylko ich dziwnego maila z fakturą.
zapakowane, etykieta naklejona, czeka na kuriera, faktura wysłana. Gildia zrobiła już wszystko w sprawie tego zamówienia. Tak bym odczytywał ten status

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1527 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 11:42:01 »
Kolejny duży minus nowej Gildii - jak masz jakiś komiks w schowku to jak przeglądasz główną stronę to nawet nie widać czy dany tytuł tam jest czy nie. Sam schowek się mega źle przegląda jak ma się tam więcej tytułów. A od tej bieli to aż oczy bolą ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline PJP

« Odpowiedź #1528 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 11:48:40 »
Na razie (jak dla mnie) największym nieporozumieniem jest kiepska widoczność koszyka. Okazje też bym przesunął w inne miejsce. Można też wydzielić w górnej szukajce od razu na komiksy, mangi, zabawki. Tło strony też jest zbyt jasne. Lepsze chyba byłyby odcienie między szarością a srebrem. Nie do końca pasuje mi też czcionka, wydaje się być zbyt formalna i okrągła, co widać w kategoriach. W każdym razie strona zauważalnie przyśpieszyła :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Maj 2025, 11:55:59 wysłana przez PJP »

Offline Spiff

« Odpowiedź #1529 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 11:49:11 »
Zrobiłem drugie zamówienie w nowej Glidii.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?