Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 307777 razy)

Offline studio_lain

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1215 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:50:11 »
no ale dajmy im troszkę czasu
widać, że naprawiają

mi brakuje okładek w zamówieniach, bo jestem wzrokowcem
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Szekak

« Odpowiedź #1216 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:50:38 »
Ewolucja gildii.

2015:

2025:

2035:

Podsumowanie:
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Teli

« Odpowiedź #1217 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 12:57:26 »
tragedia bym tego nie nazwał

też mnie przeraża jak ludzie łatwo zapalają pochodnie

Zapalają pochodnie bo dostali solidnego wkurwu na tą tragedię która objawiła się po restarcie.

ja oczywiscie przygladam sie temu co sie dzieje bo gildia to nasz najwiekszy partner

I nie zrozum mnie źle ale w przypadku "największego partnera" Twoją obronę tych nowości odbieram jako mało obiektywną ;)

Offline m4rkiz

« Odpowiedź #1218 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:04:27 »
Co zaorali? Przecież funkcjonalność jest ta sama.
No przecież nie jest.
Ładuje się po 12 pozycji. Wcześniej było lepiej, a standardem jest inifinte scrolling.
Brak linkowania i miniaturek w zamówieniach.Nie da się zobaczyć wszystkich pozycji z danej serii (pokazuje 4 pozycje, bez możliwości przewinięcia).
Nie da się zobaczyć wszystkich pozycji danego ilustratora (w dużej części przypadków zwraca tylko kilka przypadkowych wyników, coś im się posypało podczas importów).
Strona działa u mnie masakrycznie wolno, od kliknięcia do rezultatu 3-10 sekund.

Rozwalili sobie całe linkowanie zmieniając adresy, podejrzewam, że kolosalnie odbije im się to na seo. Zaindeksowanie strony na nowo potrwa, a wszystkie linki które są udostępnione w necie, blogach, recenzjach, szlag trafił.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:07:44 wysłana przez m4rkiz »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1219 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:07:39 »
tu można zmienic
na 24 lub 48

Vae Victis - druk

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1220 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:09:38 »
Ciekawa ta nowa odsłona, wchodzę na profil wydawcy: Kurc a tam takie cuda:

Dzieje się  :D

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1221 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:11:01 »
Zapalają pochodnie bo dostali solidnego wkurwu na tą tragedię która objawiła się po restarcie.

I nie zrozum mnie źle ale w przypadku "największego partnera" Twoją obronę tych nowości odbieram jako mało obiektywną ;)

w pelni jestem tego swiadom
pamietam tez drame przy poprzedniej zmianie
jak ja bym mial sie denerwowac ze sklep sie zmienil... zeby ludzie mieli takie problemu w zyciu ;)

Vae Victis - druk

Offline m4rkiz

« Odpowiedź #1222 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:11:58 »
tu można zmienic
na 24 lub 48

To nawet nie jest globalne, resetuje się do 12 po każdej zmianie kategorii.

Offline wojtast

« Odpowiedź #1223 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:13:12 »
Co zaorali? Przecież funkcjonalność jest ta sama.

Np brak łatwego wejścia w pełną serię z danej pozycji.
Dotychczas, nawet jak coś nie było serią tylko miało kilka wersji okładkowych można było łatwo kliknąć 1 przyciskiem i przejść w listę wszystkich wydanych pozycji z tej serii (np taka 'Ocalała' albo jakakolwiek pozycja ze Studia Lain czy np 'Świat Arkadiego' itd itp)
Można też było wyszukać serię w wyszukiwarce i się pojawiał rezultat jako seria.
Obecnie to jest niemożliwe ani w jeden ani w drugi sposób.

Mnie wkurzają nawet takie detale jak to że 'Wydawca' ma listę domyślnie posegregowaną po ilości pozycji a nie alfabetycznie.

Wkurza to, że wśród listy pozycji nie można kupić 1 dużym przyciskiem 'dodaj do koszyka' bezpośrednio pod pozycją, tylko trzeba najechać myszką na pozycję żeby rozwinęło się sub-menu i tam wybierać jedną z dwóch tyci-ikonek.
Przez to też nie widać jasno i czytelnie które pozycje są w ogóle dostępne a które nie.
Tak, jak się wczytać to jest napisane pod pozycją 'Niedostępne' i brakuje ceny, ale wszystko tak się zlewa kolorystycznie, że jest to nieintuicyjne i nie tak przejrzyste jak duży bordowy przycisk 'Dodaj do koszyka' dostępny pod daną pozycją lub nie.

Czytelność i przejrzystość to też funkcjonalność. Przykład podany przeze mnie wcześniej albo przez m4rkiza jak dla mnie pokazuje de-ewolucję.
Komu przeszkadzała duża cena z przekreślona na jeszcze większa nową.
Komu przeszkadzały link'able rzeczy w bordowym kolorze i podkreśleniu?
Czemu wszystko jest zlane w tą samą czcionkę i styl, odseparowane 'białą pustką'.
Czemu idziemy w kierunku nieintuicyjnej ikonografii?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1224 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:14:28 »
spoko = oni to czytają a ja już się nie wtrącam w tą dyskusję

Vae Victis - druk

Offline JohnDee

« Odpowiedź #1225 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:18:06 »
Ja rozumiem że DGCC, ale bez przesady. Strona wygląda teraz jak zrobiona 20 lat temu na proporcje 4:3 i pod rozdzielczość 1280x768.

