Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 308227 razy)

Offline musznik11

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #840 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 16:10:44 »
A jak według was wygląda takie "odkładanie na półkę"/"trzymanie" dla kogoś? Biorą pierwszy dostępny egzemplarz i fizycznie kładą go gdzieś z podpisem "dla XYZ", ustawiając go dodatkowo jako pierwszy w kolejce, bo XYZ pierwszy opłacił zamówienie? Przecież to by generowało niesamowity burdel tam na miejscu, patrząc na to ile osób tworzy zamówienia z odległymi datami premier, zbiera pozycje do darmowej dostawy i tym podobne. Zakładam, że pakowali dostępne na palecie egzemplarze do mogących wyjść na bieżąco zamówień, a nawaliła hurtownia, bo nie dosłała reszty z umówionej liczby egzemplarzy. Naiwnie tutaj zakładam, że wiedzieli w Gildii ile egzemplarzy mają jakoś tam zarezerwowane w hurtowni i ile mogą w związku z tym sprzedać.

Może zamiast wydzwaniać do ludzi z BOKu Gildii, którzy waszych Broni X raczej nie znajdą, warto by tak w Azymucie zapytać, czy im ostatnio jakaś cenna paleta się nie wzięła i nie spadła? (:

PS Mnie też odwołali zamówienie, ale akurat nie w Gildii.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #841 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 16:16:33 »
Jak widać Kosmoski kupił Weapon X 10 dni po Rodriguesie i dostał, a Rodri nie. Czyli nie odkładali na bieżąco.

może poszczęściło mi się, bo złożyłem tylko zamówienie na Broń X, więc od razu poszło do realizacji

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #842 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 16:31:34 »
Musznik nie mam jakieś specjalnej spiny o komiks. To na pewno nie pierwszy i nie ostatni komiks, którego nie miałem okazji kupić albo nie zdążyłem kupić lub zapominałem kupić. Chodzi bardziej o podejście sklepu. Jeżeli nie chcieli generować sobie kłopotu magazynowego wystarczyło wysłać e-mail: "proszę o opłacenie dodatkowej wysyłki, dystrybucja Broni X odbywa się jako oddzielny preorder".
Z wcześniejszych opinii o sklepie raczej zapamiętałem, że nie ma problemów z odkładaniem, łączeniem i dzieleniem zamówień. Może dłużej kupujące osoby to potwierdzą lub wyprowadzą mnie z błędu.

Tak czy siak, kolejne egmont limited trzeba zamawiać bez zbędnego przeciągania zamówienia.
« Ostatnia zmiana: Cz, 26 Wrzesień 2024, 16:40:05 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Crono

« Odpowiedź #843 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 16:47:39 »
Ja miałem tak: zamówiłem i opłaciłem zamówienie w gildii na Broń X zaraz po tym, jak ruszył preorder. Komiks dostałem jakoś w środę przed festiwalem, cały poobijany (a pudełko wyglądało jak nowe). Po parunastu minutach od odbioru przesyłki, komiks odesłałem przez InPost z prośbą o wymianę. Gildia otrzymała reklamowany komiks w piątek przed festiwalem. Tego też dnia otrzymałem od nich zapytanie, jaki był koszt odesłania komiksu żeby mi tą kwotę zwrócić (to nic że napisałem to na kartce, którą wsadziłem do paczki). Sobota, festiwal. Pojawiają się pierwsze informacje że komiks szybko schodzi. Podejmuję decyzję o zakupie wersji z drugą okładką. Pierwsza nadal dostępna na stronie gildii. Poniedziałek - mail z gildii że nie wymienią mi zniszczonego komiksu, bo już im się skończył. Wkurw. Jak to? Przecież jak dostali paczkę w piątek, to powinni odłożyć egzemplarz dla mnie, a nie czekać niewiadomo na co. Nic to, wersja z alternatywną okładką już do mnie zmierza. W środę czy w czwartek odbieram komiks. Lekkie rozczarowanie, okładka brzydka, miałem mieć ładniejszą. Ludzie sprzedają za prawie 300 złotych swoje egzemplarze Broni X na allegro/olx, też poobijane. Mogłem nie odsyłać do gildii, zarobiłbym. Wkurw.
Mój komiks (ten z alternatywną okładką) sprzedaję na allegro za ok. 280 zł i od razu kupuję wersję z podstawową okładką za 299 zł od jakiejś księgarni (też na allegro), która dziwnym trafem zaczeła sprzedawać sporo egzemplarzy tego komiksu. Wieczorem kupuję jeszcze jeden egzemplarz, na wypadek gdyby ten pierwszy przyszedł poobijany (najwyższej dokonam zwrotu jak będzie ok).
Komiks zapakowany słabo, ale na szczęście przyszedł cały. W końcu cieszę się że mam ten komiks 😀 THE END

Offline srogin

« Odpowiedź #844 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 16:49:54 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #845 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 16:53:48 »
Trochę to chore, żeby księgarnia sprzedawała towar ze zwrotu z przebitką. Ale spoko, dalej wmawiajmy sobie, że to pozycja dla kolekcjonerów.

Offline Crono

« Odpowiedź #846 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 16:57:38 »

Trochę dziwne to, bo aktualnie nie mają przecież żadnej szczególnej promocji (no i jest po festiwalu, gdzie sporo osób zrobiło zakupy już na ten miesiąc).

Offline Alienus66

« Odpowiedź #847 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 17:01:18 »
Jak ktoś chce a nie ma to pojawiła się na gildii okładka specjalna Kapitan żbik tom 2. Ostatnie sztuki.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #848 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 17:17:41 »
Ja czekam cały czas na wysyłkę zamówienia złożonego 05.09 i opłaconego 13.09.

Po wysłaniu zapytania, przedwczoraj dostałem maila że jeden z dostawców opóźnił dostawę i dziś lub jutro wyślą. Minęły dwa dni i ani widu, ani słychu.

Offline Itachi

« Odpowiedź #849 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 17:18:11 »
Chyba jednak jakiś cichy dodruk powinien pójść. Dla tych, co złożyli swoje zamówienia, ale komiksu nie dostaną. No i bez ponownej "otwartej" sprzedaży.

Tak, na pewno Egmont przejmie się tym że Gidlia nie zrealizowała zamówień w odpowiedniej kolejności...

No bądźmy poważni  ;)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #850 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 17:46:35 »
Pewnie, że nie będzie żadnego dodruku. Przecież to już kilkukrotnie podkreślano, również w oficjalnych przekazach wydawnictwa.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline HugoL3

« Odpowiedź #851 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 17:59:13 »
Tak, na pewno Egmont przejmie się tym że Gidlia nie zrealizowała zamówień w odpowiedniej kolejności...

No bądźmy poważni  ;)

A tym, ze jest towar do zwrócenia i wymiany na uszkodzony? To ile sztuk dostały sklepy, po 20?

Offline vision2001

« Odpowiedź #852 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 18:13:11 »
A jak według was wygląda takie "odkładanie na półkę"/"trzymanie" dla kogoś?
Wyobraź to sobie! System robi rezerwację, nikt nie przenosi towaru na półkach, a w tabelkach sprzedawcy stan pomniejsza się (-1). Strona produkcyjna, czerpiąc info z systemu sprzedażowego, w przypadku, gdy stan zmienia się na "0" dokonuje braku możliwości zakupu danego produktu. Jeśli ktoś, coś nie opłaci w regulaminowym czasie, to na stanie pojawia się +1, a ten co nie opłacił może mieć smuteczek. Dany produkt wraca do sprzedazy (z automatu), a fizycznie nadal leży w tym samym miejscu co na początku swojej przygody ze sprzedażą! Ciekawe, nie?

Ale to pewnie tylko w idealnym świecie tak wygląda.
« Ostatnia zmiana: Cz, 26 Wrzesień 2024, 19:05:13 wysłana przez vision2001 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #853 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 18:25:55 »
Wyobraź to sobie! System robi rezerwację, nikt nie przenosi towaru na półkach, a w tabelkach sprzedawcy pojawia stan pomniejsza się (-1). Strona produkcyjna, czerpiąc info z systemu sprzedażowego, w przypadku, gdy stan zmienia się na "0" dokonuje braku możliwości zakupu danego produktu. Jeśli ktoś, coś nie opłaci w regulaminowym czasie, to na stanie pojawia się +1, a ten co nie opłacił może mieć smuteczek. Dany produkt nadal leży w tym samym miejscu co na początku swojej przygody ze sprzedażą! Ciekawe, nie?

Ale to pewnie tylko w idealnym świecie tak wygląda.

No i jeżeli z tej samej półki biorą nowy komiks, aby wysłać go w ramach reklamacji to później się zdarzy, że dla kogoś zabraknie...

Offline Itachi

« Odpowiedź #854 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 18:53:17 »
A tym, ze jest towar do zwrócenia i wymiany na uszkodzony? To ile sztuk dostały sklepy, po 20?

Tak, największy sklep komiksowy w Polsce dostał 20 sztuk... Gildia dała dupy, ponieważ w odpowiednim momencie nie zamknęła sprzedaży. Zawsze zostawia się 2-3 egzemplarze na wymianę. Dlatego komiksy Studia Lain czasami pojawiają się ponownie w ofercie, oraz oczywiście kiedy przyjdą zwroty od klientów.

Egmont sprzedał cały nakład i reszta go nie interesuje, nie da się dodrukować 17 egzemplarzy komiksu, żadna drukarnia nie przyjmie takiego zlecenia. A dodatkowo zaczął się sezon na kalendarze, nie wspominając o zdecydowanie wyższych kosztach druku!

Wyobraż sobie jakby Egmont miał teraz kontaktować się z 40 podmiotami z zapytaniami ej ile sztuk u Was zostało dupniętych? To nierealne.

Przykro mi, jak ktoś zamawiał wiele tygodni wcześniej i nie dostanie komiksu. Ale patrząc realistycznie to nie jest wina Egmontu, tylko sklepów. Od początku było jasne to nakład ściśle limitowany.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?