A dodatkowo - myli Ci się zwykła konstruktywna krytyka z "hejtem" i "jadem". Nikt ich tu raczej nie obraża ani nie wyzywa, tylko przedstawia swoją opinię o kompletnie amatorskich zmianach na znacznie gorsze.

Nowa gildia ma responsywnosc desktopowa ustawiona na zakres 960-1200 px i jest to absolutny standard dzisiejszy. Standardem 20 lat temu, czyli ok 2005, byla szerokosc ekranowa 800px.

Offline Death

« Odpowiedź #1226 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:18:37 »
Głównie chodzi o to, że klient Gildii, który tam kupuje kilkanaście lat miał tam swój schowek, swoją historię zamówień, swoje komfortowe miejsce. I został zabrany nie sklep, tylko coś co w twoim odczuciu należało do ciebie. Fajnie było sobie dorzucić do zamówienia coś starego, o czym już dawno byś zapomniał gdyby nie twój z pietyzmem układany od kilkunastu lat schowek. Z fajnego miejsca, gdzie przyjemnie kupowało się komiksy powstał kolejny biały bezduszny sklep, a twoje kilkaset pozycji w schowku wyleciało. I ceny gorsze niż u konkurencji. Więc na chuj mie ten kaktus?

Offline komiks

« Odpowiedź #1227 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:19:50 »
No przecież nie jest.
Ładuje się po 12 pozycji. Wcześniej było lepiej, a standardem jest inifinte scrolling.
Brak linkowania i miniaturek w zamówieniach.Nie da się zobaczyć wszystkich pozycji z danej serii (pokazuje 4 pozycje, bez możliwości przewinięcia)Nie da się zobaczyć wszystkich pozycji danego ilustratora (w dużej części przypadków zwraca tylko kilka przypadkowych wyników, coś im się posypało podczas importów).
Strona działa u mnie masakrycznie wolno, od kliknięcia do rezultatu 3-10 sekund.
Rozwalili sobie całe linkowanie zmieniając adresy, podejrzewam, że kolosalnie odbije im się to na seo. Zaindeksowanie strony na nowo potrwa, a wszystkie linki które są udostępnione w necie, blogach, recenzjach, szlag trafił.
Większości jest to samo, tylko zrobione inaczej (np rozbudowali filtry).
To, że coś działa wolno to jest kwestia czasu. Zakładam, że właśnie dlatego zmienili system, żeby było szybciej (wydajniej), bo przecież nie po to, żeby kolorki pozmieniać.
Można ustawić 48 pozycji na stronę, zamiast 12.
Jeśli coś się sypie, albo nie działa, to są bugi, które zapewne już naprawiają.

Panikujecie, jakby to był koniec świata, jak czytam co tutaj wypisujecie, to się włos jeży na głowie. Za granicą wojna, a u nas ludziom się świat pod nogami załamał, bo sklep z komiksami zrobił update.

To co zasługuje na krytykę to sposób w jaki (nadal) wdrażają zmiany, to jest skandal. Praktycznie reset danych użytkowników: nie ma koszyka, przechowalni, adresów do wysyłki, zalogowanie wymaga resetu hasła, z tego co piszecie, zmieniły się URL do komiksów (powinno być przekierowanie ze starych na nowe), u mnie na dodatek zamówienia, które są w trakcie, zmieniły numery i usunięto komentarze do tych zamówień (prośba połączenia zamówień), na dodatek żadnego powiadomienia mejlowego co się dzieje, to jest fakap na całego.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline rekin

« Odpowiedź #1228 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:36:08 »
To jakiś gotowiec... Tak to ma wyglądać w pełnej wersji - https://martfury.magebig.com/

Offline m4rkiz

« Odpowiedź #1229 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:38:34 »
przecież oodnoszę się tylko do słów o obecnej funkcjonalności, to raz

a dwa - jesteśmy w wątku o tym konkretnym sklepie, więc się tu o nim pisze, nie będę w tym miejscu narzekał na wszystkie inne problemy dnia codziennego oraz egzystencjonalne, ale skoro już podobno ten wątek czytają, to jako klient od 10 lat z kilkunastoma setkami zakupionych pozycji pokazuję, co mi się w nowej odsłonie sklepu nie podoba

ps. nie lubię 'argumentów' w stylu - w republice konga ludzie giną na wojnie, a ty narzekasz na sklep z komiksami

nie wzywam do bojkotu, nie twierdzę, że przestaję u nich kupować na znak protestu, nie obrażam nikogo, po prostu uważam to za zmiany na gorsze i o tym piszę

jeżeli ten sklep ma się różnić od innych tylko paskiem adresu, no to cóż, ich ryzyko
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 13:46:21 wysłana przez m4rkiz »